Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki ze szpinakiem

Już kiedyś pisałam, że szpinak to jedno z moich ostatnich odkryć kulinarnych. Chętnie wypróbowuje różne przepisy z jego dodatkiem. Tym razem sięgnęłam po naleśniki według Notme. Bardzo mi posmakowała taka wersja naleśników, tym bardziej, że ma w sobie również moje ulubione pieczarki. Ciasto przeważnie robię na oko, ale tym razem starałam się odmierzyć ilość poszczególnych składników.

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • szklanka mleka
  • szklanka wody
  • szklanka mąki (więcej/mniej to już według uznania )
  • 1 - 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do wysokiej miski lub garnka wbijamy jajka, wlewamy mleko, wodę, dodajemy mąkę oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy mikserem lub ręcznie. Gdy otrzymamy jednolitą konsystencję smażymy średniej grubości placki na złoty kolor, najlepiej na niewielkiej ilości oleju.

Ja często korzystam z tego przepisu na moje ulubione ciasto naleśnikowe.

Składniki na farsz:

  • 500 g szpinaku mrożonego (może być świeży)
  • 3 ugotowane jajka na twardo
  • 150 ml jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 150-200 g pieczarek
  • 100 g sera żółtego
  • 2 ząbki czosnku (rozdrobnionego)
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz - do smaku
  • łyżka masła lub oleju do smażenia

Pieczarki pokroić i podsmażyć na maśle. Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę i chwilkę podsmażyć na maśle. Potem dodać drobno pokrojony szpinak i smażyć na maśle, aż odparuje. Następnie doprawić go solą, pieprzem, gałka muszkatołową i dodać jogurt. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kosteczki. Część sera pokroić w kostki, resztę zetrzeć na tarce (do posypania na koniec).

Do szpinaku dodać usmażone pieczarki, jajka, ser i wszystko razem wymieszać na wolnym ogniu, tak aby ser się rozpuścił. Na koniec doprawić do smaku.

Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać. Zwinięte podgrzać w piekarniku przez 5-10 min lub podawać od razu ciepłe. Tuż przed podaniem posypać startym serem.

Smacznego:-)

Naleśniki ze szpinakiem
wtorek, 17 marca 2009, atina_bc
Komentarze
Gość: zawszepolka, mailhost.gmc-uk.org
2009/03/17 09:46:30
No tak sie sklada ze nie wzielam ze soba dzisiaj nic na obiad do pracy :) Duzo masz tych nalesnikow?:))))
-
2009/03/17 09:50:02
Mmmm. wyglądają przepysznie:)))).naleśników ze szpinakiem nie jadłam, ale szpinak lubię i to bardzo:-)
-
2009/03/17 10:04:15
Polko dużo nie zostało, ale one są bardzo syte;)

Andziu dziękuję:) A jak lubisz szpinak, to polecam te naleśniki:)
-
2009/03/17 10:08:48
Atinko, naleśniki są prześliczne , bardzo , bardzo smakowicie wyglądają! Dawno nie robiłam nic ze szpinakiem, a lubimy :) I dodatek pieczarek oczywiście zachęca :)
Koniecznie wydrukuję przepis i muszę tylko pomyśleć kiedy zrobić te pyszne naleśniki :))

Pozdrawiam ciepło :)
-
2009/03/17 10:43:16
Nie dość, że masz naleśniki to za oknem piękna pogoda... Pozazdrościć! :-)))))))))))))
-
2009/03/17 11:02:19
Powiem krotko: to jest pyszne!:)
-
2009/03/17 11:14:04
Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Bardzo sie cieszę, że Ci się podobają:) A kiedy zrobić - no jak to kiedy, w piątek;)

Poswiatko bardzo dziekuję, ale dzisiaj juz niestety nie mam pięknej pogody;)

Konsti zgadza się, takie właśnie jest;)
-
2009/03/17 11:20:08
przepysznie wylądają i brzmią zresztą też :)
dużo Ci naleśników z tej porcji wyszło, bo też chciałabym zrobić, ale tak na 1-2 osoby
-
2009/03/17 11:32:08
Naleśniki mniam ,mniam ,a takich nie znałam ,żeby i szpinak ,i pieczarki i jaka i ser
Trzeba sprawdzić jak smakuje
-
2009/03/17 12:11:42
Agatko no farszu to troszkę wyszło;) ja nie wiem jakie pojemne macie brzuszki, ale te naleśniki są bardzo syte, więc proponuję Ci zrobić z połowy porcji. A jeżeli chodzi o ciasto na naleśniki, to najlepiej na oko;) Ja lubie cienkie naleśniki więc ciężko mi okreslić ile dokładnie wychodzi z tej porcji.

Margot spróbuj koniecznie:) U mnie bardzo smakowały:)
-
2009/03/17 12:41:39
Ja do takich podaję jeszcze sos czosnkowy. Bardzo są smaczne!
-
2009/03/17 12:48:31
Uwielbiam szpinak :))) Zjadłabym takich naleśniczków :)))
-
2009/03/17 13:15:40
Super są :) przepis do wypróbowania bo szpinak lubię tez od niedawna:) miałam uraz do zielonej papki z przedszkola.
-
2009/03/17 14:58:36
Pyszne naleśniczki :). Uwielbiam takie farsze :). A takie cienkie naleśniki są najlepsze!
-
2009/03/17 15:10:32
Mmm, superowe! Ja szpinak też odkryłam dopiero kilka lat temu i od tamtej pory jestem jego wierną fanką :) Nalesniczki też czasem z nim robię, ale inne. Takie jeszcze przede mną :)
-
2009/03/17 15:29:31
Uwielbiam naleśniki w każdej wersji, a Twoja podoba mi się bardzo.
-
2009/03/17 18:12:24
ja tez bardzo polubilam szpinak:)
-
2009/03/17 18:23:45
do szpinaku musi być koniecznie czosnek świeży, a i wspomniany sos czosnkowy wskazany)
naturalnasprawa.blox.pl/html
-
2009/03/18 07:47:28
Ganiu to rzeczywiście bardzo dobry pomysł, koniecznie do zrealizowania:)

Tilio częstuj się:)

Kachno ja nie wiem skąd miałam uraz do szpinaku, ale po prostu nie umiałam go dobrze przygotować:) Teraz umiem i mi smakuje:)

Olu ślicznie Ci dziękuję:) Bardzo lubię cieniutkie naleśniki:)

Casiu ja mam krótszy staż ze szpinakiem, bo jeszcze roku nie ma;) A jakie naleśniczki robisz, są u Ciebie na blogu? Idę poszukać;)

Nino bardzo się cieszę:)

Iwonko wiem, to widać u Ciebie na blogu:D

Hangai masz rację do szpinaku musi być czosnek. Ja zawsze daję, tylko zapomniałam napisać - juz to poprawiam:) A sos czosnkowy - to musi być bardzo dobre połączenie:)
-
2009/03/20 01:27:17
No nie wierzę! Tu też wczoraj napisałam komentarz i też się nie pojawił! U Majanki była to samo... To coś z bloxem czy ja mam omamy? ;)
-
2009/03/20 08:53:54
Casiu nie masz omamów:) To blox wczoraj strasznie działał:( Mnie zjadało notki i ogólnie nie mogłam się dostać do bloxa :( A co napisałaś o tych naleśnikach ?;)
-
Gość: alicja, aecu82.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/03/21 15:17:07
uwarzam że naleśniki sa przepyszne
-
2009/03/21 21:29:32
Atinko bardzo się ciesze, że naleśniki smakowały. :) Bardzo ładnie Ci wyszły, zjadłabym, ach już dawno ich nie robiłam. :))

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/03/21 22:39:58
Atinko, napisałam, że ja nie umieszczałam takich naleśników na blogu, bo jakoś nie przyszło mi to do głowy... Nie są chyba zbyt fotogeniczne ;) A robię je tak: naleśnik, farsz ze szpinaku i śmietany (czasem jeszcze z fetą), a po wierzchu polane beszamelem.
-
2009/03/22 07:00:44
Alicjo bardzo sie cieszę:)

Notme bardzo ci dziękuje, szczególnie za pyszną inspirację:) Chętnie bym Cie poczęstowała, ale już nie mam:)

Casiu Twój pomysł na takie naleśniki jest pyszny! Koniecznie muszę wypróbować przy następnym spotkaniu ze szpinakiem:) Dziękuję:)
-
2009/03/22 16:18:35
Często się spotykam z nimi,ale nigdy jeszcze nie próbowałam.Szczerze mówiąc tylko 2 razy w życiu jadłam szpinak.Raz w zupie-nawet dobry i drugi raz zupełnie mi nie podszedł,zapewne ze względu,że był słabo doprawiony..
-
2009/03/24 22:24:17
dostalam od Majanki adres Twojego bloga,bo tez robilam podobne nalesniki wczoraj-Twoje wygladaja super i na pewno z dodatkiem pieczarek sa przepyszne :)
-
2009/03/25 10:52:32
Olciaky w zupie nigdy nie jadłam szpinaku, najczęściej robię z niego sos do makaronu:) Szpinak żeby był dobry musi być dobrze przyprawiony - szczególnie czosnkiem:)

Gosiu nie wiedziałam, że Majanka mi reklamę robi;))) Muszę koniecznie zobaczyć Twoją wersję naleśników ze szpinakiem. Ja ostatnio wciąż poszukuję nowych przepisów z wykorzystaniem szpinaku:)
-
Gość: auris, viper-masq.media4.pl
2009/05/30 16:02:26
Polecam wszystkim nalesniki ze szpinakiem w wersji szpinak-set feta-slonecznik, najlepiej zapiekane pod beszamelem. PYCHOTKA!!!! nawet osoby majace przedszkolna traume szpinakowa zajadaja sie nimi :)
-
Gość: auris, viper-masq.media4.pl
2009/05/30 16:04:05
najlepiej robic je ze swiezego szpinaku!!
-
2009/05/31 09:52:26
Auris bardzo smacznie zapowiadająca sie wersja naleśników:) Do spróbowania w najbliższym czasie:) co do szpinaku to oczywiście świeży jest najlepszy, ale mrożone liście - też dobre. Nie lubię tylko mrożonego szpinaku rozdrobnionego.
-
Gość: ewa, dqv94.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/03 14:35:47
sa super te ze szpinakiem ale polecam polewe czosnkowo jogurtowa i koniecznie suszone pomitorki z bazylia pycha oczywiscie nie smietanka tylko jogurcik O
-
Gość: ewa, dqv94.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/12/03 14:36:37
sa super te ze szpinakiem ale polecam polewe czosnkowo jogurtowa i koniecznie suszone pomitorki z bazylia pycha oczywiscie nie smietanka tylko jogurcik O
-
Gość: marta, aede195.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/04 08:43:12
pycha
-
2011/01/05 18:49:18
Marto bardzo się cieszę :)
-
Gość: Alchemiq, 86-63-64-40.sta.asta-net.com.pl
2012/07/23 15:46:25
do całego farszu szpinakowego dodajcie wcześniej uprażone ziarna słonecznika... no pycha!
-
2012/07/23 16:02:38
mniammm... :)
-
Gość: Jakub, 178-119-90-172.access.telenet.be
2012/11/17 15:53:50
Super przepis a naleśniczki wychodzą pyszne. Polecam i w miare rozważnie polecam trochę pooeksperymentowac z innymi skladnikami:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...