Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Maślankowe ciasto z rabarbarem

atina_bc

To ciasto kusiło mnie już od dawna. Tak smacznie wyglądało u Abbry, Majanki i w wykonaniu Cinek. Skusiłam się więc na nie i ja. Na ciasto można ułożyć różne owoce, ja przygotowałam je z rabarbarem, ale pewnie zagości u mnie również w wersji z innymi owocami, bo jest proste w przygotowaniu, szybkie i pyszne. Przepis Tobatki z forum Cincin.

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Składniki na formę 35x25 cm

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • około 350 - 400 g rabarbaru
  • 3 - 4 łyżeczki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego jasnego
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.

Smacznego:-)

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Komentarze (56)

Dodaj komentarz
  • kasiaaaa24

    Wygląda pięknie w promieniach wiosennego słońca :) Trzeba sie nacieszyć rabarbarem zanim sie skończy :)

  • atina_bc

    Kasiuuuu bardzo dziękuję:) O tak! Trzeba się nacieszyć, bo pewnie już niedługo się skończy:)

  • kass55

    Bardzo pysznie wygląda, muszę upiec...przymierzałam się własnie, ale zrobię z truskawkami, pozdrawiam - we Wrocławiu piękne słońce, chociaz parno po deszczu jak w Wietnamie... :)))

  • edysia79

    Drugie zdjęcie cudne :)

  • majanaboxing

    Jejku, Atinko jakie ono piękne! :))))
    Z tym kwiatuszkiem wygląda tak śliczniutko. CUdownie Ci wyszło. To ciasto jest rewelacyjne, mam nadzieje spróbowac je wkrótce z truskawkami:))

  • aga-aa

    bardzo lubie takie puchate ciasta, no i kruszonka jest, a to smakołyk jakich mało :)

  • gosiab_3

    Atinko- chyba telepatycznie sie porozumiewalysmy wczoraj,bo tez wieczorem te wlasnie ciasto pieklam -rowniez z rabarbarem :)
    slicznie Ci wyszlo!!!!! ja swoje pozniej wrzuce

  • atina_bc

    Kass bardzo dziękuję:) Z truskawkami też będzie pyszne :) Ależ zazdroszczę pogody i słońca, u mnie cały dzień pada deszcz:(

    Edysiu ślicznie dziękuję:)

    Majanko ślicznie Ci dziekuję:) Jak zawsze jesteś taka kochana:) O tak, z truskawkami też będzie pyszne:)

    Agatko kruszonka mniam, mniam najchętniej dawałabym ją do każdego ciasta;)

    Gosiu no to faktycznie telepatia;) Czekam w takim razie na Twoje:)

  • mietowka22

    ale kusisz tym wspaniałym ciastem :)

  • cuda.wianki

    wszyscy pieka to ciasto, to i moze ja sie skusze?? wyglada cudownie :-))

  • alinkawyka

    To ciasto piekę bardzo często i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjne!!!

  • iis111

    Anitko gdybym tylko miala rabarbar.... ;)

  • olalala77

    Cudo! I to zdjęcie takie kolorowe, wiosenne :). Taka dziś piękna pogoda u Ciebie była, czy robiłaś to zdjęcie wczoraj, przed południem :)?

  • olciaky

    Na to ciasto skuszę się niedługo,bo rabarabar posiadam i.. miałam robic je w niedzielę,ale jakoś nie wyszło:(
    Teraz już nie przepuszczę!:D

  • malgorzata.dz

    Atino, ciasto pełne słońca! :) Od razu widać, że wiosna na talerzu! :)

  • szarlotek

    Cudowne! Takie tradycyjne, no i oczywiście wykończone kruszonką:) Mniam, mniam - same pyszności zawsze można znaleźć u Ciebie:) Pozdrawiam!

  • atina_bc

    Mietowko lubię kusić;)

    Cudawianko skuś się ciasto pyszne i do zrobienia z różnymi owocami:)

    Alinko wcale się nie dziwię, że je często pieczesz:) To prawda, jest rewelacyjne:)

    Iwonko no to może z innymi owocami;)

    Olu ślicznie dziękuję:) no oczywiście robiłam to zdjęcie wcześniej;)

    Olciaky jak masz rabarbar, to nie przepuszczaj:) U mnie ciasto rozeszło się w mig;)

    Małgoś ślicznie dziękuję:) Podoba mi się określenie wiosna na talerzu:)

    Szarlotek bardzo Ci dziękuję:) Takie proste ciasta lubię najbardziej:)

    Pozdrawiam Was serdecznie!

  • amatoreczka-pl

    Bardzo ładne i wygląda jak drożdżowe, tylko że dużo szybciej się robi. Jak dla mnie super idę po rabarbar;)

  • emma001

    Jest piekne. Atinko przekonałąs mnie do upeczenia go ;)
    przepis wrzucam do ulubionych

  • kuchareczka58

    Bardzo ładnie wygląda na Twoich fotkach:) dlatego wypróbuję je koniecznie, może z truskawkami, bo rarbarbar juz mi sie skończył :)

  • atina_bc

    Amatoreczko a to prawda, że wygląda jak drożdżowe, ale w smaku jest zupełnie inne:)

    Emmo bardzo się cieszę:) Warto je upiec obojętnie z jakimi owocami:)

    Kuchareczko wypróbuj koniecznie:) Moim zdaniem warto:) Myślę, że z truskawkami też będzie pyszne:)

  • notme-gotuje

    Ale kruszonki, mmm. Pięknie wygląda. ;))

    Pozdrawiam serdecznie!

  • aga-aa

    Atinko ja w sprawie tych komentarzy na moim blogu
    czy tylko dzis masz problemy z dodawaniem komentarzy? czy wczęsniej też? jak wyglada ten problem?

  • atina_bc

    Notme kruszonka jest najlepsza na świecie :)

    Agatko już odpowiedziałam u Ciebie;)

  • abbra

    Pięknie Ci wyszło ciasto , Atinko !
    Ja przymierzam się teraz do wersji truskawkowej :)

  • atina_bc

    Abbro bardzo dziękuję:) O tak, tak wersja truskawkowa też będzie pyszna:) Ja na pewno wykorzystam je jeszcze do innych owoców, chociaż jeszcze nie wiem jakich;)

  • Gość: [Londek Zdroj] *.in-addr.btopenworld.com

    Pomocy! Ciasto w smaku pyszne, ale juz 2 razy z rzedu w ogole nie uroslo, a srodek wyszedl zakalcowaty. Nie wiem co robie zle, bede wdzieczna za wszelkie sugestie.

  • atina_bc

    A z jakimi owocami je przygotowywujesz i ile ich ddajesz? To może być wina owoców. Może dajesz ich zbyt dużo?

  • Gość: [Londek Zdroj] *.in-addr.btopenworld.com

    Z rabarbarem, proporcje jak w przepisie, rece mi opadaja, bo smak pycha, ale wyglad nie bardzo. Moze wyprobuje z innymi owocami, choc uwielbiam rabarbar wlasnie.

  • atina_bc

    To może spróbuj z rabarbarem tylko: daj go mniej tak około 250 - 300g i dobrze odsącz go z soku. No i jeszcze daj mniej kruszonki. Może spróbuj tylko z połowy porcji (kruszonki). Może kruszonki jest zbyt wiele ? Jak na razie nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Koniecznie daj znać, czy tym razem się udało.

  • Gość: [Londek Zdroj] *.in-addr.btopenworld.com

    Tak zrobie. Serdeczne dzieki za rady. Dam znac co wyszlo nastepnym razem.

  • atina_bc

    Nie ma za co :) mam nadzieję, że coś pomogę:)

  • Gość: [Londek Zdroj] *.in-addr.btopenworld.com

    Atina, nie dasz wiary, ale znow nie wyszlo. Trzeci raz! Dalam mniej owocow (tym razem truskawki) i kruszonki. Po 40 min wygladal mi blado, wiec potrzymalam ok20 min dluzej zeby sie dopiekl, myslisze ze przetrzymalam za dlugo? Nie spoczne dopoki nie znajde przyczyny tej porazki, chyba ze to jakas klatwa!

  • atina_bc

    A tym razem też wyszedł Ci zakalec? A wkładasz do nagrzanego piekarnika? Jaki masz piekarnik elektryczny czy gazowy?

  • Gość: [Londek Zdroj] *.in-addr.btopenworld.com

    Niestety zakalec po raz kolejny. Ciasto uroslo lecz na koniec upadlo. Piekarnik gazowy. Nigdy nie mialam problemow, ale ostatnio cos srednio mi wychodza wypieki. Moze to wina machiny piekacej?

  • atina_bc

    Obstawiała bym piekarnik, bo szczerze powiem nic innego mi nie przychodzi do głowy. Ja z tym ciastem nigdy nie miałam takich problemów.

  • Gość: [iwona] *.tktelekom.pl

    Ciasto godne polecenia!!! Pyszne, maślane, puszyste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
    Smacznego:)

  • Gość: [maggie] 217.153.173.*

    Super przepis, ciacho wyszło super puszyste - wyśmienite, dziękuje za przepis

  • Gość: [ROKSANA] 217.170.169.*

    JA WŁASNIE ZROBIŁAM I JEST W PIEKARNIKU ZOBACZYMY CO WYJDZIE :)MAM NADZIEJE ZE BEDZIE SUPER BO WYGLADA APETYCZNIE

  • Gość: [Dominika] *.adsl.inetia.pl

    ciasto przepyszne, jak nie z rabarbarem, to zawsze można zrobić z czymś innym:)

  • mistelle

    Robiłam dwa razy, za pierwszym zakalec, całe poszło do kosza, za drugim dałam mniej kruszonki i rabarbar mocniej odsączyłam i tez dałam go mniej, w piecu siedziało prawie 55 minut, wyszło genialne. teraz chyba zrobię z wiśniami, jeśli będzie maślanka w sklepie przy domu :)

  • Gość: [http: ciastamoniki.blogspot.com] *.play-internet.pl

    mamy może przepis na kokosową kruszonkę?

  • Gość: [Agnieszka] *.tktelekom.pl

    Bardzo dziękuję za przepis, ciasto jest przepyszne:) robiłam już z truskawkami i z rabarbarem również. Zawsze robię z 1,5 ilości i kruszonkę robię po swojemu:) tylko moje ciasto się piecze minimum 1 godzinę i ok 15 minut. Nie wiem czy to przez większą ilość porcji czy czemu.

  • Gość *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    skarbie zle proporcje na kruszonke

  • atina_bc

    znaczy? ja z takich robiłam i było ok.

  • Gość: [baniaczka55] *.cable-modem.tkk.net.pl

    Ciasto super!!!!!

  • atina_bc

    baniaczka55 bardzo się cieszę :)

  • Gość: [iza] *.lightspeed.livnmi.sbcglobal.net

    Atinko, czy mozna dodac maslo zamiast oleju?? Jesli tak, to ile masla powinnam dodac??

    Ciasto wyglada oblednie :) pozdrawiam serdecznie,

  • Gość: [Helena] *.range81-156.btcentralplus.com

    Niestety - po raz drugi porazka :-( zakalec jak to mówią na palec ... jestem w szoku, bo nie znałam dotąd określenia "zakalec" :-( wciąz myślę, gdzie tkwi błąd - piekę ciasta od 20 lat :-(

  • Gość: [Helena] *.range81-156.btcentralplus.com

    Niestety - po raz drugi porazka :-( zakalec jak to mówią na palec ... jestem w szoku, bo nie znałam dotąd określenia "zakalec" :-( wciąz myślę, gdzie tkwi błąd - piekę ciasta od 20 lat :-(

  • atina_bc

    Izo myślę, że możesz dać masło - ja nigdy nie zamieniałam. Wydaje mi się , że jednak z olejem będzie lepsze - takie wilgotniejsze.
    Pyszne jest polecam Ci :) A dlaczego chcesz zamienić olej?
    pozdrawiam :)

  • atina_bc

    Heleno hmmm, ciężko mi powiedzieć ... może spróbuj tak żeby jajka i maślanka były w temperaturze pokojowej, a może dałaś za dużo rabarbaru - słabo odsączony mógł puścić dużo soku i stąd zakalec .... ? czasami jak dam dużo owoców, to też wychodzą mi zakalce w różnych ciastach, choć w tym akurat mi nie wyszedł nigdy.

  • Gość: [iza] *.lightspeed.livnmi.sbcglobal.net

    Dzieki za odpowiedz, Atinko. Chcialam zamienic na maslo poniewaz wyczuwam smak oleju. Zrobilam podobne od Dorotki z Moje Wypieki, wyszedl mi zakalec :) :) i aczkolwiek bardzo smaczny zakalec, przeszkadzal mi smak oleju w nim (uzywalam z pestek winogron)...moze po prostu odzwyczailam sie od smaku oleju w ciescie, a moze dlatego, ze wyszedl mi lekki zakalec...nie wiem? A uwielbiam wszelki wypieki na masle...dam znac jak mi wyjdzie z maslem...:) milego tygodnia!

  • Gość: [iza] *.lightspeed.livnmi.sbcglobal.net

    OK, melduje, ze ciasto zrobione i pyszne i zero zakalca!! :) :) (do czego mam skonnosci...:) Stchorzylam i nie dodalam masla tylko olej slonecznikowy (organiczny, potrojnie tloczonony...dobry bo nie czuc zupelnie smaku ). No i teraz cala blacha pysznosci! Dzieki za przepis bede korzystac czesto...bo uwielbiam takie ciasta :)

    pozdrawiam serdecznie :)

  • Gość: [kasia] *.inetmediagroup.pl

    witam potrzebuję szybkiej odpowiedzi na pytanie czy można dosypać do rabarbaru mąki ziemniaczanej żeby nie było zakalca?

  • atina_bc

    Przepraszam nie zauważyłam wcześniej pytania. Moim zdaniem maka nie będzie potrzebna. Wystarczy by składniki były w temperaturze pokojowej , no i nie można przesadzić z ilością rabarbaru. powinno się udać :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci