Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Pieczarki zapiekane

atina_bc

Pieczarki w takiej formie stanowią wspaniały dodatek do mięsa, ale mogą być również podawane jako przystawka. Ja podawałam je jako dodatek do mięsa i bardzo mi smakowały. Taki sposób na pieczarki znalazłam u Edysi. Część zrobiłam w podanej przez nią wersji, a do części dodałam podsmażony, pokrojony w kosteczkę boczek wędzony.

Pieczarki zapiekane

Składniki:

  • 12 dość dużych pieczarek
  • 100g żółtego sera
  • 1 cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 białko jajka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • boczek wędzony (opcjonalnie)

Pieczarki oczyścić i umyć. Wyciąć nóżki i pokroić w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć pieczarki i cebulę, ostudzić. Boczek pokroić w drobną kostkę i również podsmażyć na patelni. Natkę pietruszki drobno pokroić, ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Białko ubić na sztywno. Wymieszać usmażone pieczarki z natką, serem, boczkiem i białkiem. Przyprawić do smaku.

Kapelusze pieczarek ułożyć w natłuszczonej małej formie, napełnić farszem. Można też wierzch posypać startym żółtym serem. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Zapiekać około 15 minut.

Smacznego:-)

Pieczarki zapiekane

Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • casiapaw

    Atinko, nie przesadzę mówiąć że kocham takie pieczareczki! Muszę szybko zrobić, bo mi "smaka" narobiłaś, a dawno nie jadłam :)

  • atina_bc

    Casiu bardzo się cieszę:)

  • majanaboxing

    Atinko, one są prześliczne! :) Takie estetyczne, eleganckie, piękne po prostu.

  • zemfiroczka

    Nigdy jeszcze nie robiłam, a zabieram się od dawna do tego ;)

    pozdrówka

  • atina_bc

    Majanko ślicznie dziękuję:)

    Zemfiroczko cieszę się, że mnie odwiedzasz, witaj:) A do pieczarek zabierz się, są bardzo dobre:) Szczególnie te, z dodatkiem boczku;)

  • kasiac01

    takie śliczne te pieczarki, że muszę je zrobić, zwłaszcza, że na pewno są pyszne!

  • edysia79

    Cieszę się że smakowały i że takie ładne są :)))

  • atina_bc

    Edysiu ślicznie dziękuję, szczególnie za świetny pomysł na pieczarki:)

    Kasiuc dziękuję bardzo:) takie pieczarki bardzo mi smakowały jako dodatek do mięsa:)

  • dorota20w

    mmmm
    musze spróbowac :)

  • iis111

    Uwielbiam takie przystawki:) Ja nadziewam pieczarki miesem mielonym i sa przepyszne:)

  • atina_bc

    Też właśnie pomyślałam, żeby następnym razem zrobić z mięskiem:)

  • notme-gotuje

    Ojej! :))) Uwielbiam pieczarki pod kazda postacia, przepis do sprobowania.

  • atina_bc

    Cieszę się bardzo:) Z pieczarkami mam tak samo - uwielbiam pod każdą postacią, a jeszcze jak do tego jest ser - to już miodzio:))

  • Gość: [cinigirl] *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net

    wlasnie zrobilam te pieczarki i musze przyznac ze PYCHOTKA :-* dzieki za fajny przepis

  • atina_bc

    Cinigirl bardzo się cieszę, że smakuję:?) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [beti] *.knc.pl

    własnie takiego przepisu szukałam.... pozd :)

  • Gość *.nyc.res.rr.com

    super przystawka na Sylwestra

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci