Blog > Komentarze do wpisu

Gulasz segetyński

A dzisiaj kolejne pyszne danie z czeskiej kuchni, idealnie pasujące do knedlika, o którym pisałam wczoraj. Przepis na ten prosty gulasz również podała L.e.a na forum GP. Gulasz smakował mi wyjątkowo, a już podany z knedlikiem - poezja.

Gulasz segetyński

Składniki:

  • 600 g mięsa wieprzowego
  • 400 g kiszonej kapusty
  • 200 ml słodkiej śmietany (najlepiej 18% i więcej, z kartonika)
  • 2 łyżki mąki
  • 40 g smalcu (Lea nie pozwoliła zmieniać na inny tłuszcz - ja jednak dałam olej )
  • 1cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołowa (dałam bulion grzybowy Knorra)
  • papryka mielona słodka
  • pieprz, kminek, sól

Z kostki rosołowej przygotować bulion. Drobno skrojoną cebulkę podsmażyć na smalcu (oleju), dodać pokrojone w kostkę mięso i doprawić do smaku papryką. Podsmażyć. Następnie dodać wyciśnięty czosnek, pozostałe przyprawy i zalać częścią bulionu. Dusić co jakiś czas mieszając, a w razie potrzeby dolewać bulionu.

Kapustę kiszoną poddusić osobno na smalcu (oleju) z niewielką ilością wody. Miękką kapustę dodać do mięsa. Mąkę wymieszać razem ze śmietaną w kubku z niewielką ilością soli (coby się śmietana nie zważyła ) i zagęścić w ten sposób gulasz.

Smacznego:-)

Gulasz segetyński
sobota, 31 stycznia 2009, atina_bc
Tagi: wieprzowina
Komentarze
2009/01/31 08:14:53
Też brałem taki gulasz pod uwagę, ale w końcu zdecydowałem się na kuraka z kapustą kiszoną;-) Pozdrawiam sobotniorannie;-)
-
2009/01/31 08:34:20
Atina Ty to mnie zawsze wyprzedzisz... u mnie tez będzie sygetyniak z knedlikiem :) byłam wczoraj na tej dyskusji na forum GP i poczytałam o tym czeskim żarciu... fotki były apetyczne ;) Ja robię knedlik na drożdżach ale na proszku robiła moja szwagierka Hana i ona dała mi receptury na oba.
Gulasz segetyński to klasyka a najbardziej go lubię w czeskich gospodach z zimnym piwkiem;)
Pozdrawiam
Kasia
PS: a mój ślubny jeździ po Europie wielkim autem i wzdycha .... ze go nie ma na czeskim tygodniu :( on jest moim najlepszym betatesterem a jeśli dodam ze ma na imię Zdenek i jest Czechem to wiesz co musi przezywać.
-
2009/01/31 09:14:11
Mniam! Taki gulasz musi być pyszny! Pięknie wygląda, a podany z knedlikiem w promieniach słońca to dopiero gratka :)!
-
2009/01/31 10:44:24
Wspaniale wygląda i zapowiada się też cudownie, zimowo, rozgrzewająco :) Czy mogę wpaść na talerzyk gulaszu z knedlikiem? :)))
-
2009/01/31 11:14:55
Atinko, jak zwykle nie zawiedziesz ! :) Gulasz wygląda przepysznie , a z knedlikiem stanowią świetny, pyszniutki obiadek ! Szkoda,ze tak daleko mieszkasz, bo bym wpadła do Ciebie w porze obiadowej :)))
Pozdrawiam cieplutko :)
Ps, U mnie dzis troszkę śnieżek padał rano.
-
2009/01/31 13:26:08
Mniam, fajne mięsko :) Do knedlika na pewno jak znalazł. A ja znów się muszę przyznać, że nigdy nie jadłam gulaszu z kapustą... Miłej soboty, Atinko :)
-
Gość: Krokodyl, aaqj118.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/31 18:28:37
Tak, myślę, że to był dobry obiad, a mając zaufanie do Twojego podniebienia muszę się kiedyś nań skusić. :-)))

Do Kachny - mnie tez wyprzedziła, z knedlikiem. ;-))) Teraz mi się więc nie chce go robic, już przecież wiem, że jest dobry ;-)) i zrobię go kiedy indziej. :-)))
-
2009/01/31 21:34:40
ten knedlik to mnie prześladuje, nie ma co ;)
-
2009/01/31 23:00:02
Grumko powiadasz kurak z kapustą? Oj chętnie zobaczę, zwłaszcza, że trochę kapusty mi jeszcze zostało;)

Kachno hi, hi, mówisz, że taka szybka jestem;) chętnie zobaczę Twoje przepisy, ciekawe czy się czymś różnią:) Pamiętałam właśnie, że Twój mąż jest Czechem i dlatego liczę, że będą u Ciebie same pyszności w tym tygodniu:)

Olu ślicznie Ci dziękuję:) taki gulasz z knedlikiem - to naprawdę pychotka:)

Tili oczywiście zapraszam na porcyjkę;)

Majanko ślicznie Ci dziękuję:) No szkoda, szkoda, posiedziałybyśmy przy knedliku, jeszcze dla rozgrzewki troszkę likierku się napiły, a może i jeszcze jakiś pyszny deserek by się nam trafił;)

Casiu knedli i gulasz - bardzo dobre połączenie;) Powiem Ci szczerze, że ja też pierwszy raz jadłam taki gulasz i oczywiście pierwszy raz go robiłam:) jak jesteśmy u sąsiadów - to ja zamawiam te knedliki ze słodkim sosem, choć to podobno profanacja;) Natomiast takiego knedlika z gulaszem to zawsze jada mój M;)

Krokodylku he, he, he Ty się nie wymiguj od knedlika i nie czaruj - tylko rób go!;)

Agatko skoro prześladuje, to trzeba mu stawić czoła;)
-
2009/01/31 23:21:26
Ach, gulaszyk z knedelkami..pyszności!
-
2009/01/31 23:31:23
Atino:)
Czekałam cóż takiego pysznego przygotujesz do knedlika ? I widzę bardzo fajny gulasz, takiego z kapustą nie jadłam a zapowiada się bardzo smacznie, narobiłaś mi ochoty na jedno i drugie ;)Pozdrawiam.
-
2009/02/01 14:46:05
Znakomicie wygląda w promieniach słońca...
-
2009/02/01 21:46:06
Anitko pysznosci! Ja wlasnie wypoczywam w Londynie i boje sie ze po raz kolejny nie dam rady dolaczyc sie do Waszej zabawy kulinarnej:(
-
2009/02/02 08:49:40
Andziu ślicznie Ci dziekuję:)

Kuchareczko polecam Ci jedno i drugie;) Gulasz bardzo mi smakował i też pierwszy raz jadłam taki z kapustą:)

Pinos witam Cię u mnie serdecznie i bardzo dziękuję za miłe słowa:)

Iwonko ślicznie Ci dziękuję:) Wypoczywaj moja droga, bo to jest najważniejsze:) Zabaw jest teraz pod dostatkiem - na pewno się na jakąś załapiesz:)
-
Gość: , chello089077002019.chello.pl
2009/05/05 09:49:40
bardzo uwielbiam gulasz z kapusta a wogole kapusta pod roznymi postaciami to dobre danie
-
2009/05/06 09:17:45
Gościu ja też lubię kapustę pod różnymi postaciami:) A w tym gulaszu smakowała mi wyjątkowo:)
-
Gość: , 217.153.56.*
2009/09/25 13:28:43
próbowałem pychota
-
Gość: Ala, cpc7-mapp11-2-0-cust49.12-4.cable.virginmedia.com
2012/03/08 16:51:35
Wlasnie robie segetynski. zajrzalam tu bo zapomnialam skladnikow. Ja podam go jednak z kasza jeczmienna, bo z knedlikami juz nie zdaze. Zreszta knedlikow nigdy nie robilam :)
-
2012/03/14 05:25:53
Alu bardzo sie cieszę:) A z kaszą też będzie pyszny, choć ja najbardziej lubię jednak z knedlikiem;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...