Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Nocne bułeczki

atina_bc

To moja kolejna udana przygoda z nocnymi bułeczkami. Poprzednio robiłam bułeczki z przepisu Yfci, a tym razem sięgnęłam po przepis Krystyny9. Bułeczki mają tę zaletę, że rano można je dość szybko przygotować na śniadanie, a czy jest ktoś kto nie lubi świeżych bułeczek na śniadanie...:-) Zapatrzyłam się na bułeczki Krystyny i też pobawiłam się w przygotowanie różnych wzorów.

Składniki na około 12 dużych bułeczek:

  • 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 40 g drożdży
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

  • do posmarowania: 1 jajko i mleko
  • do posypania: sezam, mak, siemię ...

Wieczorem:

Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.

Rano:

Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem.

Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

 

update z dnia 30.10.2008r.

Instrukcja zawijania dla zainteresowanych:

Odciąć kawałek ciasta na bułeczkę i zrobić z niego wałek, taki nie za gruby. Zawiązać go robiąc jakby pętelkę.

Nocne bułeczki - zawijanie

Potem jedną końcówkę przełożyć od dołu do góry i wetknąć w środek:

Nocne bułeczki - zawijanie

a drugą odwrotnie od dołu do góry i też do środka:

Nocne bułeczki - zawijanie

i to wszystko:) 

Komentarze (43)

Dodaj komentarz
  • krystyna911

    Aż zaczyna mi burczeć z głodu w brzuchu, gdy patrzę na bułeczki w twoim wykonaniu. W żadnej piekarni takich się nie kupi. Bardzo się cieszę, że Ci smakują

  • casiapaw

    I znowu, do znudzenia już chyba, powiem że są piękne :) No bo co innego mogę powiedzieć? :))

  • iis111

    Nie ma to jak cieple buleczki na sniadanie. Pieknie Ci wyszly.

  • malta_79

    Śliczne! Mogę poznać metodę zawijania?

  • majanaboxing

    Jakie one piękne! Wyglądają na takie mięciusienkie, jejciu super słoneczne, piękniutkie są! :))

  • abbra

    Śliczności !!! Atinko , jak robiłaś te cudeńka ?

  • usmiecham-sie

    Jakie te buleczki maja ladny ksztalt... Ale je fajnie uformowalas anitko :)

  • atina_bc

    Krystyno bardzo Ci dziękuję:-) A w piekarni, to już dawno nie byłam:-)

    Casiu ślicznie dziękuję:-) Miłych słów nigdy zbyt wiele:-)

    Majanko dziękuję Ci bardzo:-)

  • atina_bc

    Abbro i Malto bardzo dziękuję:-) Spróbuję wyjaśnić, jak je robiłam. Odcięłam kawałek ciasta na bułeczkę i zrobiłam z niego wałek, taki nie za gruby. Zawiązałam go robiąc jakby pętelkę. Potem jedną końcówkę przekładałam od dołu do góry i wtykałam w środek, a drugą odwrotnie od dołu do góry i też do środka. Nie wiem czy wyjaśniłam dostatecznie jasno. Łatwiej byłoby to narysować. Jeżeli niejasno napisałam, to następnym razem spróbuję zrobić zdjęcie, albo rysunek:-)

  • atina_bc

    Usmiecham sie ślicznie dziękuję:-)

  • malta_79

    Dziękuję - chyba potrafię to sobie wyobrazić :)

  • evenka-arabeska

    Śliczniutkie są , w blasku porannego słoneczka... :-)

  • olciaky

    chyba musze sie wprosić do ciebie na te bułeczki:P

  • qoopka

    atinko!!!!!!!!!!
    wygladaja jak z najlepszej piekarni! :))) musze je zrobic :)

  • abbra

    Chyba załapałam :D Muszę koniecznie wypróbować ten przepis , bo mojej córci bardzo się spodobały Twoje bułeczki :)

  • atina_bc

    Abbro bardzo się cieszę, że córci się spodobały:-) Mój synek też był nimi zachwycony:-) Cieszę się, że zrozumiałaś moje mgliste tłumaczenie;-)

    Qoopko dziękuję ślicznie:-) Jak tylko zrobisz pochwal się koniecznie!

    Olciaky zapraszam;-)

    Evenko dziękuję:-) Łapałam każdy promyczek słońca, bo byłam za nim strasznie stęskniona.

    Malto proszę bardzo. Cieszę się, że w miarę jasno napisałam;-)

    Pozdrawiam Was serdecznie.

  • andzia-35

    Jaki piekne, fikusne bułeczki!!!

  • kuchareczka58

    Atino :)
    Twoje bułeczki to prawdziwe rękodzieło, cudowne kształty, bardzo mi sie podobają :)

  • atina_bc

    Kuchareczko bardzo dziękuję:-) Cieszę się, że bułeczki się podobają:-) Miałam fajną zabawę formując je i jutro też pewnie będę się z nimi bawić;-) Pozdrawiam serdecznie.

  • atina_bc

    Robiąc dzisiaj te bułeczki zauważyłam, że w przepisie podałam złą ilość oleju. Już poprawiłam i przepraszam, jeżeli kogoś wprowadziłam w błąd.

  • katarzyna-80

    Witam.
    Mam pytanko, jak zrobilas takie piekne ksztalty buleczek, czy mozesz mi napisac w jaki sposob je uformowalas?
    Dziekuje.

  • atina_bc

    Witaj Katarzyno:)
    wieczorkiem wstawię zdjęcia, jak dokładnie formowałam:)

  • abbra

    Świetny instruktaż !

  • atina_bc

    Dzięki:) pomyślałam, że może się komuś przyda:)

  • Gość: [Kazia] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Robiłam dziś rano, niebo w gębie! To mój pierwszy bułeczkowy sukces :) naszykowałam im śliczny koszyczek ale nie było co wkladac bo zniknęły jeszcze ciepłe!

  • atina_bc

    Kaziu bardzo się cieszę, że smakowały:) U mnie też szybko znikają;)

  • macierzanka-1

    Jak Gosi@ upiekła bułeczki też postanowiłam spróbować. Właśnie skończyliśmy śniadanie - były (już praktycznie czas przeszły niestety) pyszne. Za parę dni i ja się nimi pochwalę - dziękuję za instrukcję zaplatania - wszystko wyszło super!

  • Gość: [Moniq] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Rewelacyjny przepis. U mnie bułeczki są weekendowo i jestem pewna, że te bułeczki będą się u mnie często pojawiać w sobotnie poranki :)

  • atina_bc

    Bardzo się cieszę, że Wam smakują:)

  • cossmacznego

    Te bułeczki wyglądają FANTASTYCZNIE ! Naprawdę podziwiam i na pewno przepis wykorzystam :)

  • Gość: [smerf] *.ip.netia.com.pl

    Cudowne bułeczki:) dziś zrobiłam, ale w wersji "dziennej", zjedliśmy na kolacje. Mąż zachwycony wyglądem i smakiem, a ja dumna jak paw, że mi takie dzieło wyszło:) na pewno będę robić częściej.

  • domaskowa

    Maszynka właśnie zagniata ciasto, dam znac jutro, jak smakowały :)

  • Gość *.dsl.ipltin.sbcglobal.net

    A ile drozdzy suchych mozna dodac? Bo nie mam swiezych :(

  • atina_bc

    Gościu myślę ,że możesz dać 7 g suchych. Powinno wystarczyć.

  • domaskowa

    Bułeczki poezja, mięciutkie i dokładnie takie, jak lubię :)

  • cicha07987

    Zrobiłam! I zaraz będę się u siebie chwalić!

  • ivoncja

    Zrobiłam dzisiaj! Zjedzone zostały momentalnie- ach, te mlaskania, ciamkania, pochwały i zachwyty!;) Już ciasto wyrasta na kolejne! Dzięki wielkie za ten przepis- będę je piec choćby rano przed wyjściem do pracy.

  • Gość: [M.] 93.154.131.*

    Bardzo czytelna instrukcja zawijania. U mnie też te bułeczki, pięknie wyrosły :)

  • Gość: [gracha] *.internetia.net.pl

    Bułeczki super, opis i zdjęcia też, ale nie wiem czy zauważyłaś, że piszesz - od dołu do góry, a teraz odwrotnie - od dołu do góry :). Niemniej, chyba wszyscy zrozumieli :) Pozdrawiam

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    zobacz, tyle czasu minęło odkąd zamieściłaś przepis - a bułeczki wciąż świeże :) niedawno go znalazłam a dziś je zamierzam zrobić, żeby były na niedzielne śniadanie. Pozdrawiam Marta z wiklinoweroznosci.wordpress.com/

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    no i upiekłam, wstałam skoro świt (jak na niedzielę) i upiekłam - cieplutkie, chrupiące i pyszne do niedzielnej jajecznicy, teraz siedzę sobie przy kompie i podjadam taką już zimną z konfiturą ze śliwek - poezja. Dzięki za przepis i pędzę umieścić na moim blogu Twojego linka i zdjęcia moich bułeczek. Pozdrawiam Marta:)

  • Gość: [basia19] *.rybnik.vectranet.pl

    Ciasto siedzi w lodówce, jutro dam znać jak smakują.

  • Gość: [Iris] *.internetdsl.tpnet.pl

    Ciasto sobie w lodóweczce siedzi, planuje bułeczki na późną kolację wiec powinny już być urośnięte i mam nadzieję, ze mi wyjdą.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci