Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Tarta porowa

atina_bc

Tarta to danie, które jak dla mnie ma same zalety, a najważniejszą z nich jest to, że ciasto można przygotować dzień wcześniej, a sam farsz przyrządzić na wiele sposobów. Tarte można podawać jako przystawkę, a dla osób, które lubią lekkie dania - jako danie główne.

Tarta porowa

Składniki na ciasto:

  • 180 g mąki
  • 125 g masła
  • odrobina wody
  • sól

Wszystkie składniki zagnieść. Jak się nie chce skleić, to można dodać odrobinę zimnej wody. Następnie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tarte. Dobrze jest ciasto nakłuć np. widelcem, żeby zbytnio nie urosło w trakcie pieczenia. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC, do zrumienienia.

Składniki na farsz:

  • sucha kiełbasa (może być myśliwska, salami, kabanos lub jakakolwiek inna - ja tym razem dałam suchą krakowską)
  • 2 pory
  • papryka peperoni (mała czerwona)
  • troszkę wędzonego boczku
  • 200 g żółtego sera
  • przyprawy: estragon, pieprz cayenne, sól
  • musztarda dijon

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne

Suchą kiełbasę, boczek pokroić w słupki lub w kostkę, jak kto woli i podsmażyć na odrobinie oleju. Pory przekroić wzdłuż na pół, a potem pokroić na około 3 mm krążki i razem z pokrojoną w kostkę papryczką dodać do wędliny. Wszystko podsmażyć jeszcze około 5 - 7 minut, dodając jednocześnie przyprawy.

Przygotować sos beszamelowy. Do rozpuszczonego masła dodać mąkę i mleko - wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Dodać przyprawy i cały czas mieszać na niewielkim ogniu, aż sos zgęstnieje.

Pory i wędlinę zalać gęstym sosem, jednocześnie dodając starty żółty ser. Całość wymieszać. Podpieczone ciasto posmarować musztardą i wyłożyć na nie masę.

Całość zapiekać około 20 minut w temperaturze 200ºC. Można podawać na zimno lub jako ciepłe danie.

Smacznego :-)

Tarta porowa

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • iis111

    Nigdy w zyciu nie robilam tarty, choc bardzo lubia ja jesc:) Wyprobuje Twoj przepis w najblizszej przyszlosci. Slicznie wyglada ta Twoja tarta. Ja niestety nie mam formy do pieczenia tarty ale kiedys sobie kupie;)

  • atina_bc

    Kup sobie koniecznie formę, skoro lubisz tarty:-) Dla mnie w tarcie najtrudniejsze jest ciasto - czasami wyjdzie mi zbyt kruche, a poza tym to bardzo proste danie:-)

  • majanaboxing

    Atinko, piekna jest ta tarta ! Nie jadlam nigdy takiego dania :) Sliczna, kolorowa, piekna :)

  • atina_bc

    Majanko spróbuj koniecznie. Ja często podaję ją pokrojoną na małe ciasteczka - taką wytrawną przekąskę:-)

  • iis111

    No wlasnie robienie tego ciasta zawsze mnie zniechecalo;) Zawsze mi sie wydaje ze z tych proporcji ciezko jest zagniesc ciasto.

  • edysia79

    Bardzo smakowicie wygląda Twoja tarta. Ja tartę robiłam raz i nie wyszła, więc się zniechęciłam i więcej nie robiłam. Może jeśli zrobię z wypróbowanego przepisu to się uda? Co prawda nie mam formy do tart, ale w tortownicy też chyba można upiec?

  • atina_bc

    Edysiu: Szczerze powiedziawszy to w tortownicy nie próbowałam piec tarty, ale teoretycznie powinno się udać:-)

    Iis111: To prawda, że zagniecenie tego ciasta nie jest łatwe. Jak mi się nie chce skleić zawsze dodaję jeszcze odrobinkę wody, a jak dalej się nie klei - to jeszcze troszkę wody .... i tak do momentu aż mi się nie sklei:-)

  • usmiecham-sie

    obłędna! I jaka napakowana :)

  • atina_bc

    Dziękuję:-) Myślę, że spokojnie możesz zrobić w wersji bez wędliny i będzie bardzo dobra:-)

  • cuda.wianki

    dawno nie bylo u mnie tarty. pora to nadrobic, a Twoja wyglada tak zachecajaco... :-)

  • atina_bc

    Cuda.wianki: Cieszę się, że Cię widzę:-) To moja ulubiona tarta, więc zachęcam do spróbowania:-)

  • Gość: [NIKA] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Atinko do ciasta nie dodajesz drożdży? ...

  • atina_bc

    Niko nie, nie dodaję, bo to jest ciasto kruche, nie drożdżowe:) Pozdrawiam:)

  • Gość: [tanika] *.aster.pl

    wygląda rewelacyjnie!! zaraz jadę do sklepu po składniki!! :)

  • atina_bc

    Taniko bardzo sie cieszę i dziękuję:)

  • Gość: [studentka na diecie] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Z porami musi smakować super, uwielbiam pory :D

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci