Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Kluski śląskie

atina_bc

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Kluski śląskie - to moja kolejna propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku. Jak sama nazwa wskazuje kluski te są potrawą ze Śląska. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Ja podawałam je z sosem pieczarkowym. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż w tym przypadku ważna jest sama zasada, według której przygotowuje się kluski. Orientacyjnie podam tylko, że u mnie z ½ kg ziemniaków wyszło około 25 sztuk.

Kluski śląskie

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

Kluski śląskie

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Kluski śląskie

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Ja podawałam z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula 
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz, chili, ziarenka smaku (Vegeta)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili i ziarenkami smaku. Uwaga ziarenka smaku (lub Vegeta) są już słone i dlatego należy uważać z doprawianiem sosu solą. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać. 

Smacznego:-)

Kluski śląskie

Komentarze (54)

Dodaj komentarz
  • andzia-35

    Uwielbiam kluski śląskie i robię je dokładnie tak jak Ty. Tyle,ze nigdy nie podawałam z sosem pieczarkowym. Uwielbiam tez obsmażone na rumiano,np.na oleju.Niektórzy dodają też jajko, próbowałaś może z jajkiem?

  • kasiac01

    nigdy nie robiłam klusek śląskich, a bardzo je lubię. Wypróbuję je niedługo z Twojego przepisu, koniecznie z sosem pieczarkowym!

  • notme-gotuje

    Tez lubie kluski i wlasnie jem je z sosem pieczarkowym. :) Jestem z dolnego sladka i to tez nasza tradycja. :) Ja na polskie gotowanie przygotowalama knedle ze sliwkami :))
    Pozdrawiam!

  • casiapaw

    Nigdy nie robiłam sama takich klusek. Ale chyba trzeba by się przyierzyć - tak zachęcająco spoglądają na nie tymi swoimi pojedynczymi oczkami ;)

  • olciaky

    Mniam.. uwielbiam:)

  • iis111

    wow, ale cuda:)

  • malta_79

    Smak mojego dzieciństwa :)

  • atina_bc

    Andziu ja też uwielbiam kluski śląskie i jadam je na różne sposoby:) Z jajkiem nigdy nie robiłam. Ten przepis bardzo mi pasuje, bo jest prosty a kluski miękkie - takie jak lubię:D Ale może kiedyś, wypróbuje przepis z jajkiem:)

    Kasiuc bardzo się cieszę. ja wcześniej też często kupowałam te kluski, ale ich zrobienie jest tak łatwe, że teraz mam już tylko z własnej produkcji;)

    Notme to masz pyszne jedzonko;) Nie byłam pewna, czy te kluski są charakterystyczne dla całego Śląska, dlatego sięgnęłam do Wikipedii. tam było napisane, że dla Górnego, ale skoro mówisz, że na Dolnym też są tradycję - to już zmieniam we wpisie:)

    Casiu spróbuj koniecznie - jeśli tylko je lubisz:) Ich wykonanie jest bardzo proste:)

    Olciaky ja też uwielbiam:D

    Iwonko ślicznie dziękuję. Pewnie się cieszysz, że nareszcie jest coś innego niż dynia;)

    Malto ja też je pamiętam z dzieciństwa:) Lubie je od zawsze;)

  • majanaboxing

    Mniam, mniam. ! Zjadłabym. Pamietam je z dziecinstwa, bo mama robiła je dosyc czesto i podawała z sosikiem albo jak ktos chcial na słodko to ze smietaną i cukrem. Pysznosci !

  • kuchareczka58

    Bardzo zgrabne kluseczki, musiałabym koniecznie je zrobić.Pozdrawiam.

  • notme-gotuje

    Tak tez sa tradycja, u mnie sa wlasnie dzis na obiad, taka :) niedziela po polsku i zupka tez byla mmm :))

  • atina_bc

    Majanko ślicznie ślicznie dziękuję:) Ja nigdy ich nie jadłam na słodko. najczęściej albo z sosami albo skwarkami (słoninką).

    KuchareczkoDziękuję bardzo i polecam - pyszne są:)

    Notme a zatem była wspaniała niedziela:)

  • abbra

    Atinko , ale smaczne fotki zrobiłaś ;) Nam też kluski śląskie najbardziej smakują z sosem pieczarkowym :) A ja do ziemniaków i mąki dodaję jeszcze jajko .

  • saurelin

    Super kluski. Kojarza mi sie z moja ukochana ciocia, mieszkajaca na Slasku. Obowiazkowo byly na niedzielne obiady gdy ich odwiedzalam, z rolada oraz modra kapusta. Dziekuje za przywolanie pieknych wspomnien :)

  • atina_bc

    Abbro pięknie dziękuję:) Widziałam tez przepisy z jajkiem, ale jakoś nigdy nie próbowałam. Pewnie dlatego, że z tego przepisu kluski bardzo mi smakują:)

    Saurelin cieszę się, że przypomniałam Ci piękne chwile:)

  • majanaboxing

    Atinko, chyba rozmawiać musiałas wczoraj z moją mamą ;) Komentarz u Ciebie pisałam przed wyjazdem do mamy . A u mamy na obiadek byly wlasnie kluski śląskie :))) Przepyszne :) Narobiłas mi smaku na nie i wczoraj je jadłam. Pozdrówka cieple :)

  • atina_bc

    Hi, hi, hi Majanko, to Ty nie wiesz, że ja z Twoją mamą jestem w stałym kontakcie;) Od razu jej doniosłam, że miałabyś ochotę na takie kluski;) Mówisz i masz:D
    Pozdrawiam serdecznie.

  • edysia79

    Sama takie kluski robiłam tylko raz i właśnie zastanawiam się dlaczego???

  • atina_bc

    Widze, że solidnie nadrabiasz zaległości;) A kluski zrób ponownie koniecznie, bo są proste i pyszne:)

  • temm1

    Witam.Pozdrawiam serdecznie z Warmii.Dziś na obiad zaplanowałam kluski śląskie i zrobiłam je wedlug Twojego przepisu .I tu niespodzianka.Po wyrobieniu ciasta kluski absolutnie nie chciały się dobrze uformować.Ciasto było bardzo kruche.Po ratunek zadzwoniłam do teściowej,u której są w stałym menu.Okazało się,że wystarczyło dodać ok 3-4 łyzki śmietany i finał był imponujący.Oczywiście sosik pieczarkowy się udał.

  • atina_bc

    Witaj serdecznie:)
    Nie mam pojęcia dlaczego ciasto wyszło Ci zbyt kruche i nie chciał się lepić. Tzn pomysły mam dwa, mogłaś dać zbyt dużo mąki lub zbyt krótko wyrabiać. ja z tego przepisu robiłam już wiele razy i nigdy nic takiego mi się nie przytrafiło. Zawsze zagniatam ciasto rękami, ugniatając i mieszając mąkę z ziemniakami i zawsze wychodzą. Wiem, ze niektórzy dodają też jajko do tych składników - możesz kiedyś spróbować.
    Dobrze, że teściowa Cię poratowała i mam nadzieję, ze całość smakowała:)

  • monho

    Jest też wariacja tych klusek, dodaję się twaróg, a poza tym wszystko tak samo. Nawet kluski muszą być z dziurka:)
    Podaje się je z roztopionym masłem i cukrem, albo z przysmażoną cebulką.
    Ale jadłam je też normalnie do obiadu, czyli z sosem i mięsem.
    Mieszkam również na Dolnym Śląsku i jak najbardziej jest to nasze tradycyjne danie.
    Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pieczeni z dobrym sosem podanej inaczej niż z kluskami śląskimi. A jeżeli to byłaby kaczka pieczona to do masy kluskowej koniecznie dodaje się jednego startego surowego ziemniaka. kluski są wtedy ciemniejsze, mają "gęsią skórkę" i inny smak.
    Pozdrawiam!

  • atina_bc

    Monho twarogu na ja do nich nigdy nie dodawałam, ale może warto spróbować. Natomiast wersję z dodatkiem surowego ziemniaka oczywiście znam i bardzo lubię:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • Gość: [Paprykensik] *.pr1-nat.espol.com.pl

    pierwszy raz w życiu robiłam kluski śląskie :) zawsze wydawało mi się to zbyt skomplikowane, a tymczasem najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków :P hehe... obiadek wyszedł pyszny :D dziękuję za prosty, przejrzysty przepis :)

  • atina_bc

    Paprykensik bardzo proszę:) Cieszę się, że smakowały, a przede wszystkim, że się udały:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • Gość: [bea] 79.97.215.*

    ratunku! robiłam dzis na obiad śląskie i wyszły twarde! czy to wina zbyt dużej ilości mąki ziemniaczanej? marzyłam o mięciutkich klusiach z sosem pieczarkowym (sos wyszedł pycha) a wyszły żylaste kluchy! Na szczęśćie młodej żonie uszło to na sucho ;-)

  • atina_bc

    Beo moim zdaniem to zdecydowanie wina zbyt dużej ilości mąki. A dałaś mąkę ziemniaczaną, czy inną? Cieszę się, że chociaż sos się udał:)

  • Gość: [bea] 79.97.215.*

    dodałam mąke ziemniaczaną, ale pewno za dużo. Następnym razem dodam mniej i jestem pewna, że wyjdą smaczne. Dzięki za odpowiedz! pozdrawiam

  • Gość: [talik12] *.red-88-0-170.dynamicip.rima-tde.net

    Czy zamiast maki ziemniaczanej moge uzyc zwykla?? Niestety nie mam mozliwosci kupna maki ziemniaczanej, a mam wielka ochote na kluski!!

  • atina_bc

    Talik no niestety moim zdaniem nie możesz dokonać zamiany mąk. A mówisz, że u Ciebie nie ma mąki ziemniaczanej? To bardzo dziwne, a jest może do dostania skrobia ziemniaczana? To w zasadzie to samo, ale może nazwa Cie zmyliła? Moim zdaniem kluski ze zwykłą mąka wyjdą twarde i niezbyt dobre, tak więc radzę jednak poszukać mąki ziemniaczanej.

  • Gość: [talik12] *.red-88-0-170.dynamicip.rima-tde.net

    Dziekuje za szybka odpowiedz. Niestety ale jestem w Hiszpanii i nie znalazlam ani maki ani skrobii:(:( Ale bede szukac dalej... pozdrawiam

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Pycha nawet nie wiedzialam,ze to jest takie wspaniale wielkie dzieki!!!!

  • atina_bc

    Gościu nie ma za co :) Cieszę się, że smakowały:)

  • Gość: [milka30] *.ssp.dialog.net.pl

    dziekuje za przepis sos naprawde wyszedł super i wreszcie mam przepis na pyszne kluski śląski:) pozdrawiam:)

  • atina_bc

    Milko niezmiernie się cieszę, że danie smakowało:) Ja uwielbiam kluski śląskie, toś wietny dodatek do różnych dań :) Pozdrawiam :)

  • Gość: [lonka08] *.nott.cable.ntl.com

    Witam!
    Dzisiaj po raz pierwszy samodzielnie zrobiłam kluski slaskie z Twojego przepisu.Wyszły rewelacyjne! Smakuja mi iiiii to bardzo :) Mysle, ze od dzisiaj beda one czesciej goscic na moim stole. Pozdrawiam serdecznie i zycze wesołych świąT!

  • atina_bc

    Lonko niezmiernie sie cieszę, że kluski się udały:) ja je uwielbiam:) Pozdrawiam:)

  • amatorka90

    Genialne !! Proste i meeega smaczne. Robiłam pierwszy raz kluseczki śląskie i w dodatku z sosem pieczarkowym i wysżły pyszne !! Ja do tego Podaje pieczoną pierść z indyka !! Komplet extra - polecam !!

  • atina_bc

    Amatorko bardzo się cieszę, że smakowało:) A przede wszystkim , ze się udały :)

  • Gość: [alu] *.cpe.net.cable.rogers.com

    Wlasnie robie takie kluski, przysmak mojego meza, z tym, ze daje na pol kg ziemniakow 1 jajko. Sa super! A te z dodatkiem bialego sera to juz nie kluski slaskie, tylko leniwe pierogi.

  • Gość: [anasz] 85.222.87.*

    jak w Hiszpani sa w ogole ziemniaki(sic!!!) to mozna z nich pozyskac make!

  • upl

    oj ladne te slaskie :-)

  • atina_bc

    Upl bardzo dziękuje:)

  • Gość: [ola] *.static.akk.net.pl

    Ja zawsze robiłam kluski ślaskie bez jajka , do czasu jak poznałam mojego męża i on się upiera, że muszą być z jajkiem, bo tak robiła jego babcia i mama - rodowite Ślązaczki. Mam wątpliwości co do tego, że kluski sa potrawą charakterystyczną dla całego Ślaska, pochodzę z Wrocławia i te kluski poznałam dopiero na Ślasku, nikt z mojej rodziny go nie znał.Nigdy nie podawałam ich z sosem pieczarkowym, zawsze jako dodatek do pieczeni, rolady lub pieczonego kurczaka - muszę spróbować.Pozdrawiam.

  • atina_bc

    Olu pewnie nie są charakterystyczne dla całego Śląska, ale mnie właśnie z nim się kojarzą;) No może nie koniecznie z Dolnym Śląskiem;) Pewnie z roladą i pieczenią są najbardziej popularne, ale ja właśnie z sosem pieczarkowym je lubię:) Pozdrawiam!

  • Gość: [karolina nowak] *.cb-net.pl

    witam! czy te kluski mozna przygotowac dzien wczesniej? ale wtedy nalezy zostawic je surowe czy ugotowane na nastepny dzien? nie traca na smaku?

  • atina_bc

    Karolino oczywiście możesz je przygotować dzień wcześniej i ugotować . Jeżeli przygotowujesz je na następny dzień, to najlepiej ugotować je ta na półtwardo i następnego dnia wrzucić na wrzątek i dogotować. Zawsze też możesz zamrozić takie surowe. W smaku nic nie tracą. ja często jak mi zostanie,to przykrywam folią spożywczą i przechowuje na drugi dzień. Pozdrawiam:)

  • Gość: [Ewelina] *.biznes.mm.pl

    ratunnkuuu...moje slaskie wyszły rozpadajace sie. wyciagajac je podbierakiem pekały

  • Gość: [Mańka] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    one są pyszne! z sosem pieczarkowym z roladą mmmmmmmmmmmmmmm... pyszniutkie!

  • atina_bc

    Ewelino to tak mi się wydaje, że albo ciasto miałaś zbyt luźne, albo za długo gotowałaś.

    Mańka bardzo się cieszę, że smakują:)

  • Gość: [Karambol] *.ip.abpl.pl

    Ja jestem typowym Ślązakiem i dodam, że na górnym Śląsku jemy je również z cukrem:)

  • Gość: [Rubia] *.red-88-3-225.dynamicip.rima-tde.net

    w Hiszpanii na prawde nie ma maki ziemniaczanej !!!! :(
    Kluski wygladaja smakowicie, szkoda ze nie ma czym zastapic tej maki bo bym chetnie je przyrzadzila :/

  • Gość: [ak] *.eimperium.pl

    Make mozna zastapic skrobia ziemniaczana - z tym, ze nie wiem, czy dokladnie tez w ilosci 1/5 do ziemniakow.
    Te z jajkiem wyprobowalam - sa mniej kleiste, bardziej przypominaja leniwe bez sera :)

  • Gość: [gosc] *.adsl.inetia.pl

    Witam wszystkich,ja robię kluski też bardzo często tylko czasami dodaję szpinak rozgotowany na maśle i czosnek,polecam bardzo dobre i fajnie wyglądają zielone kluski ślaskie szczególnie dla dzieciaków,które nie przepadaja za szpinakiem tak jak maje dzieci.
    a kluseczki zjadają ze smakiem!!!!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci