Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Hamantaszen z masą daktylowo - morelową

atina_bc

W zeszłym roku przygotowałam hamantaszen z ciasta drożdżowego, a w tym roku z okazji Festiwalu kuchni żydowskiej przygotowałam dużo prostsze z ciasta herbatnikowego. Przepis na to ciasto podała na forum Cincin Sinistra - za co bardzo jej dziękuje.  Natomiast masę przygotowałam modyfikując nieco przepis zamieszczony na tej stronie. Hamantaszen z ciasta kruchego robi się bardzo szybko i równie szybko znikają. To jedne z ulubionych ciasteczek mojego synka. Tym razem wyszły mi nieco koślawe, ale za to zapewniam, że pyszne.

Hamantaszen z masą daktylowo - morelową

Składniki na ciasto:

  • 140 g masła
  • 55 g miałkiego cukru
  • 1 łyżeczka wanilii (dałam 1 opakowanie cukru waniliowego)
  • 1 żółtko
  • 2 - 3 łyżki mleka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 jajko do smarowania

Składniki na masę daktylowo - morelową:

  • 2 szklanki daktyli
  • 1 - ½ filiżanki suszonych moreli
  • ½ filiżanki rodzynek sułtańskiej
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 3 łyżki drobno posiekanych migdałów (dałam płatki migdałowe)

Daktyle i morele drobno pokroić. Następnie wlać do garnka troszkę wody, wrzucić wszystkie składniki i chwilę pogotować. Ostudzić.

Przygotować ciasto. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Potem ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Roztrzepanym jajkiem posmarować kółka, a na ich środek nałożyć masę. Zlepić w trzech miejscach. Również z zewnątrz można ciasteczka delikatnie posmarować jajkiem.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 15 minut.

Ja wykrawałam kółka o średnicy 6,5 cm i z podanych proporcji wyszło mi około 70 sztuk.

Smacznego:-)

Hamantaszen z masą daktylowo - morelową

 

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • ugotujmy

    podoba mi się i pomysł ciasta herbatnikowego,
    a już tym bardziej to nadzienie, cudne jest!

    chyba i ja się kiedyś skuszę na hamantasze
    tylko jak tu zrobic takie równiutkie.. :-)

  • aga-aa

    niby herbatników ie lubię, ale na zdjęciu to ciasto herbatnikowe wyglada pysznie i kusząco

  • gosiab_3

    ale sa swietne!!!!!bardzo mi sie podobaja :)
    Pozdrawiam :)

  • atina_bc

    Ugotujmy no właśnie mi też spodobało się to ciasto;) A nadzienie - no jak dla mnie pycha:D

    Agatko cieszę się, że Cię kusi, a w smaku nie jest takie jak tradycyjne herbatniki;)

    Gosiu bardzo dziękuję:)

  • majanaboxing

    Nigdy nie jadłam, a wyglądają bosko ! Nie dziwię sie,ze to jedne z ulubionych ciastek Twojego synka, z tym nadzieniem pochłonęłabym chyba wszystkie!:)))
    Super!:))

  • kass55

    Pyszne!!!!

  • kubako

    Bardzo ładne te Twoje hamantasze. Ja też ostatnio takie zrobiłem, ale z nadzieniem jabłkowym :-)

  • vespertinee

    Pamiętam je u Sinistry, strasznie mi się podobały. I to się wcale nie zmieniło...:)

  • atina_bc

    Majanko polecam Ci je, bo nie są trudne w wykonaniu, a pyszne, mówię Ci:)

    Kass dokładnie tak:D

    Kubako dziękuje bardzo:) No z nadzieniem jabłkowym też są pewnie pyszne:)

    Vespertinee bardzo się cieszę:)

  • Gość: [Nalewka] *.acn.waw.pl

    A gdyby tak zrobić z ciasta twarogowego?
    500 g mąki,
    500 g serka śmietankowego mielonego
    250 g masła
    Mąkę wyrobić z serem (może być ser niemielony, rozgnieciony widelcem) i ogrzanym do temperatury pokojowej masłem. Schłodzić ciasto w lodówce (1/2 godz). Rozwałkować i wykroić szklanką krążki jak na pierogi.
    A dalej jak w przepisie :)

  • atina_bc

    Nalewko ja osobiście bardzo lubię ten przepis, ale oczywiście zawsze można próbować czegoś nowego:) takie ciasto twarogowe też może być smaczne:) Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci