Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Keks z białek

atina_bc

Już od jakiegoś czasu gromadziły mi się białek w zamrażalniku, więc postanowiłam je wreszcie wykorzystać. Pomyślałam, że dobrym pomysłem będzie keks, który ostatnio zachwalała Majanka, a na który przepis znalazłam jakiś czas temu na forum Cincin. Keks jest pyszny i wart upieczenia, mięciutki, wilgotny i pełen bakalii. Do przepisu wprowadziłam tylko jedną małą zmianę, dałam mniej cukru, niż w oryginalnym przepisie.

Keks z białek

Składniki na formę 12 x 35 cm:

  • 1 szklanka białek
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • ¾ - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • bakalie- około 1½ szklanki (u mnie gotowa mieszanka)
  • aromat do ciast - opcjonalnie

Masło rozpuścić i ostudzić. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno. Potem dodać do nich cukier, aromat i całość ubić na gęstą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie do masy białkowej powoli dodawać rozpuszczone i chłodne masło na przemian z mąką i delikatnie mieszać łopatką lub łyżką, aby nie niszczyć piany. Na końcu dodać bakalie i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej paperem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 45-50 minut, aż do suchego patyczka.

Smacznego :-)

Keks z białek

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009

Komentarze (26)

Dodaj komentarz
  • margot11

    Ale on ma piękne wnętrze

  • iis111

    Chetnie bym upiekla taki keks, ale jak ja mam uzbierac na niego bialka?;) Anitko do czego Ty wykorzystujesz zoltka, ze tyle bilek Ci zostaje?

  • qoopka

    moja Tesciowka taki robi...bardzo dlugo swiezy jest ... :)))

  • atina_bc

    Margot bardzo dziękuje:)

    Iwonko ja miałam białka jeszcze po faworkach;) Jak mam zbędne białka, to je zamrażam w małych słoiczkach:) I tak sobie zbieram:D

    Qoopko nie wiem jak długo może być świeży, bo u nas szybko znika;)

  • ja_lamcia

    Mam pytanie wlasnie dotyczace mrozenia bialek, jak dlugo mozna je trzymac w zamrazalniku?

    Tez mi zostaly jeszcze po paczkach i kolejne juz z innych wypiekow zamrozilam. Teraz wlasnie chcialabym cos z nich juz powoli robic.

  • tilianara

    I ja go piekłam, więc wiek jaki on niesamowicie smaczniutki :) Teraz tylko czekam aż mi znów się białka uzbierają :)

  • tilianara

    Ups, miało być wiem, a nie wiek hihihi

  • alinkawyka

    Kochana, i znowu piękny wypiek!:) Puszysty, pulchny... masz talent i dobrą rękę do mieszania ciasta:) Pozdrawiam serdecznie.

  • aga-aa

    a to białka można zamrozić?

  • majanaboxing

    Jej, Atinko , jest piękny!!! :))Prawda,ze pyszny? Ciesze sie bardzo ,ze go zrobiłaś:D Cudownie piękne zdjęcia, keks jest na nich baaardzo apetyczny :) Ja sobie mysle,ze on na Wielkanoc jest świetną propozycją :)))
    Buziaczki :***

  • kass55

    Bardzo lubię keksy, niestety pieke tylko na świeta. Dobrze że własnie sie zbliżają!

  • agatka.twojemoje

    U nas w tym roku nie będzie na święta keksa, ale niedługo po świętach jest już zaplanowany :) i to właśnie ten białkowy. Święta tym razem będą pod znakiem nowości kulinarnych:o)
    Keks wzorowy i pięknie pęknięty :)

  • Gość: [zawszepolka] *.zone8.bethere.co.uk

    Ooo no takiej szybkiej wersji keksa to ja jeszcze nie widzialam :D
    Swietny przepis! A mam w zamrazalniku na razie z pol szklanki bialek to sobie dozbieram:D

  • ewa-r

    z samych białek nigdy nie piekłam, ale czas wypróbować :-),Atinko , Twój keks wygląda bardzo apetycznie

  • casiapaw

    Keksik z pęknięciem! Dokładnie tak jak lubię najbardziej :)))

  • abbra

    Mniam ! Smacznie się prezentuje :) Następnym razem przetestuję wersję białkową , bo takiej jeszcze nie piekłam :)

  • andzia-35

    wygląda wspaniale, a poza tym to doskonały sposób na zuzycie białek:))Pozdrawiam serdecznie!

  • notme-gotuje

    Rewelacyjny jest ten keks, pamiętam go także u Majanki. :)

    Pozdrawiam!

  • olalala77

    Piękny :). I te bakalie! Mniam :)!

  • emma001

    wyglada bardzo apetycznie. Swietnie wygladają te kolorowe bakalie

  • edysia79

    Już u Majanki napisałam, że już wiem na co przeznaczę białka które trzymam w zamrażalniku, a teraz Ty utwierdziłaś mnie w tej decyzji ;) Keks śliczny i taki kolorowy że aż chciałoby się zjeść choć kawałek..

  • atina_bc

    Ja lamcia szczerze powiem, że nie wiem ile można mrozić. Ja je zamrażam i różnie w tym zamrażalniku leżą. Myślę, że jak są zamrożone, to długość nie ma tu specjalnie znaczenia.

    Tili nawet nie zauważyłam tej literówki;) Skoro znasz jego smak, to nie muszę Ci go zachwalać:)

    Alinko ślicznie Ci dziękuję za miłe słowa:) Staram się jak mogę, ale nie zawsze mi wychodzi, tak jakbym chciała. przekonasz sie, jak wreszcie zdecyduje się wstawić tort, który upiekłam dla synka, a wzorowałam sie na Twoim, wiesz którym;)

    Agatko też się całkiem niedawno dowiedziałam o możliwości mrożenia białek;) Ale w niczym im to nie przeszkadza i piana ubija się wyśmienicie:)

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Jesteś taka kochana:** A keks jest pyszniuteńki:)

    Kass to rzeczywiście dobry moment na przypomnienie dobrego przepisu:)

    Agatko.Twojemoje ślicznie Ci dziękuję:) Ja na Święta też planuję kilka nowości;)

    Polko dozbieraj sobie, bo ciasto szybkie, proste i smaczne:) Warto mieć takie przetestowane:)

    Ewo bardzo Ci dziękuję i zachęcam do wypróbowania tego przepisu:)

    Casiu będę o tym pamiętała;)

    Abbro dziękuje bardzo:) warto wypróbować taką utylizację białek:)

    Andziu dziękuję i zgadzam się w 100%:)

    Notme ślicznie dziękuję:)

    Olu bardzo dziękuję:) Ja uwielbiam keksy naszpikowane bakaliami:)

    Emmo bardzo dziękuję:)

    Edysiu cieszę się, że pomogłam i utwierdziłam Cię w podjętej już decyzji:) U mnie ten keks zniknął w mgnieniu oka;)

  • olgasmile

    Ale piękny keks, wygląda na bardzo lekki :) Aż czuję jego zapach przez monitor :) Może właśnie jeszcze keks upiekę ... hmmmm
    Pozdrawiam serdecznie
    Olga Smile

  • atina_bc

    Olgo bardzo dziękuję:) Keks jest lekki i pyszny:)

  • zauberi

    zrobiłam :) pierwszy keks jaki mi wyszedł i jest pyszny :) już prawie zjedzony ;) pozwolę sobie umieścić na blogu, pozdrawiam

  • atina_bc

    Zauberi ciesze się niezmierni, że się udał i smakował:) A po świętach, to pewnie mały zapas białek był, co?;)))

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci