Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Golonka po bawarsku

atina_bc

Kolejna propozycja, która chyba najbardziej kojarzy się z kuchnią bawarską. Może się zdziwicie, ale na to danie, to najbardziej czekał mój Synek, który uwielbia golonkę. Podawałam ją z pysznymi bułeczkami z Weekendowej Piekarni - Laugenbrötchen. Przygotowując golonkę kierowałam się przepisem ze strony Moje przepisy, niemniej jednak wprowadziłam małe zmiany. Użyłam większej ilości przypraw do natarcia golonki i nie dodawałam margaryny, gdyż nie mam pojęcia po co jest w przepisie podane pół kostki margaryny. Pominęłam ją zupełnie i uważam, że mojej golonce nic nie brakowało. Była pyszna.

Golonka po bawarsku

Składniki:

  • golonka tylna
  • 1 duża cebula 2
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka (pokrojony korzeń)
  • piwo (około 1/3 puszki)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • inne przyprawy: ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku

Golonkę umyć, osuszyć i ponacinać skórę. Natrzeć solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem, można również dodać inne przypraw np. ziele angielskie, liście bobkowe, ziarenka smaku. Całość zawinąć w folię i odłożyć na 3 godziny do lodówki (ja odłożyłam na całą noc). Następnie obgotować golonkę przez około 30 minut, a potem ułożyć ją w brytfance, podlać wrzącą wodą (użyłam wody, w której ją obgotowywałam) i piec 2 godziny w temperaturze 200ºC. U mnie woda sięgała tak do 1/4 - 1/3 wysokości golonki. Podczas pieczenia mięso należy odwracać co 15 - 20 minut i polewać sosem z dna brytfanki. Jeśli sosu jest zbyt mało, można dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodać startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach pieczenia zwiększyć temperaturę piekarnika do 250ºC i piec jeszcze 30 minut, co kilka minut polewając golonkę piwem, aż do uzyskania chrupiącej skórki.

Smacznego :-)

Komentarze (37)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Rany, Atinko, ale boskie zdjęcia!!! :)) Szalejesz :)))

  • graszkarybka

    Atinko, bardzo apetycznie zdjecie. Golonka jest typowa dla wielu regionow Niemiec.
    Znam wiele lokali specjalizujacy sie wlasnie w serwowaniu golonek. Do tego podaja duuuuuzo ostrawej musztardy no i konieczne ziemniaki püree z kwasna kapusta "Sauerkraut". Taki zestaw moge tylko polecic:)))

  • graszkarybka

    Ach...zupelnie o piwie zapomnialam. Koniecznie nalezy je do tego podac.

  • casiapaw

    Kurczę, Atino, u Ciebie nawet golonka mi się podoba! A z golonkami to ja akurat zaprzyjaźniona nie jestem ;)
    Chociaż ostatnio zastanawiam się, czy nie spróbować tego zmienić. Bo przekonanie, że nie lubię takiego jedzonka wyniosłam jeszcze z dzieciństwa, a ostatniej golonki kosztowałam jakieś 10 lat temu. Minimum; )

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuję:) Tak jakoś się złożyło;)

    Graszkarybka bardzo dziękuję. Tak myślę, że golonka jest popularna w całych Niemczech;) Z kwaśną kapustą bardzo by mi smakowała - następnym razem spróbuję, a piwko było i tym razem (dla mnie oczywiście, Synek miał soczek;)

    Casiu tak się cieszę:) Golonka jest pyszna, tylko kupując trzeba patrzeć, żeby nie była zbyt tłusta, tzn. żeby nie było dużo tłuszczu mało mięsa;) Ja też przez długi czas nie jadał golonki, ale mój M mnie nauczył;)

  • malta_79

    ładne zdjęcie, apetyczne. Nie ruszę niestety golonki pod żadna postacią :D

  • irytek05

    Atina, przykro mi, że nie umiem Ci pomóc ze zwijanym archiwum. Zawsze wstawiam archiwum Szymona, bo można go edytować. Tego prawdę mówiąc nigdy nie instalowałam, a na skryptach się nie znam. Najlepszym rozwiązaniem jest napisanie do Eskeya. Na pewno Ci poradzi. Ja miałam też problemy, tylko z zakładkami, i mi pomógł:)

  • atina_bc

    Irytku, ślicznie dziękuję:* Odpowiedziałam już u Ciebie.

  • abbra

    Atinko , bardzo apetyczne zdjęcie - zjadłabym kawałeczek takiej świeżo upieczonej golonki :)

  • atina_bc

    Abbro pięknie dziękuję:) Taka swieżo upieczona golonka - pychotka:) Poczęstowałabym Cię, ale nic już nie zostało:(
    Pozdrawiam serdecznie.

  • iis111

    nie ma to jak kawal dobrej golonki. Ja pierwszy raz jadlam golonke na naszym weselu i bardzoooo mi zasmakowala. Zawsze myslalam ze golonka to bardzo tluste mieso i ze tylko smakuje facetom, a tu taka niespodzianka:)

  • atina_bc

    Iwonko, ja bardzo lubię golonkę, także gotowaną:) Jak się odkroi tłuszcz, który jest dookoła mięska, to ono samo jest bardzo dobre i wcale nie tłuste:)

  • Gość: [daras] *.adsl.inetia.pl

    do golonki pobawarsku jedynym piwem jakie stosuje się do podlewania przy pieczeniu powinno być piwo ciemne z zawartością cukru (karmelu) ktury nadaje smak ikolor potrawie ,piwo jasne dodają cieniasy ipseudo kucharze

  • atina_bc

    Daras dobrze wiedzieć, dziękuję:) chociaż ja jestem raczej pseudokucharzem;)

  • Gość: [Marek] *.cpe.net.cable.rogers.com

    Hej Atina, dzisiaj robie golonke wedlug Twojego przepisu, zobaczymy jak wyjdzie, pozdrowienia

    Marek

  • atina_bc

    Marku mam nadzieję, że golonka smakowała:) Pozdrawiam:)

  • mali.sa

    Dzięki za ten przepis. Robiłam wg niego golonkę dwa razy, wyszło super.

  • Gość: [Paweł Ilnicki] *.dynamic.chello.pl

    Wszystko ok. Ale te ziarenka smaku to pomyłka. Jak mam sonie niszczyć wątrobę przy golące to wolę piwem niż glutaminianem sodu.

  • atina_bc

    Paweł oczywiście, że ziarenka nie sa obowiązkowe. Kiedyś ich używałam, teraz już nie;) Ale są ludzie, którzy używają i ja tego nie neguje ... każdy robi jak chce;)

  • Gość: [Jarek] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    czytam i tak sobie myslę w którym momencie dodałaś to piwo...:)

  • atina_bc

    Jarku jest napisane na samym końcu przepisu;))) Prze ostatnie 30 minut polewa się nim mięso;)))

  • Gość: [legolas nie z TLOTR] 46.238.231.*

    raz kozie śmierć:) robię według przepisu. czekajcie na pochwały mam nadzieję :)

  • atina_bc

    Legolas mam nadzieję, ze posmakuje:)

  • Gość: [legolas nie z TLOTR] 46.238.231.*

    skończyłem. jest wada bardzo poważna! boję się że nie zostanie nic dla gości. KRUCHA, SOCZYSTA, WYŚMIENITA....................
    P.S. PODLEWAJCIE PIWEM CIEMNYM KARMELOWYM!!!!!!

  • atina_bc

    Legolas a to wada bardzo poważna;) Cieszę się, ze przypadła Ci do gustu :) Pozdrawiam!

  • Gość: [gość] *.play-internet.pl

    kolega Paweł nie używa ziarenka bo zawiera glutaminian sodu...
    no i co w związku z tym że zawiera...?
    a co nie zawiera...?
    znalazła się Magda Gesller w spodniach he,he...

  • Gość: [arte2501] *.betanet.pl

    Brzmi super, jedno tylko pytanko:
    Czy jak robimy 2-3 golonki jednocześnie to dodajemy resztę składników(marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, piwko) proporcjonalnie więcej?
    Czy zostawiamy tak jak w przepisie dla jednej?

  • atina_bc

    Dobrze jest pozostałych składników dać więcej, o ile to trudno powiedzieć, bo to tez zależy od wielkości samych golonek;) Ale przynajmniej podwojone porcje bym dała.

  • Gość *.cable.dyn.petrus.com.pl

    a ja jeszcze chcialbym wiedziec jak ustawic piekarnik,bo nie wiem czy gora-dol czy termoobieg czy jak

  • atina_bc

    ja zawsze piekę góra-dół, jak z góry za bardzo się przypieka zawsze można przykryć folia aluminiową, lub wyłączyć górną grzałkę.

  • Gość: [emeska] *.internetdsl.tpnet.pl

    SUPER

  • Gość: [wiki] *.formlessnetworking.net

    Bardzo fajny przepis. Dotychczas dobrą golonkę jadła tylko u krewnej oraz w "Domu smaków" (knajpa w warszawie, jedna z niewielu zreszta gdzie zjadała ciekawe dania bawarskie). Teraz próbuję sama :))

  • Gość: [Gosiak] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    O też kojarzę to miejsce, mają czasem menu bawarskie, dobre fakt :)

    Zdjęcie badzo apetyczne, chyba spróbuję przepisu dla mojego fana golonki...

  • staahoo

    Mmmm, nic tylko pałaszować. Nie wiem jeszcze kiedy, ale skorzystam z przepisu. Smakowita fota :-)

  • Gość: [2pac01] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    moim zdaniem zamiast tej kostki margaryny która jest w przepisie chodzi o kostke smalcu...golonke powinno obsmazyc się właśnie na nim...no chyba że zapiekamy...inna sprawa to peklowanie...minimum 5 dni trzymam w klasycznej zalewie...pozniej to juz tylko fantazja jest potrzebna...mozna zapiekac z wloszczyzna, z piwem z miodem mozna glazurowac...ale podstawa to pekla...

  • Gość: [Marek] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Hej Atina!!!!
    Od kilku lat robię golonkę według Twojego przepisu, Jest hitem,,,,, wszyscy się zachwycają...
    Pozdrawiam.
    Marek

  • Gość: [Marek] *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl

    Dzisiaj tez jest kolejny raz przygotowywana.....

    Marek

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci