Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto dyniowe

Wczoraj rozpoczął się Festiwal Dyni. Ja osobiście jeszcze nigdy jej nie jadłam, ale doszłam do wniosku, że jest to świetna okazja na poznanie nowego smaku i kto wie, może się do niej przekonam. Na pierwszy raz wybrałam ciasto dyniowe od Bei. Ciasto jest lekko wilgotne i kwaskowe, bardzo mi smakowało. Wybrałam wersję z orzechami, przyprawami korzennymi i sokiem z cytryny. Jestem teraz gotowa na inne potrawy z dynią. W swoim przepisie Bea podała, że jest to przepis na tortownicę 26 cm, ja robiłam w blaszce 24x24 i mam wrażenie, że wyszło troszkę zbyt niskie - mnie to jednak nie przeszkadza. Ta dynia na zdjęciach, to oczywiście tylko ozdoba:-)

Ciasto dyniowe

Składniki na tortownicę 26 cm:

  • 4 jajka
  • 90 g miodu
  • 1 cytryna - skórka + sok (lub otarta skorka z jednej pomarańczy i sok z połówki)
  • 250 g dyni
  • 200 g drobno zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
  • 50 g maki
  • szczypta mielonych goździków
  • 1 - 2 łyżeczki cynamonu (lub przypraw korzennych)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder

Dynie zetrzeć na tarce. Żółtka ubić z miodem, dodając sok i skórkę cytrynową (lub pomarańczową). Dodać dynie, przyprawy, orzechy, mąkę, proszek do pieczenia - wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę i na koniec dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Masę przelać do dobrze wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem) tortownicy.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 40-50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Ciasto dyniowe

sobota, 25 października 2008, atina_bc
Komentarze
2008/10/25 08:41:23
Atino, piekne Ci wyszlo! Co do jego wysokosci, to ono faktycznie w tortownicy 26cm nie wychodzi zbyt wysokie, wiecto normalne ;)
Ciesze sie ze smakowalo i przede wszystkim, ze jednak sprobowalas dyni!
Czekam teraz na Twoje dalsze degustacje :)
I dziekuje za udzial w Festiwalu!

Pozdrawiam serdecznie
-
2008/10/25 08:47:54
A to skoro ono ma być takie niskie, to o.k.
Ja też się cieszę, że spróbowałam dyni i mam jeszcze kilka planów z nią związanych:D Bardzo Ci dziękuję za ten festiwal:)
Pozdrawiam.
-
2008/10/25 10:41:39
Atinko, ciasto wygląda cudownie. NIe mogę się napatrzyć na ten sliczny kolor , no po prostu bomba! :)) ciekawa jestem jak smakuje ciacho z dyni :)
-
2008/10/25 11:46:27
Ja jakos nie moge sie przekonac do dyni
-
2008/10/25 13:14:17
Atinko , Twoje ciasto wygląda pięknie ! Szczególnie na tym zdjęciu z zielonościami w tle :)
Tarłaś dynię na grubej czy na drobnej tarce ?
-
2008/10/25 16:57:17
Anitko uparlam sie na to ciasto cytrynowe, ale nie wiem czy wyjdzie;) Masa byla bardzo plynna. nie wiem czy to powinno tak byc.
-
2008/10/25 18:31:08
Wygląda na bardzxo smaczne. Przyznam szczerze,że jeszcze nigdy nie jadłam ciasta z dyni.
-
2008/10/25 19:24:02
Piękne i by mi smakowało ,bo ja lubię takie ciasta
-
2008/10/25 20:08:34
Majanko bardzo dziękuję, jak zawsze jesteś kochana:) Ciasto bardzo mi smakowało, podobnie jak marchewkowe:) Ja tam w nim specjalnie dyni nie wyczuwam dyni, ale jest takie fajnie wilgotne:)

Iwonko, to moje pierwsze doświadczenia z dynią:) jeszcze się nie zdecydowałam na jedzenie samej dyni, na razie tylko w połączeniach:) A z sernikiem na pewno jest wszystko w porządku. Jego masa jest rzadka:)

Abbro ślicznie dziękuję:) Zaczynałam trzeć na drobnej, ale wydawało mi się, że to zbytnia papka będzie i skończyłam na grubej;) Można więc powiedzieć, że pół na pół;)

Andziu bardzo dziękuję:) Ja też pierwszy raz jadłam ciasto z dyni, to przez ten Festiwal zdecydowałam się na eksperymenty z dynią:)

Margot bardzo dziękuje i cieszę się:)

Pozdrawiam Was serdecznie.
-
2008/10/25 20:09:48
Piękne zdjęcia zrobiłaś :) a ciasto bardzo ciekawe, może kiedyś je wypróbuję :)
-
2008/10/25 20:35:26
Atinko - znowu sie będę zachwycać. Mam nadzieję, że nie znudziałm Ci się przez to jeszcze ;) Piękne ciacho!!! Takie proste, wręcz ascetyczne z wyglądu, że aż przez to piękne :)
-
2008/10/25 22:50:32
Casiu maja droga, zachwycaj się, zachwycaj. To mi się w ogóle nie nudzi:) Dziękuję Ci ślicznie:)

Kuchareczko pięknie dziękuję:) A ciasta spróbuj, myślę, że warto eksperymentować:)

Pozdrawiam Was serdecznie.
-
2008/10/26 11:31:45
Ciasto wyglada bardzo smacznie, a ja jeszcze nic nie probowalam dyniowego :( ... Planuje cos w nastepnym tygodniu, mam nadzieje ze sie uda, wtedy moze sie skusze wlasnie na jakies ciasteczko :))
-
2008/10/27 00:01:19
Notme bardzo dziękuję:) jak planujesz dynię na przyszły tydzień, to będziesz miała mnóstwo propozycji do wyboru po festiwalu Dyni:) jestem pewna, że coś tam dla siebie wybierzesz:) Pozdrawiam.
-
Gość: KrystynaS, nat-mia6.aster.pl
2009/10/31 20:32:44
Witam
W tym roku rozsmakowałam się w dyni. Szukam teraz ciekawego przepisu na ciasto. Ten wydaje się interesujący. Mam tylko pytanie - czy do tego ciasta dodaje się tylko 5 dag mąki?
Pozdrawiam serdecznie
KS
-
2009/11/02 06:10:45
KrystynoS przepraszam nie zauważyłam Twojego pytania . Tak tylko tyle mąki. Ciasto jest mocno wilgotne, co zresztą widać na zdjęciu.

Pozdrawiam!
-
Gość: KrystynaS, nat-mia6.aster.pl
2009/11/08 14:35:08
Nareszcie zebrałam się do upieczenia ciasta z Twojego przepisu. Faktycznie w tortownicy 26 cm wyszło troszkę niskie. Niestety, moje nie ma tak pięknego koloru jak Twoje. Piekłam je 50 min. Wydaje mi się, że powinnam potrzymać je w piekarniku do pełnej godziny. Zastanowiło mnie, że w przepisie nie ma żadnego tłuszczu. Ciasto mimo, że mało słodkie to bardzo ciekawe w smaku.
-
Gość: KrystynaS, nat-mia6.aster.pl
2009/11/10 17:16:03
Dodałam coś od siebie. Serek Mascarpone utarłam z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami miodu i obłożyłam tym kremem ciasto. PYCHA!!!!!!!!
-
2009/11/10 22:08:39
Krystyno po pierwszym komentarzu widzę, że nie spełniło to ciasto Twoich oczekiwań;) jednak Twoje ulepszenia na pewno dobrze mu zrobiły:) Ja generalnie wolę ciasta mniej słodkie, więc pewnie większość zamieszczonych u mnie proporcji może się niektórym wydawać zbyt mało słodka;) Pozdrawiam:)
-
2010/09/25 20:07:01
Witam. Właśnie upiekłam ciasto zgodnie z niniejszym przepisem i ... wygląd ciasta - apetycznie, niestety w smaku dość nijakie. Przepis zupełnie bez szału.Poza tym z wyglądu jest decydowanie "biszkoptowe".
-
2010/09/25 20:28:51
Migotko przykro mi , że Ci nie posmakowało, no ale różne sa podniebienia. nie zawsze wszystkim smakuje to samo;) Pozdrawiam:)
-
2010/10/31 10:33:12
wczoraj zrobiłam ciasto wg tego przepisu. było smaczne, korzenne, ale w ogóle mi nie urosło. chyba coś jest nie tak z proporcjami - 250 g dyni i tylko 50 g mąki? proszę o odpowiedź, bo bardzo mi zależy na tym przepisie.
www.jedwabneponczochy.blogspot.com
-
2010/10/31 18:28:27
Paniedgar cieszę się, że smakowało. Ja robiłam dokładnie z takich proporcji jak powyżej:) taki przepis wzięłam od Bei i ona tez dawała tylko 50 g mąki. Wiem, ze ciasto nie rośnie zbyt wysokie, jest raczej z tych niskich i wilgotnych :) A czy poza tym, że było niskie, to coś mu dolegało? Bo wiesz, jak chcesz wyższe, to zawsze możesz upiec w mniejszej formie;) Pozdrawiam!
-
Gość: magda, public43595.xdsl.centertel.pl
2011/10/05 08:50:15
Ciasto wogóle mi nie wyszło ;(( Typowy zakalec! Jak wyjęłam je po 50 min, otworzyłam tortownice to wyleciała z niego woda, leciała jak z odkręconego kranu. Dobre jest w smaku, bardzo słodkie, ale ZAKALEC w 100% !!!
-
2011/10/06 05:06:25
Magdo przykro mi, że ciasto się nie udało :( Możliwe, że miałaś bardzo soczystą dynię i było zbyt dużo wody i dlatego tak się stało ... sama nie wiem. ja też ostatnio miałam z dynia taka przygodę, ze w trakcie pieczenia strasznie dużo soku puściła i zrobiła się dość wodnista... To ciasto samo w sobie jest bardzo wilgotne, może gdybyś je jeszcze dłużej piekła coś by pomogło, bo skoro się wylało, to raczej było zupełnie nie upieczone :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...