Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Briami

atina_bc

Kolejne danie z kuchni greckiej wypatrzone oczywiście u Iwonki - tym razem pyszniutkie warzywa zapieczone z serem. Jak się doczytałam prawdziwi Grecy briami jedzą z fetą i chlebem, ja natomiast zjadłam sobie z kuskusem:-)

Briami

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 duży ziemniak
  • 1 marchewka
  • 150g fasolki szparagowej
  • 150g pieczarek
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku,
  • kilka dużych pomidorów
  • około ½ szklanki oliwy z oliwek, może być mniej
  • oregano, bazylia
  • pęczek pietruszki
  • sól i pieprz
  • ½ szklanki startego żółtego sera

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Cukinię i bakłażana pokroić w dużą kostkę, a pozostałe warzywa (za wyjątkiem pomidorów) - w plasterki. Pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski i dokładnie wymieszać z oliwą oraz przyprawami. Fasolkę można wcześniej trochę obgotować, żeby nie była twarda.

Czosnek przecisnąć przez prasę, podsmażyć, a następnie dodać do niego przetarte pomidory. Chwile gotować.

Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym i polać sosem pomidorowym. Dodać odrobinę wody. Naczynie przykryć, wstawić do pieca i zapiekać w temperaturze 200°C przez około 1 - 1,5 godziny, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Od czasu do czasu mieszać. Pod koniec pieczenia, zdjąć pokrywę i warzywa posypać serem. Całość zapiekać jeszcze chwilę. Przed podaniem można posypać parmezanem.

Smacznego:-)

Briami przed zapieczeniem

Briami

i po:

Briami

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Myśmy robili w trochę uboższej wersji, ale za to z serem feta: grumko.blox.pl/2008/05/411-Pieczone-warzywa.html. Fajnie Ci fotki wyszły, bo tego typu potrawy choć są bardzo dobre, to mało fotogeniczne.

  • atina_bc

    Właśnie sobie oglądnęłam, faktycznie troszkę inna wersja:-) A co do zdjęć - to dziękuję. Długo się zastanawiałam, czy je zamieścić, bo faktycznie mało fotogeniczna jest to potrawa:-)

  • casiapaw

    Uwielbiam briami :) A to Twoje wygląda rewelacyjnie - tyle różnorodnych warzyw :)

  • atina_bc

    Ja także polubiłam tę potrawę i bardzo mi się podoba, że jest w niej tyle smaków i kolorów:-)

  • iis111

    Ojej jakie sliczne zdjecia!!!! Pieknie wyglada to Twoje briami. Mi sie nie udalo go tak ladnie sfotografowac. Widze ze powoli zostajesz milosniczka kuchni greckiej;) Ja wlasnie zjadlam na obiad ryz ze szpinakiem, danie ktore jest rowniez dosc popularne w Grecji. Jak dla mnie pycha!

  • atina_bc

    Dziękuję Iwonko:-) To prawda, że coraz bardziej lubię kuchnię grecką, a to wszystko Twoja zasługa! Mam nadzieję, że masz jeszcze dużo przepisów na pyszne dania od przyszłej teściowej;-) Ostatnio polubiłam szpinak, więc czekam na Twój wpis tego dania:-)
    Pozdrawiam.

  • edysia79

    Ale u Ciebie kolorowo :) teraz to już na pewno briami zrobię ;)

  • usmiecham-sie

    o, to jest cos dla mnie :)

  • majanaboxing

    Wow, bardzo apetycznie wygląda! Musi fantastycznie smakowac, lubie takie róznorodne dania. :) A my wczoraj jedlismy pizze, robiłam sama :)

  • atina_bc

    Majanko, też za mną ostatnio chodzi pizza...;-)

  • majanaboxing

    Do tego dania to bym chyba tylko nie dawala baklazana, tak sie przekonac do niego nie umiem jakos... Pozostale skladniki uwielbiam :) A fasolkę szparagową żółta jadłam 2 dni temu, tak ugotowaną w osolonej wodzie , ot tak po prostu. Smaczna byla.
    Kurcze ta Twoja potrawa sprawia,ze jestem glodna :)

  • atina_bc

    Majanko, można powiedzieć, że ja do bakłażana również podchodziłam z dużą rezerwą. Ale tajemnica tkwi - co oczywiście wiem dzięki Iwonce - aby siedział w piekarniku przynajmniej 40 - 50 minut. Briami piekłam ponad godzinę i bakłażan razem ze skórką był mięciuteńki i naprawdę dobry. Jak się obawiasz to kup jak najmniejszego i dodaj go trochę na próbę. Sprawdzisz czy Ci smakuje, czy też nie:-) Pozdrawiam

  • iis111

    ojej!
    jak milo slyszec, ze ktos sie nauczyl czego ode mnie:D

  • kasiaaaa24

    Cudowne Ci wyszło to briami :) Ja do briami lubię bagietkę zapiekną z czosnkiem i feta. Pychota :)

  • Gość: [agama] *.chello.pl

    Zrobiłam według przepisu- wyszło świetne!! Dziękuję za przepis!!

  • atina_bc

    Agamo bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci