Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Melitzanes imam

atina_bc

Kolejna potrawa z kuchni greckiej, jaką wypatrzyłam u Iwonki. Jedyną zmianą jaką wprowadziłam, było dodatkowo posypanie bakłażanów serem. Podawałam je, tak jak polecała Iwonka z ryżem. Pyszne lekkie danie.

Melitzanes imam

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2-3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz i odrobina cynamonu
  • mozzarella (lub inny ser)

Bakłażany przeciąć wzdłuż i pozbawić nasion. Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć bakłażany z obu stron aż zmiękną. Następnie ułożyć je w żaroodpornym naczyniu.

Cebulę podsmażyć na patelni, dodać przetarty czosnek i pomidory z puszki, ja dodatkowo dodałam 2 świeże pomidory pokrojone w kostkę i obrane ze skórki. Dusić około 20min. Doprawić solą, pieprzem, cynamonem i dodać pietruszkę. Masą pomidorową wypełnić bakłażany. Najlepiej jest całe bakłażany pokryć pomidorowym sosem, a nie tylko miejsce po nasionach. Posypać serem.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 35-45 min, aż bakłażany będą miękkie.

Smacznego:-)

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • zwegowani.pl

    oj, tak, to coś dla nas, pyszne i pyszne i jeszcze raz pyszne :)

  • casiapaw

    Ubóstwiam takie bakłażany!!! Grecja w czystej postaci :)

  • atina_bc

    Zwegowani bardzo się cieszę, że wreszcie znaleźliście coś dla siebie u mnie;)

    Casiu też je ubóstwiam;)

  • grumko

    Kolejne danie z bakłażanem na przestrzeni kilku dni, które widzę na blogach, no i na które "niestety" nam ochotę;-)

  • atina_bc

    Grumko jestem pewna, że jak tylko będziecie z widelcem w Grecji, to sie objesz bakłażanami do woli;) A może już wcześniej zaspokoisz swoje pragnienie?;)

  • majanaboxing

    Atinko one sa cudowne! uwielbiam takie dania, a tego jeszcze nie jadłam. Koniecznie musze zrobić, bo baaardzo apetycznie wygladają !:)) Mniam:)))

  • grumko

    Anito: masz rację, że zacznę wcześniej, bo w czerwcu będziemy naprawdę w Grecji;-)

  • aga-aa

    a co u wszystkich tak grecko co?

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuje:) Cieszę się, że Ci się podobają:) Ja też bardzo lubię takie dania:)

    Grumko zazdroszczę, też bym pojechała:) A w które rejony się wybieracie?

    Agatko no bo oni tam pysznie gotują, a my lubimy pyszne jedzenie;)

  • iis111

    bardzo lubie:) Ciesze sie ze Ci smakowaly:)

  • atina_bc

    Iwonko pyszne były:) Wiesz, to właśnie Ty nauczyłaś mnie jeść bakłażana;)

  • notme-gotuje

    Zgadzam się to pyszne danie, :) z reszta do bakłażanów można dodać co się tylko chce i to jest najfajniejsze, bo smakują zawsze dobrze. :))

    Pozdrawiam serdecznie!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci