Blog > Komentarze do wpisu

Keks z białek

Już od jakiegoś czasu gromadziły mi się białek w zamrażalniku, więc postanowiłam je wreszcie wykorzystać. Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie keks, który ostatnio zachwalała Majanka, a na który przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cincin. Keks jest pyszny i wart upieczenia, mięciutki, wilgotny i pełen bakalii. Do przepisu wprowadziłam tylko jedną małą zmianę, dałam mniej cukru, niż w oryginalnym przepisie.

Keks z białek

Składniki na formę 12 x 35 cm:

  • 1 szklanka białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bakalie- około 1½ szklanki (u mnie gotowa mieszanka)
  • aromat do ciast - opcjonalnie

Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Potem dodać do nich cukier, aromat i całość ubić na gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy białkowej powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką i delikatnie mieszać łopatką lub łyżką, aby nie niszczyć piany. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej paperem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.

Smacznego :-)

Keks z białek

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

poniedziałek, 06 kwietnia 2009, atina_bc
Komentarze
2009/04/06 18:55:40
Ale on ma piękne wnętrze
-
2009/04/06 19:23:48
Chetnie bym upiekla taki keks, ale jak ja mam uzbierac na niego bialka?;) Anitko do czego Ty wykorzystujesz zoltka, ze tyle bilek Ci zostaje?
-
2009/04/06 19:30:02
moja Tesciowka taki robi...bardzo dlugo swiezy jest ... :)))
-
2009/04/06 19:37:58
Margot bardzo dziękuje:)

Iwonko ja miałam białka jeszcze po faworkach;) Jak mam zbędne białka, to je zamrażam w małych słoiczkach:) I tak sobie zbieram:D

Qoopko nie wiem jak długo może być świeży, bo u nas szybko znika;)
-
2009/04/06 19:52:44
Mam pytanie wlasnie dotyczace mrozenia bialek, jak dlugo mozna je trzymac w zamrazalniku?

Tez mi zostaly jeszcze po paczkach i kolejne juz z innych wypiekow zamrozilam. Teraz wlasnie chcialabym cos z nich juz powoli robic.
-
2009/04/06 19:53:24
I ja go piekłam, więc wiek jaki on niesamowicie smaczniutki :) Teraz tylko czekam aż mi znów się białka uzbierają :)
-
2009/04/06 19:53:58
Ups, miało być wiem, a nie wiek hihihi
-
2009/04/06 19:57:05
Kochana, i znowu piękny wypiek!:) Puszysty, pulchny... masz talent i dobrą rękę do mieszania ciasta:) Pozdrawiam serdecznie.
-
2009/04/06 20:49:35
a to białka można zamrozić?
-
2009/04/06 21:04:40
Jej, Atinko , jest piękny!!! :))Prawda,ze pyszny? Ciesze sie bardzo ,ze go zrobiłaś:D Cudownie piękne zdjęcia, keks jest na nich baaardzo apetyczny :) Ja sobie mysle,ze on na Wielkanoc jest świetną propozycją :)))
Buziaczki :***
-
2009/04/06 21:05:53
Bardzo lubię keksy, niestety pieke tylko na świeta. Dobrze że własnie sie zbliżają!
-
2009/04/06 21:10:43
U nas w tym roku nie będzie na święta keksa, ale niedługo po świętach jest już zaplanowany :) i to właśnie ten białkowy. Święta tym razem będą pod znakiem nowości kulinarnych:o)
Keks wzorowy i pięknie pęknięty :)
-
Gość: zawszepolka, 94-194-31-88.zone8.bethere.co.uk
2009/04/06 22:13:18
Ooo no takiej szybkiej wersji keksa to ja jeszcze nie widzialam :D
Swietny przepis! A mam w zamrazalniku na razie z pol szklanki bialek to sobie dozbieram:D
-
2009/04/06 22:21:43
z samych białek nigdy nie piekłam, ale czas wypróbować :-),Atinko , Twój keks wygląda bardzo apetycznie
-
2009/04/06 23:48:30
Keksik z pęknięciem! Dokładnie tak jak lubię najbardziej :)))
-
2009/04/07 06:47:55
Mniam ! Smacznie się prezentuje :) Następnym razem przetestuję wersję białkową , bo takiej jeszcze nie piekłam :)
-
2009/04/07 08:50:09
wygląda wspaniale, a poza tym to doskonały sposób na zuzycie białek:))Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/04/07 11:17:02
Rewelacyjny jest ten keks, pamiętam go także u Majanki. :)

Pozdrawiam!
-
2009/04/07 14:43:47
Piękny :). I te bakalie! Mniam :)!
-
2009/04/07 17:11:04
wyglada bardzo apetycznie. Swietnie wygladają te kolorowe bakalie
-
2009/04/07 22:27:17
Już u Majanki napisałam, że już wiem na co przeznaczę białka które trzymam w zamrażalniku, a teraz Ty utwierdziłaś mnie w tej decyzji ;) Keks śliczny i taki kolorowy że aż chciałoby się zjeść choć kawałek..
-
2009/04/08 08:19:02
Ja lamcia szczerze powiem, że nie wiem ile można mrozić. Ja je zamrażam i różnie w tym zamrażalniku leżą. Myślę, że jak są zamrożone, to długość nie ma tu specjalnie znaczenia.

Tili nawet nie zauważyłam tej literówki;) Skoro znasz jego smak, to nie muszę Ci go zachwalać:)

Alinko ślicznie Ci dziękuję za miłe słowa:) Staram się jak mogę, ale nie zawsze mi wychodzi, tak jakbym chciała. przekonasz sie, jak wreszcie zdecyduje się wstawić tort, który upiekłam dla synka, a wzorowałam sie na Twoim, wiesz którym;)

Agatko też się całkiem niedawno dowiedziałam o możliwości mrożenia białek;) Ale w niczym im to nie przeszkadza i piana ubija się wyśmienicie:)

Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Jesteś taka kochana:** A keks jest pyszniuteńki:)

Kass to rzeczywiście dobry moment na przypomnienie dobrego przepisu:)

Agatko.Twojemoje ślicznie Ci dziękuję:) Ja na Święta też planuję kilka nowości;)

Polko dozbieraj sobie, bo ciasto szybkie, proste i smaczne:) Warto mieć takie przetestowane:)

Ewo bardzo Ci dziękuję i zachęcam do wypróbowania tego przepisu:)

Casiu będę o tym pamiętała;)

Abbro dziękuje bardzo:) warto wypróbować taką utylizację białek:)

Andziu dziękuję i zgadzam się w 100%:)

Notme ślicznie dziękuję:)

Olu bardzo dziękuję:) Ja uwielbiam keksy naszpikowane bakaliami:)

Emmo bardzo dziękuję:)

Edysiu cieszę się, że pomogłam i utwierdziłam Cię w podjętej już decyzji:) U mnie ten keks zniknął w mgnieniu oka;)
-
2009/04/09 00:10:17
Ale piękny keks, wygląda na bardzo lekki :) Aż czuję jego zapach przez monitor :) Może właśnie jeszcze keks upiekę ... hmmmm
Pozdrawiam serdecznie
Olga Smile
-
2009/04/09 08:53:56
Olgo bardzo dziękuję:) Keks jest lekki i pyszny:)
-
2011/05/01 18:53:45
zrobiłam :) pierwszy keks jaki mi wyszedł i jest pyszny :) już prawie zjedzony ;) pozwolę sobie umieścić na blogu, pozdrawiam
-
2011/05/01 22:22:39
Zauberi ciesze się niezmierni, że się udał i smakował:) A po świętach, to pewnie mały zapas białek był, co?;)))
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...