Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Makaron z wyspy Rodos

atina_bc

Wczoraj miałam przyjemność zjeść wirtualnie obiad z Ireną i Andrzejem, a przygotowaliśmy makaron według przepisu z "Traditional Greek Cooking". Zapiekanka jest lekka i moim zdaniem świetnie się nadaje na obiad w takie upalne dni, jakie mamy teraz. Jest prosta w przygotowaniu, a najtrudniejsze, to jest wyjęcie jej z formy i podanie w ładnej formie na talerzu. Jak większość zapiekanek zaraz po upieczeniu nie chciała się ładnie trzymać. Zdjęcie udało mi się zrobić dopiero jak wystygła. Ja zmieniłam nieco proporcje, a oryginalne można zobaczyć u Andrzeja. Andrzeju bardzo dziękuję za wspólny obiad:-)

Makaron z wyspy  Rodos

Składniki:

  • 350 g spaghetti
  • 1 duży bakłażan
  • 200 g startego sera
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 średnia cebula
  • sól, pieprz
  • 1 liść laurowy
  • puszka rozdrobnionych pomidorów (około 390 g)
  • olej do smażenia
  • masło do wysmarowania formy

Makaron ugotować, odcedzić i przelać zimną wodą. W między czasie obrać ze skórki bakłażany i pokroić je w plastry. Usmażyć na gorącym oleju. Wyjąć, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć cebulę. Dodać mięso mielone, liść laurowy, doprawić solą i pieprzem. Dodać połowę pomidorów i całość dusić przez pół godziny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć bakłażana, posypać połową sera. Wyłożyć makaron i posypać go resztą sera. Polać sosem mięsnym, a całość przykryć resztą pomidorów, które wcześniej należy przetrzeć przez sito.

Piec  w temperaturze 180ºC, przez około 30 minut. Podawać gorące.

Smacznego:-)



Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • grumko

    My również dziękujemy za wspólne gotowanie! Mysimy to jeszcze kiedyś koniecznie powtórzyć;-)

  • malgorzata.dz

    Mmmm, fajna... Moi chłopcy za takimi zapiekankami przepadają, może i ja im zrobię... :)

  • atina_bc

    Grumko pysznie było:) Na powtórkę oczywiście się piszę:)

    Małgoś zapiekanka bardzo dobra, więc jak chłopcy lubią , to polecam:)

  • szarlotek

    Smakowicie wygląda ta zapiekaneczka :) Ja, używam często form jednorazowych, które po prostu rozcinam i dopiero w tedy przenoszę na talerze :)

  • majanaboxing

    Pyszniutko wygląda! Podoba mi się,ze tak pięknie warstwy są widoczne! Sliczna i pyszniutka. Chętnie zrobię, bo my uwielbiamy takie zapiekanki. Piszę się z Wami na kolejny wspólny obiadek :)))
    Pozdrówki Anitko i miłego dnia:)

  • viridianka

    o wow! sliczna jest i z bakłazanem! :)

  • Gość: [.agatka.] *.kielce.net.pl

    Prawie jak spaghetti :D
    Wygląda apetycznie i tak też na pewno smakuje. Zrobię na jutrzejszy obiad: )

  • gosiab_3

    no,prosze,w jakim milym towarzystwie pichcenie bylo,a jeszcze takie pysznosci :)

  • iis111

    takiej zapiekanki jeszcze nie jadalam.... jeszcze;) Wyprobuje pewnie jednego dnia:)

  • atina_bc

    Szarlotku bardzo dziękuję:) Formy jednorazowe, to też jest jakieś wyjście;)

    Majanko bardzo dziękuję:) Zapiekanka pyszna - polecam:) No i oczywiście następny obiadek będzie w większym składzie;)

    Viridianko bardzo dziękuję:)

    Agatko to takie greckie spaghetti;) mam nadzieję, że będzie Ci smakowało, tak bardzo jak mnie:)

    Gosiu o tak, tak ! Pyszności w bardzo miłym towarzystwie:)

    Iwonko wypróbuj:) A ja jestem ciekawa, czy Twój mąż jadł coś podobnego;)

  • olciaky

    Moja mamuśka stara się w miarę często robić takie właśnie obiadki-hołubi takie zapiekanki:)

  • agulka.73

    Atinko bardzo smakowicie wygląda to danie:)) myślę, że to coś dla moich "makaroniarzy ' Pozdrawiam Cię cieplutko

  • aga-aa

    oj to mnie teraz wzięło na wspomnienia...
    byłam na Rodos, wiele lat temu...po wyjeździe poważnie zachorowałam i wszystko w moim życiu się zmieniło...no ale nie o tym tu mamy pisać
    widzę bakłażana? wybuchowy? ;)

  • bea.moja.kuchnia

    Szkoda, ze nie przepadam za makaronem :/ Ale od czasu do czasu jadam, szczegolnie 'w gosciach', wiec i u Ciebie bym sie poczestowala ;)

  • alinkawyka

    Śliczna zapiekaneczka! Muszę koniecznie wypróbować!

  • atina_bc

    Olciaky to masz pyszne obiadki:)

    Agulko myślę, że to danie posmakuje wszystkim makaroniarzom, chociaż wiem, że nie wszyscy lubią bakłażana;)

    Agatko oj wystraszyłaś mnie tym wpisem :( A czy Twoja choroba była związana z wyjazdem na Rodos, czy to czysty przypadek, że akurat tam zachorowałaś?
    No mój bakłażan , nie był aż tak wybuchowy;)

    Beo mówisz, że w gościach jadasz;) no to zapraszam:D

    Alinko polecam pycha:)

  • olalala77

    Ooo, to ja się na takie coś piszę! Bez dwóch zdań ;)! Albowiem zapiekanki uwielbiam ;).

  • atina_bc

    Olu bardzo się cieszę:)

  • Gość *.static.rdi.pl

    pycha

  • atina_bc

    cieszę się:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci