Blog > Komentarze do wpisu

Kotlet pożarski

W ramach trwającej właśnie zabawy z kuchnia rosyjską przygotowałam kotlety pożarskie. Szczerze powiem, że nie powaliły mnie, ja chyba wolę takie bardziej doprawione i wyrazistsze. To były po prostu kotlety mielone - drobiowe, a ja zwykle robię z mięsa mieszanego. Czytałam kilka przepisów na nie, ale zdecydowałam sie na przepis Beaty z forum Cincin.

kotlet pożarski

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z drobiu
  • 1-2 żółtka
  • 1 bułka kajzerka (rozmoczona w mleku lub wodzie)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 białko ubite na sztywno
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania (może być dodatkowo jajko rozmącone lub samo białko)
  • klarowane masło do smażenia (ja dodałam jeszcze trochę oleju)

Mięso przepuścić przez maszynkę, przepuścić również odciśniętą (ale nie za bardzo) bułkę, dodać żółtko, masło, przyprawy i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wmieszać do masy mięsnej. Formować kotlety.

Kotlety panierować w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiekać jeszcze trochę w piekarniku.

Podawać z warzywami z wody.

Smacznego:-)

sobota, 28 lutego 2009, atina_bc
Komentarze
2009/02/28 09:26:57
Dawno nie jedliśmy, ale pamiętam, że mieliło się dwa rodzaje mięsa: kurczaka i cielęcinę. Nie dodawało się na pewno piany z białka, tylko trochę śmietany i masła.
Generalnie kotlety były bardzo smaczne i chyba przygotuję je w czasie pobytu w Rosji;-)
-
2009/02/28 09:52:19
Słyszałam o tych kotlecikach, ale nigdy nie robiłam. Mielone robię zwykle z mieska wieprzowo-wołowego albo z samego drobiowego. Wolę drobiowe, ale nie zawsze mozna dostać mielone mięsko indycze.
Ładny obiadek :)) Taką fasolkę uwielbiam. Szkoda,ze mieszkasz tak daleko ;)))
Pozdrówka.
-
2009/02/28 11:05:01
u mnie tez beda dzisiaj kotlety, ale takie tradycyjne mielone;)
-
2009/02/28 12:33:27
ale spróbowałaś i przynajmniej wiesz, że to nie to ;) ja muszę tez w końcu je zrobić, ale znając mój zapał raczej nici z planów ;)
-
2009/02/28 13:09:30
Ja robie takie kotleciki mielone z drobiu, ale inaczej przyprawiam i bardzo je lubie. W tych chyba faktycznie czegos brakuje do smaku.
pozdrawiam
-
2009/02/28 13:38:32
O! dla mnie to ciekawostka, nie wiedziałam że ten kotlet ma takie pochodzenie.
-
2009/02/28 14:35:39
I ja nie jadłam jeszcze tych kotletów:)))) Mimo wszystko bardzo smacznie wyglądają:)) Pozdrawiam:))
-
2009/02/28 15:05:05
Ale fasoleczka na pewno palce lizać! :)
-
2009/02/28 15:48:47
Wczoraj,gdy szukałam przepisu z kuchni rosyjskiej też się na nie natknęłam:)
hehe
Ps: A ja cie zapraszam serdecznie do mnie,na bliny:)
Pozdrówka.
-
2009/02/28 16:17:41
Grumko chętnie spróbuje waszej wersji:)

Majanko ślicznie Ci dziękuje:) Ja jak robię kotlety drobiowe, to je bardziej doprawiam, szczególnie czosnkiem;) A taką fasolkę też uwielbiam:) Oj, szkoda, że dzieli nas tyle kilometrów:)

Iwonko a u mnie będzie coś z Twojego blogu;)

Agatko dokładnie:) kotlety nie są złe, ale ja po prostu lubię dobrze przyprawione:)

Karolko mam takie same odczucia:)

Nino ja też dopiero co się dowiedziałam:)

Andziu bardzo Ci dziękuje:) Aż takie złe to one nie były;)

Casiu fasoleczka pycha :D

Olciaky wpadnę chętnie zobaczyć:) też jeszcze myślę o blinach;)
-
2009/02/28 19:56:13
:)
-
2009/03/01 09:56:07
A ja lubię takie kotlety :). Twój pięknie się prezentuje z ryżem i fasolką :). Pycha!
-
2009/03/01 10:14:24
ale bym zjadła taki obiadek :) pyszniutko wygląda
-
2009/03/02 05:33:48
Olu bardzo dziękuję:) Ja generalnie nie mam nic przeciwko kotletom drobiowym, tylko następnym razem muszę je bardziej doprawić, bo te wydawały mi się mdłe:)

Mietowko bardzo Ci dziękuję:)
-
2009/03/02 13:06:01
Atino, dziękuję za przypomnienie przepisu na te pyszne kotlety z okazji Rosyjskiego Tygodnia. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze się cieszyły w domu wielkim powodzeniem i znikały ekspresowo. Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka z Kuchni nad Atlantykiem
-
2009/03/03 14:02:05
Agnieszko bardzo się cieszę:) Lubię być pożyteczna:)
-
Gość: ponczuszek xD, abhz197.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/10/15 20:13:25
ja jem na obiadach takie kotlety w szkole, są pyszne...!!!
przepisałam ten przepis = I
-
2009/10/16 06:00:59
Ponczuszku mam nadzieję, że posmakują:)
-
Gość: kolduny, host-89-231-109-101.warszawa.mm.pl
2010/03/28 21:34:33
a co to ma wspolnego z kotletami pozarskimi?!
-
2011/10/12 16:38:58
Mi pasują takie drobiowe kotlecki:) spróbuję zrobić, smażyć jednak będę na oliwię:) pozdrawiam;]
-
2011/10/15 21:39:25
Jagódko spróbuj, może akurat Ci posmakują:) Pozdrawiam:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...