Blog > Komentarze do wpisu

Kluski śląskie

Gotujemy po polsku - 24.10. - 09.11.2008r.

Kluski śląskie - to moja kolejna propozycja w ramach zabawy Gotujemy po polsku. Jak sama nazwa wskazuje kluski te są potrawą ze Śląska. Podaje się je jako dodatek do dań mięsnych z sosem lub jako danie podstawowe, okraszone stopioną słoniną. Ja podawałam je z sosem pieczarkowym. W przepisie nie podaję dokładnych ilości składników, gdyż w tym przypadku ważna jest sama zasada, według której przygotowuje się kluski. Orientacyjnie podam tylko, że u mnie z ½ kg ziemniaków wyszło około 25 sztuk.

Kluski śląskie

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane (1 część)
  • mąka ziemniaczana (¼ części)

Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ugnieść tłuczkiem. Wyrównać powierzchnię. Z uformowanej masy ziemniaczanej wyjąć ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypać tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem włożyć wyjętą wcześniej część ziemniaków i zagnieść ciasto.

Z wyrobionego ciasta lepić kulki dowolnej wielkości, moje miały około 3 cm średnicy. W każdej z nich kciukiem zrobić wgłębienie.

Kluski śląskie

W garnku zagotować wodę z solą. Do gotującej się wody wrzucić kluski. Gotować około 2 - 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.

Kluski śląskie

Można podawać z sosem mięsnym, omaszczone słoninką, lub jak kto lubi. Ja podawałam z sosem pieczarkowym.

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 6 - 8 średnich pieczarek
  • cebula 
  • 1 łyżka masła
  • grzybowa kostka rosołowa
  • sól, pieprz, chili, ziarenka smaku (Vegeta)

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Pieczarki pokroić w plasterki lub grubszą kostkę i dodać do cebuli. Przykryć i dusić kilka minut, aż pieczarki będą miękkie. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/3 szklanki wody (jeżeli chcemy mieć więcej sosu, to można dodać większą ilość wody) i wlać na patelnię. Ponownie przykryć i dusić przez kilka minut. Następnie przyprawić solą, pieprzem, chili i ziarenkami smaku. Uwaga ziarenka smaku (lub Vegeta) są już słone i dlatego należy uważać z doprawianiem sosu solą. Całość poddusić jeszcze przez około 1 - 2 minuty.

½ łyżeczki mąki ziemniaczanej wsypać do filiżanki i zalać wodą. Kiedy mąka dobrze się rozpuści dodać do filiżanki kilka łyżeczek gorącego sosu z patelni. Wszystko dokładnie wymieszać, a potem stopniowo dolewać do sosu. Kiedy sos wystarczająco zgęstnieje polać nim kluski i podawać. 

Smacznego:-)

Kluski śląskie

sobota, 01 listopada 2008, atina_bc
Komentarze
2008/11/01 08:24:36
Uwielbiam kluski śląskie i robię je dokładnie tak jak Ty. Tyle,ze nigdy nie podawałam z sosem pieczarkowym. Uwielbiam tez obsmażone na rumiano,np.na oleju.Niektórzy dodają też jajko, próbowałaś może z jajkiem?
-
2008/11/01 09:02:16
nigdy nie robiłam klusek śląskich, a bardzo je lubię. Wypróbuję je niedługo z Twojego przepisu, koniecznie z sosem pieczarkowym!
-
2008/11/01 10:42:25
Tez lubie kluski i wlasnie jem je z sosem pieczarkowym. :) Jestem z dolnego sladka i to tez nasza tradycja. :) Ja na polskie gotowanie przygotowalama knedle ze sliwkami :))
Pozdrawiam!
-
2008/11/01 11:36:26
Nigdy nie robiłam sama takich klusek. Ale chyba trzeba by się przyierzyć - tak zachęcająco spoglądają na nie tymi swoimi pojedynczymi oczkami ;)
-
2008/11/01 12:00:47
Mniam.. uwielbiam:)
-
2008/11/01 15:33:07
wow, ale cuda:)
-
2008/11/01 17:44:57
Smak mojego dzieciństwa :)
-
2008/11/01 18:13:38
Andziu ja też uwielbiam kluski śląskie i jadam je na różne sposoby:) Z jajkiem nigdy nie robiłam. Ten przepis bardzo mi pasuje, bo jest prosty a kluski miękkie - takie jak lubię:D Ale może kiedyś, wypróbuje przepis z jajkiem:)

Kasiuc bardzo się cieszę. ja wcześniej też często kupowałam te kluski, ale ich zrobienie jest tak łatwe, że teraz mam już tylko z własnej produkcji;)

Notme to masz pyszne jedzonko;) Nie byłam pewna, czy te kluski są charakterystyczne dla całego Śląska, dlatego sięgnęłam do Wikipedii. tam było napisane, że dla Górnego, ale skoro mówisz, że na Dolnym też są tradycję - to już zmieniam we wpisie:)

Casiu spróbuj koniecznie - jeśli tylko je lubisz:) Ich wykonanie jest bardzo proste:)

Olciaky ja też uwielbiam:D

Iwonko ślicznie dziękuję. Pewnie się cieszysz, że nareszcie jest coś innego niż dynia;)

Malto ja też je pamiętam z dzieciństwa:) Lubie je od zawsze;)
-
2008/11/02 11:25:37
Mniam, mniam. ! Zjadłabym. Pamietam je z dziecinstwa, bo mama robiła je dosyc czesto i podawała z sosikiem albo jak ktos chcial na słodko to ze smietaną i cukrem. Pysznosci !
-
2008/11/02 15:11:02
Bardzo zgrabne kluseczki, musiałabym koniecznie je zrobić.Pozdrawiam.
-
2008/11/02 15:48:59
Tak tez sa tradycja, u mnie sa wlasnie dzis na obiad, taka :) niedziela po polsku i zupka tez byla mmm :))
-
2008/11/02 15:59:39
Majanko ślicznie ślicznie dziękuję:) Ja nigdy ich nie jadłam na słodko. najczęściej albo z sosami albo skwarkami (słoninką).

KuchareczkoDziękuję bardzo i polecam - pyszne są:)

Notme a zatem była wspaniała niedziela:)
-
2008/11/02 17:28:12
Atinko , ale smaczne fotki zrobiłaś ;) Nam też kluski śląskie najbardziej smakują z sosem pieczarkowym :) A ja do ziemniaków i mąki dodaję jeszcze jajko .
-
2008/11/02 21:47:51
Super kluski. Kojarza mi sie z moja ukochana ciocia, mieszkajaca na Slasku. Obowiazkowo byly na niedzielne obiady gdy ich odwiedzalam, z rolada oraz modra kapusta. Dziekuje za przywolanie pieknych wspomnien :)
-
2008/11/02 23:27:21
Abbro pięknie dziękuję:) Widziałam tez przepisy z jajkiem, ale jakoś nigdy nie próbowałam. Pewnie dlatego, że z tego przepisu kluski bardzo mi smakują:)

Saurelin cieszę się, że przypomniałam Ci piękne chwile:)
-
2008/11/03 09:45:03
Atinko, chyba rozmawiać musiałas wczoraj z moją mamą ;) Komentarz u Ciebie pisałam przed wyjazdem do mamy . A u mamy na obiadek byly wlasnie kluski śląskie :))) Przepyszne :) Narobiłas mi smaku na nie i wczoraj je jadłam. Pozdrówka cieple :)
-
2008/11/03 15:57:49
Hi, hi, hi Majanko, to Ty nie wiesz, że ja z Twoją mamą jestem w stałym kontakcie;) Od razu jej doniosłam, że miałabyś ochotę na takie kluski;) Mówisz i masz:D
Pozdrawiam serdecznie.
-
2008/11/06 12:43:04
Sama takie kluski robiłam tylko raz i właśnie zastanawiam się dlaczego???
-
2008/11/06 14:05:11
Widze, że solidnie nadrabiasz zaległości;) A kluski zrób ponownie koniecznie, bo są proste i pyszne:)
-
2008/11/29 19:19:10
Witam.Pozdrawiam serdecznie z Warmii.Dziś na obiad zaplanowałam kluski śląskie i zrobiłam je wedlug Twojego przepisu .I tu niespodzianka.Po wyrobieniu ciasta kluski absolutnie nie chciały się dobrze uformować.Ciasto było bardzo kruche.Po ratunek zadzwoniłam do teściowej,u której są w stałym menu.Okazało się,że wystarczyło dodać ok 3-4 łyzki śmietany i finał był imponujący.Oczywiście sosik pieczarkowy się udał.
-
2008/11/30 06:25:12
Witaj serdecznie:)
Nie mam pojęcia dlaczego ciasto wyszło Ci zbyt kruche i nie chciał się lepić. Tzn pomysły mam dwa, mogłaś dać zbyt dużo mąki lub zbyt krótko wyrabiać. ja z tego przepisu robiłam już wiele razy i nigdy nic takiego mi się nie przytrafiło. Zawsze zagniatam ciasto rękami, ugniatając i mieszając mąkę z ziemniakami i zawsze wychodzą. Wiem, ze niektórzy dodają też jajko do tych składników - możesz kiedyś spróbować.
Dobrze, że teściowa Cię poratowała i mam nadzieję, ze całość smakowała:)
-
2009/08/24 14:00:06
Jest też wariacja tych klusek, dodaję się twaróg, a poza tym wszystko tak samo. Nawet kluski muszą być z dziurka:)
Podaje się je z roztopionym masłem i cukrem, albo z przysmażoną cebulką.
Ale jadłam je też normalnie do obiadu, czyli z sosem i mięsem.
Mieszkam również na Dolnym Śląsku i jak najbardziej jest to nasze tradycyjne danie.
Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie pieczeni z dobrym sosem podanej inaczej niż z kluskami śląskimi. A jeżeli to byłaby kaczka pieczona to do masy kluskowej koniecznie dodaje się jednego startego surowego ziemniaka. kluski są wtedy ciemniejsze, mają "gęsią skórkę" i inny smak.
Pozdrawiam!
-
2009/09/04 08:23:54
Monho twarogu na ja do nich nigdy nie dodawałam, ale może warto spróbować. Natomiast wersję z dodatkiem surowego ziemniaka oczywiście znam i bardzo lubię:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: Paprykensik, 83-168-106-21.pr1-nat.espol.com.pl
2009/09/12 15:26:55
pierwszy raz w życiu robiłam kluski śląskie :) zawsze wydawało mi się to zbyt skomplikowane, a tymczasem najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków :P hehe... obiadek wyszedł pyszny :D dziękuję za prosty, przejrzysty przepis :)
-
2009/09/13 06:10:36
Paprykensik bardzo proszę:) Cieszę się, że smakowały, a przede wszystkim, że się udały:) Pozdrawiam serdecznie:)
-
Gość: bea, 79.97.215.8*
2009/09/20 21:54:56
ratunku! robiłam dzis na obiad śląskie i wyszły twarde! czy to wina zbyt dużej ilości mąki ziemniaczanej? marzyłam o mięciutkich klusiach z sosem pieczarkowym (sos wyszedł pycha) a wyszły żylaste kluchy! Na szczęśćie młodej żonie uszło to na sucho ;-)
-
2009/09/21 08:01:38
Beo moim zdaniem to zdecydowanie wina zbyt dużej ilości mąki. A dałaś mąkę ziemniaczaną, czy inną? Cieszę się, że chociaż sos się udał:)
-
Gość: bea, 79.97.215.8*
2009/09/21 10:41:43
dodałam mąke ziemniaczaną, ale pewno za dużo. Następnym razem dodam mniej i jestem pewna, że wyjdą smaczne. Dzięki za odpowiedz! pozdrawiam
-
Gość: talik12, 234.red-88-0-170.dynamicip.rima-tde.net
2009/12/16 01:38:08
Czy zamiast maki ziemniaczanej moge uzyc zwykla?? Niestety nie mam mozliwosci kupna maki ziemniaczanej, a mam wielka ochote na kluski!!
-
2009/12/16 05:52:27
Talik no niestety moim zdaniem nie możesz dokonać zamiany mąk. A mówisz, że u Ciebie nie ma mąki ziemniaczanej? To bardzo dziwne, a jest może do dostania skrobia ziemniaczana? To w zasadzie to samo, ale może nazwa Cie zmyliła? Moim zdaniem kluski ze zwykłą mąka wyjdą twarde i niezbyt dobre, tak więc radzę jednak poszukać mąki ziemniaczanej.
-
Gość: talik12, 234.red-88-0-170.dynamicip.rima-tde.net
2009/12/16 14:54:13
Dziekuje za szybka odpowiedz. Niestety ale jestem w Hiszpanii i nie znalazlam ani maki ani skrobii:(:( Ale bede szukac dalej... pozdrawiam
-
Gość: , abwx2.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/12 09:42:03
Pycha nawet nie wiedzialam,ze to jest takie wspaniale wielkie dzieki!!!!
-
2010/02/14 08:45:05
Gościu nie ma za co :) Cieszę się, że smakowały:)
-
Gość: milka30, dynamic-78-8-127-198.ssp.dialog.net.pl
2010/03/11 14:29:29
dziekuje za przepis sos naprawde wyszedł super i wreszcie mam przepis na pyszne kluski śląski:) pozdrawiam:)
-
2010/03/11 22:34:27
Milko niezmiernie się cieszę, że danie smakowało:) Ja uwielbiam kluski śląskie, toś wietny dodatek do różnych dań :) Pozdrawiam :)
-
Gość: lonka08, cpc4-melt1-0-0-cust859.nott.cable.ntl.com
2010/04/02 16:19:55
Witam!
Dzisiaj po raz pierwszy samodzielnie zrobiłam kluski slaskie z Twojego przepisu.Wyszły rewelacyjne! Smakuja mi iiiii to bardzo :) Mysle, ze od dzisiaj beda one czesciej goscic na moim stole. Pozdrawiam serdecznie i zycze wesołych świąT!
-
2010/05/14 06:07:36
Lonko niezmiernie sie cieszę, że kluski się udały:) ja je uwielbiam:) Pozdrawiam:)
-
2010/06/02 17:20:08
Genialne !! Proste i meeega smaczne. Robiłam pierwszy raz kluseczki śląskie i w dodatku z sosem pieczarkowym i wysżły pyszne !! Ja do tego Podaje pieczoną pierść z indyka !! Komplet extra - polecam !!
-
2010/06/03 06:25:14
Amatorko bardzo się cieszę, że smakowało:) A przede wszystkim , ze się udały :)
-
Gość: alu, cpe0022b0d31fb1-cm0012250098f4.cpe.net.cable.rogers.com
2010/07/17 16:37:59
Wlasnie robie takie kluski, przysmak mojego meza, z tym, ze daje na pol kg ziemniakow 1 jajko. Sa super! A te z dodatkiem bialego sera to juz nie kluski slaskie, tylko leniwe pierogi.
-
Gość: anasz, 85.222.87.4*
2010/08/02 15:25:02
jak w Hiszpani sa w ogole ziemniaki(sic!!!) to mozna z nich pozyskac make!
-
upl
2011/10/28 13:19:43
oj ladne te slaskie :-)
-
2011/10/29 21:54:35
Upl bardzo dziękuje:)
-
Gość: ola, 89-24-234-244.static.akk.net.pl
2011/12/03 10:02:40
Ja zawsze robiłam kluski ślaskie bez jajka , do czasu jak poznałam mojego męża i on się upiera, że muszą być z jajkiem, bo tak robiła jego babcia i mama - rodowite Ślązaczki. Mam wątpliwości co do tego, że kluski sa potrawą charakterystyczną dla całego Ślaska, pochodzę z Wrocławia i te kluski poznałam dopiero na Ślasku, nikt z mojej rodziny go nie znał.Nigdy nie podawałam ich z sosem pieczarkowym, zawsze jako dodatek do pieczeni, rolady lub pieczonego kurczaka - muszę spróbować.Pozdrawiam.
-
2011/12/04 08:33:58
Olu pewnie nie są charakterystyczne dla całego Śląska, ale mnie właśnie z nim się kojarzą;) No może nie koniecznie z Dolnym Śląskiem;) Pewnie z roladą i pieczenią są najbardziej popularne, ale ja właśnie z sosem pieczarkowym je lubię:) Pozdrawiam!
-
Gość: karolina nowak, 82-160-216-54.cb-net.pl
2012/01/30 16:06:46
witam! czy te kluski mozna przygotowac dzien wczesniej? ale wtedy nalezy zostawic je surowe czy ugotowane na nastepny dzien? nie traca na smaku?
-
2012/01/30 20:18:21
Karolino oczywiście możesz je przygotować dzień wcześniej i ugotować . Jeżeli przygotowujesz je na następny dzień, to najlepiej ugotować je ta na półtwardo i następnego dnia wrzucić na wrzątek i dogotować. Zawsze też możesz zamrozić takie surowe. W smaku nic nie tracą. ja często jak mi zostanie,to przykrywam folią spożywczą i przechowuje na drugi dzień. Pozdrawiam:)
-
Gość: Ewelina, host-89-228-5-234.biznes.mm.pl
2012/03/05 14:57:42
ratunnkuuu...moje slaskie wyszły rozpadajace sie. wyciagajac je podbierakiem pekały
-
Gość: Mańka, aaki28.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/05 15:20:04
one są pyszne! z sosem pieczarkowym z roladą mmmmmmmmmmmmmmm... pyszniutkie!
-
2012/03/05 16:40:31
Ewelino to tak mi się wydaje, że albo ciasto miałaś zbyt luźne, albo za długo gotowałaś.

Mańka bardzo się cieszę, że smakują:)
-
Gość: Karambol, 80.238.64.22.ip.abpl.pl
2012/04/30 10:31:35
Ja jestem typowym Ślązakiem i dodam, że na górnym Śląsku jemy je również z cukrem:)
-
Gość: Rubia, 15.red-88-3-225.dynamicip.rima-tde.net
2012/05/18 18:15:56
w Hiszpanii na prawde nie ma maki ziemniaczanej !!!! :(
Kluski wygladaja smakowicie, szkoda ze nie ma czym zastapic tej maki bo bym chetnie je przyrzadzila :/
-
Gość: ak, 91-193-208-105.eimperium.pl
2012/11/02 17:07:45
Make mozna zastapic skrobia ziemniaczana - z tym, ze nie wiem, czy dokladnie tez w ilosci 1/5 do ziemniakow.
Te z jajkiem wyprobowalam - sa mniej kleiste, bardziej przypominaja leniwe bez sera :)
-
Gość: gosc, 77-253-160-90.adsl.inetia.pl
2014/03/26 17:25:45
Witam wszystkich,ja robię kluski też bardzo często tylko czasami dodaję szpinak rozgotowany na maśle i czosnek,polecam bardzo dobre i fajnie wyglądają zielone kluski ślaskie szczególnie dla dzieciaków,które nie przepadaja za szpinakiem tak jak maje dzieci.
a kluseczki zjadają ze smakiem!!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...