Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Bagels

atina_bc

WeekendowaPiekarnia

Dzisiaj ostatnia z jubileuszowych propozycji Weekendowej Piekarni. Nie mogłam się opszeć zaproponowanym przez Tatter bajglom, szczególnie widząc je na blogach u innych piekarenek. U wszystkich wyglądały tak pysznie, że i ja ich zapragnęłam. Przygotowaliśmy je razem z synkiem. Wzieliśmy sobie do serca słowa Tatter, że dziurka w środku bajgli musi być dość spora, gdyż zmniejszy sie znacznie podczas rośnięcia ciasta. I zrobiliśmy dość spore dziury, bajgle nie urosły nam aż tak bardzo - i co nam wyszło to można zobaczyć;-) Nie mniej jednak jest to pyszna propozycja i na pewno jeszcze nie raz ją powtórzymy.

Bagels

Składniki na 10 bajgli:

  • 8 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka słodu diastatycznego w proszku (dałam cukier mucovado)
  • 175 g wody
  • 300 g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju


  • 2 łyżki syropu słodowego (dałam cukier mucovado)
  • 1 białko roztrzepane z 1 łyżką zimnej wody
  • mak, sezam, siemię

Drożdże rozpuścić w wodzie. W misce wymieszać mąkę, sól i cukier. Dodać drożdże i wymieszać. Dodać olej i wyrabiać prze 8-10 minut. Ciasto zostawić pod przykryciem na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto podzielić na 10 części, z których uformować okrągłe bułeczki. Pozostawić je na 5 - 10 minut, a następnie kciukiem zrobić dziurę w środku i rozszerzyć ją obracając bułeczkę wokół palca. Pozostawić bajgle do wyrastania na 10 - 15 minut.

Piekarnik rozgrzać do 220°C. W garnku zagotować wodę z cukrem, zmniejszyć ognień i wkładać po kilka bajgli gotując je minutę z jednej i pół minuty z drugiej strony. Odsączyć i układać na papierze do pieczenia. Bajgle posmarować białkiem i posypać ziarnami. Piec 30 minut.

Smacznego:-)

Komentarze (13)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Skusiłabym sie na tego z sezamem:)

  • margot11

    Atino ,ale u ciebie wybór posypek:)))
    Śliczne te kółeczka twoje i ciesze się ,że upiekłaś wszystkie z propozycji
    Ja też robiłam duże dziury i już wiem ,że trzeba znacznie mniejsze:D

  • majanaboxing

    Sliczne zrobiliście bajgle ! :)) I na pewno smakują wspaniale:))
    Nie ma to jak wspólne pieczenie z dzieckiem prawda Atinko? Tez tak lubię, baaaardzo:))
    A na Wasze bajgle chętnie bym się wprosiła i na kubek kawusi, no i na wspólne oglądanie Dr Housa :))) Co o tym myslisz?
    Dobrej nocy :***

  • atina_bc

    Wiosenko proszę bardzo :)

    Margot u mnie duży wybór posypek, bo każdy lubi inny rodzaj;)))) A co do dziurek - człowiek na błędach się uczy:D

    Majanko oczywiście zapraszam na bajgle, kawusię, no ... tylko Doktorka nie mogę dzisiaj oglądać, bo mecz leci;))))) A w tym całym pieczeniu to oczywiście wspólna praca jest najfajniejsza:D

  • iis111

    Anitko kiedy Ty znajdujesz tyle czasu na pieczenie?:)

  • atina_bc

    Iwonko sama się nad tym zastanawiam;)

  • ugotujmy

    duże dziury
    i dużo pyszności!

  • kasiaaaa24

    Atinko ale piekne Ci wyszły :) Podbiorę jednego może nie zauważysz ;)

  • szarlotek

    Te z sezamem działają na moja wyobraźnię :) Dawno takich nie jadłam..

  • kass55

    Jakie piękne! Moje dawno pożarte...bardzo nam smakowały.

  • malgorzata.dz

    Hihi, ja też z tymi dziurami zaszalałam, a teraz sobie myślę, że gdyby one mniejsze były, to tylko z korzyścią dla bajgli. :) Ale co tam, ważne, że smaczne. :)

  • aga-aa

    się rozpiekłaś na całego i dobrze, jak mozesz to piecz ile się da :)

  • atina_bc

    Ugotujmy tak należy do tego podejść;)

    Kasiuuuu bardzo sie cieszę, no i nic nie widziałam;)

    Szarlotku ja chyba najbardziej lubię sezam na posypce:)

    Kass nam też bardzo smakowały:)

    Małgoś no ja mam dokładnie takie same przemyślenia;) No ale one sa do zrealizowania następnym razem;)

    Agatko no właśnie jakoś nie mogę się zatrzymać z tym pieczeniem;))))

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci