Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Kotlet pożarski

atina_bc

W ramach trwającej właśnie zabawy z kuchnia rosyjską przygotowałam kotlety pożarskie. Szczerze powiem, że nie powaliły mnie, ja chyba wolę takie bardziej doprawione i wyrazistsze. To były po prostu kotlety mielone - drobiowe, a ja zwykle robię z mięsa mieszanego. Czytałam kilka przepisów na nie, ale zdecydowałam sie na przepis Beaty z forum Cincin.

kotlet pożarski

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa z drobiu
  • 1-2 żółtka
  • 1 bułka kajzerka (rozmoczona w mleku lub wodzie)
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • 1 białko ubite na sztywno
  • sól, pieprz
  • bułka tarta do panierowania (może być dodatkowo jajko rozmącone lub samo białko)
  • klarowane masło do smażenia (ja dodałam jeszcze trochę oleju)

Mięso przepuścić przez maszynkę, przepuścić również odciśniętą (ale nie za bardzo) bułkę, dodać żółtko, masło, przyprawy i dokładnie wyrobić. Na koniec dodać ubite na sztywno białko i delikatnie wmieszać do masy mięsnej. Formować kotlety.

Kotlety panierować w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i smażyć w głębokim tłuszczu na złoto. Kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego i dopiekać jeszcze trochę w piekarniku.

Podawać z warzywami z wody.

Smacznego:-)

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Dawno nie jedliśmy, ale pamiętam, że mieliło się dwa rodzaje mięsa: kurczaka i cielęcinę. Nie dodawało się na pewno piany z białka, tylko trochę śmietany i masła.
    Generalnie kotlety były bardzo smaczne i chyba przygotuję je w czasie pobytu w Rosji;-)

  • majanaboxing

    Słyszałam o tych kotlecikach, ale nigdy nie robiłam. Mielone robię zwykle z mieska wieprzowo-wołowego albo z samego drobiowego. Wolę drobiowe, ale nie zawsze mozna dostać mielone mięsko indycze.
    Ładny obiadek :)) Taką fasolkę uwielbiam. Szkoda,ze mieszkasz tak daleko ;)))
    Pozdrówka.

  • iis111

    u mnie tez beda dzisiaj kotlety, ale takie tradycyjne mielone;)

  • aga-aa

    ale spróbowałaś i przynajmniej wiesz, że to nie to ;) ja muszę tez w końcu je zrobić, ale znając mój zapał raczej nici z planów ;)

  • przysmakikarolki

    Ja robie takie kotleciki mielone z drobiu, ale inaczej przyprawiam i bardzo je lubie. W tych chyba faktycznie czegos brakuje do smaku.
    pozdrawiam

  • nina007

    O! dla mnie to ciekawostka, nie wiedziałam że ten kotlet ma takie pochodzenie.

  • andzia-35

    I ja nie jadłam jeszcze tych kotletów:)))) Mimo wszystko bardzo smacznie wyglądają:)) Pozdrawiam:))

  • casiapaw

    Ale fasoleczka na pewno palce lizać! :)

  • olciaky

    Wczoraj,gdy szukałam przepisu z kuchni rosyjskiej też się na nie natknęłam:)
    hehe
    Ps: A ja cie zapraszam serdecznie do mnie,na bliny:)
    Pozdrówka.

  • atina_bc

    Grumko chętnie spróbuje waszej wersji:)

    Majanko ślicznie Ci dziękuje:) Ja jak robię kotlety drobiowe, to je bardziej doprawiam, szczególnie czosnkiem;) A taką fasolkę też uwielbiam:) Oj, szkoda, że dzieli nas tyle kilometrów:)

    Iwonko a u mnie będzie coś z Twojego blogu;)

    Agatko dokładnie:) kotlety nie są złe, ale ja po prostu lubię dobrze przyprawione:)

    Karolko mam takie same odczucia:)

    Nino ja też dopiero co się dowiedziałam:)

    Andziu bardzo Ci dziękuje:) Aż takie złe to one nie były;)

    Casiu fasoleczka pycha :D

    Olciaky wpadnę chętnie zobaczyć:) też jeszcze myślę o blinach;)

  • olciaky

    :)

  • olalala77

    A ja lubię takie kotlety :). Twój pięknie się prezentuje z ryżem i fasolką :). Pycha!

  • mietowka22

    ale bym zjadła taki obiadek :) pyszniutko wygląda

  • atina_bc

    Olu bardzo dziękuję:) Ja generalnie nie mam nic przeciwko kotletom drobiowym, tylko następnym razem muszę je bardziej doprawić, bo te wydawały mi się mdłe:)

    Mietowko bardzo Ci dziękuję:)

  • smoothies

    Atino, dziękuję za przypomnienie przepisu na te pyszne kotlety z okazji Rosyjskiego Tygodnia. Robiłam je już kilkakrotnie i zawsze się cieszyły w domu wielkim powodzeniem i znikały ekspresowo. Serdecznie pozdrawiam. Agnieszka z Kuchni nad Atlantykiem

  • atina_bc

    Agnieszko bardzo się cieszę:) Lubię być pożyteczna:)

  • Gość: [ponczuszek xD] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    ja jem na obiadach takie kotlety w szkole, są pyszne...!!!
    przepisałam ten przepis = I

  • atina_bc

    Ponczuszku mam nadzieję, że posmakują:)

  • Gość: [kolduny] *.warszawa.mm.pl

    a co to ma wspolnego z kotletami pozarskimi?!

  • jagodka_0

    Mi pasują takie drobiowe kotlecki:) spróbuję zrobić, smażyć jednak będę na oliwię:) pozdrawiam;]

  • atina_bc

    Jagódko spróbuj, może akurat Ci posmakują:) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci