Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Bułeczki czosnkowe

atina_bc

Jestem prawdziwa amatorką czosnku, można by rzec czosnkożercą. Poszukując przepisu na sprawdzone pieczywo czosnkowe trafiłam na przepis Sinistry - oczywiście z jej pomocą:-) Bułeczki okazały się pysznie czosnkowe - dokładnie, takie jakich szukałam:-)

 

Bułeczki czosnkowe

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku
  • 350 ml mleka
  • 450 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • roztrzepane jajko
  • szczypta czarnego pieprzu
  • mleko i sól gruboziarnista

Mleko z czosnkiem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić do temeratury pokojowej. Czosnek przetrzeć/zmiksować i wymieszać z mlekiem (Ja od razu dodałam do mleka przetarty czosnek).

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód, olej i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Ja nie posypałam solą, gdyż akurat nie miałam gruboziarnistej pod ręką;-)

Piec około 20 - 25 minut w 200ºC.

Uwagi autorki wątku:
- są tylko dla amatorów czosnku
- czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko
- może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche

Smacznego :-)

Bułeczki czosnkowe

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • iis111

    Wlasnie pieke te buleczki:) Troche zmienilam przepis, ale opieralam sie o ten tutaj. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moje beda z troche mniejsza iloscia czosnku, ale za to z ziolami:)

  • iis111

    Pzepyszne! Wlasnie zjadalam dwie jeszcze cieple z samym maselkiem. Super! Takie chrupiace i czosnkowe:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    A ile wychodzi bułeczek z tej ilości składników?

  • atina_bc

    Gościu około 10 - 12 bułek. Ale wszystko zależy, jakiej wielkości chcesz mieć bułki.

  • Gość: [sima] 82.160.23.*

    pyszne, wlasnie jedna sie zajadam. polecam

  • atina_bc

    Bardzo się się cieszę, że smakowały:)

  • Gość: [Zebra] 109.243.53.*

    a ile tych drożdży wagowo trzeba dodać??

  • atina_bc

    Zebro 7 g drożdży suchych.

  • Gość: [Zebra] 109.243.191.*

    Atino, dziękuję Ci bardzo.
    Przymierzam się do próby tego przepisu ;-)

  • atina_bc

    Zebro mam nadzieję, że Ci posmakują:) One są mocno czosnkowe, ale pyszne:)

  • gosiuwka

    Ależ się świetnie zapowiadają. Zapisuję do wypróbowania.

  • atina_bc

    Gosiuwka bardzo się cieszę:) mam nadzieje, że posmakują:)

  • marika.75

    Ummmm...LECĘ PO SUCHE DROŻDŻE MUSZĘ TO WYPRÓBOWAĆ.

  • marika.75

    Właśnie zjedliśmy je takie ciepłe i miękkie razem z rodziną i po 10 minutach talerz był pusty! Są przepyszne. Już zapisuję je do naszych ulubionych przepisów. :))
    Dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem :)

  • atina_bc

    Mariko niezmiernie się cieszę, ze bułeczki Ci posmakowały:)

  • Gość: [Andrzej] *.elpos.net

    Droga autorko przepisu! Chciałbym zobaczyć jak robisz bułeczki z 350ml mleka i 450g mąki. Mi osobiście wyszła wówczas w misce zupa. Po dosypywaniu mąki wyszło ok. 700g i wiadomo jak wychodzi, gdy dosypuje się mąki, czy dolewa mleka w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego. Prawie godzinę gniotłem ciasto, aż zaczęło żyć. W efekcie jednak bułki wyszły bardzo dobre! Dziś robię je drugi raz, tym razem dałem 250ml mleka i 500g mąki. Po 10 minutach ciasto ożyło i czułem, jak puchnie mi w rękach. Mam nadzieję, że do Twojego przepisu tutaj wkradła się literówka.

    Pozdrawiam!

  • Gość: [patrycja] *.wroclaw.mm.pl

    tak gramatura sie nie zgadza bo mi tez wyszla zupa lecz dodałam ok 700g maki i bylo ok

  • Gość: [patrycja] *.wroclaw.mm.pl

    pragne dodać ,ze robiam na nie na suchych drożdżach :) 7g=25g mokrych

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci