Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Obazda czyli bawarska pasta serowa

atina_bc

W tym tygodniu panuje kuchnia bawarska. Ja poznawanie jej zaczynam od pysznej bawarskiej pasta do pieczywa - Obazdy. Jest wyjątkowo dobra i szybka w przygotowaniu. Swój kolor zawdzięcza słodkiej papryce czerwonej, której należy dodać w dużej ilości. Ja dałam niepełną łyżkę - bałam się żeby nie przesadzić, ale można dać mniej lub więcej - jak kto lubi. Przepis zaczerpnęłam od Margot.

Bawarska pasta serowa - Obazda

Składniki:

 

  • 1 serek Camembert
  • 1 - 2 łyżki miękkiego masła
  • 100 - 150g serka typu Bieluch lub gładkiego twarożku
  • 1 mała cebula
  • sol, pieprz
  • papryka czerwona słodka
  • szczypta papryki czerwonej ostrej
  • kminek
  • szczypiorek do posypania albo krążki czerwonej cebuli (opcjonalnie)

Miękki Camembert rozdrobnić widelcem - w powstałej później masie maja być widoczne kawałeczki sera. Dodać masło, serek i drobniutko pokrojoną cebulę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić sola, pieprzem, kminkiem i paprykami. Papryki słodkiej ma być stosunkowo dużo, gdyż ma ona lekko zabarwić pastę na pomarańczowo. Wymieszać i odstawić, żeby się przegryzło.

Udekorować szczypiorkiem lub krążkami cebuli. Podawać z preclami i rzodkiewką.

Smacznego:-)

 

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • iis111

    Ja w ogole nie mam pojecia o kuchni bawarskiej.

  • grumko

    Ślicznie wygląda na Twojej fotce! Chętnie w przyszłości wypróbujemy;-)

  • atina_bc

    Iwonko, ja też nie mam pojęcia o kuchni bawarskiej. Do tej pory kojarzyła mi się tylko z piwem i golonką;-) Ale dzięki takiej zabawie mozna poznać też inne jej smaki:-)

    Grumko dziękuję:-) Wypróbujcie, bo warto:-)

  • majanaboxing

    Wygląda bardzo apetycznie!:)) Podobnie jak Iwonka, o kuchni bawarskiej nie mam bladego pojęcia ;)

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuję:-) Tak jak pisałam Iwonce ja też nie znam kuchni bawarskiej ale dzięki tej zabawie troszkę juz poczytałam o niej i wiem więcej niz tydzień temu:-)

  • edysia79

    Ładnie wygląda. Powiedz mi, czy ten ser pleśniowy jest mocno wyczuwalny? Ja za bardzo za nim nie przepadam, ale ta pasta tak kusi..

  • atina_bc

    Edysiu dziękuję:-) Camemberta czuć w paście, nie jest to smak dominujący - pewnie przez dodanie też innego serka, ale jednak się czuje. Ja lubie takie sery, więc dla mnie pasta jest pyszna:-)

  • margot11

    Piękny kolor ma ta twoja pasta widać ,że szczodrzej dodałaś papryki
    pozdrawiam

  • kemorko

    kuchnia bawarska ma taką wadę, że po kilku dniach od posiłku znowu chce się jeść!
    Obazdę jadłem w Monachium, pyyychaaa...

  • atina_bc

    Kemorko nie tylko ta kuchnia ma taką wadę;)

  • Gość: [Darek] *.092.217.pools.vodafone-ip.de

    Gratuluje wiele przepisow przeczytalem ale ten jest najbardziej zblizony do idealu.wszedzie brakowalo kminku a to najwazniejsza z przypraw w tym przepisie proponowalbym jeszcze dodac gotowane jajko ale tylko bialko.

  • atina_bc

    bardzo dziękuję :) Chętnie spróbuje wersji z białkiem jajka - zobaczymy, może mi posmakuje;) No kminek musi być :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci