Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Zapiekanka naleśnikowo-pieczarkowa

atina_bc

Kiedy zobaczyłam ją u Edysi pomyślałam, że ma wszystkie składniki, które lubię - może to coś dla mnie. Edysia zapewniła, że będzie mi smakowała i miała rację. Bardzo smakowita zapiekanka mimo że nie wygląda efektownie - bo to danie z cyklu niefotogenicznych:-)

zapiekanka naleśnikowo - pieczarkowa

Składniki na naleśniki:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
  • kilka gałązek natki pietruszki (posiekać) 
  • 1 łyżeczka przyprawy typu vegeta (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu)

Wszystkie składniki (łącznie z 1/2 łyżeczki oleju) dokładnie wymieszać lub zmiksować. Wsypać natkę i wymieszać. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić. Smażyć cienkie naleśniki - na patelnię wylewać około 3/4 chochelki ciasta.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 400 g pieczarek
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula
  • tarty żółty ser
  • sól i pieprz

Pieczarki pokroić w kostkę grubości około 1 cm, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i chwilę smażyć. Wsypać pokrojone pieczarki, przykryć i dusić, aż wszystkie warzywa zmiękną. Chwilę przed końcem duszenia naczynie odkryć, żeby nadmiar wody odparował. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Żaroodporne naczynie posmarować masłem. Naleśniki przekroić na pół, a potem pokroić w poprzek na paski o szerokości około 1,5 cm. Włożyć do naczynia. Dołożyć warzywa, wymieszać. Posypać tartym serem.

Naczynie wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika na około 20 minut.

Smacznego:-)

Komentarze (8)

Dodaj komentarz
  • casiapaw

    Też się na nią czaję ;)

  • iis111

    ja tez dzisiaj jadlam nalesniki:D

  • usmiecham-sie

    Podoba mi sie przepis na nalesniki, nigdy nie dodawalam wody, bo balam sie, żeby ciasto sie za bardzo nie rozplynelo.
    A ja mysle, że to danie wcale nie ejst niefotogeniczne, jesli zdjecie mnie zacheca i mam ochote na taka zapiekankę, to wcale nie jest niefotogeniczne. Pozdrawiam :)

  • atina_bc

    Usmiecham sie cieszę się, że zdjęcia Cie zachęcają do spróbowania tej zapiekanki:-) A odnośnie naleśników, to ja z reguły robię wszystko na oko, jednak zawsze daję mleko z wodą. tak pół na pół. To był mój pierwszy raz kiedy robiłam naleśniki z dokładnych proporcji:-)

    Iwonko jakieś szczególne? Bo ja dzisiaj ponownie robiłam naleśniki: dla małego oczywiście z białym serkiem i nutellą, dla dużego z białym serkiem i jabłkami prażonymi, a ja jadłam z białym serkiem :-D

    Casiu nie ma się co czaić, trzeba robić;-)

  • edysia79

    Atinko cieszę się że Cię skusiłam :) Jestem zaszczycona że trzymałaś się mojego przepisu.

    Casiu nie ma co się czaić, trzeba je zrobić ;)

  • atina_bc

    Edysiu jeszcze raz dziękuję za pyszny przepis na zapiekankę:-) Pozdrawiam.

  • majanaboxing

    Mniammmmm.... czy ja wiem,czy jest niefotogeniczna, skoro na widok zdjecia się ślinię? Zapragnęłąm jej normalnie! :))

  • atina_bc

    Majanko dzięki, buziaczki:*:*:*

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci