Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Bialys

atina_bc

W tym tygodniu Weekendowa Piekarnia gości u Tatter, która łącząc Weekendową Piekarnię i Festiwal kuchni żydowskiej do wypieku wybrała bialys -  pyszne bułeczki. Ich historię cytuję za Tatter, gdyż sama pierwszy raz o nich słyszę. Wszystko zaczęło się przeszło 100 lat temu, gdy kolejna fala emigracji ze Starego Kontynentu poniosła ze sobą koszernych piekarzy Białegostoku. Przybyli do Ameryki i nie marnując czasu otwierali piekarnie - niektóre z nich funkcjonują do dziś - Kossar's Bialys wypieka doskonałe bajgle, bialys i inne tradycyjne wypieki kuchni żydowskiej. Przepis Bialys  (Bialystoker Kuchen) pochodzi z książki J. Hamlemana "Bread".

Bialys

Składniki:

  • 630g mąki
  • 370g wody
  • 2 łyżeczki soli
  • ¾ łyżeczki drożdży instant
  • 1 średnia cebula
  • miąższ białego chleba (około 10% wagi cebuli)

Cebule zmielić i do papki dodać miąższ chleba. Dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić na noc w lodowce.

Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i wodę - wymieszać, a potem zagnieść dość sztywne ciasto (ciasto na bialys jest wiec dość ścisłe). Aby sprawdzić gotowość ciasta można przeprowadzić test membrany - to znaczy oderwać mały kawałek ciasta i rozciągnąć go. Jeśli gluten jest dobrze rozwinięty, ciasto nie powinno się rwać, a błonka ma być bardzo cieniutka. Dobrze wyrobione ciasto włożyć do miski i zostawić w cieple na 2 godziny, składając je w połowie fermentacji (czyli po godzinie).

Ciasto podzielić na 12 części i z każdej ukształtować dobrze naciągniętą kulkę. Następnie umieścić je na blasze grubo wysypanej mąką, złączeniami do dołu i pozostawić do wyrośnięcia przez 1½ godziny.

W środku każdej wyrośniętej kulki uformować wgłębienie, poprzez włożenie w środek kciuków obu dłoni, obracając ciasto i jednocześnie rozciągając je w przeciwnych kierunkach. Wgłębienie ma mieć około 4 cm średnicy, którego spodem powinna być tylko cieniutka błonka. Bułeczki ułożyć na blasze, jedna po drugiej, a gdy są gotowe, do wgłębienia włożyć jedną, sporą łyżeczkę nadzienia.

Piec w temperaturze 250ºC, przez 8 - 10 minut.

Nadzienie cebulowe można połączyć z roztartym z solą czosnkiem. Doskonałą posypką jest mak lub sezam.

Smacznego:-)

* Mój farsz cebulowy wyszedł troszkę gorzkawy, dlatego następnym razem albo go lepiej doprawię albo dodam jeszcze pieczarki - lekko podsmażone z cebulką. Tylko nie wiem czy to nadal będzie bialys;)

Bialys

Komentarze (9)

Dodaj komentarz
  • abbra

    Bardzo apetycznie wyglądają !

  • andzia-35

    Jakie fajne! Z pewnością je upiekę niedługo.

  • kasiac01

    jakie apetyczne te bułeczki!

  • margot11

    Śliczne ! Bardzo się ucieszyłam ,że upiekłaś i tym razem :)

  • iis111

    jakie ladne:) z kuchni to Ty chyba nie wychodzisz, co?;)

  • ewena

    Śliczne!!!

  • atina_bc

    Abbro bardzo dziękuję:)

    Andziu bardzo się cieszę:) bułeczki polecam - tylko uważaj z ilością cebulowego farszu, ja następnym razem zrobię z farszem cebulowo - pieczarkowym, lekko zblanszowanym)

    Kasiu bardzo dziękuję:)

    Margot ślicznie dziękuję:) Nie mogłabym opuścić piekarni, wiesz, że bardzo lubię to wspólne pieczenie:)

    Iwonko bardzo dziękuję:) Czasem wychodzę, ale tylko na chwilkę;)

    Eweno dziękuję:)

  • majanaboxing

    Atinko, wyglądają prze-prze-przepysznie po prostu! Jakie puszyste, duże, super! :)

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję za miłe słowa:) Bułeczki są pyszne, tylko farsz jak dla mnie troszkę za ostry, ale myślę, że w wolnej chwili wypróbuję jakiś inny;)

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci