Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Torcik serowy "Czarny Las"

atina_bc

Dawno nie było u mnie sernika. Tak sobie pomyślałam, że zbyt długo. A skoro zbliżają się Święta, to warto rozglądnąć się za jakimś pysznym przepisem. Na forum Cincin trafiłam na zamieszczony przez Joannę przepis na sernik "Czarny Las". Sernik ten okazał się pyszny i był chyba najbardziej kremowym sernikiem ze wszystkich, które piekłam do tej pory. Jest to mój pierwszy przepis, którym przyłączam się do zabawy zorganizowanej przez Olgę.

Torcik serowy

Składniki na tortownicę 23 cm.

Składniki na spód:

  • 1½ szklanki zmielonych czekoladowych ciasteczek
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • ¼ szklanki płatków migdałów

Pokruszone ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i dobrze ugnieść. Boki formy posmarować masłem i równomiernie posypać płatkami migdałów. Całość schłodzić.

Składniki na masę serową:

  • 452 g rozmiękczonego serka śmietankowego (typu cream cheese) - dałam wiaderkowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić olejkiem migdałowym lub Amaretto)
  • 680 g kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki wiśniowej brandy lub soku z wiśni
  • ¾ szklanki suszonych wiśni, grubo pokrojonych (dałam wiśnie z syropu)

Do dekoracji:

  • ¾ szklanki bitej śmietany
  • wiórki z czekolady
  • płatki migdałowe

Ser zmiksować z cukrem, mąką, ekstraktem waniliowym i migdałowym do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać śmietanę, jajka, wiśniową brandy lub sok z wiśni i wymieszać do połączenia składników. Na spód wylać połowę masy serowej, następnie równomiernie rozłożyć na niej wiśnie, a na nie delikatnie wyłożyć łyżką resztę masy serowej. 

Sernik ten piekłam metodą gazetową. Aby nią piec należy przygotować gazety: kilka kartek złożyć wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół. Przygotowane opaski włożyć do miski napełnionej zimną wodą. Położyć na nich coś ciężkiego, by nie wypływały. I moczyć.

Piekarnik nagrzać do 250ºC. Boki tortownicy obłożyć przygotowanymi mokrymi opaskami z gazety. Wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć. Nie bać się, nie opadnie. Piekarnik wystudzić do 160ºC. W tym czasie opaski zdjąć i jeszcze raz namoczyć w wodzie. Ponownie owinąć formę i wstawić do piekarnika na około 50 minut.

Studzić przez 10 - 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Potem wystawić z piekarnika i po zupełnym ostudzeniu sernik chłodzić przez noc w lodówce. Obręcz z tortownicy zdjąć dopiero po całkowitym wystudzeniu, wtedy sernik ładnie odstaje od ścianek. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, wiórkami czekolady i płatkami migdałowymi. Aby migdały zostały kruche i chrupiące, warto je wcześniej podprażyć na suchej patelni.

Smacznego:-)

Torcik serowy
Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009


Komentarze (55)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Atinko , serniczek jest wspaniały !!! Ach, migdały, wiśnie, no cudo po prostu! :))) Slicznie się nazywa i pięknie prezentuje :) Wspaniały na świąteczny stół :)
    Zrobiłaś tak apetyczne zdjęcia, że się oblizuję baaardzo ! Pozdrawiam ciepło :)

  • olciaky

    Ale on wykwintny!:) rzeczywiście w sam raz na świąteczny stół:)
    Pozdrawiam ciepło.

  • alicja-30

    Wspaniały czarnolaski przepis. Wygląda tak super smacznie...

  • casiapaw

    Kolejny przepis na który nie raz patrzyłam na Cinie z zachwytem :) I kolejny raz, kiedy nie mogę wyjść z zachwytu nad Twoim talentem kulinarnym, Atinko! Tort wyszedł piękny, efektowny i na pewno pyszny. Ale w Twoim przypadku wcale mnie to nie dziwi ;)

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:** Bardzo się cieszę, że serniczek Ci się podoba:) Może jako miłośniczka serników też się na niego kiedyś skusisz ;)

    Olciaky bardzo Ci dziękuję:) To prawda, że ładnie się prezentuje - to tak nieskromnie dodam;)

    Alicjo bardzo dziękuję:)

    Casiu moja kochana:** Buziaki posyłam dla Ciebie za tak miłe słowa:** Niestety nie wszystko mi ładne wychodzi:( Ostatnio troszkę mi nie wyszedł torcik, który robiłam dla synka, był pyszny, ale nie prezentował się zbyt efektownie;) Dlatego bardzo miło było przeczytać Twój komentarz:*

  • gania76

    Śliczny! Mogę się poczęstować? :)

  • kuchareczka58

    Wspaniały , wyglada przepieknie !!! koniecznie muszę go upiec, może na święta :) Atinko juz od dłuższego czasu nie mogę dodać komentarza do Twoich wpisów, stale pokazuje mi sie jakis bląd;( mam nadzieję że taraz soie uda :)pozdrawiam cieplutko:)

  • zjedz_mnie

    Wspaniale się prezentuje. Chyba wyskoczę z pracy po coś na ząb do cukierni:)

  • tilianara

    Ten sernik jest wspaniały :) Przepis już wydrukowałam i z pewnością wykorzystam szybciutko :) Trzymaj kciuki bo serniki to moje okrutne nemezis ;p

  • mietowka22

    ależ przecudny torcik, kusisz :)

  • mafilka

    Tort i sernik za jednym podejściem :-) Coś dla mnie.

  • aklat

    Pięknie wygląda! A metoda która piekłas ten torcik wydaje się bardzo skomplikowana, ale chyba warta zachodu. Ogromną mam ochote spróbowac :)

  • evenka-arabeska

    Oj , zjadłoby się taki serniczek - bardzo smakowity :-)

  • grumko

    Nie pozostaje nic innego jak tylko przyłaczyć się do pochwał, co niniejszym czynię;-)

  • Gość: [Krokodyl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękny, wręcz doskonaly i przypomina trochę te pogodę za oknem :-)

  • aga-aa

    ja raczej pies na ciasta i torty, ale na ten mam ogromną ochotę

  • atina_bc

    Ganiu bardzo dziękuję:) oczywiście częstuj się;)

    Kuchareczko ślicznie dziękuję :) sernik jest pyszny, cudownie kremowy - jednym słowem wart upieczenia:) Myślę, że Święta to świetna okazja;) Blox coś szwankuje i pewnie dlatego miałaś kłopoty z dodaniem komentarza:(

    Zjedz mnie bardzo się cieszę, że serniczek sie podoba i rozumiem, że wywołuje ssanie w żołądku;)

    Tili ślicznie dziękuję:) I oczywiście trzymam kciuki:) Mam nadzieję, że się uda i będzie smakował:)

    Mietowko jak zwykle kuszę;)

    Mafilka to prawda:) Ten sernik może swobodnie robić za tort urodzinowy;)

    Aklat bardzo dziękuję:) Ta metoda tylko strasznie wygląda;) Ja wiele razy już piekłam tą metodą i jestem bardzo z niej zadowolona:) Trzeba tylko uważać, żeby kuchni nie zalać mokrymi gazetami;)

    Evenko ślicznie dziękuję:) I oczywiście częstuje kawałeczkiem;)

    Grumko bardzo dziękuję:)

    Krokodylku ślicznie dziękuję:) To prawda troszkę przypomina, ale mam nadzieję, że pogoda się niedługo zmieni;)

    Agatko bardzo się cieszę:)

  • Gość: [konsti] *.ip110.fastwebnet.it

    Fantastycznie sie prezentuje, co za piekny wypiek! Pozdrawiam.

  • olalala77

    Cudny, cudny, cudny! Atinko, on jest fantastyczny :). No kurczę, napatrzeć się nie mogę :). Pięknie przystrojony! A u mnie tak dawno serniczka nie było, ale tak sobie myślę, że przed Wielkanocą to już piec nie będę, bo w święta, jak to w święta, parę serników u nas będzie, więc sobie miejsce zostawiam :).
    Pozdrówka :)

  • iis111

    Sliczny! Cale wiekinie jadlam sernika, ale tutaj niestety w polskim sklepie nie maja sera mielonego a ja narazie maszynki do mielenia nie mam:(

  • andzia-35

    sliczny!!!!! Masz talent kochana:)))))

  • wedelka

    Ależ cudo :) Jestem pod dużym wrażeniem, Atinko :) Z chęcią skusiłabym się na jeden kawałeczek do herbatki :) Mogę się poczęstować? :)

  • zwegowani.pl

    to dopiero wiosna! piękny!

  • agatka.twojemoje

    Tak, tak, tak! Jestem na tak! Wpraszam się do Ciebie na kawałek tego obłędnego sernika. Mam na sernik taką ochotę, ale ostatnio jestem w ogromnym niedoczasie i nie mam czasu porządnego obiadu ugotować (dobrze, że 'teściowie' blisko :D )... a co dopiero mówić o wypiekach. Stać mnie było tylko na batony owsiane... :D

  • qoopka

    piekny jest moze sie skusze na wielkanoc na niego... zrobilas mi smaka :D

  • emma001

    Az sie głodna zrobiłam. wyglada po prostu przeslicznie.
    Czy moge wiedziec jakiego programu uzywa pani do zdjęć.
    tensmak.blox.pl/html

  • alinkawyka

    Piękny serniczek i tak pysznie wygląda:)

  • kachna.pl

    Witaj Atino... sernik jest boski. Szukam inspiracji na święta i może skuszę się na Twój. Piszesz ze jest kremowy a ja chyba na coś takiego mam ochotę... pewnie dodatek śmietany to zrobił no i sporo jej to chyba taki duży kubek??
    Pozdrawiam

  • atina_bc

    Konsti bardzo dziękuję:)

    Olu ślicznie dziękuję:) U mnie też bardzo dawno żadnego sernika nie było i pewnie dlatego nie chciałam czekać, aż do Świąt;)

    Iwonko dziękuję:) A takiego wiaderkowego serka nie mają?

    Andziu bardzo Ci dziękuję:) Cała się rumienię;)

    Wedelko bardzo Ci dziękuję:) Częstuj się oczywiście;)

    Zwegowani dzięki:)

    Agatko ślicznie dziękuję:) A na serniczek oczywiście zapraszam;)

    Qoopko bardzo sie cieszę:) I ślicznie dziękuję za miłe słowa:)

    Emmo bardzo dziękuję:) Czy chodzi o program na aparacie? Jeśli tak, to jest to program do zdjęć makro.

    Alinko bardzo dziękuję:) Serniczek jest bardzo kremowy i pyszny:)

    Kachno pięknie dziękuję:) Tak serniczek jest bardzo kremowy:) Śmietany jest rzeczywiście sporo i to ona pewnie nadaje tej kremowości sernikowi. Nawet się zastanawiałem, czy nie zmniejszyć jej ilości;) I to chyba jest nawet 1,5 dużego kubka, bo o ile pamiętam, to duży kubek ma 400g;)

  • kachna.pl

    Atino a jak myślisz mogą być mrożone wiśnie ? Trochę się boję ze rozmokną w czasie pieczenia i się zleje to kolorystycznie. Oczywiście dałabym zamrożone na połowę masy.

  • abbra

    Atinko , rewelacyjny sernik ! Twoje zdjęcia przekonały mnie do metody gazetowej ;) Teraz to już będę musiała ją przetestować :)

    W przepisie jest sporo śmietany - to chyba dzięki jej dodatkowi sernik robi się taki kremowy ... ?

  • atina_bc

    Kachno no tych mrożonych to nie jestem pewna. Bo czy jak się będą rozmrażały w trakcie pieczenia, to sernik nie zrobi się zbyt płynny..., ale z drugiej strony, to raczej zakalca nie będzie;)Ciężko mi udzielić zdecydowanej odpowiedzi na tak, ale zawsze warto poeksperymentować i spróbować:)

    Abbro ślicznie dziękuję:) Moim zdanie warto wypróbować tę metodę, u mnie na prawdę się sprawdza:) Tak więc testuj czekam na wyniki:)

  • kachna.pl

    Dzięki Atinko :) tak właśnie myślałam ... może jednak znajdę gdzieś suszone .

  • atina_bc

    Kachno wiesz zastanawiałam się jeszcze nad tym. Ja dawałam wiśnie z syropu takie odsączone, ale wiadomo trochę soku w sobie miały, to może jak dasz te mrożone, to też się nic nie stanie. A może trochę je rozmrozić, albo jedna rozmrozić zobaczyć, czy puszcza dużo wody i jak nie, to dać takie mrożone? To takie moje przemyślenia;)

  • notme-gotuje

    Ojej jaki cudny i smaczny torcik. :) Udekorowany po mistrzowsku, :)) kusi niesamowicie. :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • amatoreczka-pl

    Hmm mam wiśnie z wiśnióweczki tegorocznej, nie wiem czy z nimi nie pokombinuję, bo przepis jest bardzo zachęcający, jedynie pieczenia metodą "gazetową" nie jestem pewna. Bardzo ładnie się prezentuje.
    Pozdrawiam serdecznie

  • atina_bc

    Notme ślicznie dziękuję;) Po tylu pochwałach, to już boję się inny pokazać;)

    Amatoreczko o z wiśnióweczki też mogą być dobre :) Ja metodę gazetowa sprawdzałam już wielokrotnie i ją polecam do tego typu serników:)

  • zemfiroczka

    U-W-E-L-B-I-A-M! Ale mi smaka narobiłaś! ;)

  • atina_bc

    Bardzo się cieszę:)

  • edysia79

    Ależ on piękny!!!!!

  • atina_bc

    Edysiu bardzo dziękuję:)

  • tilianara

    Upiekłam go już blisko miesiąc temu, choć dopiero teraz się nim pochwaliłam :))) Był wspaniały, lekki i tak smaczny, że brak słów :) Dzięki za cudowny przepis :)))

  • atina_bc

    Tili bardzo się cieszę, że się na niego skusiłaś, no i oczywiście, że smakował:)) Idę oglądać:))

  • Gość: [karolina] *.a2c-250-148.astra2connect.com

    serniczek cudny! postanowilam zrobic, lecz mialam jeden problem, masa serowa byla bardzo lejaca, dodalam wiecej maki - co mam nadzieje nie popsuje smaku. nie moglam polozyc wisni, bo sie topily w masie, wiec najpierw wlozylam do piekarnika 1 czesc, a potem jak stezal wisnie i reszte. serniczek w piekarniku.

  • atina_bc

    Karolino mam nadzieję, że serniczek się udał. A jakiego użyłaś sera? Bo ja już kiedyś zauważyłam, że niektóre sery wiaderkowe są właśnie rzadsze, i z nich masa wychodzi taka bardziej płynna - taki jest przykładowo ser firmy Milk Land. A dodatkowo masa na ten sernik, przez dodanie dużej ilości śmietany, nie jest taka jak na standardowe serniki.

  • Gość: [karolina] *.a2c-250-148.astra2connect.com

    Atinko, robilam z sera delfiko w wiaderku, on jest czasami dosc plynny po zmiksowaniu ze smietana:( Sernik wyszedl smaczny, choc zbity przez dodatkowa ilosc mąki:( natomiast duzo zyskuje dzieki bitej smietanie i wisniach - cudowne połączenie! dziekuje Atrinko za przepis, nastepnym razem zrobie go z innego sera

  • atina_bc

    Karolino bardzo się cieszę, że sernik mimom wszystko smakował:) Wiesz, ta masa jest wyjątkowo rzadka, jak na masę sernikową. Może następnym razem spróbuj bez dodawania mąki dać taką płynną a po upieczeniu i wystudzeniu wstawić do lodówki. Przez noc masa stężeje i powinno byc dobrze. Jeżeli wisnie nię będą chciały się trzymać, to wylej całą masę i dopiero wtedy nakładaj wiśnie. Nie daję gwarancji, że nie opadną na samo dno, ale może by się udało;) Pozdrawiam serdecznie !

  • Gość: [Karolina] *.adsl.inetia.pl

    Atinko, czy mogę zmienić trochę proporcje sera do śmietany bez zmiany w pozostałych składnikach?Mianowicie, 400g śmietany i 780 g sera? Bardzo proszę o szybką odpowiedź, bo chcę zrobić na jutrzejsze urodzinki.Pozdrawiam serdecznie!

  • atina_bc

    Karolino ja nigdy nie robiłam tego sernika w innych proporcjach, więc ciężko mi odpowiedzieć. Ale możesz spróbować dać około 700g sera i dolać śmietany, tak troszkę na oko. Żeby masa się zrobiła delikatnie śmietankowa, ale nie taka bardzo rzadka. Może spróbuj dać tak coś około 150 - 200 g śmietany. Ciężko mi na prawdę powiedzieć. Co do proporcji, o których napisałaś, to nie wiem, czy tej masy nie wyjdzie Ci zbyt dużo na taką tortownicę 23 cm ? Ja tak jak pisałam, dodawała bym śmietany po woli, do uzyskania niezbyt płynnej masy. mam nadzieję, że troszkę pomogłam:)

  • Gość: [Karolina] *.adsl.inetia.pl

    Bardzo!Dziękuję za tak szybką odpowiedź!Pozdrawiam serdecznie!

  • atina_bc

    Karolino proszę bardzo:) Mam nadzieję, że tym razem sernik się uda:) Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [Karolina] *.adsl.inetia.pl

    Zrobiłam jednak wg. oryginalnych proporcji i jest to najbardziej kremowy sernik jaki w życiu jadłam, simply the best!Planuję kolejny raz go zrobić i mam pytanie, czy można dać inne owoce?Np jagody? Albo wmiksować albo wsypać całe? Pozdrawiam serdecznie!

  • atina_bc

    Karolinko cieszę się, że tym razem sernik się udał. myślę, że spokojnie możesz dodać innych owoców. Moim zdaniem możesz też eksperymentować i dodawać takie zmiksowane - uważaj tylko, żeby ilość masy bardzo się nie zwiększała:)

  • Gość: [tadeo] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    super wygląda i pewnie tak samo smakuje, mam jednak pytanie, jakie te ciastka czekoladowe na spód? Pozdrawiam tadeo

  • atina_bc

    Tadeo ja dawałam digestive czekoladowe.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci