Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Likier krówka, czyli domowy baileys

atina_bc

Bardzo lubię oryginalnego Baileys'a. Dawno temu przeglądając Galerię Potraw trafiłam na przepis podany przez Polkę i korzystałam z niego wielokrotnie. A potem poznałam przepis na domowego baileys'a na bazie whisky i od tej pory zawsze przygotowuję go z tego właśnie przepisu. Odwiedzając jednak niedawno Tilię pomyślałam, że czas odświeżyć przepis Polki, ale od teraz likier przygotowany z jej przepisu będę nazywała likierem krówką. Taką nazwę zobaczyłam u Tili i bardzo mi się ona spodobała - mam nadzieje, że nie obrazi się ona za pożyczenie nazwy.

 Likier krówka, czyli domowy bailey's

Składniki:

  • ¼ - ½ l wódki (według preferencji co do zawartości promili)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • ½ szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (ja daję mleko)
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia. Ja zawsze gotuję mleko dzień wcześniej i pozostawiam nieotwartą puszkę na noc, żeby dobrze wystygła. Polecam również bezpieczniejszą metodę przygotowania masy kajmakowej - piekarnikową.

Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać (mozna delikatnie zmiksować). Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia.

Uwaga: Nie polecam miksowania. Ostatnio odkryłam, że likier jest dużo lepszy, gdy wszystkie składniki miesza się łyżką.

Smacznego:-)

 Likier krówka, czyli domowy bailey's

Komentarze (70)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Jaki cudny! Uwielbiam takie likiery, mam na niego chęć od dawna.
    Atinko zrobiłaś urocze zdjęcia, z tą zielenią prezentuje się po prostu pieknie :))
    Wzniesiemy toaścik ? ;)))

  • viridianka

    uwielbiam sernik z baileysem :) wszystko co homemade jest fajne, co prawda nigdy likieru jeszcze nie robilam ale moze sie skusze :))

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) A skoro masz chęć, to proponuje ją zaspokoić;) No oczywiście , że wzniesiemy toaścik;)))))

    Viridianko o tak sernik z baileys'em musi byc pyszny:)) ja lubię taką domową robotę;)

  • aga-aa

    kocham Baileys'a i kocham ten likier, dawno go nie robiłam

  • emma001

    Wspaniale wygląda . Piekny kolor

  • Gość: [zawszepolka] *.gmc-uk.org

    mhmhmmhmhmhhm :) cos tak czuje ze bysmy sie polubili :D Dzieki Atinko za odswiezenie tego przepisu z GP!
    A tamta Polka to nie ja :)

  • szarlotek

    Ten przepis wywołuje u mnie pozytywne wibracje:-) Ciekawe dlaczego?!? Cudnie słonecznie u Ciebie :) Zazdroszczę !!!

  • olciaky

    Oj jakie fajne,no mi to jeszcze 2 lat potrzeba do legalnego wypicia takiego trunku,ale mały naparsteczek to bym z chęcią spróbowała:)

  • malgorzata.dz

    Jeśli jest tak pyszny jak oryginalny Baileys... to gęba mi się do niego śmieje. :)

  • bea.moja.kuchnia

    Wyglada przepysznie Atinko! Bardzo lubie wszystko co 'baileysowe' ;)

  • olalala77

    Wszelkie krówkowe smaki lubię, ale tak jak Olciaky, legalnie spróbować bym jeszcze nie mogła ;). Za parę lat się wproszę, to mnie poczęstujesz, Atinko ;)).

  • Gość: [kucharzyk] 195.187.252.*

    A jak z przechowywaniem tego likieru? W lodówce? Ile może stać, żeby się nie zepsuł? Dzieki :)

  • Gość: [AA] *.pg.com

    Stop alkoholikom!

  • pandora81

    Właśnie przecztałam, ale mam na niego ochotę!!! Ale jestem w ciąży. Muszę chyba poczekać kilka miesięcy

  • ewena

    Napiłabym się:))

  • atina_bc

    Agatko ja mam dokładnie tak samo, tylko, ze juz go zrobiłam:D

    Emmo bardzo dziękuję:)

    Poleczko ależ nie ma za co;) Zawsze do usług:) Tylko, że ja myślałam, że my się lubimy ....... ;) A wiesz, że dzisiaj właśnie się zastanawiałam, czy Ty przez przypadek nie masz czegoś wspólnego z tamtą Polką;)

    Szarlotku tak ładnie to u mnie było do wczoraj :( dzisiaj to pada od rana :(

    Olciaky no nie, nie żadnego naparsteczka;) jak będziesz mogła, to pogadamy:) jeszcze mi tutaj zarzucą rozpijanie młodzieży;)

    Małgoś no do oryginalnego baileys'a to mu troszkę brakuje, ale i tak jest moim zdaniem bardzo dobry:)

    Beo slicznie dziękuję:) Ja mam tak samo - co baileys'owe jest pyszne i biorę w ciemno ;)

    Olu to ja Cię zapraszam za kilka lat oczywiście na ten trunek, bo na każdy inny wypiek, to zawsze:D

    Kucharzyku jak dodasz do likieru śmietany - to wtedy przechowujesz wyłącznie w lodówce, natomiast jak dodasz mleko skondensowane, to możesz przechowywać też poza lodówką. Dlatego ja polecam mleko. W lodówce ten likier oczywiście może stać dłużej, niż poza nią. Szczerze powiem , że nie wiem jaki jest maksymalny okres przechowywania takiego likieru. Ja go zwykle robię na konkretne okazje i schodzi bardzo szybko. Raz przechowywałam go około dwóch miesięcy w lodówce, ale ile dokładnie to nie pamiętam;)

    AA też mówię stop alkoholikom ! Uważam, że wszystko jest dla ludzi, tylko w odpowiednich ilościach i w odpowiednim czasie :)

    Pandoro moje gratulacje:) No a z wypiciem to faktycznie lepiej poczekać :)

    Eweno no to może podeślę troszeczkę;)

    Pozdrawiam Was serdecznie !

  • Gość: [zawszepolka] *.gmc-uk.org

    No pewnie ze my sie lubimy! :D
    ja pisalam o mie i o likierze :DDDD

  • iis111

    ile razy ja planowalam zrobic baileys... moze iedys sie skusze, bo bardzo go lubie

  • gosiab_3

    alez musi byc pyszne:))

  • szapasz

    Witam, jeszcze sie tu nie odzywałam, tylko obserwowałam, ale teraz mus przerwać to milczenie. Moja puszka już się gotuje!Baileys mnie zachwycił, właśnie czegoś takiego szukałam!Dziękuję za ten przepis, na pewno będzie przepyszne.Nie mogę sie doczekać:)

  • iwona_viper

    pysznosci jak tu tego nie sprobowac:)

  • kuchareczka58

    Atinko:)
    Koniecznie muszę go wypróbować, przepadam za Baileys'em to dla mnie najsmaczniejszy likier pod słońcem :) Zrobiłaś przepiękne zdjęcia!Pozdrawiam:)

  • Gość: [ameo] *.4web.pl

    Jak ktoś, nie chce się bawić w gotowanie mleka, to może w swojej okolicy znajdzie coś takiego: www.hipernet24.pl/prodinfo.php?item_id=29774&pkt_id=&pro_id=&char_id=

  • Gość: [gosc] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zdecyduj sie czy to ma byc z wodka czy z whiskey. Zasadnicza roznica.

  • atina_bc

    Poleczko oczywiście wiem o tym;)

    Iwonko ja też bardzo lubię baileys'a:)

    Gosiu oj jest pyszne:)

    Szapasz jak lubisz słodkości, to myślę, że Ci będzie smakował:) Bardzo się cieszę, że przerwałaś milczenie, chociaż jak zaczęłam czytać, to się wystraszyłam, że coś jest nie tak;)

    Iwono_viper bardzo się cieszę, że tak uważasz:)

    Kuchareczko ślicznie Ci dziękuję:) Ja też go uwielbiam :) Polecam Ci ten likier, jak i ten robiony na bazie whiskey:)

    Ameo ta masa krówkowa, to dobry pomysł:) Niestety w moich okolicach ciężki do dostania i ja osobiście nigdy tej masy nie wypróbowywałam:)

    Gościu wiem, że to zasadnicza różnica. Dlatego ja robię dwa likiery nazywane domowymi baileys'ami jeden na bazie wódki - i to jest właśnie ten przepis powyżej, a drugi na bazie whiskey i ten zlinkowałam we wstępie. Miałam nadzieję, że napisałam to wyraźnie we wstępie - to są dwa różne likiery;)

  • Gość: [maria] 196.205.226.*

    w czasach komuny krecilo sie z zoltek utartych z cukrem pudrem i zwyklego przegotowanego mleka ajerkoniak ;) ten przepis wspanialy i jesli dodacie kilka kropli olejku migdalowego to otrzymacie... amaretto :) tez pychotka jako dodatek do babskich pogaduszek

  • atina_bc

    Mario o taki likierek też kiedyś chętnie przygotuje:) Na babskie pogaduchy takie likierki są najlepsze:)

  • cuda.wianki

    lubie domowe likiery, ale nigdy jeszcze sie nie pofatygowalam... nigdy nie mow nigdy! wiec kto wie, moze sie skusze?

  • kubako

    Przy najbliższej okazji muszę spróbować przyrządzić ten likier. Bardzo lubię oryginał i niezwykle jestem ciekwa jak smakuje ten zaproponowany przez Ciebie.

  • Gość: [Kucharzyk] 85.222.87.*

    Hej :) Dziekuję za odpowiedz. Przyszło mi do głowy jeszcze jedno pytanie - jaka kawa bedzie najlepsza ? (Wiem, że rozpuszczalna ;) )

  • notme-gotuje

    O tak, tak, taki kieliszeczek krówki to ja też bardzo lubię. :))))
    Pozdrawiam serdecznie!

  • Gość: [bedzielikier] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    mleko krówkowe, jakie wskazuje ameo, jest dostępne w sklepach Kaufland... puszka dziś 5,79...

  • Gość: [Efka] *.media4.pl

    Właśnie zrobiłam, siedzi w butelkach i czeka na wypicie :)
    Mam pytanie - gdzie zostawić do przegryzania się? W cieniu? W szafce? w lodówce? w chłodzie czy cieple? (zrobiłam całkowicie na mleku)
    może pytanie głupie, ale pierwszy raz robię coś takiego :)

  • atina_bc

    Cudawianko myślę, że warto czasami skusić się na domowy likierek;)

    Kubako no wiesz, on nie jest identyczny jak oryginał:) Bliżej do oryginału moim zdaniem tej wersji przygotowywanej na whiskey, zlinkowałam ją we wstępie, ale ta wersja też jest dobra i warta spróbowania:)

    Kucharzyku w zasadzie marka nie ma znaczenia, ale ja kupuje zawsze te odrobinkę lepsze:) A z rozpuszczalnych to chyba najbardziej lubię brązowego Jacobsa;)

    Notme widzę, że krówka ma wielu wielbicieli;)

    Bedzielikier dzięki za informację:)

    Efko koniecznie w cieniu. może być oczywiście lodówka (taki schłodzony jest bardzo dobry) lub szafka. Jak nie masz zamiaru zbyt długo przechowywać możesz spokojnie trzymać w szafce. do dłuższego przechowywania polecam lodówkę. I moim zdaniem nie ma głupich pytań:)

  • alinkawyka

    oj Atinko, ale kusi ten likierek:) Też uwielbiam takie truneczki:)

  • irytek05

    Jestem abstynentką, ale tego bym sobie posączyła, mniam:)

  • agatka.twojemoje

    Moja co prawda na spirytusie :D ale siedzę i popijam teraz właśnie. Pyszna! :-)

  • abbra

    Mniam ! Mam jeszcze w lodówce resztkę tego pysznego likieru :)

  • Gość 83.14.238.*

    dla smakoszy baileysa barman.netbird.pl/

  • nina007

    Wow !! to są zdecydowanie moje smaki, jak tylko widzę Twoje zdjęcia to nabieram ochotę na własną nalewkę.

  • edysia79

    Fajna ta krówka :)

  • atina_bc

    Alinko ślicznie Ci dziękuję:) No to jest nas troszkę:)

    Irytku cieszę się bardzo:) No takie słodkości, to wchodzą niezwykle łatwo;)

    Agatko.Twojemoje jak na spirytusie, to tylko mocniejsze, ale na pewno równie pyszne:)

    Abbro to pewnie czas na nowy;)

    Nino bardzo dziękuję:) To mamy podobne smaki:)

    Edysiu bardzo Ci dziękuje:)

  • Gość: [krowka] 194.116.253.*

    nie polecam tej gotowej masy krówkowej. Wypróbowałam ją raz na ciasto - jest zbyt gęsta, źle się rozprowadza i smakuje też jakoś nie teges. Nie widze jej w tym likierze zupełnie. Lepiej tradycyjnie pogotować puszkę z mlekiem (właśnie mi się studzi, jutro bedzie likierek ;))
    pozdrawiam

  • atina_bc

    Krowko bardzo ci dziekuję za te informacje. ja tak jak pisałam, nigdy z tej masy nie korzystałam. może kiedyś kupie do przetestowania. Samo gotowanie mleka nie jest dla mnie problemem, więc pewnie dlatego nie szukałam zamienników;) mam nadzieje, ze likierek będzie smakował:) Pozdrawiam serdecznie!

  • komorokoro

    Mi się mleczko studzi jutro będę kręcił Oj bedzie się działo

  • atina_bc

    Komorokoro cieszę się bardzo, że przepis Ci się spodobał:) Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało:)

  • ulapopow

    pyszne!!!!!!!!!!!!!!!! wczoraj zrobiłam, schowałam do lodówki. miałam z próbowaniem poczekać do jutra ale nie wytrzymałam! Pyszności!!!! Super!!!!!

  • atina_bc

    Ulapopow bardzo się cieszę, że smakuje:) no przyznam, że mnie też jest trudno wytrzymać i często próbuje zaraz po zrobieniu;)

  • Gość: [AAsiek] *.rev.inds.pl

    Przepyszny :)

  • atina_bc

    Aasiek bardzo się cieszę:)

  • chantel111

    również robiła, tylko na bazie whisky, bardzo smaczny :)

  • atina_bc

    Chantel mnie oba smakują - i na bazie wódki i na bazie whisky :D

  • Gość: [Gecco] *.acn.waw.pl

    witam, 1 puszka mleka - tylko pytanie jak duza to ma byc puszka? ja kupilem mala 400g masy krowkowej i nie wiem jak sie to ma do przepisu ;)

  • atina_bc

    Gecco dokładnie tyle powinna mieć ta puszka:) ma się to bardzo dobrze do przepisu :) Tylko ja osobiście z masy krówkowej nigdy nie robiłam, więc nie wiem jak to sie do smaku będzie miało;) Ale na pewno jest to duże ułatwienie:)

  • Gość: [saba] *.adsl.highway.telekom.at

    ja zrobie na swieta

  • atina_bc

    Sabo bardzo się cieszę:) U mnie będzie na Sylwestra;)

  • sylvija90

    Dzisiaj zrobiłam i jestem zachwycona:) był to mój pierwszy likier jaki w życiu zrobiłam sama ale na pewno nie będzie on ostatnim. Likier zrobiony również jako prezent dla wielbicielki tego typu alkoholi i mam nadzieję, że jej również posmakuje:)

  • 1urtica

    Zrobiłam ten likier. Jest przepyszny. Dziękuję za fantastyczny przepis. Pozwoliłam sobie też zamieścić go na swoim blogu. Pozdrawiam cieplutko :)

  • Gość *.zone4.bethere.co.uk

    likier pyszny robilam juz go z kilka razy i na tym na pewno nie koniec. dziekuje za swietny przepis

  • atina_bc

    bardzo się cieszę, ze likier Wam smakuje:) To jest mój ulubiony:)

  • Gość: [anna] *.net-com.net.pl

    Jestem właśnie w trakcie mieszania składników i dopiero zaczęłam się zastanawiać czy mleko niesłodzone też ma być ugotowane? Proszę o szybką odpowiedź.

  • atina_bc

    Anno mam nadzieję, że nie za późno - nie nie musi być gotowane.

  • Gość: [pipinka] *.internetdsl.tpnet.pl

    kochani!uważajcie,przy gotowaniu mleka!jak woda sie wygotuje to puszka rozerwana będzie na suficie:(

  • Gość: [Zuzanna] *.dynamic.mm.pl

    Mam pytanie to mleko skondensowanege niesłodzone to nie musi byc z puszki ? moze byc takie zwykle jak do kawy tak ?? byle juz nieslodzone ? :) taaaak ?? zabieram sie jutro za ten likier :)

  • Gość: [Zuzanna] *.dynamic.mm.pl

    Chodzi mi o to czy moze byc to takie mleko : www.tabele-kalorii.pl/zdjecie-003386/Mleczko-do-kawy-0-5-t%C5%82uszczu-%C5%81owicz.jpg bo akurat takie mam i akurat mialabym okolo pol szklanki :)

    czekam na odpowiedz i jutro zaieram sie za robote :)

  • atina_bc

    Zuzanno tak może być takie, choć polecam również wypróbowanie z kremówką. Pozdrawiam i na zdrowie!

  • Gość: [Zuzanna] *.dynamic.mm.pl

    Oki, zabieram sie :):)

  • Gość: [~~Anka] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Witam, jak to wychodzi ilościowo z tego przepisu?
    Wyjdzie buteleczka 0,75 l ?

  • Gość: [Kinga Kornacka] *.adsl.inetia.pl

    Mam nadzieję, że i ty ni obrazisz się gdy 'pożyczę' sobie cały przepis, nie tylko nazwę :D (Oczywiście z podaniem źródła ;) )

  • Gość: [kuchareczka] 213.158.222.*

    Przepyszny! Myślę że nie doczeka 3-4 dni żeby wszystko się razem przegryzło :) Nie ma szans.. :) Na dodatek teraz dostępna jest gotowa gotowana masa krówkowa w puszce(marki Gostyń, z krówka na opakowaniu,innych nie polecam mają skarmelizowany kwaskowy cukier w konsystencji, fuuu) Niezdecydowanym polecam! Super likier,dziękuję za przepis :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci