Blog > Komentarze do wpisu

Węgierskie knedle z białego sera

Na taki obiad miałam ochotę juz od dawna. Edysia zachwalała, że knedle są łatwe do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczne. Ja tam Edysi zawsze wierzę i tym razem knedle okazały sie dokładnie takie jak mówiła. Co prawda, jak zobaczyłam przygotowaną masę, to miałam pewne obawy, czy dam radę ulepić z niej kulki. Okazało się jednak, że zupełnie niesłusznie, musiałam tylko troszkę mąka posypywać ręce i wyszły mi pyszne knedle. Co prawda, nie tak kształtne jak u Edysi, ale pyszne.

Węgierskie knedle z białego sera

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 800 g suchego twarogu (użyłam półtłustego)
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 30 g mąki pszennej
  • sól
  • kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania

Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól (można krótko ucierać mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiać już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.

Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.

Smacznego:-)

Węgierskie knedle z białego sera

czwartek, 01 października 2009, atina_bc
Tagi: ser biały
Komentarze
2009/10/01 08:20:39
Jejciu, jakie apetyczne knedelki! Chętnie bym zjadła sobie taką porcyjkę , koniecznie na takim talerzyku i w Twoim towarzystwie !:))
Pyszniutko wyglądają i są ładne i kształtne Kochana !:))
Buźka na dobry dzionek:**
-
2009/10/01 08:41:07
zgadzam się z Majanką:) muszą być pyszne, pięknie wyglądają:) a moje ulubione knedle to z truskawkami lub z brzoskwinką, również z wierzchu polane słodką śmietanką:] pozdrawiam cieplutko
-
2009/10/01 09:02:03
Ooo, wpraszam się na porcyjkę :) Miałam ochotę ostatnio na biały serek,a tutaj takie pychotki z nim :)
-
2009/10/01 09:19:36
ale pyszności, no porwałabym takiego jednygo knedelka :) hmmm a może całą porcję hihi
-
2009/10/01 09:26:41
O jakie mało tłuste danie z kuchni węgierskiej;-) Ser lubimy więc takie knedle by nam z pewnością smakowały.
-
2009/10/01 09:36:38
super :-) , myślę , że moim dzieciom by takie knedle zasmakowały , przepis zapisany :-)
-
2009/10/01 09:51:34
gdyby nie to lepienie to pewnie i ja bym sie skusila... a tak to poogladam sobie chociaz piekne fotki! :-)
-
2009/10/01 10:11:07
Ale fajny przepis :). Jestem wielką amatorką klusek wszelkich, Twoje już wylądowały na mojej top liście :).
-
2009/10/01 10:41:08
Knedle bardzo źle kojarzą mi się z dzieciństwa. Chyba każdy ma takie traumy z dzieciństwa, ale te knedle zjadłabym z ogromną przyjemnością. Pychotka. Pozdrawiam cieplutko
-
2009/10/01 12:28:57
Ale fajnie że się skusiłaś na te knedle. Bardzo się cieszę że smakowały, bo to najważniejsze :)
-
2009/10/01 12:39:08
Jakie pysznosci. Az mi slinka cieknie :) Uwielbiam knedle z dodatkiem smietany :))
-
2009/10/01 13:22:13
pysznosci zrobilas,bardzo mi sie te knedle podobaja!!!

Pozdrawiam :)
-
2009/10/01 15:22:28
Z dodatkiem manny nie robiłam ... a tak zachwalane z przyjemnością sobie zrobię :)
-
2009/10/01 16:28:54
A ja z podobnego ciasta ( też z manną) robię leniwe pierogi. Takie knedle bez śliwek w środku mniej uciążliwe do wykonania. Ja niedawno robiłam ze śliwkami i trochę się namęczyłam :)
-
2009/10/01 20:04:26
Zamawiam z dostawą na jutrzejszy obiad ;)
Ależ mi smaka narobiłaś jej-ciu...
-
2009/10/01 20:39:03
do knedli, klusek kopytek ani pierogow to ja meza nie przekonam;)
-
2009/10/02 12:17:28
Też mam oko na te knedle:)) Piekłam chleb cypryjski z halloumi, przepyszny z samym masłem:)) I tylko zimny, bo taki ciepły w ogóle mi nie smakował:))
-
2009/10/04 06:26:06
Majanko ślicznie Ci dziękuję kochana:) No ja też bym chętnie obiadek w twoim towarzystwie zjadła:**** Może kiedyś i to nam się uda :) Buziaczki:**

Ilko bardzo dziękuję:) Ja knedle najbardziej lubię ze śliwkami :D Ale z brzoskwiniami też będę musiała spróbować:)

Tili jak tylko masz ochotę to zapraszam:)

Mietowko nooo z porwaniem to będzie trudno, bo ta porcyjka jest pod szczególną ochroną;)))

Grumko to prawda, że ciężko było znaleźć coś mało tłustego w kuchni węgierskiej;))

Ewusiek mnie bardzo smakowały:D Mam nadzieję, że i Twoim dzieciom posmakują:)

Cudawianko bardzo dziękuję:) No tak, gdyby nie to lepienie, to robiłabym je częściej;))))

Laghur bardzo się cieszę i dziękuję:)

Amatoreczko każdy ma taką traumę z dzieciństwa - moja były kiedyś pomidory;)) Ale teraz juz się przełamałam i je uwielbiam ;))

Edysiu ja też się cieszę, że się na nie skusiłam;)))) A Ty przecież wiesz, jak uwielbiam Twoje obiadki :***

Majazteca bardzo dziękuję:) A z dodatkiem śmietany mam tak samo;))

Gosiu bardzo dziękuję:)

Szarlotku warto próbować różne nowinki ;)

Grażyno a to prawda, że ze śliwkami dużo trudniej :) Ale za to jednak pyszniej;)

Mafilko cieszę się:) A zamówienie zrealizowane;)

Iwonko to mnie nie dziwi;) On jednak na innej kuchni jest wychowany;)))

Andziu to pewnie niedługo i u Ciebie będę;) A co do chleba, to ja rzadko ciepły jadam;) myslę, że jak był ciepły to nie czuć było jeszcze tego posmaku sera ... no zimny jest dużo lepszy:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...