Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Babka herbaciana

atina_bc

Jest to moja ulubiona babka, która co roku gości u mnie w Święta Wielkanocne. Jest bardziej wilgotna niż piaskowa, niestety herbaty nie czuć zbytnio w smaku. Przepis zaczerpnęłam ze zbioru przepisów dołączonych kiedyś do margaryny „KASIA".

Babka herbaciana

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 160 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szklanki mocnej herbaty
  • 160 g rodzynek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka startej skórki z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na lukier:

  • pół szklanki cukru pudru
  • sok z połowy cytryny

Rodzynki włożyć do garnuszka z herbatą i gotować 5 min. Osączyć, a napar pozostawić do wystygnięcia.

Masło utrzeć z cukrem sukcesywnie dodając żółtka, skórkę z cytryny, przesianą mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta stopniowo wlewać zimną herbatę i nadal je wyrabiać. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy. Ja piekłam w formie na babkę z kominkiem o średnicy 23 cm i wysokości 11cm.

Piec około 50-60 minut, w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu babkę polukrować.

Smacznego:-)

Babka herbaciana

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • irytek05

    Swietnie teraz wygląda, to co na zdjęciach bardzo smakowicie:)

  • atina_bc

    Bardzo dziękuję, a za pomoc w szczególności:-)

  • edysia79

    Mam ten sam zbiór przepisów Kasi, a ta babka to jedno z ulubionych ciast moich i męża. Mąż przepada za nią pewnie dlatego że uwielbia rodzynki ;)

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie: przystole.blox.pl/html

  • iis111

    do wyprobowania:)

  • iis111

    Babka wlasnie sie piecze:D

  • iis111

    Juz ja jem:) pycha!

  • atina_bc

    Ale jesteś szybka;-) Bardzo się cieszę, że Ci smakuje. Ja piekę ją już od kilku lat i jeszcze mi się nie znudziła:-)

  • Gość: [ajandgeo] *.cable.mindspring.com

    Dzisiaj pieke te babke po raz drugi , ale tym razem dodalam rodzynki z suszonymi wisniami.Oczywiscie tez namoczylam je w herbacie.Jestem ciekawa jak bedzie smakowac,bo pierwsza babka wedlug Twojego przepisu wyszla super.

  • atina_bc

    Ajandgeo bardzo się cieszę, że babka Ci smakowała:) Koniecznie daj znać, ja wyszła z dodatkiem suszonych wiśni:)

  • Gość: [gugujami] *.multimo.pl

    Dziś upiekłam zgodnie z twoim przepisem. Pięknie urosła. Kolor i konsystencja znakomite. Jednak ten smak... niestety nie przypadł mi do gustu. Duża ilość środków spulchniających sprawiła, że babka zostawia nieprzyjemny posmak. Jeśli komuś to nie przeszkadza to polecam.

  • atina_bc

    Gugujami cieszę się, że babka sama w sobie się udała, a co do smaku - no to oczywiście już sprawa indywidualna:) Normalne, że jednym smakuje innym nie. Ja osobiście nie wyczuwam tego posmaku, o którym piszesz, a może przyzwyczaiłam się do niego;) Pozdrawiam!

  • Gość: [malyedu] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Przepis interesujący, ale co robić z białkami?

  • atina_bc

    Malyedu jest trochę sposobów na wykorzystanie białek : atinabc.blox.pl/tagi_b/500/wykorzystanie-bialek.html

  • nenyanan

    Uwielbiam tą babkę ;] ;]

  • atina_bc

    Nenyanan to tak jak ja :D

  • majanaboxing

    Anitko, Twoja babeczka znowu u mnie. BYła pyyyszna :)

  • Gość: [Aniczka] *.tktelekom.pl

    Ta babka należy również do moich ulubionych. Postanowiłam dziś spróbować dokładnie te proporcje przepisu (dotychczas stosowałam proporcje o połowę mniejsze) i niestety, nie był to dobry pomysł. Po 2 łyżeczki proszku i sody to zdecydowanie za dużo. Został po nich taki smak, że nikt nie chciał jej jeść. Tak więc ten przepis modyfikuję dla siebie zmieniając proporcje po jednej łyżeczce sody i proszku. Myślę, że babka będzie udana i smaczniejsza.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci