Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Czulent z kurczakiem

atina_bc

Na Forum Cincin trwa obecnie Festiwal kuchni żydowskiej zorganizowany przez Sinistrę. Postanowiłam się do niego przyłączyć daniem, które rok temu w ramach tego festiwalu przygotowała Mała Mi. Wybór okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lubię takie potrawki z kurczaka, a jeszcze wszystko zapieczone i podane z pyszną sałatką szopską - stanowiło dzisiaj pyszny obiadek. Danie to bardzo polecam.

Czulent z kurczakiem

Składniki:

  • pierś kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ szklanki ryżu
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka cuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pieprz cayenne dla zaostrzenia - do smaku
  • sól (opcjonalnie)

Kurczaka pokroić w kostkę, zamarynować w soku z pomidorów z przyprawami. U mnie kurczak marynował się całą noc.

Ugotować ryż. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kurczaka wraz z zalewą, podsmażyć. Następnie dodać pomidory z puszki oraz fasolę. Wymieszać, dodać cukier i ewentualnie sól do smaku. Dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na końcu dodać ryż i całość dokładnie wymieszać.

Danie przełożyć do naczynia do zapiekania i zapiekać przez 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C.

Smacznego:-)

Czulent z kurczakiem

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Wygląda zachęcająco. Przymierzałam się i ja do czulentu, może jeszcze jutro zrobię:)

  • kass55

    Wiesz że wczoraj mówiłam właśnie że zrobię czulent! chyba telepatia...Twój jest bardzo apetyczny!

  • majazteca

    O, jakie pysznosci! :) Czulent robilam juz bardzo dawno temu i tylko jeden raz. Ciesze sie, ze podalas nowy przepis bo chetnie go wyprobuje.

  • tilianara

    No, proszę, ale Ty pomysłowa Dziewczyna jesteś - czulent na szybko i to jakie dobre smaki :)

  • majanaboxing

    Wspaniały obiadek Atinko! Chętnie bym się dosiadła - bardzo pasuje mi takie połączenie, a fasolę czerwoną bardzo lubię:)) Z taką pyszną surówką stanowi na pewno przepyszny obiadek.
    Zapisuję do zrobienia !:))
    Buziaczki w ten wietrzny dzionek:***

  • kasiaaaa24

    Jak dla mnie super poropozycja :) Co prawda za fasolą nie przepadam, ale reszta jak najbardziej :) Pozdrawiam :)

  • zjedz_mnie

    To musi być pyszne, no albo jesteś mistrzynią w robieniu fotek, bo zachęcają... ;]

  • malgorzata.dz

    Ooo, bardzo fajne. :) Zwłaszcza, że tam w środku takie cudne, aromatyczne przyprawy się kryją. :)

  • rain1drop

    O, ogromnie się cieszę, że Ci smakuje :) Piękny, zwłaszcza z ta kolorową sałatką :)
    Pozdrawiam, Mi

  • gosiab_3

    bardzo fajny ten przepis,wyprobuje raz kiedys na pewno,na razie zapisuje w ulubionych :) :)
    Pozdrawiam :)

  • stefa-jejkuchnia

    kuchnia zydowska z czerwona fasola... hmm... moze sprobuje.

  • atina_bc

    Wiosenko polecam jest pyszny :)

    Kass to telepatia w czystej postaci ;)

    Majazteca cieszę się, że przepis Ci sie podoba:)

    Tili bardzo dziękuję:**

    Majanko jak Ci takie smaki pasują to polecam:) To danie naprawdę warte jest zrobienia:)

    Kasiuuuu wiesz, ja za fasolą tez średnio przepadam, ale akurat tutaj jest idealna:)

    Zjedz mnie bardzo dziękuje za miłe słowa:)

    Małgoś bardzo dziękuję:) To niesamowite, jak te przyprawy wpłynęły na smak tej potrawy:) Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona:)

    Rain1drop bardzo dziękuję przede wszystkim za ten przepis:) On jest cudownie pyszny, tak jak juz pisałam:)

    Gosiu polecam, warto go spróbować:)

    Stefo jak dla mnie ta potrawa jest pyszna, bez względu do jakiej kuchni należy;)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci