Blog > Komentarze do wpisu

Babka herbaciana

Jest to moja ulubiona babka, która co roku gości u mnie w Święta Wielkanocne. Jest bardziej wilgotna niż piaskowa, niestety herbaty nie czuć zbytnio w smaku. Przepis zaczerpnęłam ze zbioru przepisów dołączonych kiedyś do margaryny „KASIA".

Babka herbaciana

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 160 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mocnej herbaty
  • 160 g rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w formie na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu babkę polukrować.

Smacznego:-)

Babka herbaciana

czwartek, 17 kwietnia 2008, atina_bc
Tagi: bakalie
Komentarze
2008/04/18 13:43:04
Swietnie teraz wygląda, to co na zdjęciach bardzo smakowicie:)
-
2008/04/21 13:55:42
Bardzo dziękuję, a za pomoc w szczególności:-)
-
2008/04/30 21:21:22
Mam ten sam zbiór przepisów Kasi, a ta babka to jedno z ulubionych ciast moich i męża. Mąż przepada za nią pewnie dlatego że uwielbia rodzynki ;)

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie: przystole.blox.pl/html
-
2008/06/09 13:55:33
do wyprobowania:)
-
2008/06/09 21:10:41
Babka wlasnie sie piecze:D
-
2008/06/09 21:57:59
Juz ja jem:) pycha!
-
2008/06/09 22:21:52
Ale jesteś szybka;-) Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. Ja piekę ją już od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziła:-)
-
Gość: ajandgeo, user-160v1o5.cable.mindspring.com
2009/02/14 20:05:25
Dzisiaj pieke te babke po raz drugi , ale tym razem dodalam rodzynki z suszonymi wisniami.Oczywiscie tez namoczylam je w herbacie.Jestem ciekawa jak bedzie smakowac,bo pierwsza babka wedlug Twojego przepisu wyszla super.
-
2009/02/14 21:25:44
Ajandgeo bardzo się cieszę, że babka Ci smakowała:) Koniecznie daj znać, ja wyszła z dodatkiem suszonych wiśni:)
-
Gość: gugujami, ip-89-174-118-252.multimo.pl
2009/06/28 21:23:52
Dziś upiekłam zgodnie z twoim przepisem. Pięknie urosła. Kolor i konsystencja znakomite. Jednak ten smak... niestety nie przypadł mi do gustu. Duża ilość środków spulchniających sprawiła, że babka zostawia nieprzyjemny posmak. Jeśli komuś to nie przeszkadza to polecam.
-
2009/06/29 07:55:53
Gugujami cieszę się, że babka sama w sobie się udała, a co do smaku - no to oczywiście już sprawa indywidualna:) Normalne, że jednym smakuje innym nie. Ja osobiście nie wyczuwam tego posmaku, o którym piszesz, a może przyzwyczaiłam się do niego;) Pozdrawiam!
-
Gość: malyedu, aahf120.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/23 12:02:51
Przepis interesujący, ale co robić z białkami?
-
2011/05/01 06:29:51
Malyedu jest trochę sposobów na wykorzystanie białek : atinabc.blox.pl/tagi_b/500/wykorzystanie-bialek.html
-
2011/11/18 21:36:41
Uwielbiam tą babkę ;] ;]
-
2011/11/21 20:19:45
Nenyanan to tak jak ja :D
-
2012/04/20 23:57:29
Anitko, Twoja babeczka znowu u mnie. BYła pyyyszna :)
-
Gość: Aniczka, 82-160-56-184.tktelekom.pl
2012/12/01 22:28:30
Ta babka należy również do moich ulubionych. Postanowiłam dziś spróbować dokładnie te proporcje przepisu (dotychczas stosowałam proporcje o połowę mniejsze) i niestety, nie był to dobry pomysł. Po 2 łyżeczki proszku i sody to zdecydowanie za dużo. Został po nich taki smak, że nikt nie chciał jej jeść. Tak więc ten przepis modyfikuję dla siebie zmieniając proporcje po jednej łyżeczce sody i proszku. Myślę, że babka będzie udana i smaczniejsza.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...