Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Naleśniki ze szpinakiem

atina_bc

Już kiedyś pisałam, że szpinak to jedno z moich ostatnich odkryć kulinarnych. Chętnie wypróbowuje różne przepisy z jego dodatkiem. Tym razem sięgnęłam po naleśniki według Notme. Bardzo mi posmakowała taka wersja naleśników, tym bardziej, że ma w sobie również moje ulubione pieczarki. Ciasto przeważnie robię na oko, ale tym razem starałam się odmierzyć ilość poszczególnych składników.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
  • 1 - 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju.

Ja często korzystam z tego przepisu na moje ulubione ciasto naleśnikowe.

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego (może być świeży)
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 150-200 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnionego)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku
  • łyżka masła lub oleju do smażenia

Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i chwilkę podsmażyć na maśle. Potem dodać drobno pokrojony szpinak i smażyć na maśle, aż odparuje. Następnie doprawić go solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dodać jogurt. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczki. Część sera pokroić w kostki, resztę zetrzeć na tarce (do posypania na koniec).

Do szpinaku dodać usmażone pieczarki, jajka, ser i wszystko razem wymieszać na wolnym ogniu, tak aby ser się rozpuścił. Na koniec doprawić do smaku.

Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Zwinięte podgrzać w piekarniku przez 5-10 min lub podawać od razu ciepłe. Tuż przed podaniem posypać startym serem.

Smacznego:-)

Naleśniki ze szpinakiem

Komentarze (38)

Dodaj komentarz
  • Gość: [zawszepolka] *.gmc-uk.org

    No tak sie sklada ze nie wzielam ze soba dzisiaj nic na obiad do pracy :) Duzo masz tych nalesnikow?:))))

  • andzia-35

    Mmmm. wyglądają przepysznie:)))).naleśników ze szpinakiem nie jadłam, ale szpinak lubię i to bardzo:-)

  • atina_bc

    Polko dużo nie zostało, ale one są bardzo syte;)

    Andziu dziękuję:) A jak lubisz szpinak, to polecam te naleśniki:)

  • majanaboxing

    Atinko, naleśniki są prześliczne , bardzo , bardzo smakowicie wyglądają! Dawno nie robiłam nic ze szpinakiem, a lubimy :) I dodatek pieczarek oczywiście zachęca :)
    Koniecznie wydrukuję przepis i muszę tylko pomyśleć kiedy zrobić te pyszne naleśniki :))

    Pozdrawiam ciepło :)

  • poswiatka

    Nie dość, że masz naleśniki to za oknem piękna pogoda... Pozazdrościć! :-)))))))))))))

  • Gość: [konsti] *.ip17.fastwebnet.it

    Powiem krotko: to jest pyszne!:)

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Bardzo sie cieszę, że Ci się podobają:) A kiedy zrobić - no jak to kiedy, w piątek;)

    Poswiatko bardzo dziekuję, ale dzisiaj juz niestety nie mam pięknej pogody;)

    Konsti zgadza się, takie właśnie jest;)

  • aga-aa

    przepysznie wylądają i brzmią zresztą też :)
    dużo Ci naleśników z tej porcji wyszło, bo też chciałabym zrobić, ale tak na 1-2 osoby

  • margot11

    Naleśniki mniam ,mniam ,a takich nie znałam ,żeby i szpinak ,i pieczarki i jaka i ser
    Trzeba sprawdzić jak smakuje

  • atina_bc

    Agatko no farszu to troszkę wyszło;) ja nie wiem jakie pojemne macie brzuszki, ale te naleśniki są bardzo syte, więc proponuję Ci zrobić z połowy porcji. A jeżeli chodzi o ciasto na naleśniki, to najlepiej na oko;) Ja lubie cienkie naleśniki więc ciężko mi okreslić ile dokładnie wychodzi z tej porcji.

    Margot spróbuj koniecznie:) U mnie bardzo smakowały:)

  • gania76

    Ja do takich podaję jeszcze sos czosnkowy. Bardzo są smaczne!

  • tilianara

    Uwielbiam szpinak :))) Zjadłabym takich naleśniczków :)))

  • kachna.pl

    Super są :) przepis do wypróbowania bo szpinak lubię tez od niedawna:) miałam uraz do zielonej papki z przedszkola.

  • olalala77

    Pyszne naleśniczki :). Uwielbiam takie farsze :). A takie cienkie naleśniki są najlepsze!

  • casiapaw

    Mmm, superowe! Ja szpinak też odkryłam dopiero kilka lat temu i od tamtej pory jestem jego wierną fanką :) Nalesniczki też czasem z nim robię, ale inne. Takie jeszcze przede mną :)

  • nina007

    Uwielbiam naleśniki w każdej wersji, a Twoja podoba mi się bardzo.

  • iis111

    ja tez bardzo polubilam szpinak:)

  • hangai

    do szpinaku musi być koniecznie czosnek świeży, a i wspomniany sos czosnkowy wskazany)
    naturalnasprawa.blox.pl/html

  • atina_bc

    Ganiu to rzeczywiście bardzo dobry pomysł, koniecznie do zrealizowania:)

    Tilio częstuj się:)

    Kachno ja nie wiem skąd miałam uraz do szpinaku, ale po prostu nie umiałam go dobrze przygotować:) Teraz umiem i mi smakuje:)

    Olu ślicznie Ci dziękuję:) Bardzo lubię cieniutkie naleśniki:)

    Casiu ja mam krótszy staż ze szpinakiem, bo jeszcze roku nie ma;) A jakie naleśniczki robisz, są u Ciebie na blogu? Idę poszukać;)

    Nino bardzo się cieszę:)

    Iwonko wiem, to widać u Ciebie na blogu:D

    Hangai masz rację do szpinaku musi być czosnek. Ja zawsze daję, tylko zapomniałam napisać - juz to poprawiam:) A sos czosnkowy - to musi być bardzo dobre połączenie:)

  • casiapaw

    No nie wierzę! Tu też wczoraj napisałam komentarz i też się nie pojawił! U Majanki była to samo... To coś z bloxem czy ja mam omamy? ;)

  • atina_bc

    Casiu nie masz omamów:) To blox wczoraj strasznie działał:( Mnie zjadało notki i ogólnie nie mogłam się dostać do bloxa :( A co napisałaś o tych naleśnikach ?;)

  • Gość: [alicja] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    uwarzam że naleśniki sa przepyszne

  • notme-gotuje

    Atinko bardzo się ciesze, że naleśniki smakowały. :) Bardzo ładnie Ci wyszły, zjadłabym, ach już dawno ich nie robiłam. :))

    Pozdrawiam serdecznie!

  • casiapaw

    Atinko, napisałam, że ja nie umieszczałam takich naleśników na blogu, bo jakoś nie przyszło mi to do głowy... Nie są chyba zbyt fotogeniczne ;) A robię je tak: naleśnik, farsz ze szpinaku i śmietany (czasem jeszcze z fetą), a po wierzchu polane beszamelem.

  • atina_bc

    Alicjo bardzo sie cieszę:)

    Notme bardzo ci dziękuje, szczególnie za pyszną inspirację:) Chętnie bym Cie poczęstowała, ale już nie mam:)

    Casiu Twój pomysł na takie naleśniki jest pyszny! Koniecznie muszę wypróbować przy następnym spotkaniu ze szpinakiem:) Dziękuję:)

  • olciaky

    Często się spotykam z nimi,ale nigdy jeszcze nie próbowałam.Szczerze mówiąc tylko 2 razy w życiu jadłam szpinak.Raz w zupie-nawet dobry i drugi raz zupełnie mi nie podszedł,zapewne ze względu,że był słabo doprawiony..

  • Gość: [gosia_3] *.pools.arcor-ip.net

    dostalam od Majanki adres Twojego bloga,bo tez robilam podobne nalesniki wczoraj-Twoje wygladaja super i na pewno z dodatkiem pieczarek sa przepyszne :)

  • atina_bc

    Olciaky w zupie nigdy nie jadłam szpinaku, najczęściej robię z niego sos do makaronu:) Szpinak żeby był dobry musi być dobrze przyprawiony - szczególnie czosnkiem:)

    Gosiu nie wiedziałam, że Majanka mi reklamę robi;))) Muszę koniecznie zobaczyć Twoją wersję naleśników ze szpinakiem. Ja ostatnio wciąż poszukuję nowych przepisów z wykorzystaniem szpinaku:)

  • Gość: [auris] *.media4.pl

    Polecam wszystkim nalesniki ze szpinakiem w wersji szpinak-set feta-slonecznik, najlepiej zapiekane pod beszamelem. PYCHOTKA!!!! nawet osoby majace przedszkolna traume szpinakowa zajadaja sie nimi :)

  • Gość: [auris] *.media4.pl

    najlepiej robic je ze swiezego szpinaku!!

  • atina_bc

    Auris bardzo smacznie zapowiadająca sie wersja naleśników:) Do spróbowania w najbliższym czasie:) co do szpinaku to oczywiście świeży jest najlepszy, ale mrożone liście - też dobre. Nie lubię tylko mrożonego szpinaku rozdrobnionego.

  • Gość: [ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    sa super te ze szpinakiem ale polecam polewe czosnkowo jogurtowa i koniecznie suszone pomitorki z bazylia pycha oczywiscie nie smietanka tylko jogurcik O

  • Gość: [ewa] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    sa super te ze szpinakiem ale polecam polewe czosnkowo jogurtowa i koniecznie suszone pomitorki z bazylia pycha oczywiscie nie smietanka tylko jogurcik O

  • Gość: [marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    pycha

  • atina_bc

    Marto bardzo się cieszę :)

  • Gość: [Alchemiq] *.sta.asta-net.com.pl

    do całego farszu szpinakowego dodajcie wcześniej uprażone ziarna słonecznika... no pycha!

  • manczis91

    mniammm... :)

  • Gość: [Jakub] *.access.telenet.be

    Super przepis a naleśniczki wychodzą pyszne. Polecam i w miare rozważnie polecam trochę pooeksperymentowac z innymi skladnikami:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci