Blog > Komentarze do wpisu

Maślankowe ciasto z rabarbarem

To ciasto kusiło mnie już od dawna. Tak smacznie wyglądało u Abbry, Majanki i w wykonaniu Cinek. Skusiłam się więc na nie i ja. Na ciasto można ułożyć różne owoce, ja przygotowałam je z rabarbarem, ale pewnie zagości u mnie również w wersji z innymi owocami, bo jest proste w przygotowaniu, szybkie i pyszne. Przepis Tobatki z forum Cincin.

Maślankowe ciasto z rabarbarem

Składniki na formę 35x25 cm

Składniki na ciasto :

  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo:

  • około 350 - 400 g rabarbaru
  • 3 - 4 łyżeczki cukru

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g masła
  • 75 g cukru trzcinowego jasnego
  • 100 g mąki
  • szczypta soli

Rabarbar obrać, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i odstawić.

Składniki ciasta zmiksować - najpierw jajka z cukrem, następnie dodać płynne składniki, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksowane ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Przygotować kruszonkę. Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.

Rabarbar odsączyć z nadmiaru soku i wyłożyć na ciasto, a następnie posypać go kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C, przez około 30-40 minut.

Smacznego:-)

Maślankowe ciasto z rabarbarem

poniedziałek, 01 czerwca 2009, atina_bc
Komentarze
2009/06/01 10:25:13
Wygląda pięknie w promieniach wiosennego słońca :) Trzeba sie nacieszyć rabarbarem zanim sie skończy :)
-
2009/06/01 10:45:37
Kasiuuuu bardzo dziękuję:) O tak! Trzeba się nacieszyć, bo pewnie już niedługo się skończy:)
-
2009/06/01 10:52:01
Bardzo pysznie wygląda, muszę upiec...przymierzałam się własnie, ale zrobię z truskawkami, pozdrawiam - we Wrocławiu piękne słońce, chociaz parno po deszczu jak w Wietnamie... :)))
-
2009/06/01 10:52:30
Drugie zdjęcie cudne :)
-
2009/06/01 11:06:45
Jejku, Atinko jakie ono piękne! :))))
Z tym kwiatuszkiem wygląda tak śliczniutko. CUdownie Ci wyszło. To ciasto jest rewelacyjne, mam nadzieje spróbowac je wkrótce z truskawkami:))
-
2009/06/01 11:11:42
bardzo lubie takie puchate ciasta, no i kruszonka jest, a to smakołyk jakich mało :)
-
2009/06/01 11:14:41
Atinko- chyba telepatycznie sie porozumiewalysmy wczoraj,bo tez wieczorem te wlasnie ciasto pieklam -rowniez z rabarbarem :)
slicznie Ci wyszlo!!!!! ja swoje pozniej wrzuce
-
2009/06/01 13:35:27
Kass bardzo dziękuję:) Z truskawkami też będzie pyszne :) Ależ zazdroszczę pogody i słońca, u mnie cały dzień pada deszcz:(

Edysiu ślicznie dziękuję:)

Majanko ślicznie Ci dziekuję:) Jak zawsze jesteś taka kochana:) O tak, z truskawkami też będzie pyszne:)

Agatko kruszonka mniam, mniam najchętniej dawałabym ją do każdego ciasta;)

Gosiu no to faktycznie telepatia;) Czekam w takim razie na Twoje:)
-
2009/06/01 14:52:43
ale kusisz tym wspaniałym ciastem :)
-
2009/06/01 18:59:56
wszyscy pieka to ciasto, to i moze ja sie skusze?? wyglada cudownie :-))
-
2009/06/01 19:09:41
To ciasto piekę bardzo często i muszę powiedzieć, że jest rewelacyjne!!!
-
2009/06/01 19:51:14
Anitko gdybym tylko miala rabarbar.... ;)
-
2009/06/01 22:07:59
Cudo! I to zdjęcie takie kolorowe, wiosenne :). Taka dziś piękna pogoda u Ciebie była, czy robiłaś to zdjęcie wczoraj, przed południem :)?
-
2009/06/01 22:25:23
Na to ciasto skuszę się niedługo,bo rabarabar posiadam i.. miałam robic je w niedzielę,ale jakoś nie wyszło:(
Teraz już nie przepuszczę!:D
-
2009/06/01 22:54:53
Atino, ciasto pełne słońca! :) Od razu widać, że wiosna na talerzu! :)
-
2009/06/02 07:24:10
Cudowne! Takie tradycyjne, no i oczywiście wykończone kruszonką:) Mniam, mniam - same pyszności zawsze można znaleźć u Ciebie:) Pozdrawiam!
-
2009/06/02 08:39:31
Mietowko lubię kusić;)

Cudawianko skuś się ciasto pyszne i do zrobienia z różnymi owocami:)

Alinko wcale się nie dziwię, że je często pieczesz:) To prawda, jest rewelacyjne:)

Iwonko no to może z innymi owocami;)

Olu ślicznie dziękuję:) no oczywiście robiłam to zdjęcie wcześniej;)

Olciaky jak masz rabarbar, to nie przepuszczaj:) U mnie ciasto rozeszło się w mig;)

Małgoś ślicznie dziękuję:) Podoba mi się określenie wiosna na talerzu:)

Szarlotek bardzo Ci dziękuję:) Takie proste ciasta lubię najbardziej:)

Pozdrawiam Was serdecznie!
-
2009/06/02 10:56:06
Bardzo ładne i wygląda jak drożdżowe, tylko że dużo szybciej się robi. Jak dla mnie super idę po rabarbar;)
-
2009/06/02 16:48:37
Jest piekne. Atinko przekonałąs mnie do upeczenia go ;)
przepis wrzucam do ulubionych
-
2009/06/02 19:34:11
Bardzo ładnie wygląda na Twoich fotkach:) dlatego wypróbuję je koniecznie, może z truskawkami, bo rarbarbar juz mi sie skończył :)
-
2009/06/03 10:04:55
Amatoreczko a to prawda, że wygląda jak drożdżowe, ale w smaku jest zupełnie inne:)

Emmo bardzo się cieszę:) Warto je upiec obojętnie z jakimi owocami:)

Kuchareczko wypróbuj koniecznie:) Moim zdaniem warto:) Myślę, że z truskawkami też będzie pyszne:)
-
2009/06/03 12:27:13
Ale kruszonki, mmm. Pięknie wygląda. ;))

Pozdrawiam serdecznie!
-
2009/06/03 19:47:05
Atinko ja w sprawie tych komentarzy na moim blogu
czy tylko dzis masz problemy z dodawaniem komentarzy? czy wczęsniej też? jak wyglada ten problem?
-
2009/06/04 09:42:26
Notme kruszonka jest najlepsza na świecie :)

Agatko już odpowiedziałam u Ciebie;)
-
2009/06/04 21:38:51
Pięknie Ci wyszło ciasto , Atinko !
Ja przymierzam się teraz do wersji truskawkowej :)
-
2009/06/05 07:42:05
Abbro bardzo dziękuję:) O tak, tak wersja truskawkowa też będzie pyszna:) Ja na pewno wykorzystam je jeszcze do innych owoców, chociaż jeszcze nie wiem jakich;)
-
Gość: Londek Zdroj, host213-123-247-9.in-addr.btopenworld.com
2009/07/15 11:28:01
Pomocy! Ciasto w smaku pyszne, ale juz 2 razy z rzedu w ogole nie uroslo, a srodek wyszedl zakalcowaty. Nie wiem co robie zle, bede wdzieczna za wszelkie sugestie.
-
2009/07/15 12:55:30
A z jakimi owocami je przygotowywujesz i ile ich ddajesz? To może być wina owoców. Może dajesz ich zbyt dużo?
-
Gość: Londek Zdroj, host213-123-247-9.in-addr.btopenworld.com
2009/07/15 14:08:27
Z rabarbarem, proporcje jak w przepisie, rece mi opadaja, bo smak pycha, ale wyglad nie bardzo. Moze wyprobuje z innymi owocami, choc uwielbiam rabarbar wlasnie.
-
2009/07/15 14:35:35
To może spróbuj z rabarbarem tylko: daj go mniej tak około 250 - 300g i dobrze odsącz go z soku. No i jeszcze daj mniej kruszonki. Może spróbuj tylko z połowy porcji (kruszonki). Może kruszonki jest zbyt wiele ? Jak na razie nic więcej do głowy mi nie przychodzi. Koniecznie daj znać, czy tym razem się udało.
-
Gość: Londek Zdroj, host213-123-247-9.in-addr.btopenworld.com
2009/07/15 15:00:00
Tak zrobie. Serdeczne dzieki za rady. Dam znac co wyszlo nastepnym razem.
-
2009/07/16 20:48:59
Nie ma za co :) mam nadzieję, że coś pomogę:)
-
Gość: Londek Zdroj, host213-123-247-9.in-addr.btopenworld.com
2009/07/20 13:56:08
Atina, nie dasz wiary, ale znow nie wyszlo. Trzeci raz! Dalam mniej owocow (tym razem truskawki) i kruszonki. Po 40 min wygladal mi blado, wiec potrzymalam ok20 min dluzej zeby sie dopiekl, myslisze ze przetrzymalam za dlugo? Nie spoczne dopoki nie znajde przyczyny tej porazki, chyba ze to jakas klatwa!
-
2009/07/21 07:28:28
A tym razem też wyszedł Ci zakalec? A wkładasz do nagrzanego piekarnika? Jaki masz piekarnik elektryczny czy gazowy?
-
Gość: Londek Zdroj, host213-123-247-9.in-addr.btopenworld.com
2009/07/24 13:32:01
Niestety zakalec po raz kolejny. Ciasto uroslo lecz na koniec upadlo. Piekarnik gazowy. Nigdy nie mialam problemow, ale ostatnio cos srednio mi wychodza wypieki. Moze to wina machiny piekacej?
-
2009/07/24 15:11:18
Obstawiała bym piekarnik, bo szczerze powiem nic innego mi nie przychodzi do głowy. Ja z tym ciastem nigdy nie miałam takich problemów.
-
Gość: iwona, 82-160-142-42.tktelekom.pl
2012/05/05 14:54:37
Ciasto godne polecenia!!! Pyszne, maślane, puszyste i bardzo szybkie w przygotowaniu.
Smacznego:)
-
Gość: maggie, 217.153.173.24*
2012/05/24 19:35:34
Super przepis, ciacho wyszło super puszyste - wyśmienite, dziękuje za przepis
-
Gość: ROKSANA, 217.170.169.15*
2012/05/30 17:01:41
JA WŁASNIE ZROBIŁAM I JEST W PIEKARNIKU ZOBACZYMY CO WYJDZIE :)MAM NADZIEJE ZE BEDZIE SUPER BO WYGLADA APETYCZNIE
-
Gość: Dominika, 77-255-92-13.adsl.inetia.pl
2012/07/23 12:34:47
ciasto przepyszne, jak nie z rabarbarem, to zawsze można zrobić z czymś innym:)
-
2012/07/28 14:32:57
Robiłam dwa razy, za pierwszym zakalec, całe poszło do kosza, za drugim dałam mniej kruszonki i rabarbar mocniej odsączyłam i tez dałam go mniej, w piecu siedziało prawie 55 minut, wyszło genialne. teraz chyba zrobię z wiśniami, jeśli będzie maślanka w sklepie przy domu :)
-
2013/06/10 13:31:30
mamy może przepis na kokosową kruszonkę?
-
Gość: Agnieszka, 82-160-157-66.tktelekom.pl
2013/06/12 14:32:15
Bardzo dziękuję za przepis, ciasto jest przepyszne:) robiłam już z truskawkami i z rabarbarem również. Zawsze robię z 1,5 ilości i kruszonkę robię po swojemu:) tylko moje ciasto się piecze minimum 1 godzinę i ok 15 minut. Nie wiem czy to przez większą ilość porcji czy czemu.
-
Gość: , 178.181.130.63.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/08/21 21:06:08
skarbie zle proporcje na kruszonke
-
2013/08/25 20:38:37
znaczy? ja z takich robiłam i było ok.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...