Blog > Komentarze do wpisu

Rogale Marcińskie

Tradycyjnie Rogale Marcińskie są przygotowywane w Poznaniu z okazji dnia św. Marcina - 11 listopada. Nadzienie do nich robi się z białego maku, którego ja niestety nie miałam i dlatego zastąpiłam go zwykłym. Pyszne półfrancuskie ciasto sprawia, że są bardzo miękkie i delikatne. Przepis Bajaderki z forum Cincin.

Rogale Marcińskie

Składniki na ciasto drożdżowo - francuskie:

  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3½ szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 225 miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.

Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić ½ cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25 x 17 cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

Składniki na nadzienie:

  • 30 dag białego maku
  • 10 dag masy marcepanowej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 10 dag zblanszowanych migdałów
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Dodatkowo:

  • jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • lukier (cukier puder + cytryna)
  • posiekane orzeszki lub migdały do posypania

Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów.

Rogale Marcińskie

Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do 180ºC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie ze złocą. Wyjąć na kratkę i jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.

Smacznego :-)

Rogale Marcińskie

wtorek, 11 listopada 2008, atina_bc
Komentarze
2008/11/11 20:08:08
Normalnie plaga: gdzie się człowiek nie obejrzy to widzi rogale marcińskie;-) Ślicznie Ci wyszły!
-
2008/11/11 20:45:27
no wlasnie wszedzie rogaliki, a tu ani jednego nie mam:(
-
2008/11/11 22:18:16
Atinko, jakie one piękne są! :)) Podziwiam Twoj talent!:)
-
2008/11/11 22:34:56
Atinko - piękne rogale !
Nigdy nie jadłam prawdziwego marcińskiego rogala . Chciałam je zrobić , ale jakoś zapału mi zbrakło - te chłodzenia i wałkowania mnie zniechęciły :/
-
2008/11/12 03:24:23
Lo matko, cudne!
-
2008/11/12 07:16:49
Kolejna kusi tymi rogalami mmm :)))
-
2008/11/12 08:25:08
Grumko bardzo dziękuję:) A pladze nie ma się co dziwić, bo to pyszne rogale nawet bez białego maku;)

Iwonko mam jeszcze kilka, może Ci podesłać;)

Majanko ślicznie Ci dziękuję, ale zawstydzasz mnie. To ich zwijanie nie poszło mi najlepiej, bo chyba zbyt dużo farszu dałam:) Ale ciasto do nich jest pyszne. Polecam:)

Abbro bardzo dziękuję:) Ja też nigdy nie jadłam prawdziwego Rogala Marcińskiego, a i moje były pewnie daleko od oryginału - nie dałam białego maku tylko normalny, ale były bardzo, bardzo dobre:) Jest przy nich troszke roboty - zwłaszcza przy cieście - ale warto spróbuj koniecznie. ja ciasto robiłam w jeden dzień na noc do lodówki i piekłam rano.

Izuniu dziękuję:)

Notme kuszę, kuszę bo są pyszne:) Wcześniej to ja byłam kuszona i uległam - mówię Ci warto:)
-
2008/11/12 12:29:20
Już się czuję jak w Poznaniu :) Tyle rogali wokół, a ja nie mogę uszczknąć żadnego. Mniam.
-
2008/11/12 12:31:28
Czy to spisem przeciwko mojemu wcięciu w talii?!? Tu też kuszenie rogalami? Zaraz chyba polecę do cukierni i kupię sobie jednego marciniaka... Bo już nie mogę się powstrzymać ;)
-
2008/11/12 16:18:21
Prześliczne i na pewno przesmaczne:)
-
2008/11/12 18:23:20
Tilianara witam Cię u mnie serdecznie:) Cieszę się, że moje rogaliki pomogły ci poczuć się jak w Poznaniu:)

Casiu możesz sobie takiego rogala kupić w cukierni?! zazdroszczę, chętnie sprawdziłabym jak smakuje:) Nigdy nie jadłam oryginału:) A przy Twoim blogu i innych także, to o wcięciu można zapomnieć;)

Alinko one są pyszniuteńkie:)
-
2008/11/12 18:50:22
Atino:)
Prześliczne rogaliki wiem ,że były baaaaaardzo smaczne ,ponieważ zrobiłam identyczne u siebie ;))) Moje rogale też są z niebieskim makiem:) już chciałam zamiawaić biały mak na allegro, ale zrezygnowałam, gdyz za długo musiałabym czekac na przesyłkę.Pozdrawiam.
-
2008/11/12 20:08:55
Kuchareczko bardzo dziękuję:) Widziałam Twoje rogale, są śliczne:) Też myślałam o zamawianiu maku ale.... nie zamówiłam;) nadzienie z niebieskim makiem też mi bardzo smakuje:)
-
2008/11/12 21:35:26
U mnie też w "zwykłej" cukierni nie ma takich przysmaków, ale jest jedno miejsce, na warszawskiej Woli, gdzie sprzedają wyśmienite wprost rogale marcińskie. Rok temu przechodziłam tamtędy przypadkiem i skusiłam się na takiego rogalika i po protu umierałam z rozkoszy jedząc go :)
-
2008/11/13 08:05:15
Casiu szczęściara z Ciebie, że znalazłaś sobie taką cukierenkę z tymi rogalami:)
-
2008/11/13 19:35:38
Są piękne, wspaniałe i cudowne ;). Niczym się nie różnią od tych z cukierni (wiem co mówię, mieszkam w Poznaniu), ba, nawet ładniejsze :)! A ja miałam szczęście kupić biały mak w Piotrze i Pawle, bo w Auchan niet. Podobno ktoś widział go tam przed laty, no ale to było dawno.
-
2008/11/13 21:04:55
Olalala pięknie Ci dziękuję:) Takie słowa od osoby mieszkającej w Poznaniu to prawdziwa radość dla mnie:)
-
Gość: kaczuszka, aghe145.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/11/20 11:37:41
Gdzie można kupić biały mak , czy jest on dostępny w naszych sklepach ?
-
2013/11/21 05:17:54
W naszych sklepach nie widziałam białego maku. Można go znaleźć w sklepach internetowych lub na allegro.
np tutaj : www.bakalie24.pl/c-2/p-118/mak-bialy-500g
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...