Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb sezamowy na maślance

atina_bc

Dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Chleba. Ja bardzo lubię domowe pieczywo i chętnie sięgam po nowe przepisy. Oczywiście pod warunkiem, że nie ma w nich zakwasu, z którym jakoś nie mogę sobie poradzić. Na ten dzień postanowiłam upiec chlebek sezamowy z przepisu Agnieszki. Chlebek jest pyszny, skórka chrupiąca - czegóż pragnąć więcej na pyszne śniadanie.

Chleb sezamowy na maślance

Składniki:

  • 1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej
  • ¼ szklanki letniej wody
  • 1 łyżeczka płynnego miodu wrzosowego (dałam spadziowy)
  • 2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • ½ szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 2 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 11/3 łyżeczki soli
  • po 1 łyżce białego i czarnego sezamu (dodajemy do ciasta)

Dodatkowo:

  • po 1 łyżeczce białego i czarnego sezamu do posypania chleba

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać (jeśli trzeba, dodać trochę więcej mąki lub mleka), przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lekko naoliwionej miski, zostawić na około 1 godzinę pod przykryciem, do wyrośnięcia (powinien podwoić swoją objętość).

Po tym czasie wyjąć ciasto na blat, lekko odgazować i uformować bochenek, jeśli trzeba lekko podsypując mąką. Otoczyć dokładnie w ziarenkach sezamu (lepiej się będą trzymały, gdy lekko spryskamy wierzch chleba wodą) i naciąć chleb. Zostawić bochenek do wyrośnięcia, aż podwoi objętość, na około 40 min. Piekarnik nagrzać do 240ºC i piec w opadającej temperaturze (10 min 240ºC, 10min 220ºC i ostatnie 10 min w 200ºC). Od razu po włożeniu bochenka do piekarnika spryskać go wodą i wylać ½ szklanki wody na blaszkę stojącą pod płytą z chlebem.

METODA MASZYNOWA:

Do maszyny wlać maślankę, wodę, dodać miód, sól, odmierzyć mąkę orkiszową i razową. Dodać otręby, zarodki pszenne i sezam, potem wsypać mąkę pszenną, a na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania ciasta "dough" (około 1½ godziny łącznie z wyrastaniem), wyjąć i dalej postępować wg przepisu

Smacznego:-)

Chleb sezamowy na maślance

3rd World Bread Day hosted by 1x umruehren bitte aka kochtopf

Komentarze (22)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Jestem pod wielkim wrażeniem! Na Twoim pierwszym zdjęciu wygląda aż nie naturalnie, co w tym przypadku jest komplementem!;-)

  • malta_79

    O Boże, O Boże zrobię! Nie mam tylko czarnego sezamu ;/

  • iis111

    Przepiekny!!!!!!! Brak slow.

  • atina_bc

    Grumko ślicznie dziękuję:-) Dobrze, ze napisałeś, że to komplement, bo miałam mieszane uczucia;-)

    Malto chlebek jest pyszny, chyba sam brak czarnego sezamu nie przeszkodzi Ci?;-)

    Iwonko bardzo dziękuję:-) Starałam się bardzo, żeby na Dzień Chleba wyszedł mi jak najlepszy chlebek:-)

    Pozdrawiam Was serdecznie.

  • kasiac01

    Chleb przepiękny, jak namalowany! Muszę go też wypróbować!

  • majanaboxing

    Anitko chlebek jest cudny! Poproszę kromeczkę! Jak tak bede chodzic i prosic o kawałeczki chlebka i bułek to bede miała cały koszyczek i na sniadanko na jutro wystarczy hi hi ;))
    Ja nie przygotowałam niczego na dzien chlebka, jakoś tak..., ale za to mogę podziwiać takie śliczne i smaczne wypieki jak Twoj Anitko :))) Pozdrawiam.

  • margot11

    Atina chleb piękny


    ps atina chciałam wysłac do ciebie na cincin pw
    ale mi wyskakuje
    Użytkownik postanowił być niedostępny z poziomu prywatnego komunikatora

    Prywatna wiadomość NIE została wysłana
    twoje pw przychodzą normalnie

  • aga-aa

    też uwielbiam domowy chleb, ale niestety piec go nie potrafię :( raz próbowałam i wyszła mi fajna broń - twardy jak kamień :(

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuję:-) Kawałeczek oczywiście posyłam - śniadanko ważna rzecz;-) Nie upiekłaś chlebka, bo byłaś zajęta innymi wspaniałymi wypiekami:-)

    Kasiuc dziękuję:-) Piecz koniecznie, chlebek bardzo dobry:-)

    Margot dziękuje:-) A z mailami sprawa się wyjaśniła:-) troszkę to trwało zanim się zorientowałam co zrobiłam, bo poszukiwaniami byłam zajęta:-)

    Aga-aa nie poddawaj się! Moje początki tez nie były łatwe. pierwsze bułki jakie upiekłam i to z przepisu Bajaderki, też były jak kamyczki. Mój pies ledwo je zjadł, ale to tylko dlatego, że namoczyłam mu je w pysznym sosiku;-)

    Pozdrawiam Was serdecznie.

  • malta_79

    Atinko, no raczej nie... Ale wolałabym zrobić z nim :D

  • smoothies

    Atino, cieszę się przeogromnie, że wypróbowałaś ten przepis. Chlebek wyszedł przepiękny w Twoim wydaniu. Cieszę się, że smakował.
    Agnieszka z Kuchni nad Atlantykiem

  • edysia79

    Co tu jeszcze można dodać? Po prostu piękny jest i tyle!

  • abbra

    Piękny Ci wyszedł chlebek Atinko ! Wygląda bardzo zachęcająco z tą sezamową posypką :)

  • evenka-arabeska

    Ależ pochrupałabym sobie taką świeżą , przypieczoną skórkę... ;-)

  • atina_bc

    Evenko chrupiąca skórka to jest to:-)

    Abbro i Edysiu ślicznie Wam dziękuję:-)

    Agnieszko (Smoothies) bardzo Ci dziękuję za miłe słowa ale przede wszystkim za wspaniały chlebek:-)

    Malto rozumiem:D

  • usmiecham-sie

    A ja bym tą skórkę z chelba tak wyjadła... Chrup chrup i po ziarenkach :)

  • atina_bc

    Skórka bardzo dobra, ale środek również pyszny:D

  • olciaky

    Piękny chelb.Gratuluje wypieku -no i z pewnością pyszny,

  • kuchareczka58

    Jejku ....jaki on piękny! w życiu nie widziałam piękniejszego:)

  • atina_bc

    Kuchareczko i Olciaky pieknie dziękuję:)

  • kuchareczka58

    Atino upiekłam go, nie jast tak piękny jak Twój , ale bardzo nam smokował :)

  • atina_bc

    Kuchareczko właśnie go widziałam - jest piękny! Nic mu nie brakuje, a najbardziej się cieszę, że Wam smakował:) Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci