Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Węgierskie knedle z białego sera

atina_bc

Na taki obiad miałam ochotę juz od dawna. Edysia zachwalała, że knedle są łatwe do zrobienia i przede wszystkim bardzo smaczne. Ja tam Edysi zawsze wierzę i tym razem knedle okazały sie dokładnie takie jak mówiła. Co prawda, jak zobaczyłam przygotowaną masę, to miałam pewne obawy, czy dam radę ulepić z niej kulki. Okazało się jednak, że zupełnie niesłusznie, musiałam tylko troszkę mąka posypywać ręce i wyszły mi pyszne knedle. Co prawda, nie tak kształtne jak u Edysi, ale pyszne.

Węgierskie knedle z białego sera

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 800 g suchego twarogu (użyłam półtłustego)
  • 80 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g kaszy manny
  • 30 g mąki pszennej
  • sól
  • kwaśna śmietana 18% do polania i cukier kryształ do posypania

Twaróg zemleć i dobrze utrzeć dodając miękkie masło, jajka, mannę, mąkę oraz sól (można krótko ucierać mikserem tak, żeby w ser dobrze wmieszać jajka, a potem wyrabiać już ręcznie). Formować nieduże knedle i wkładać na osolony wrzątek. Gotować aż knedle wypłyną do góry i jeszcze chwilkę.

Podawać gorące, polane śmietaną i posypane cukrem. Można też polać je bułką tartą zrumienioną na maśle i również posypać cukrem.

Smacznego:-)

Węgierskie knedle z białego sera

Komentarze (18)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Jejciu, jakie apetyczne knedelki! Chętnie bym zjadła sobie taką porcyjkę , koniecznie na takim talerzyku i w Twoim towarzystwie !:))
    Pyszniutko wyglądają i są ładne i kształtne Kochana !:))
    Buźka na dobry dzionek:**

  • ilka_86

    zgadzam się z Majanką:) muszą być pyszne, pięknie wyglądają:) a moje ulubione knedle to z truskawkami lub z brzoskwinką, również z wierzchu polane słodką śmietanką:] pozdrawiam cieplutko

  • tilianara

    Ooo, wpraszam się na porcyjkę :) Miałam ochotę ostatnio na biały serek,a tutaj takie pychotki z nim :)

  • mietowka22

    ale pyszności, no porwałabym takiego jednygo knedelka :) hmmm a może całą porcję hihi

  • grumko

    O jakie mało tłuste danie z kuchni węgierskiej;-) Ser lubimy więc takie knedle by nam z pewnością smakowały.

  • ewa-r

    super :-) , myślę , że moim dzieciom by takie knedle zasmakowały , przepis zapisany :-)

  • cuda.wianki

    gdyby nie to lepienie to pewnie i ja bym sie skusila... a tak to poogladam sobie chociaz piekne fotki! :-)

  • laghur

    Ale fajny przepis :). Jestem wielką amatorką klusek wszelkich, Twoje już wylądowały na mojej top liście :).

  • amatoreczka-pl

    Knedle bardzo źle kojarzą mi się z dzieciństwa. Chyba każdy ma takie traumy z dzieciństwa, ale te knedle zjadłabym z ogromną przyjemnością. Pychotka. Pozdrawiam cieplutko

  • edysia79

    Ale fajnie że się skusiłaś na te knedle. Bardzo się cieszę że smakowały, bo to najważniejsze :)

  • majazteca

    Jakie pysznosci. Az mi slinka cieknie :) Uwielbiam knedle z dodatkiem smietany :))

  • gosiab_3

    pysznosci zrobilas,bardzo mi sie te knedle podobaja!!!

    Pozdrawiam :)

  • szarlotek

    Z dodatkiem manny nie robiłam ... a tak zachwalane z przyjemnością sobie zrobię :)

  • grazyna1961.only

    A ja z podobnego ciasta ( też z manną) robię leniwe pierogi. Takie knedle bez śliwek w środku mniej uciążliwe do wykonania. Ja niedawno robiłam ze śliwkami i trochę się namęczyłam :)

  • mafilka

    Zamawiam z dostawą na jutrzejszy obiad ;)
    Ależ mi smaka narobiłaś jej-ciu...

  • iis111

    do knedli, klusek kopytek ani pierogow to ja meza nie przekonam;)

  • andzia-35

    Też mam oko na te knedle:)) Piekłam chleb cypryjski z halloumi, przepyszny z samym masłem:)) I tylko zimny, bo taki ciepły w ogóle mi nie smakował:))

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję kochana:) No ja też bym chętnie obiadek w twoim towarzystwie zjadła:**** Może kiedyś i to nam się uda :) Buziaczki:**

    Ilko bardzo dziękuję:) Ja knedle najbardziej lubię ze śliwkami :D Ale z brzoskwiniami też będę musiała spróbować:)

    Tili jak tylko masz ochotę to zapraszam:)

    Mietowko nooo z porwaniem to będzie trudno, bo ta porcyjka jest pod szczególną ochroną;)))

    Grumko to prawda, że ciężko było znaleźć coś mało tłustego w kuchni węgierskiej;))

    Ewusiek mnie bardzo smakowały:D Mam nadzieję, że i Twoim dzieciom posmakują:)

    Cudawianko bardzo dziękuję:) No tak, gdyby nie to lepienie, to robiłabym je częściej;))))

    Laghur bardzo się cieszę i dziękuję:)

    Amatoreczko każdy ma taką traumę z dzieciństwa - moja były kiedyś pomidory;)) Ale teraz juz się przełamałam i je uwielbiam ;))

    Edysiu ja też się cieszę, że się na nie skusiłam;)))) A Ty przecież wiesz, jak uwielbiam Twoje obiadki :***

    Majazteca bardzo dziękuję:) A z dodatkiem śmietany mam tak samo;))

    Gosiu bardzo dziękuję:)

    Szarlotku warto próbować różne nowinki ;)

    Grażyno a to prawda, że ze śliwkami dużo trudniej :) Ale za to jednak pyszniej;)

    Mafilko cieszę się:) A zamówienie zrealizowane;)

    Iwonko to mnie nie dziwi;) On jednak na innej kuchni jest wychowany;)))

    Andziu to pewnie niedługo i u Ciebie będę;) A co do chleba, to ja rzadko ciepły jadam;) myslę, że jak był ciepły to nie czuć było jeszcze tego posmaku sera ... no zimny jest dużo lepszy:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci