Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Sałatka gyros

atina_bc

Jak tylko zobaczyłam tę sałatkę u Evenki wiedziałam, że będzie mi smakowała. Pysznie wyglądająca sałatka warstwowa zawierała wszystko co lubię, nie zastanawiałam się więc długo nad jej przygotowaniem:) Odrobinkę tylko zmieniłam sposób przygotowania mięsa do tej sałatki, gdyż nie posypywałam go przyprawą - tylko przyprawę wymieszałam z trzema łyżkami oliwy, a potem zalałam mięso tą marynatą.

Sałatka gyros

Składniki:

  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 2-3 cebule
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • ½ główki kapusty pekińskiej
  • majonez
  • keczup
  • przyprawa "Gyros"
  • olej lub oliwa

Piersi kurczaka pokroić w niezbyt drobną kostkę. Przyprawę "Gyros" wymieszać z oliwą i taką marynatą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet do 12 godzin).  Po tym czasie mięso podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.

Układać warstwami w przezroczystej salaterce:

1 - kurczak
2 - cebula
3 - warstwa ketchupu
4 - ogórki (pokrojone w kostkę)
5 - kukurydza (oczywiście odcedzona)
6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)
7 - poszatkowana kapusta

Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Smacznego:-)

Komentarze (64)

Dodaj komentarz
  • kasiaaaa24

    Bardzo lubię taką sałatkę :) A najbardziej z sosem czosnkowym. Mniaaaam :)

  • grumko

    Dziś koleżanka chwaliła mi się, że w weekend na urodziny córki serwowała taką sałatkę;-) My też bardzo lubimy i tak jak kasiaaaa24 z sosem czosnkowym;-)

  • majanaboxing

    Jaka piękna ta sałatka! Muszę sobie zrobić :))

  • andzia-35

    Pysznie wygląda. Ja jadłam do tej pory z sosem czosnkowym, ale ten przepis też muszę wypróbować. Pozdrawiam ciepło:))

  • wedelka

    Jejku, ależ dawno nie robiłam tej sałatki. Bardzo ją lubię i robię wg tego samego przepisu. Nigdy nie próbowałam jej z sosem czosnkowym, jak sugerują przedmówcy, ale chętnie spróbuję :) Pozdrawiam ciepło :)

  • casiapaw

    Bardzo lubię, czasem robię, serdecznie pozdrawiam ;)

  • atina_bc

    Kasiu ciekawa jestem jak smakuje z sosem czosnkowym, ale pewnie jest równie pyszna:)

    Grumko widać jest to bardzo popularna sałatka:)

    Majanko ślicznie dziękuję:) Zrób sobie moja droga - jest pyszna:)

    Andziu a ja pierwszy raz robiłam taką sałatkę, a następnym razem spróbuję z sosem czosnkowym;)

    Wedelko myślę, że czas to nadrobić;) Też myślę o wypróbowaniu z sosem czosnkowym:)

    Casiu a robisz może z sosem czosnkowym?

    Pozdrawiam serdecznie

  • malgorzata.dz

    Już jadłam taką, a teraz zamierzam przyrządzić jako jedną z kilku propozycji na sobotnie spotkanie rodzinne. :)

  • kuchareczka58

    Moja ulubiona sałatka ,ostatnio równiez serwowana ze sosem czosnkowym-pycha :)

  • casiapaw

    Nie z czosnkowym. I dopiero jak zapytałaś to dotarło do mnie, że jak jem gyrosa, to zawsze z mocno czosnkowym sosem właśnie! A nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby i sałatkę z takowym zrobić :) Dzięki za inspirację :)

  • iis111

    Slyszalam juz od kilku osob ze salatka gyros jest pyszna. nie wiem czy to ta sama, ale wyglada pysznie:)

  • notme-gotuje

    A to ja chętnie taką bym zjadła, :) ale bez kurczaczka. :))

    Pozdrawiam!

  • abbra

    Pyszna sałatka - robię bardzo podobną , z tym , że na spód też daje się kapustę , gdzieś po drodze ląduje puszka czerwonej fasoli , a wierzch polewa się sosem czosnkowo-koperkowym :) A - i cebulki się nie podsmaża , tylko daje surową , najlepiej czerwoną ( ładniej wygląda ) , pokrojoną w piórka .

  • atina_bc

    Małgoś to pewnie będzie przebój na tym spotkaniu:)

    Kuchareczko koniecznie muszę sprawdzić jak smakuje z sosem czosnkowym:)

    Casiu nie ma sprawy:) Zawsze do usług:) Bardzo się cieszę, że mogłam Cię zainspirować:)

    Iwonko ta sałatka jest pyszna i świetnie smakuje z chlebkami pita;) Polecam do wypróbowania:)

    Notme bardzo dziękuję i tak właśnie myślałam, że jak dla Ciebie to bez kurczaka:)

    Abbro brzmi smakowicie:) Idę jej poszukać u Ciebie - jest tam?

  • kuchareczka58

    Dopiero teraz zobaczyłam ,że ty dodajesz do gyrosa smażoną cebulke, jeszcze tak nie próbowałam , ja do swojej sałatki zawsze daje surową cebulkę , natomiast Abbra dodaje do nie fasolkę czerwoną ...tak też nie robiłam.
    Zauważyłam ,że każdy ma swój opatentowany sposób i przepis na Tę pyszną sałatę:)
    A Iwonce polecam wypróbowanie tej sałatki bo jest przepyszna :)Pozdrawiam.

  • alinkawyka

    Też robiłam te sałatkę na niedzielę. Okazała się rewelacyjna!!

  • atina_bc

    Kuchareczko tak sobie myślę, że warto wypróbować te różne połączenia:) I tak to jest z popularnymi i pysznymi sałatkami, że każdy ma na nie swój sposób;)

    Alinko zgadzam się jest rewelacyjna i warta powtórzenia. I to nie jednokrotnego powtórzenia;)

  • evenka-arabeska

    Cieszę się , że sałatka smakowała :-) A następnym razem też chyba spróbuję z sosem czosnkowym , skoro wszyscy tak zachwalają ;-)

  • abbra

    Evenko , nie ma , bo robiłam ją dość dawno - i nie zdążyłam jej wtedy sfotografować . Jak będę robiła powtórkę , to na pewno wrzucę fotkę :)

  • abbra

    Oczywiście miało być "Atinko" - zapatrzyłam się na wpis Evenki :D

  • atina_bc

    Evenko też się właśnie nad tym zastanawiam:)

    Abbro bo na Evenkę to się tak łatwo zapatrzyć - nie dziwie Ci się;) To ja czekam na Twoją sałatkę. Teraz już wiem, że jej nie ma, bo już rano przeszukałam Twój blog;)

    Pozdrawiam Was serdecznie!

  • olciaky

    Dobra sałatka,ale ja ją robie nieco inaczej:)
    Pozdrawiam!

  • edysia79

    Ta sałatka jest przepyszna, w mojej rodzinie zrobiła furorę. Mój przepis jest podobny do tego, ale jednak troszkę inny.

  • atina_bc

    Edysiu właśnie mi przypomniałaś o swoim przepisie:) też chętnie go wypróbuję - mam go już nawet wydrukowanego, tylko mi się zapodział gdzieś na dnie:)

  • ewa-r

    Atina, dzięki za inspirację ;-))) , pyszna jest ta sałatka (właściwie już jej nie ma :) )

  • atina_bc

    Ewo bardzo się cieszę, że sałatka smakowała:) U mnie też szybko zniknęła:)

  • ewa-r

    dziś też ją zrobiłam, skorzystałam z podpowiedzi i zrobiłam sos czosnkowy (zamiast majonezu) , i dłużej postała w lodówce.
    pycha :-), Atino dziękuję za inspirację :-)

  • atina_bc

    Ewo bardzo się cieszę, że sałatka Ci spasowała:) Ja też się przymierzam do wersji z sosem czosnkowym:)

  • iis111

    Anitko wlasnie zrobilam ta salatke. Przepyszna! Dodalam tylko przecisniety czosnek do majonezu i troche paryki, bo nie mialam ostrego majonezu. Salatka z pita smakuje super:)

  • atina_bc

    Iwonko bardzo się cieszę, że sie na nią skusiłaś:) Ja następnym razem muszę zrobić z sosem czosnkowym, podobno też jest bardzo dobra:) A z pitą to idealne połączenie:)

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja proponuję na wierch zetrześ jeszcze miękkieko sera, na dużuch oczkach.

  • atina_bc

    Też dobry pomysł:)

  • Gość: [terka] *.walecznych.net

    salatka jest przepyszna. smacznego.

  • atina_bc

    Terko bardzo się cieszę:)

  • Gość: [koyocik] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    sałatka jest zajebiaszcza !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    poprostu ja uwielbiam

  • atina_bc

    Koyocik bardzo się cieszę:)

  • Gość: [zniesmaczony] *.ssp.dialog.net.pl

    Słuchaj. Do jakichkolwiek potraw za Boga nie dajemy świństw w postaci keczupu, majonezu, etc.
    Tak, te przyprawy pozornie wzbogacją smak, ale...wiesz, spróbuj we Włoszech zamówić do pizzzy keczup ( najlepiej znając język włoski - dowiesz się kilku rzeczy o sobie )
    Ciepło pozdrawiam.

  • atina_bc

    Zniesmaczony ja osobiście nie widzę nic złego w używaniu majonezu czy ketchupu do niektórych potraw, dlatego pozwól, że mimo wszystko z nich nie zrezygnuje;) Do pizzy, to ja ketchupu akurat nie używam, ale uważam, że jeżeli ktoś lubi pizze z ketchupem, to dlaczego nie? Trzeba jeść tak jak sie lubi, i ja nie kierowałabym się akurat tym czym we Włoszech pizze jada się z ketchupem czy bez, ważne jak mi smakuje. To jest oczywiście moje zdanie:) Pozdrawiam serdecznie:)

  • Gość: [Masze] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ja nie widzę w tym nic zachwycającego, Nie rozumiem łączenia zimnej sałaty (lub kapusty) kukurydzy majonezu z gorącym mięsem. Radzę poczytać książki dobrych szefów jak Gordon Ramsay czy Marco Pierre White, żeby zrozumiec na czym polega gotowanie :)
    Pozdrawiam

  • Gość: [Amy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Gotowanie polega na przygotowywaniu posiłków, które zaspokoją nasz głód, zaopatrzą nasz organizm w niezbędne składniki odżywcze, a przy okazji - konsumpcja których będzie dla nas przyjemnością.
    Oczywiście są tacy, dla których ambrozją będzie bułka z pasztetem ;). To kwestia podejścia, ale moim zdaniem lepsze to niż coś w stylu "przegrzebków w tradycyjnym sosie tajskim" o obco brzmiącej nazwie - przygotowanych na przyjęcie, co by to zaszpanować przed znajomymi.

  • atina_bc

    Amy, dziękuje:) Resztę pozostawię bez komentarza.

  • Gość: [Ania] 79.139.105.*

    Ja już długo robię tą sałatke i jest rewelacyjna. Ale można dać całą kapuste pekińską tylko Że trzeba posypać vegetą .

  • Gość *.internetdsl.tpnet.pl

    ja dodaje jeszce cblulę ale surowa drobno posiekana i parryki rozne kolory !!!! jest wtedy wysmienita :P polecam

  • atina_bc

    Gościu dziękuję za propozycję:) Cebula w mojej wersji też jest, a papryka może być fajnym dodatkiem :)

  • Gość 178.56.214.*

    uratowałaś mi

  • Gość: [grazyna] *.dynamic.chello.pl

    ale turcy jedza to z tarta marchewka jako skladnik

  • atina_bc

    Grażyno ale ja nie pisałam, że to turecka sałatka;)

  • Gość: [młody] 46.112.59.*

    ludzie do gyrosa nie daje sie piersi tylko uda piersi sa za suche

  • majanaboxing

    Ja daje piersi i taka jest smaczna:) Każdy robi jak uważa i jak komu smakuje :)

  • atina_bc

    Młody ja tam zwykle daje piersi i nie czuję, by były za suche. Filety z ud oczywiście są zupelnie inne, ale moim zdaniem akurat przy tego typu sałatce, gdzie są małe kawałeczki, to akurat nie ma różnicy. Poza tym różne są smaki;) Tak więc moim zdaniem filety z piersi świetnie się nadają.

    Majanko dokładnie :)

  • Gość: [asia_asiulinska] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    do tej salatki bardzo fajnie komponuje sie pieczona papryka(wczesniej wymieszana z oliwą i czosnkiem, pieczona w piekarniku, lub na patelni, a pozniej pokrojona, najladniej wygląda zólta i czerwona), polecam także dodanie ryżu wymieszanego z tluszczem spod pieczenia gyrosa, którego ja robie z karczku, bo jest bardziej soczysty od kurczaka ;))) )Zapomnialam dodać, że ja używam grilla ziolowego z kamisa, zamiast przyprawy gyros) zycze smacznego i serdecznie pozdrawiam

  • atina_bc

    Asiu_asiulinska a to już przepis na zupełnie nową sałatkę;))) Brzmi pysznie i pewnie kiedyś wypróbuje:) Pozdrawiam!

  • Gość: [Nektarynka] *.sta.asta-net.com.pl

    ja roie ja inaczeja piers oczywiscie podsmazam w przyprawie gyros, kapuste pekinska kroje w paseczki do tego fasola czerwona kukurydza papryka czerwona, pokrojona rzodkiewka, szczypioreczke i koperek wszystko mieszam dodaje lyzke majonezu i lyzke ketchupu i szcypta soli i pieprza dooprawiam!PYCHA!POLECAm

  • bernadeta75

    to chyba twoje startuje w konkursie nk.pl/#swiety_mikolaj/gallery/album/6?order_by=id&page=5#

  • socka18

    Mam takie pytanie.. Czy sałatkę można zrobić dzień czy dwa wcześniej przed podaniem? Np. w sobotę i żeby była na niedzielę i poniedziałek?

  • Gość: [felekjuk] *.dsl.dynamic.t-mobile.pl

    powinno byc dobre ale ja akurat nie lubie cebuli i co mam zrobic czy cos innego mozna wlozyc zamiast cebuli odpiszcie szybko

  • atina_bc

    felekjuk jak robię tę sałatkę dla osoby , która nie lubi cebuli to najczęściej daje jej bardzo mało, albo w ogóle pomijam. Jeśli bardzo nie lubisz cebuli, to ją pomiń.

  • atina_bc

    Socka z wielkim opóźnieniem odpowiadam, ale ta sałatka jest bardzo dobra właśnie jak się przegryzie przez kilka dni.

  • Gość: [Sandra] *.icpnet.pl

    Świetna wyszła Ci ta sałatka :) Mam się od kogo uczyć :)

  • atina_bc

    Sandro bardzo dziękuje:) jest pyszna, polecam:)

  • Gość: [Marcin] *.dynamic.chello.pl

    Kiedys taką sałatke jadłem ale dzis zrobiłem ja według przepisu wyżej rewelacja, ale mzna bylo by cos z czosnkiem dołożyc pycha.
    Dziekuje

  • Gość: [PAAAAAAAAAAWWWWEEEEŁEK] *.ssp.dialog.net.pl

    BARDZO DOBRA TA SAŁĄTKA :-D

  • Gość: [zyta] *.elbar.katowice.pl

    nie piszesz ile przyprawy do gyrosa,czy cale opakowanie

  • majanaboxing

    A ja ją jadłam w Twoim wykonaniu i jestem zachwycona! :)
    Robiłam też ją w domu kilka razy i na weekend majowy będzie powtórka. :)

    Całuski:*

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci