Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chlebek pita

atina_bc

Do upieczenia tego chlebka przymierzałam się już od dłuższego czasu. Widziałam kilka przepisów i kilka nawet wydrukowałam. Jako pierwszy postanowiłam wypróbować przepis podany przez Iwonkę. Wydawał mi się bardzo prosty i dokładnie taki jest. Niestety nie wyszły mi takie piękne kieszenie jak u Iwonki. Podczas smażenia chlebki ładnie pęczniały, jednak po zdjęciu z patelni opadały -  ale i tak były pyszne. Tym razem do jeszcze ciepłych chlebków nakładałam sałatkę gyros. Bardzo nam smakowało takie jedzonko.

Pita

Składniki na 12 - 16 sztuk.

Składniki na zaczyn:

  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (można użyć pszennej)

W dużej misce wymieszać wodę i drożdże. Dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką aż uzyska się gładką, dość płynną masę. Miskę nakryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

Składniki na ciasto:

  • 2½ łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2½-3 szklanek mąki pszennej

Do miski z zaczynem dodać oliwę, sól i mąkę (nie wszystką na raz). Wyrobić gładkie ciasto (8-10 min). Ciasto odłożyć do wysmarowanej tłuszczem dużej miski na 2-4 godziny, aż urośnie 2-3 razy. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na powierzchnię wysypaną mąką. Ugnieść trochę żeby pozbyć sie powietrza. Ciasto podzielić na 12-16 części. Formować kulki i odstawić je przykryte ściereczka na 15-30 min.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie gdy jedna pita się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Oczekujące kulki nakryć ściereczką. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund. Przewrócić i piec 1,5 - 2 minut. Placek zacznie się nadymać. Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień jeśli pita za szybko się rumieni.

Najlepsze są świeże i ciepłe pity. Lepiej jest więc przygotować, tyle ile potrzebujemy w danym momencie. Resztę ciasta można przechowywać w lodówce przykryte ściereczką lub folią kilka dni i smażyć kiedy mamy tylko ochotę na pite:-)

Smacznego:-)

Pita

Komentarze (32)

Dodaj komentarz
  • kuchareczka58

    Atinko:)
    Ty zawsze wyprzedzasz mnie w przygotowaniu potraw i tak jest też z tymi chlebkami, wyobraz sobie ,że moje ciasto jest właśnie w trakcie produkcji i również z Iwonko przepisu:) Zobaczymi co mi wyjdzie ;)
    A twoją pitę z przyjemnością bym sobie zjadła, zwłaszcza tą z gyrosem w środku;)Pozdrawiam.

  • kasiac01

    Atino, biorę przepis i na chlebki i na sałatkę gyros. Bardzo mi sie podobają oba przepisy, a oba razem, to już pełnia szczęścia! Pozdrawiam:)

  • casiapaw

    Też przymierzam się do tego przepisu :) Do tej pory zawsze (no, tak szczerze to raptem kilka razy ;) ) robiłam pitki z przepisu Bajaderki z Cin cin. Wychodziły przepyszne, tylko właśnie tych kieszonek nie miały odpowiednich...

  • grumko

    Tak jak napisała kasiac01: oba przepisy są fajne, a razem to juz pełnia szczęścia;-) Pozdrawiam!

  • atina_bc

    Kuchareczko mam wrażenie, że na podobnych falach nadajemy;) Czekam w takim razie na twoją wersję tych chlebków. ciekawa jestem, czy Tobie wyjdą takie kieszenie jak Iwonce:) Pozdrawiam serdecznie:)

    Kasiu bardzo Ci dziękuję i cieszę się, że spodobało Ci się połączenie tych dwóch przepisów:) Dla mnie to pyszności:) Pozdrawiam serdecznie:)

    Casiu widzisz Iwonce wyszły przepiękne kieszonki, a mi niestety takie sobie. Ale nie miałam problemu z przekrawaniem i napychaniem ich farszem:) Z Bajaderkowego przepisu jeszcze nie robiłam. Pozdrawiam serdecznie:)

    Grumko ślicznie dziękuję:) Też uważam, że to doskonałe połączenie czy to na zimno czy też na ciepło:)

  • majanaboxing

    Slicznie Ci wyszedł ten chlebek Atinko!! Chlebki raczej. Super :)) Podoba mi się taki z zawartością pysznej sałateczki. Mniam :)) Witam się cieplutko wtorkowo :))

  • atina_bc

    Majanko slicznie Ci dziękuję:) Witam Cię również bardzo serdecznie i posyłam promyczki słońca - bo u mnie dzisiaj piękna pogoda:)

  • anra1

    Narobiłaś mi takiego smaku na pitę z sałatką, chyba w tym tygodniu ją zrobię

  • olalala77

    Wyglądają pięknie i apetycznie ;). I jeszcze z taką sałatką. Mniam :)!

  • iis111

    Anitko one sa piekne:) Zawsze opadaja po zjeciu z patelni, bo powietrze z nich uchodzi:) W pitcie chodzi tylko o to zeby byla kieszona i po przekrojeniu miejsce np na salatke gyros:)

  • atina_bc

    Aniu bardzo się cieszę:) Jak dla mnie to jest super połączenie:)

    Olu ślicznie Ci dziękuję:)

    Iwonko ślicznie Ci dziękuję i cieszę się, że znalazłaś taki super przepisik:) U Ciebie widziałam takie piękne kieszenie, że myślałam, że one takie mają zostać;) A skoro mówisz, że tylko ma być kieszonka i że opadają - to w takim razie udały mi się w 100%.

    Pozdrawiam serdecznie

  • margot11

    wygląda pysznie ta twoja pita

  • iis111

    Anitko napuchniete to one sa tylko na patelni. Powinny wygladac jakby mialy eksplodowac. Po zdjeciu ich z ognia para z nich uchodzi i opadaja, ale bez problemu po nacieciu powinno sie duzo salatki do srodka wlozyc:)

  • notme-gotuje

    Oj ja tez bym taka pitke zjadla, :) wegetarianska sobie przygotuje, mmm :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • nina007

    Twój chlebek prezentuje się przepysznie, narobiłaś mi apetytu.

  • atina_bc

    Margot ślicznie Ci dziękuję:)

    Iwonko było dokładnie tak jak piszesz, więc jestem z nich bardzo zadowolona:) każda mieściła duże ilości sałatki:D

    Notme częstuj się oczywiście:)

    Nino bardzo dziękuję i cieszę się, że narobiłam apetytu:)

    Pozdrawiam Was serdecznie!

  • aga-aa

    teraz jak już mnie Tilia i Oczko poduczyły piec pieczywo to mysle, że to uda mi się zrobić :)
    jak najszybciej :)

  • olciaky

    Mniamm.. świetnie wygląda..zrobiłabym coś takiego:)
    www.waniliowachmurka.blox.pl-zapraszam cieplutko!
    Pozdrawiam.

  • andzia-35

    Kochana fajnie,że Ci wyszły! Też je robiłam , tylko z mąki pełnoziarnistej. Pyszne były, ale kieszonki ani jednej. Muszę jeszcze raz spróbować . Pozdrówka:))

  • kasiaaaa24

    Pięne chlebki :) Nic tylko napakowac je mięskiem, warzywami zalać sosem - najlepiej czosnkowym :) Oj cieknie ślinka...

  • kachna.pl

    Witaj Atina :) na tydzień wypadłym z netowskiego blogowania a Ty takie cuda masz na stronce :) Co do tej pity to się już od jakiegoś czasu przymierzam ale teraz studiuje kuchnie czeską... chyba wiesz ile daje mi to radości :) No i ta sałatka... pycha ...tak lubię sobie pojeść ;) No i widzę, ze w końcu uwieczniłaś Yellow chicken meal :)
    Pozdrawiam ciepło
    Kasia

  • atina_bc

    Ago oczywiście, że sie uda - one są bardzo proste:) A z tego co wiem pierwsze pieczywko masz juz za sobą:)

    Olciaky dziękuję:)

    Andziu ślicznie Ci dziękuję:) Ja robiłam z mąki pszennej i sama o tym nie wiedziałam, ale kieszonki mi wyszły śliczne;) Dopiero Iwonka mi naświetliła o co biega z tymi kieszonkami:)

    Kasiu o taką wersję też bym zjadła:)

  • atina_bc

    Kachno - Kasiu ślicznie Ci dziękuję:) Ja też sobie właśnie zbieram przepisy z kuchni czeskiej;) A do pity i sałatki - to przymierzałam się już od dłuższego czasu. Ale sama wiesz jak to jest - zawsze coś wypadnie po drodze;) Teraz też troszkę mniej bloguje, bo spadł śnieg i robię sobie wypady na narty, więc w kuchni troszkę rzadziej bywam;) Pozdrawiam serdecznie

  • edysia79

    Anitko nawet nie wiesz jakiego mi smaku narobiłaś! Szkoda że tak daleko mieszkasz, bo bym się do Ciebie wprosiła na pitę z gyroskiem ;)

  • atina_bc

    Edysiu zapraszam serdecznie:) Wpadaj kiedy tylko masz ochotę:)

  • anra1

    Atinko właśnie robię chlebki Pita ciekawa jestem jakie mi wyjdą :)

  • atina_bc

    Aniu mam nadzieję, że będą smakowały:) Koniecznie daj znać jak zrobisz:)

  • anra1

    Atinko zrobiłam i wyszły super smaczne. Wstawiłam fotki, zapraszam do mnie :)

  • atina_bc

    Aniu bardzo dziękuję za zaproszenie, już pędzę oglądać:) Bardzo sie cieszę, że smakowały:) Pozdrawiam!

  • Gość: [Ewa] *.dynamic.chello.pl

    Chciałabym spytac czy to chlodne miejsce w jakim ciasto ma stac 8-10 godzin to musi byc lodowka czy tez w lodowce bedzie za zimno?

  • atina_bc

    Ewo lodówka może być jak najbardziej :)

  • Gość: [slowo] *.range86-149.btcentralplus.com

    haha dobre szukałem właśnie pit ale
    pit formularz :). I proszę przez przypadek nauczę się robić pyszne danie. Świetny blog i ciekawe przepisy.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci