Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Makowiec z bakaliami

atina_bc

Chwilkę mnie tutaj nie było i nie miałam okazji złożyć Wam życzeń, więc dzisiaj przyjmijcie spóźnione, ale najserdeczniejsze życzenia szczęśliwego Nowego Roku! Niech Wam przyniesie dużo radości, miłości, zdrowia i spełnienia marzeń!

Makowiec, który tutaj prezentuję był przebojem tegorocznych Świąt. Wypatrzyłam go u Dorotus, a ponieważ ona zachwalała prostotę jego przygotowania postanowiłam go upiec. I jedno mogę powiedzieć - jest prosty i pyszny. Ja dodatkowo poszłam na łatwiznę i użyłam masy makowej, jednak bakalii dałam tyle ile w przepisie.

Makowiec z bakaliami

Składniki na formę 20x30 cm:

  • 500 g suchego maku (dałam masę makową)
  • pół szklanki miodu (pominęłam)
  • 5 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • 3 jabłka, obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 120 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 10 łyżek zmielonych migdałów
  • ekstrakt migdałowy - do smaku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • po pół szklanki z każdego rodzaju bakalii: skórka pomarańczowa, rodzynki, śliwka suszona (posiekana), orzechy (posiekane)

Mak 12 godzin wcześniej sparzyć gorącą wodą i zostawić do namoczenia. Odsączyć z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Masę maślaną wymieszać z makiem, dodać miód, jabłka, amaretto, ekstrakt migdałowy, zmielone migdały, proszek do pieczenia, bakalie. Wymieszać. Pianę z białek ubić na sztywno, wmieszać do masy.

Piec w temperaturze 175ºC, przez 50 minut. Dowolnie udekorować.

Smacznego :-)

Makowiec z bakaliami

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 01.XII.2009 - 05.I.2010

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • zaytoona

    Ubóstwiam makowce! U mnie na stole zagościła plecionka - ale właściwie bardzo chętnie w najbliższym czasie skuszę się na to ciasto w najczystszej postaci. ;))

    Pozdrawiam!

  • majanaboxing

    Wspanialy makowiec Anitko! Bardzo mi się podoba, jest pełen maku, pełen bakalii, uwielbiam takie ciasta!:)
    Piękne zdjęcia w pięknej scenerii :))
    Pozdrówki ciepłe :)

  • edysia79

    Makowce uwielbiam, ale w tym roku nie udało mi się już upiec :(
    Twój wygląda bardzo zachęcająco :)

  • Gość: [waniliowybloganny] 85.222.87.*

    No i jak - smakował Wam? To ulubiony makowiec mojej rodziny, ale ten przepis podoba mi się bardziej , ze względu na mielone orzechy :)

  • iis111

    Anitko gdzie sie Ty tyle podziewalas?;) Szczesliwego Nowego Roku. Zapisze sobie przepis, pewnie sie przyda za rok:)

  • bea.w.kuchni

    I ja kocham makowce Atinko, dobrze wiec, ze i Ty ten wypiek polecasz :)

    Wszystkiego najwspanialszego w Nowym Roku! Niech bedzie radosny i niezapomniany :)

    Pozdrawiam serdecznie!

  • gosiaa99

    Wspanialy! ;) Przypomina mi makowiec japonski jaki robilsmy na wigile w moim domu rodzinnym ;)

  • atina_bc

    Zaytoona a ja za makowcami nie przepadam, ale ten pokochałam :)

    Majanko ślicznie Ci dziękuję Kochana:) No to jest makowiec w czystej postaci, bez zbędnych dodatków, czyli ciasta;)))))

    Edysiu bardzo Ci dziękuję:) No mnie też nie udało się wszystkiego upiec , co chciałam ;)

    Anno bardzo nam smakował:) Zniknął szybciej niż się piekł;) A w tym makowcu są migdały mielone, nie orzechy;)

    Iwonko zapisz sobie bo warto:) A wiesz, miałam bardzo ciężki przełom roku. Dzięki za życzenia:**

    Beo polecam, polecam:) Ja wielbicielem makowców nie jestem a ten bardzo mi smakował:)

    Bardzo dziekuję za życzenia :*

    Gosiuu koniecznie musze zobaczyć ten makowiec japoński, zaintrygowałaś mnie:)

  • Gość: [kalinka] 95.108.126.*

    hej,

    ile użyłaś masy makowej? czy taką samą ilość jaką masz w przepisie podaną na suchy mak? czyli 500gram?

  • atina_bc

    Kalinko tak masy makowej dałam 500 g .

  • Gość: [beti] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Na jaką wielkość blaszki są te proporcje? Bardzo apetycznie wygląda ten makowiec :-)

  • atina_bc

    Ja piekłam w formie 20 x 30 cm.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci