Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

atina_bc

Lubię filety z kurczaka przyrządzone w różnych sosach typu chińskiego. Tym razem wybrałam znaleziony u Casi przepis na sos słodko - kwaśny, który okazał się pyszny i dokładnie taki jak lubię.

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1-2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • ½ pomarańczy
  • pół garści pędów bambusa
  • kilka plastrów ananasa z puszki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • ½ szklanki soku pomarańczowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • imbir
  • słodka papryka w proszku

Marchewkę pokroić w cienkie słupki, ananasa na małe cząsteczki, paprykę w paseczki, a cebulę w półplasterki. Pomarańczę podzielić na cząstki i obrać z białych błonek. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać przecier pomidorowy i sok pomarańczowy. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować, aż płyn zredukuje nieco swą objętość. Następnie dodać wszystkie warzywa, owoce oraz cukier, ocet i przyprawy. Gotować na małym ogniu przez 15 - 20 minut.

W międzyczasie umytą i osuszoną pierś kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem, a potem obtoczyć w mące pszennej. Wrzucić na patelnię i krótko podsmażyć. Dodać do sosu. W szklance rozrobić mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody, a następnie dolać ją powoli do sosu i dokładnie wymieszać. Podgrzewać jeszcze przez chwilę - sos ma wyraźnie zgęstnieć.

Podawać z ryżem.

Smacznego:-)

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Jejku zjadłabym takiego kurczaczka

  • majanaboxing

    Atinko zrób mi go dziś na obiad :))) Pyyyycha!

  • iis111

    Nie wiem czy widzialas, ale ja tez go robilam:) Bardzoooo mi smakowal. Robilam tez piersi z kurczaka w sosie kokosowym i byly rownie dobre:)

  • atina_bc

    Iwonko widziałam, bo właśnie przyglądałam się Twojemu kokosowemu kurczakowi:-) Wczoraj będąc na zakupach kupiłam mleczko kokosowe. Tak więc cieszę się, że piszesz, że były dobre;-) Ten słodko - kwaśny też bardzo mi smakował:-)

    Majanko nie ma sprawy:-) Na którą godzinkę Ci podrzucić?;-)

    Andziu świetnie Cię rozumiem;-) Też za mną chodził ten kurczaczek;-)

  • edysia79

    Atinko to ja też chcę porcję, bo właśnie jakieś choróbsko się do mnie dobiera i nie chce mi się gotować ;) Wygląda na bardzo smaczny :)

  • qoopka

    super wyglada no i jaki zdrowy a nie ze sloika :)

  • atina_bc

    Qoopko dziękuję i witam Cię u mnie. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś:-) Sosik jest pyszny, zdrowy i ma dużo warzyw:-)

    Edysiu nie daj się chorobie! Oczywiście podeślę porcyjkę, żeby Cię poratować;-)

  • casiapaw

    Wchodzę tu i co widzę - przemiła niespodzianka w postaci wykorzystania mojego przepisu :) Strasznie mi miło, że się na niego zdecydowałaś i jeszcze bardziej, że smakował :)

    A co do teriyaki o którym u mnie pisałaś - robiłam wczoraj łososia teriyaki. Ale tym razem zdecydowałam się samodzielnie przyrządzić sos, od podstaw. I to dopiero jest smak!!! Wkleję przepis niedługo i może na niego też się skusisz, bo smakował bajecznie! Nieskromnie mówiąc ;)

  • atina_bc

    Casiu cieszę się, że sprawiłam Ci niespodziankę:D
    To teraz czekam na łososia:-) A sos teriyaki udało mi sie kupić ale chętnie spróbuję Twojej - domowej - wersji tego sosu:-) Pozdrawiam.

  • zemfiroczka

    Dzięki! :))

    pozdrówka!

  • atina_bc

    Nie ma za co Oczko:) Mam nadzieję, że się przyda:)

  • zemfiroczka

    Też na to liczę ;))

  • Gość: [lnz] *.mobile.playmobile.pl

    Mocny przepis na niezla szame. Zamiast octu dwie lyzki soku cytrynowego + sos sojowy tez sie niezle sprawdzaja. No i kukurydza gratisem. Wlasnie sie obzarlem to pozwolilem sobie skomentowac ;) Pozdrowienia dla autorki.

  • atina_bc

    Inz bardzo dziękuje za pozdrownienia:)) I cieszę się, że smakowało:) No z kukurydzą, to musiało być pyszne, bo zasadniczo uwielbiam kukurydzę i chętnie dodaje do różnych potraw:)

  • Gość *.telpol.net.pl

    A gdzie można kupić pędy bambusa? I jakie? Świeże czy w marynowane? :)

  • atina_bc

    Gościu ja kupowałam takie marynowane w słoiczku, w supermarkecie powinieneś je dostać bez problemu.

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja troszke zmodyfikowałąm przepis i wyszedł akurat sosik słodko kwasny! mianowicie"
    nie dodałam ananasów i bambusa
    zamiast koncentratu dodałam całego pomidora,
    i zakwasiłam sokiem z cytryny i zupełnie wystarczy!
    bez ananasów ten sos był juz tkai słodki ja uwazam ze nie ma potrzeby ich dodawania ja polecM ten sos do spaghetti z mięsem wołowo-wieprzowym ,kupujemy mięsko juz zmielone wrzucamy na patelnie z odrobin oleju i dodajemy soli pieprzu delikatu do mies z knora i smrzymy z 10-15 min nastepnie wlewamy z 1 litr wody do oddzielnego garnuszka dodajemy troche wegaty lub wrzucamy bulion i tam mięsko dodajemy i niech sie pogotuje z 30 minut nastepnie do tego wlewamy nasz sos słodkokwasny i zageszczemy mąka podajemy z makaronem spagetii pychota!!!!!!!!!!

  • atina_bc

    Gościu Twoja propozycja brzmi ciekawie, chociaż to już zupełnie inne danie. Oczywiście do spaghetti też nie dodawała bym pędów bambusa i ananasa. Pozdrawiam

  • Gość: [efcia101] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mmmniamm....właśnie wcinam ta potrawkę, pychaaa:D
    Trosze pozmieniałam perzepis tzn. nie dodałam soku z pomarańczy i samej pomarańczy za to dodałam sok z ananasa, dodałam także kukurydze i grzymy MUNG, paprykę konserwową bo taką tyko miałam:)
    POLECAM!

  • atina_bc

    Efciu bardzo się cieszę, że Ci smakowało:) Twoje zmiany bardzo mi się podobają:)

  • Gość: [TknLVlYelnfNgcQnm] 91.232.96.*

    sverige.txt;1

  • grazyna2212

    Świetny przepis, na prawdę polecam, w dodatku bardzo ładne zdjęcia :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci