Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Pieczeń po bawarsku z plackami ziemniaczanymi

atina_bc

Tydzień Bawarski trwa, więc u mnie odpowiednio tematyczny obiad. Nie byłam pewna, czy jest to danie mniej lub bardziej bawarskie, ani też czy powinno się je podawać z plackami ziemniaczanymi - ale nie żałuję, że zdecydowałam się na ten obiad. Schab wyszedł bardzo dobry i świetnie pasował do placków ziemniaczanych. Przepis zaczerpnęłam z Kuchni TV. Zrobiłam dwa odstępstwa od przepisu: nie smażyłam na smalcu tylko na oleju, i nie cały kawałek schabu tylko w formie kotletów (bo takie właśnie miałam).

Pieczeń po bawarsku

Składniki:

  • 500 ml piwa jasnego
  • 1 kg schabu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • seler
  • natka pietruszki
  • smalec (olej)
  • sól, pieprz

Składniki na placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • około 200 g mąki pszennej (w zależności jak wodniste są ziemniaki)
  • 3 jajka
  • natka pietruszki (ewentualnie)

Schab obwiązać sznurkiem, ścisnąć - to zapewni soczystość mięsa, a następnie podsmażyć na patelni (zrumienić) ze wszystkich stron - to z kolei powoduje zamknięcie porów i zachowanie całej wody w środku. Ponieważ miałam kotlety schabowe, to pominęłam wiązanie, a same kotlety lekko potraktowałam tłuczkiem (tak tylko, żeby poprzecinać włókna).

Warzywa pokroić i podsmażyć na tym samym tłuszczu co mięso. Doprawić solą i pieprzem.

Spód brytfanki (lub naczynia do zapiekania) lekko natłuścić i wyłożyć na niego ziele angielskie, tymianek, liść laurowy i połowę podsmażonych warzyw. Do tak przygotowanego naczynia położyć podsmażony schab. Pozostałe na patelni warzywa zalać piwem i zostawić, aż do momentu kiedy zacznie się gotować. Następnie położyć warzywa na mięsie i całość zalać sosem piwnym.

Piec w temperaturze 180ºC, przez około 40 minut, od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.

Przygotować placki ziemniaczane. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach, dodać zmiażdżony czosnek, jajka i mąkę. Całość wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki.

Smacznego:-)

Pieczeń po bawarsku

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Dobra pieczeń nigdy nie jest zła;-) U nas też będzie dzisiaj na obiadek, tyle z łopatki i innych składników, ale również na bawarską modłę;-)

  • majanaboxing

    Sliczne, soczyste, smakowite zdjęcia! Aż mi slinka cieknie! :)))

  • iis111

    Wyglada bardzoooo apetycznie:)

  • atina_bc

    Grumko widziałam wasza jest świetna:)

    Majanko i Iwonko ślicznie Wam dziękuję dziewczyny:)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci