Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Sernik jagodowy

atina_bc

Pyszny jagodowy sernik, miałam na niego ochotę odkąd zobaczyłam go u Dorotus. A jak upiekła go Edysia, to już nie pozostało mi nic innego, jak tylko wybrać się na borówki:-) Kolorystycznie mój sernik jest jaśniejszy od Edysi, chociaż też robiłam go z leśnych borówek. Nie rozdrabniałam ich jednak wcześniej blenderem, dlatego masa nie była tak jednolita.

Sernik jagodowy

Składniki na spód:

  • 150 g ciastek digestive, pokruszonych (ja dałam czekoladowe)
  • 75 g masła, roztopionego

Tortownicę o średnicy 22 cm dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.

Składniki na masę serową:

  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jagód

Polewa:

  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Wszystkie składniki polewy wymieszać, wyjąć sernik z piekarnika, delikatnie wyłożyć polewę, wyrównać i piec jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.

Smacznego :-)

 

Sernik jagodowy

 

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • aniellska

    nie wiem gdzie wygląda piękniej: u Ciebie? u Edysi? u Dorotus? nikt tego nie roztrzygnie ;-)
    chyba nie mam wyboru, muszę przestać odwiedzać Twojego bloga bo wogóle potem z kuchni nie wyjdę, mając tyle pomysłów na gotowanie i wypieki :-)

  • casiapaw

    Jest niewiarygodnie, obłędnie jagodowy :) Już sobie wyobrażam, jakie wrażenie na gościach musi robić taki fioletowy kolor :))

  • edysia79

    Kolor śliczny, te ciemniejsze jagodowe plamki dodają mu uroku :) No i tą śmietanę na górze masz taką bielutką. W moim serniku im dłużej stał w lodówce, tym bardziej biała masa podchodziła fioletem. No i mój był troszkę niższy, bo mam tortownicę o średnicy 24cm. U każdej osoby ciasto wygląda inaczej i to właśnie podoba mi się w blogowaniu: że można zobaczyć różne wcielenia tej samej potrawy :)

  • dr_ewa999

    chyba go dzis upiekę, wygląda smakowicie :)

  • iis111

    Anitko Twoj sernik wyglada przeslicznie! co za ladny fiolet:)

  • atina_bc

    Dr_ewa zachęcam, jest pyszny!

    Edysiu dziękuję:-) U mnie też troszkę biała warstwa zaczęła przechodzić fioletem, ale zdjęcia robiłam zaraz na drugi dzień po upieczeniu:-) Ja też lubię blogowanie za to, że możesz zobaczyć tę samą potrawę w tylu różnych odsłonach:-)

    Casiu dziękuję i zgadzam się , jest obłędnie jagodowy i robi wrażenie:-)

    Aniellska wszędzie wygląda cudnie, a każda z nas robiła go odrobinkę inaczej:-) Mam nadzieję, że wpadniesz jeszcze czasami:-)

  • atina_bc

    Iwonko bardzo dziękuję:-) Kolorek bardzo mi się podoba, a w szczególności to, że nie jest jednolity. A wszystko to uczyniły nasze borówki;-)

  • kasiaaaa24

    Ja też piekłam :) Właśnie dzięki polskim jagodom wyszedł bardzo fioletowy i mocno owocowy :)

  • cuda.wianki

    strasznie kusiscie tym serniczkiem... przepiekny kolorek :-)

  • usmiecham-sie

    To się rozsmakowalas w jagodach :)

  • atina_bc

    Dziękuję Cudawianko:-) Do upieczenia tego sernika skusił mnie właśnie ten kolorek:-)

    Usmiecham sie nazbieraliśmy troszkę w lesie, coś trzeba było z nimi zrobić;-)

  • pandora81

    Zrobiłam wczoraj wieczorem, wyszedł przepięknie :D Bardzo dobry :) Uwielbiam Twojego bloga, mój mąż też (jako tester dań ;)

  • atina_bc

    Pandoro nawet nie wiesz, jak cudownie czytać takie słowa:) Jest mi niezmiernie miło i ślicznie ci za nie dziękuję:) Cieszę się, że serniczek się udał:) I zazdroszczę, że już masz jagody, ja też muszę się za nimi rozglądnąć;)

  • majanaboxing

    Aż dziw bierze, ze mnie tu nie było! Piekny jest ten sernik, kusisz mnie nim teraz jak nie wiem :))) Może zrobię.. hmmm :)) Wygląda pysznie!:)

  • atina_bc

    Majanko nie było Cię, bo pewnie byłaś na urlopie i co tu dużo mówić, nie nadrobiłaś zaległości zbyt dokładnie;) Będę Cię nim kusiła, bo serniczek jest pyszny :D Buziaki :**

  • pandora81

    Zrobiłam dziś serniczek z tego przepisu, ale z braku jagód dałam truskawki z mrożonki (rozmrożone i zmiksowane). Też pycha- spróbujcie :)

  • atina_bc

    Pandoro dzięki za wieści :) A ja mam troszkę zmiksowanych i zamrożonych truskawek, to chętnie go zrobię jeszcze przed sezonem :)

  • Gość: [angharad] *.adsl.inetia.pl

    Atino! Mistrzyni Moja! To już kolejny Twój sernik, który zrobiłam. Jest znowu absolutnie cudowny w smaku, kolorze, konsystencji i znowu... polewa nie wyszła mi jak powinna. Niby smaczna i jędrna ale tak jakoś mi się zburchliła na brzegach i trochę przyżółkła. Coś chyba ze mną nie tak, bo Twoja jest bielutka i równiutka, a moja taka jakaś... zwarzona. Masz jakiś pomysł dlaczego tak? Może składniki powinnam utrzeć/zmiksować zamiast tylko wymieszać? Może zapiekać w wyłączonym/chłodniejszym piecyku? Użyłam śmietany 22% Piątnica, cukru waniliowego Delecta i bielutkiego, puszystego cukru pudru. 10 minut pieczenia na gorącym serniku.
    Będę wdzięczna za każdą sugestię. Pozdrawiam. Angharad.

  • Gość: [Ania] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ten kolor zapiera dech :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci