Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Ciasto dyniowe

atina_bc

Wczoraj rozpoczął się Festiwal Dyni. Ja osobiście jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale doszłam do wniosku, że jest to świetna okazja na poznanie nowego smaku i kto wie, może się do niej przekonam. Na pierwszy raz wybrałam ciasto dyniowe od Bei. Ciasto jest lekko wilgotne i kwaskowe, bardzo mi smakowało. Wybrałam wersję z orzechami, przyprawami korzennymi i sokiem z cytryny. Jestem teraz gotowa na inne potrawy z dynią. W swoim przepisie Bea podała, że jest to przepis na tortownicę 26 cm, ja robiłam w blaszce 24x24 i mam wrażenie, że wyszło troszkę zbyt niskie - mnie to jednak nie przeszkadza. Ta dynia na zdjęciach, to oczywiście tylko ozdoba:-)

Ciasto dyniowe

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna - skórka + sok (lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
  • 250 g dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g maki
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Dynie zetrzeć na tarce. Żółtka ubić z miodem, dodając sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i na koniec dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Ciasto dyniowe

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • bea.moja.kuchnia

    Atino, piekne Ci wyszlo! Co do jego wysokosci, to ono faktycznie w tortownicy 26cm nie wychodzi zbyt wysokie, wiecto normalne ;)
    Ciesze sie ze smakowalo i przede wszystkim, ze jednak sprobowalas dyni!
    Czekam teraz na Twoje dalsze degustacje :)
    I dziekuje za udzial w Festiwalu!

    Pozdrawiam serdecznie

  • atina_bc

    A to skoro ono ma być takie niskie, to o.k.
    Ja też się cieszę, że spróbowałam dyni i mam jeszcze kilka planów z nią związanych:D Bardzo Ci dziękuję za ten festiwal:)
    Pozdrawiam.

  • majanaboxing

    Atinko, ciasto wygląda cudownie. NIe mogę się napatrzyć na ten sliczny kolor , no po prostu bomba! :)) ciekawa jestem jak smakuje ciacho z dyni :)

  • iis111

    Ja jakos nie moge sie przekonac do dyni

  • abbra

    Atinko , Twoje ciasto wygląda pięknie ! Szczególnie na tym zdjęciu z zielonościami w tle :)
    Tarłaś dynię na grubej czy na drobnej tarce ?

  • iis111

    Anitko uparlam sie na to ciasto cytrynowe, ale nie wiem czy wyjdzie;) Masa byla bardzo plynna. nie wiem czy to powinno tak byc.

  • andzia-35

    Wygląda na bardzxo smaczne. Przyznam szczerze,że jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dyni.

  • margot11

    Piękne i by mi smakowało ,bo ja lubię takie ciasta

  • atina_bc

    Majanko bardzo dziękuję, jak zawsze jesteś kochana:) Ciasto bardzo mi smakowało, podobnie jak marchewkowe:) Ja tam w nim specjalnie dyni nie wyczuwam dyni, ale jest takie fajnie wilgotne:)

    Iwonko, to moje pierwsze doświadczenia z dynią:) jeszcze się nie zdecydowałam na jedzenie samej dyni, na razie tylko w połączeniach:) A z sernikiem na pewno jest wszystko w porządku. Jego masa jest rzadka:)

    Abbro ślicznie dziękuję:) Zaczynałam trzeć na drobnej, ale wydawało mi się, że to zbytnia papka będzie i skończyłam na grubej;) Można więc powiedzieć, że pół na pół;)

    Andziu bardzo dziękuję:) Ja też pierwszy raz jadłam ciasto z dyni, to przez ten Festiwal zdecydowałam się na eksperymenty z dynią:)

    Margot bardzo dziękuje i cieszę się:)

    Pozdrawiam Was serdecznie.

  • kuchareczka58

    Piękne zdjęcia zrobiłaś :) a ciasto bardzo ciekawe, może kiedyś je wypróbuję :)

  • casiapaw

    Atinko - znowu sie będę zachwycać. Mam nadzieję, że nie znudziałm Ci się przez to jeszcze ;) Piękne ciacho!!! Takie proste, wręcz ascetyczne z wyglądu, że aż przez to piękne :)

  • atina_bc

    Casiu maja droga, zachwycaj się, zachwycaj. To mi się w ogóle nie nudzi:) Dziękuję Ci ślicznie:)

    Kuchareczko pięknie dziękuję:) A ciasta spróbuj, myślę, że warto eksperymentować:)

    Pozdrawiam Was serdecznie.

  • notme-gotuje

    Ciasto wyglada bardzo smacznie, a ja jeszcze nic nie probowalam dyniowego :( ... Planuje cos w nastepnym tygodniu, mam nadzieje ze sie uda, wtedy moze sie skusze wlasnie na jakies ciasteczko :))

  • atina_bc

    Notme bardzo dziękuję:) jak planujesz dynię na przyszły tydzień, to będziesz miała mnóstwo propozycji do wyboru po festiwalu Dyni:) jestem pewna, że coś tam dla siebie wybierzesz:) Pozdrawiam.

  • Gość: [KrystynaS] *.aster.pl

    Witam
    W tym roku rozsmakowałam się w dyni. Szukam teraz ciekawego przepisu na ciasto. Ten wydaje się interesujący. Mam tylko pytanie - czy do tego ciasta dodaje się tylko 5 dag mąki?
    Pozdrawiam serdecznie
    KS

  • atina_bc

    KrystynoS przepraszam nie zauważyłam Twojego pytania . Tak tylko tyle mąki. Ciasto jest mocno wilgotne, co zresztą widać na zdjęciu.

    Pozdrawiam!

  • Gość: [KrystynaS] *.aster.pl

    Nareszcie zebrałam się do upieczenia ciasta z Twojego przepisu. Faktycznie w tortownicy 26 cm wyszło troszkę niskie. Niestety, moje nie ma tak pięknego koloru jak Twoje. Piekłam je 50 min. Wydaje mi się, że powinnam potrzymać je w piekarniku do pełnej godziny. Zastanowiło mnie, że w przepisie nie ma żadnego tłuszczu. Ciasto mimo, że mało słodkie to bardzo ciekawe w smaku.

  • Gość: [KrystynaS] *.aster.pl

    Dodałam coś od siebie. Serek Mascarpone utarłam z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami miodu i obłożyłam tym kremem ciasto. PYCHA!!!!!!!!

  • atina_bc

    Krystyno po pierwszym komentarzu widzę, że nie spełniło to ciasto Twoich oczekiwań;) jednak Twoje ulepszenia na pewno dobrze mu zrobiły:) Ja generalnie wolę ciasta mniej słodkie, więc pewnie większość zamieszczonych u mnie proporcji może się niektórym wydawać zbyt mało słodka;) Pozdrawiam:)

  • migotka1122

    Witam. Właśnie upiekłam ciasto zgodnie z niniejszym przepisem i ... wygląd ciasta - apetycznie, niestety w smaku dość nijakie. Przepis zupełnie bez szału.Poza tym z wyglądu jest decydowanie "biszkoptowe".

  • atina_bc

    Migotko przykro mi , że Ci nie posmakowało, no ale różne sa podniebienia. nie zawsze wszystkim smakuje to samo;) Pozdrawiam:)

  • paniedgar

    wczoraj zrobiłam ciasto wg tego przepisu. było smaczne, korzenne, ale w ogóle mi nie urosło. chyba coś jest nie tak z proporcjami - 250 g dyni i tylko 50 g mąki? proszę o odpowiedź, bo bardzo mi zależy na tym przepisie.
    www.jedwabneponczochy.blogspot.com

  • atina_bc

    Paniedgar cieszę się, że smakowało. Ja robiłam dokładnie z takich proporcji jak powyżej:) taki przepis wzięłam od Bei i ona tez dawała tylko 50 g mąki. Wiem, ze ciasto nie rośnie zbyt wysokie, jest raczej z tych niskich i wilgotnych :) A czy poza tym, że było niskie, to coś mu dolegało? Bo wiesz, jak chcesz wyższe, to zawsze możesz upiec w mniejszej formie;) Pozdrawiam!

  • Gość: [magda] *.xdsl.centertel.pl

    Ciasto wogóle mi nie wyszło ;(( Typowy zakalec! Jak wyjęłam je po 50 min, otworzyłam tortownice to wyleciała z niego woda, leciała jak z odkręconego kranu. Dobre jest w smaku, bardzo słodkie, ale ZAKALEC w 100% !!!

  • atina_bc

    Magdo przykro mi, że ciasto się nie udało :( Możliwe, że miałaś bardzo soczystą dynię i było zbyt dużo wody i dlatego tak się stało ... sama nie wiem. ja też ostatnio miałam z dynia taka przygodę, ze w trakcie pieczenia strasznie dużo soku puściła i zrobiła się dość wodnista... To ciasto samo w sobie jest bardzo wilgotne, może gdybyś je jeszcze dłużej piekła coś by pomogło, bo skoro się wylało, to raczej było zupełnie nie upieczone :(

  • Gość: [lolcia] *.adsl.inetia.pl

    W zeszłym roku znalazłam ten przepis i dziś wracam do niego z przyjemnością. Ciasto właśnie się piecze i mam nadzieję że wyjdzie równie dobre jak za pierwszym razem. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci