Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Omlet biszkoptowy

atina_bc

Seniorka i Mała Mi zorganizowały Tydzień Kuchni Staropolskiej. Muszę powiedzieć, że z zaciekawieniem przeczytałam opracowania dotyczące kuchni staropolskiej, jakie zostały przez nie zamieszczone na forum Cincin. Przeglądnęłam podane tam przepisy i postanowiłam przygotować dzisiaj właśnie omlet biszkoptowy. Ja uwielbiam omlety i ten również bardzo mi smakował. był taki smacznie puszysty. Odrobinkę zmieniłam podany w tym wątku sposób wykonania, gdyż nie zapiekałam omleta w piekarniku, a jedynie go smażyłam i jeszcze zmniejszyłam podaną ilość soli. Z podanych proporcji usmażyłam dwa średnie omlety. Seniorko i Mała Mi - bardzo dziękuję za przybliżenie naszej kuchni:-) Myślę też, że taki omlet może być dobrą propozycją na śniadanie.

Omlet biszkoptowy

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • masło do smażenia
  • do podania: powidła śliwkowe, dżem lub kto co lubi

Białka ubić na sztywno. nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. potem dodać mąkę i sól i całość delikatnie wymieszać. Na rozgrzanej patelni roztopić masło i wylać porcję masy. Kiedy przysmaży sie od spodu patelnię przykryć dużym talerzem, przewrócić omlet na talerz, a następnie zsunąć go delikatnie z powrotem na patelnię, żeby przyrumienił się z drugiej strony. Podawałam z powidłami śliwkowymi.

Smacznego:-)

Omlet biszkoptowy
Tydzień Kuchni StaropolskiejMajowe sniadanie

Komentarze (35)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Krokodyl] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Piękny! Bardzo apetyczny :-) Szczególnie na drugim zdjęciu - ma się go ochotę połknąć w całości. :-))
    Pozdrawiam :-)))

  • cuda.wianki

    atinko, uwielbiam taki omlet! najlepiej smakuje z ulubiona konfitura :-))

  • iis111

    tez chce sie przylaczyc do tych dwoch zabaw, ale boje sie ze mi czasu zabraknie:( Ze sniadaniem to moze sie uda, ale nie wiem czy ugotuje cos polskiego do 10-go... Jakas zalatana ostatnio jestem.

  • edysia79

    Już chyba z rok nie robiłam omletu, a wtedy korzystałam z przepisu Dorotus. Dzięki za przypomnienie, może zrobię mojemu małemu niejadkowi na śniadanie :)

  • aga-aa

    takie śniadania to ja mogę jeść i na obiad i na kolację ;)

  • atina_bc

    Krokodylku bardzo dziękuję:) Właśnie na drugim zdjęciu widać jaki jest pysznie puchaty:)

    Cudawianko zgadzam się z Tobą w 100%:)

    Iwonko ja mam podobnie - też jakaś zalatana jestem:) O kuchni staropolskiej myślałam i myślałam, nawet plany miałam, a z tych planów to mi czasu wystarczyło tylko na omlet;)

    Edysiu ja bardzo często jadam omlety, ale takiego biszkoptowego robiłam pierwszy raz:) Bardzo smakował mojemu synkowi, więc może i Twojemu by posmakował:)

    Agatko ja mam tak samo;)

  • andzia-35

    Lubie omlety i to nawet bardzo! Twój wygląda apetycznie!

  • malgorzata.dz

    Jaki puszysty! Cudny! Mnie nie wiedzieć czemu, zwykle opadają, więc tym bardziej podziwiam Twój omlecik! :)

  • rain1drop

    Atino, przepiękny omlet, wspaniale puszysty - z chęcią bym taki na śniadanie lub kolację zjadła :)
    Pozdrawiam :)

  • olalala77

    Mniam, ale apetycznie wygląda! I taki puszysty :)... Pycha :).

  • ugotujmy

    bardzo bym chciała takie śniadanie :-)

  • zwegowani.pl

    jaki dorodny i rumiany :) wygląda pysznie :)

  • Gość: [zawszepolka] *.zone8.bethere.co.uk

    Aauuuuu ! Zawylam z zazdrosci :))) Dobrze ze zjadlam miske bobu i wcale mi sie juz jesc nie chce :P
    I powidla sliwkowe... Cudo :)

  • casiapaw

    Mniam! Coś pysznego :) Mama robiła mi taki omlet w dzieciństwie, na specjalne zamówienie :) Niczego więcej wtedy do szczęścia nie było mi trzeba :)

  • majanaboxing

    O mamusiu! Atinko on jest fantastyczny!:))) Z powidłami śliwkowymi - moimi ulubionymi, mniam!:)) Kusisz mnie nim, oj kusisz !:))) Sciskam cieplutko :***

  • majanaboxing

    Atinko, a ja mam jeszcze pytanie - kiedy w najbliższym czasie robisz ten omlecik na śniadanko? ;)) Wiesz, pewnie na niego wpadnę, więc zrob ich więcej :))) Buźka :***

  • atina_bc

    Andziu bardzo Ci dziękuję:) Ja też bardzo lubię omlety:)

    Małgoś ślicznie dziękuję:) opadają Ci hmmm... nawet taki biszkoptowy ... nie wiem dlaczego ...

    Mała Mi ślicznie Ci dziękuję, a w szczególności za przybliżenie kuchni staropolskiej i panujących zwyczajów:)

    Olu bardzo dziękuje:)

    Ugotujmy ja bardzo lubię takie śniadanka:)

    Zwegowani bardzo dziękuję:)

    Poleczko a to ja mogę wymienić takiego omleta na bób, no i jeszcze to twoje ostatnie smoothie;)

    Casiu ja mam takie same wspomnienia z dzieciństwa. Byłam strasznym niejadkiem, ale omlet, to było coś co zawsze zjadałam:) Tylko moja mama robiła taka dożo szybszą jego wersję, mniej biszkoptową;)

    Majanko oczywiście, że Cię kuszę, bo mam nadzieję, że się skusisz i do mnie na niego przyjedziesz;) Mogę Ci go zrobić nawet na kolację albo na piątkowy obiad;)

  • majanaboxing

    O tak, tak !:))) Na piątkowy obiadek będzie super! :)) Mła :* mła:* mła :*

  • rain1drop

    Serdecznie dziękuję za wzięcie udziału w Tygodniu Kuchni Staropolskiej i wspólną zabawę:)
    Pozdrawiam! :)

  • atina_bc

    Mała Mi to ja bardzo dziękuję za zabawę:) I mam nadzieję, że będą jeszcze kolejne edycje Kuchni Staropolskiej:)

  • olciaky

    Aleee ładny omlecik ci wyszedł!:))

  • atina_bc

    Olciaky a jaki był pyszny;) mniam, mniam, mniam;)

  • Gość: [lladyy] *.eimg.pl

    to japyszniejszy omlet jakiego jadlam ;p;d polecam z dzemem truskawkowym

  • coran

    wlasnie przed chwila zrobilem. byl bardzo pyszny i delikatny,
    z dobrym nadzieniem, mmmmmm, niebo w gebie!:)

  • atina_bc

    Lladyy bardzo się cieszę, ze omlet ci smakował:) O tak z dżemem truskawkowym to też musiała być pychota:)

    Coran to wielka radość czytać takie słowa:) Cieszę się, że smakował:)

  • Gość: [gosc] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    fajny przepis...tylko takie jedno pytanie: na ile porcji sa podane te skladniki?

  • atina_bc

    Gościu z podanych składników wyszły mi dwa omlety średniej wielkości .

  • Gość: [4espitirdrummer] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    eeiiiiiiiiiiii..........
    ja myslalem ze ja omleta nie umiem robic :)
    po co ten talerz? ;p

  • atina_bc

    żeby było łatwiej go odwrócić, ażeby się przy tym nie zniszczył;)

  • wedelka

    Atinko, przykra wiadomość. Znalazłam zdjęcie Twojego omletu na tym portalu. www.schudnijmy.pl/przepisy/sniadania/Omletbiszkoptowy. Domyślam się, że Tasiulka to nie Ty, bo ma ona również umieszczone też przepisy np. Casipaw :( Ręce opadają normalnie...pomyślałam, że może chciałabyś wiedzieć :(

  • wedelka

    Podałam złego linka..już poprawiam: www.schudnijmy.pl/przepisy/sniadania/Omletbiszkoptowy

  • Gość: [mico] *.xdsl.centertel.pl

    właśnie atinko chciałem ci napisać to samo co Wedelka.
    W ogóle mam wrażenie, że ktoś tworząc dział "śniadania" na tej kradziejowej stronie przejrzał sobie dokładnie zeszłoroczne podsumowanie majowych śniadań... :/

  • atina_bc

    Wedelko bardzo Ci dziękuje za informację:) Szkoda, że ona taka smutna w sumie :(

    Mico no niestety nasze zabawy chyba pomagają takim osobom ...

  • Gość: [Damian] *.swidnica.mm.pl

    Świetny przepis poradziłem sobie w inny sposób odwracając go użyłem drugiej patelni ;) pozdrawiam

  • Gość: [ja] *.adsl.inetia.pl

    ogolnie to okropny jest, smakuje jak jajecznica. nic wsopolnego z biszkoptem nie ma, no moze tyle ze wyszla z tego puszysta jejacznica ala omlet

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci