Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Ptasie mleczko

atina_bc

Mój Synek jest prawdziwym wielbicielem ptasiego mleczka, a najbardziej to lubi oczywiście wedlowskie o smaku cytrynowym:-) Jednak takie domowej roboty też bardzo mu smakuje. Próbowałam kilka różnych przepisów na ptasie mleczko, ale zdecydowanie to smakuje nam najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, gdyż do masy nie dodaję cukru - cała jego słodycz pochodzi jedynie z dodanej galaretki. Kolory oczywiście zależą od użytych galaretek, które Synek zawsze wybiera osobiście:-)

Ptasie mleczko

Składniki:

  • 2 szklanki mleka (ja daję 3,2%)
  • 2 bite śmietany w proszku
  • 3 galaretki o ulubionych smakach (koniecznie różnokolorowe, ja dałam czarną porzeczkę, cytrynową i pomarańczową)
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów

Przygotować tortownicę o średnicy 23 - 24 cm i na spodzie wyłożyć biszkopty. Można oczywiście pominąć biszkopty i pierwszą warstwę wylać bezpośrednio na spód tortownicy.

Przygotować pierwszą warstwę: Galaretkę o smaku czarnej porzeczki rozpuścić w połowie zalecanej wody (w 1 szklance) i odstawić do wystudzenia. Do miski wlać 1 szklankę mleka, wsypać bitą śmietanę i całość ubić. Jak galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną. Masę wlać na biszkopty. Trzeba to zrobić powoli i ostrożnie, żeby biszkopty nie podpłynęły do góry. Tortownicę wstawić do lodówki do stężenia.

Jak pierwsza warstwa stężeje można na nią wylać drugą przygotowaną w ten sam sposób z galaretki cytrynowej.

Trzecia warstwa: Galaretkę pomarańczową sporządzić według przepisu na opakowaniu. Wylać na pozostałe dwie warstwy i całość schłodzić.

Deser należy przechowywać w lodówce.

Smacznego:-)

Ptasie mleczko

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Bardzo fajne!

  • casiapaw

    Atinko - jakie idealnie równie warstwy! Piękne ciasto :)

  • olcieek

    o jak kolorowo ! :) pięknie zaprezentowane równe warstwy.
    u mnie na blogu też ptasie mleczko, ale jednak inaczej robione :)

  • atina_bc

    Casiu, Grumko - dziękuję:-)

    Olcieek dziękuję i widziałam Twoje:-)

  • kuchareczka58

    Atino ślicznie kolorowo, wyprobuję ten przepis.

  • iis111

    nie powinnam byla tytaj zagladac o polnocy. Teraz pojde gloda spac;)

  • atina_bc

    Kuchareczko58 dziękuję i ciesze się:-)

    Iwonko, bo o północy, to juz spać trzeba;-)

  • ewakka222

    Jakie śliczne i zarazem napewno pyszne to kolorowe cudeńko,ja niestety nie mogę nic robic, mogę tylko podziwiac wypieki na ulubionych stronkach bo jestem w gipsie smutno mi ze muszę sobie odpuscic z wypiekami ale jeszcze trzy tygodnie pocieszam się ze szybko minie i wtedy będę nadrabiać z wypiekami.Pozdrawiam cieplutko.

  • edysia79

    Jakie ono cudne! Takie kolorowe.
    Ja, tak jak Twój synek też najbardziej lubię wedlowskie ptasie mleczko cytrynowe :)

  • cuda.wianki

    sliczne Twoje ptasie mleczko, a ja dzis tematycznie walcze z zelatyna, czyli robie galaretkowca-smietankowca... :-)

  • atina_bc

    Ewakka bardzo mi przykro, że jesteś unieruchomiona i to jeszcze przy takiej pogodzie! ciężko jest tak patrzeć i nic nie robić.

    Edysiu dziękuję:-)

    Cudawianko mam nadzieję, że dasz go na bloga, a może już tam jest?

  • cuda.wianki

    niestety bedzie wkrotce, cierpie na brak czasu... pozdrawiam :-)

  • majanaboxing

    Piękne ptasie mleczko ! Kolorowe, cudowne po prostu :)

  • atina_bc

    Dziękuję:*

  • Gość 88.199.39.*

    jak wygląda tak smakuje pycha!!!!

  • atina_bc

    Gościu bardzo się cieszę:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pycha nie zaluje ze zrobilam moj synek nie mogl sie najesc.

  • atina_bc

    Mój synek też je uwielbia:) Cieszę się, ze smakowało:)

  • Gość: [lolo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pycha! mam nadzieje ze mi wyjdzie taki sliczne jak Twoje ;)

  • Gość: [lolo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    juz pędze do sklepu po produkty ;) zrobię ciach dla siostrzyczki na urodzinki ;) na pewno się ucieszy ;))))

  • atina_bc

    Lolo mam nadzieję, że się udało i smakowało:) Pozdrawiam!

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    super przepis

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    wyglada super apetycznie:)

  • Gość *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    wygląda tak pięknie i smakuje cudownie:-)

  • Gość: [mrowka] *.centertel.pl

    oooo zapomniałas o białkach ....

  • atina_bc

    Mrowko nie bardzo rozumiem z tymi białkami ... ja do niego białek nie dodaję ... Nie ma ich w składnikach i nie ma w wykonaniu.Wiec jak miałam o nich zapomnieć, skoro ich nie dodaję?

  • Gość: [doćka] *.warszawa.mm.pl

    zabieram się za robienie ptasiego . bardzo podobają mi się Twoje przepisy, szczegolnie ten i kuleczki tiramisu . Super!

  • Gość: [Aś] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Witam, zrobiłam dziś to ptasie mleczko. Jest przepyszne. Wybrałam Twój przepis bo jest prosty, a ja po pierwsze mam dwie lewe ręce w kuchni, a po drugie nie znoszę gotować. Ale to co wyszło, to jest po prostu boskie mleczko. Wielkie dzięki za ten przepis. A moja córcia jedząc je za każdym kęsem mówiła: "mamusiu, to jest przepyszne, przepyszne".

  • atina_bc

    niesamowicie się cieszę, że smakuje :) Pozdrawiam:)

  • Gość 194.42.110.*

    Nie bardzo rozumiem, czy ktoś na prawdę robił ciasto według tego przepisu? Próbowałam je zrobić i oczywiście mleko się nie ubiło (co budziło moje wątpliwości od początku). Muszę zastąpić ten krok ubiciem białek, bo nie mam już śmietanki w proszku.

  • atina_bc

    Nie bardzo wiem dlaczego śmietana się nie ubiła. Mnie zawsze się ubija.

  • Gość: [marta] *.dynamic.chello.pl

    Może osoba powyżej użyła zabielacza do kawy zamiast Śnieżki? przecież Śnieżka się zawsze ubija z mlekiem, po prostu nie ma innej opcji...

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci