Blog > Komentarze do wpisu

Bułeczki czosnkowe

Jestem prawdziwa amatorką czosnku, można by rzec czosnkożercą. Poszukując przepisu na sprawdzone pieczywo czosnkowe trafiłam na przepis Sinistry - oczywiście z jej pomocą:-) Bułeczki okazały się pysznie czosnkowe - dokładnie, takie jakich szukałam:-)

 

Bułeczki czosnkowe

Składniki:

  • 12 ząbków czosnku
  • 350 ml mleka
  • 450 g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżka majeranku
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • roztrzepane jajko
  • szczypta czarnego pieprzu
  • mleko i sól gruboziarnista

Mleko z czosnkiem zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować jeszcze 15 minut. Ostudzić do temeratury pokojowej. Czosnek przetrzeć/zmiksować i wymieszać z mlekiem (Ja od razu dodałam do mleka przetarty czosnek).

Wymieszać wszystkie suche składniki. Do mleka dodać jajko, miód, olej i wymieszać. Mokre składniki wlać do suchych i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Uformować bułeczki, ułożyć na blasze, pozostawić do wyrośnięcia przez około 30 minut. Bułeczki naciąć, posmarować mlekiem i posypać solą. Ja nie posypałam solą, gdyż akurat nie miałam gruboziarnistej pod ręką;-)

Piec około 20 - 25 minut w 200ºC.

Uwagi autorki wątku:
- są tylko dla amatorów czosnku
- czosnek po ugotowaniu jest tak miękki, że można go przetrzeć przez sitko
- może zachodzić potrzeba dodania jeszcze nieco letniej wody, gdyby ciasto było za suche

Smacznego :-)

Bułeczki czosnkowe
niedziela, 20 kwietnia 2008, atina_bc
Komentarze
2008/08/01 16:35:25
Wlasnie pieke te buleczki:) Troche zmienilam przepis, ale opieralam sie o ten tutaj. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Moje beda z troche mniejsza iloscia czosnku, ale za to z ziolami:)
-
2008/08/01 18:01:09
Pzepyszne! Wlasnie zjadalam dwie jeszcze cieple z samym maselkiem. Super! Takie chrupiace i czosnkowe:)
-
Gość: , aags248.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/07/07 15:04:48
A ile wychodzi bułeczek z tej ilości składników?
-
2009/07/09 08:27:15
Gościu około 10 - 12 bułek. Ale wszystko zależy, jakiej wielkości chcesz mieć bułki.
-
Gość: sima, 82.160.23.8*
2009/08/18 14:06:49
pyszne, wlasnie jedna sie zajadam. polecam
-
2009/09/04 13:28:09
Bardzo się się cieszę, że smakowały:)
-
Gość: Zebra, 109.243.53.13*
2010/03/02 19:27:41
a ile tych drożdży wagowo trzeba dodać??
-
2010/03/03 11:16:29
Zebro 7 g drożdży suchych.
-
Gość: Zebra, 109.243.191.23*
2010/03/03 13:39:43
Atino, dziękuję Ci bardzo.
Przymierzam się do próby tego przepisu ;-)
-
2010/03/03 19:32:56
Zebro mam nadzieję, że Ci posmakują:) One są mocno czosnkowe, ale pyszne:)
-
2011/03/09 12:01:58
Ależ się świetnie zapowiadają. Zapisuję do wypróbowania.
-
2011/03/14 05:31:30
Gosiuwka bardzo się cieszę:) mam nadzieje, że posmakują:)
-
2013/01/25 16:38:14
Ummmm...LECĘ PO SUCHE DROŻDŻE MUSZĘ TO WYPRÓBOWAĆ.
-
2013/01/25 19:32:19
Właśnie zjedliśmy je takie ciepłe i miękkie razem z rodziną i po 10 minutach talerz był pusty! Są przepyszne. Już zapisuję je do naszych ulubionych przepisów. :))
Dziękuję, że podzieliłaś się tym przepisem :)
-
2013/01/27 19:01:43
Mariko niezmiernie się cieszę, ze bułeczki Ci posmakowały:)
-
Gość: Andrzej, sub208-107.elpos.net
2014/02/14 12:45:23
Droga autorko przepisu! Chciałbym zobaczyć jak robisz bułeczki z 350ml mleka i 450g mąki. Mi osobiście wyszła wówczas w misce zupa. Po dosypywaniu mąki wyszło ok. 700g i wiadomo jak wychodzi, gdy dosypuje się mąki, czy dolewa mleka w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego. Prawie godzinę gniotłem ciasto, aż zaczęło żyć. W efekcie jednak bułki wyszły bardzo dobre! Dziś robię je drugi raz, tym razem dałem 250ml mleka i 500g mąki. Po 10 minutach ciasto ożyło i czułem, jak puchnie mi w rękach. Mam nadzieję, że do Twojego przepisu tutaj wkradła się literówka.

Pozdrawiam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...