Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Zaproszenie do Weekendowej Piekarni #26

atina_bc
WeekendowaPiekarnia

Ponownie mam przyjemność być gospodynią Weekendowej Piekarni. Tym razem do przygotowania wybrałam bardzo prosty chlebek z serkiem ricotta. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i nie będziecie mieli większych trudności z zakupem tego sera. Przepis pochodzi z książki Local Breads Daniela Leadera, a ja znalazłam go na blogu Brown Interior.  Tam autorka poleca ręczne wyrabianie ciasta, ale czytałam również, że można je wyrabiać przy pomocy miksera.

Chleb z serkiem ricotta

Składniki:

  • 100 g wody
  • 40 g mleka 3,2%
  • 5 g drożdży instant
  • 250 g mąki (w przepisie podana jest uniwersalna)
  • 15 g masła
  • 90 g serka ricotta
  • 5 g soli
  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Wszystkie składniki wymieszać, a następnie przełożyć na omączony blat i wyrabiać przez około 10 minut. Ciasto warto wyrobić ręcznie, całkowicie rezygnując z wyrabiania przy pomocy maszyny. Zagniecione ciasto przełożyć do naoliwionej miski i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny albo do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto ponownie przełożyć na omączony blat i uformować z niego bochenek o dowolnym kształcie. Następnie przykryć go ściereczką i pozostawić na kolejną godzinę. Chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 230°C, z parą wodną. Po około minucie  zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec przez 20-25 minut, aż do momentu, kiedy skórka będzie miała średnio brązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Zapraszam do wspólnego pieczenia!

Komentarze (30)

Dodaj komentarz
  • kasiac01

    Atinko, super chleb wybrałaś, widziałam go na stronie, którą podałaś. Taki puchaty! A ricottę uwielbiamy! Przyłączam się:)))

  • majanaboxing

    Atinko, chlebek zapowiada się pysznie! :)) Ciekawa jestem chlebka z ricottą, a że to włoski ser,a ja wszystko co włoskie wielbię wręcz, więc spróbuję go zrobić.:)) Mam nadzieje,ze mi się uda :)) Swietny przepis znalazłaś :)))

  • atina_bc

    Dziewczyny bardzo się cieszę, że chlebek się podoba:) Mam nadzieję, że nie sprawi większych trudności;)

  • margot11

    Mi tez bardzo się podoba ten chlebek ,bardzo podoba ,zresztą od czasu jak Aklat mi pokazała ta stronę
    to się zrobiła jedna z moich ulubionych :D

  • tilianara

    Wspaniały chlebek wybrałaś - taki jaśniutki i puchaty :) Upiekę na pewno :)

  • zemfiroczka

    Piekę! Piekę koniecznie! :)

  • Gość: [Krokodyl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    No, Atina, gospodyni nasza ;-))) pewnie, że z Tobą piekę. :-))) Całusy :-))))

  • Gość: [Szkolenia NLP Wrocław] *.171.244.23.static.crowley.pl

    Zapowiada się apetycznie :)

  • aga-aa

    mam nadzieje, ze uda mi sie wziaśc udział i tym razem, no chyba że pojadę do wawy
    a czy moze być inny serek, nie ricotta? trochę droga jest :(

  • zawszepolka

    Pieke pieke z Wami z Wami :)))))) Ciekawe kto to wszystko zje?? :D

  • Gość: [konsti] *.ip110.fastwebnet.it

    Nie no, wyglada na tyle prosto, ze nawet taka chlebowa ignorantka jak ja powinna sobie poradzic... Sprobuje, a co tam!

  • atina_bc

    Margot bardzo się cieszę, że moja propozycja Ci się spodobała:) Chyba nie ma już na necie żadnej strony z jedzeniem, której byc nie znała;)

    Tili bardzo się cieszę:)

    Oczko no właśnie, coś mi się wydawało, że Cię dawno w Piekarni nie widziałam;)

    Krokodylku tak się cieszę:) Mam nadzieję, że chlebek będzie pyszny:)

    Agatko myślę, że spokojnie możesz dać inny serek, tylko raczej o neutralnym smaku, żeby słodki nie był:)

    Polko bardzo się cieszę:) No przecież bułeczki już na pewno zjedzone;)

    Konsti spróbuj, bo myślę, że warto:)

  • Gość: [zawszepolka] *.gmc-uk.org

    HiHi bulki tak, ale dzisiaj pieke chleb i juz zaczyn nastawilam :DD Moj target bikini niebezpiecznie sie oddala ode mnie :DDD

  • olciaky

    No bardzo fajny ten chlebek- w sam raz dla mnie,bo prosty:)
    hehe
    a mam pytanko ten serek Ricotta to jakim innym można zastąpić?

  • Gość: [Olasz] *.dslaccess.co.uk

    z serkiem jeszcze nawet nie jadlam, nie mowiac o pieczeniu :)

  • zemfiroczka

    Oj rzeczywiście dawno nie piekłam. Bo... czekałam na Twoją propozycję, wiedziała, że Atina coś dobrego wymyśli hehe ;))

  • iis111

    nigdy nie jadlam ricotta wiec moze najwyzszy czas poszukac ten ser;) Sprawdzilam na stronie jednego supermarketu i wyglada ze nie bede miala problemu z jego kupieniem:)

  • przysmakikarolki

    Bardzo fajny przepis. Mysle, ze w koncu i ja sie dolacze do wspolnego wypiekania chleba :)
    pozdrawiam

  • atina_bc

    Polko z targetem mam podobnie:D:D:D

    Olciaky trudno mi tak do końca doradzić, ale chyba najlepiej zastapic go niekwaśnym i nie słodkim, w miare mokrym twarogiem - bo taką właśnie mniejwięcej konsystencje ma ricotta (nic go z polskich serow do konca nie przypomina).

    Olu to może czas spróbować:)

    Oczko wiedziałam, ze tak jest :D

    Iwonko bardzo się cieszę, bałam się, że niektórzy mogą mieć problemy z dostaniem tego serka:)

    Karolko zapraszam:)

  • kubako

    Widzę, że same babki biorą udział w Weekendowej Piekarni. A facet też może? Bo mam akurat ricottę a reszta składników to nie problem :-)

  • Gość: [Krokodyl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Kubako - Facet też może. Ja mam podejrzenie, że wszyscy gotujący faceci są szefami kuchni, bo u nas jest ich tak mało. ;-))))

    P.S Upiekłam. :-)) Połowy już nie ma :-))) Niedługo wstawię, teraz odpoczywam. taka piekna pogoda, że mnie skusiła. Aż nie chce się do domu wracać. ;-)))

  • olciaky

    Dzięki Atinko za radę:)

  • atina_bc

    Kubako oczywiście, zapraszamy:)

    Krokodylku właśnie podziwiałam, jest cudny:)

    Olciaky nie ma za co:)

  • blue_chomik

    a jesli nie mam funkcji pary wodnej w piekarniku, to co mogę zrobić? wstawic naczynie z woda? :)

  • Gość: [An-na] *.aster.pl

    Upiekłam z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, smakowity wyszedł :) Pozdrawiam!

  • atina_bc

    Blue chomikjak sie chce uzyskać efekt pieczenia z parą wodną, to się właśnie wstawia do nagrzanego piekarnika naczynie z wodą:)

    An-no bardzo się cieszę:) pozdrawiam również:)

  • blue_chomik

    aha ja tutaj sie pytalam.... myslalam ze pod chlebkiem:) a ja sie nie znam:] jaki jest efekt pary wodnej? :]

  • atina_bc

    Blue chomik para wodna bardzo pozytywnie wpływa na skórkę:D jak piekę z parą wodną, to zawsze wlewam wodę do ceramicznej miseczki i wstawiam do piekarnika:)

  • olciaky

    I oto on:)
    (ricottę zastąpiłam serkiem białym:)
    waniliowachmurka.blox.pl/2009/06/Chlebek-z-serkiem-bialym.html
    Pozdrówka;*

  • atina_bc

    Olciaky ciesze się bardzo, że go zrobiłaś:) Mnie ten chlebek na prawdę smakuję:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci