Blog > Komentarze do wpisu

Kiełki

W zeszłym roku na swoim blogu Bea zamieściła kilka wpisów dotyczących hodowli kiełków. Przeczytałam wszystko z dużym zainteresowaniem, jednak nie odważyłam się na założenie własnej hodowli. Pod koniec roku zupełnie przypadkowo trafiłam w sklepie internetowym na kiełkownicę i wtedy podjęłam decyzję: kupuję i będę hodowała kiełki. I tak oto dzisiaj przedstawiam moje kiełki i garść informacji wyczytanych u Bei i na stronach internetowych dotyczących hodowli kiełków. Chciałabym również bardzo podziękować Bei za mieszankę pysznych kiełków i zarażenie ich produkcją:****

Kiełki

Hodowla kiełków jest bardzo prosta.

Starannie opłukane nasiona namoczyć w letniej, przegotowanej (lub przefiltrowanej) wodzie. Do płukania kiełków także najlepiej używać zawsze letniej, przegotowanej / przefiltrowanej wody. Czas namaczania mniejszych nasion jest krótszy (np. lucerna 4-6godzin), większych - odpowiednio dłuższy (np. soczewica 12 godzin). Następnie wodę z namaczania odlać i nasiona dokładnie wypłukać (woda z płukania i namaczania nasion ma w sobie mnóstwo cennych mikroelementów, warto ją zużyć np. do podlewania roślin).

Namoczone nasiona umieścić w kiełkownicy. Płukać je 2-3 razy dzienne, po każdym płukaniu dokładnie odsączając nadmiar wody. Nasiona muszą być wilgotne, ale nie zamoczone, by nie zgniły. Jeżeli na nasionach pojawią się oznaki pleśni, całą uprawę trzeba niestety wyrzucić. Jednak delikatny puszek pojawiający się na korzeniach to nie pleśń, ale rozwijające się włośniki.

Kiełki rozwijają się najlepiej w temperaturze 20 - 22 stopni. Niższa temperatura hamuje ich rozwój, wyższa przyspiesza, niestety zwiększając jednocześnie niebezpieczeństwo pojawienia się pleśni. Ważne jest, by kiełki rosły w półcieniu, nigdy w pełnym słońcu; nasiona muszą też mieć stały dopływ tlenu, dlatego należy 'rozdzielać' nasiona podczas płukania co zapewni im równy dostęp powietrza.

Przed spożyciem usunąć nasiona, które nie wykiełkowały. Gotowe do spożycia kiełki należy przechowywać w lodówce, wcześniej jednak trzeba je dobrze odsączyć i lekko osuszyć, by w pojemniku, w którym będą przechowywane nie było zbyt dużo wilgoci. Można je przechowywać do kilku dni, w plastikowym lub szklanym pojemniku z pokrywką,. Nie warto jednak przechowywać ich zbyt długo, gdyż z każdym dodatkowym dniem tracą one część swoich cennych substancji. Po każdym kiełkowaniu należy starannie wymyć pojemnik aby usunąć wszystkie powstające podczas procesu bakterie.

Warto również pamiętać, że nie należy wykorzystywać do hodowli nasion roślin psiankowatych - papryki, pomidora i ziemniaka, ponieważ zawierają one szkodliwe alkaloidy. Do hodowli kiełków należy używać tylko specjalnych nasion organicznych lub tych przeznaczonych do spożycia. Nasiona przeznaczone do uprawy rolnej zawierają bowiem pestycydy i inne środki chemiczne!

Najłatwiej jest uzyskać kiełki z ziaren soczewicy, fasoli mung, lucerny czy rzodkiewki, natomiast kłopoty mogą sprawić nam kiełki soi, gorczycy, ciecierzycy oraz siemienia lnianego - ich nasiona podczas kiełkowania wytwarzają śluz, przez co hodowla wymaga częstego płukania (3-4 razy dziennie).

Małe kiełki zielone spożywamy tylko w postaci surowej. Do grupy tej należą min. kiełki lucerny, koniczyny, rzodkiewki, kapusty, brokuła, cebuli, a także słonecznika. Jeżeli spożywamy regularnie i w dużych ilościach kiełki soczewicy, fasoli mung i adzuki należy je przed zjedzeniem poddusić. Mniejsze ilości tych kiełków możemy jeść na surowo. Do kiełków, które wymagają gotowania zaliczamy kiełki soi, garbanzo (ciecierzycy), pszenicy, kukurydzy, groszku, a także większe odmiany fasoli.

Kiełki słonecznika: czas namaczania nasion:8-10 h, czas kiełkowania:2-3 dni, jeść surowe

Kiełki

Kiełki słonecznika dostarczają organizmowi fosforu i wapnia, a więc substancji mineralnych wzmacniających kości i zęby oraz niezbędnego w procesie krwiotwórczym żelaza. Pozytywnie wpływają na przemianę materii, szczególnie tłuszczów i węglowodanów.

Nasiona słonecznika są dosyć podatne na gnicie. Przyczyną są przezroczyste błonki pokrywające nasiona, których warto się pozbyć przed kiełkowaniem. Po odmoczeniu ziarna intensywnie mieszamy, po czym wybieramy przezroczyste łupinki wypływające na powierzchnię wody. Zmieniamy wodę i czynność powtarzamy kilka razy.

Kiełki lucerny: czas namaczania nasion:4-6 h, czas kiełkowania:5-6 dni, jeść surowe.

Kiełki

Kiełki lucerny są cennym źródłem, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.

Kiełki

/mieszanka kiełków soczewicy, białej rzepy i mung/

środa, 24 lutego 2010, atina_bc
Tagi: kiełki
Komentarze
2010/02/24 09:43:08
Zachęciłaś mnie - jutro kupuję nasiona :)
-
2010/02/24 09:44:22
Świetny pomysł-hodować własne kiełki:) Pozdrawiam:)
-
2010/02/24 09:52:06
Wyglądają bardzo kusząco! :) Mogłabyś podać namiary na kiełkownicę? Mam duży zapas nasion, a hodowla słoikowa zupełnie mi nie idzie. :/

Pozdrawiam!

-
2010/02/24 09:54:16
najbardziej podobają mi się kiełki słonecznika i lucerny, chociaż jeść, jeszcze kiełków nigdy nie próbowałam.
-
2010/02/24 10:07:09
Anitko Kochana, cudny wpis o kiełkach! :))) Jak juz wiesz, próbowałam kiełkowania w słoiczku... Wyszło mi tylko częściowo, jadłam kiełki właściwie tylko 2 dni, musiałam potem wyrzucić. Myslę, ze najlepiej własnie kupić taką kiełkownicę, którą Ty masz i chyba się skuszę.. niedługo. Nasionka mam od Bei :)))
Marzą mi się takie kiełki jedzone z jajkiem i rzodkiewką, mniam:) Tak wiosennie :)))

Buziolki serdeczne kochana :***
-
2010/02/24 10:23:02
tak! kiełki! to jest ten czas i tego mi właśnie trzeba! dzięki! pozdrawiam wiosennie!
-
Gość: Taka sobie o , 95.108.59.17*
2010/02/24 11:43:39
Widzę, żę www.kiełki.info Pani czyta :)
-
2010/02/24 11:44:30
Atinko! Dziękuję - za powiew wiosny po przeczytaniu tego "kiełkowego" posta :)
-
2010/02/24 11:48:59
Piękne zdjęcia, szczególnie podoba mi się ostatnie :)
-
2010/02/24 12:05:50
Bardzo apetyczne zdjęcia, tylko sięgnąć po nie...pozdrawiam.
-
2010/02/24 12:16:46
Takie sugestywne i piękne foto zapewne zachęci nas do hodowli tych ciągle niedocenianych a jakże wartościowych w mikroelementy,witaminy, enzymy i wiele innych wzmacniających organizm kiełków. Szczególnie teraz w okresie zbliżającej się wiosny jak najbardziej są zalecane.
Pozdrawiam :)
-
2010/02/24 13:46:00
hehe ja też zaczełam już kielkowa hodowle :) a w tym roku koniecznie musze spróbować słonecznika, tak ładnie i mięsiście wygląda :)
-
Gość: Krokodyl, aapq69.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/02/24 14:20:38
Gratuluję. Ja na razie tylko kup0iłam pojemnik i nasiona. ;-)) Leniwiec ze mnie, więc tylko moge pozazdrościć. :-)))
-
Gość: Kasik, 95.108.59.17*
2010/02/24 15:36:07
A czy któraś z Pań orientuje się czy kiełki można zamrażać? :)
-
2010/02/24 19:48:35
Jak patrzę na Twoje kiełki to żałuję okrutnie, że natura obdarzyła mnie rękami uśmiercającymi wszystko co w doniczkach itp :) U mnie nawet kaktus nie rośnie, za to babki drożdżowe rosną jak szalone :D

Wpadam na zdrową dawkę do Ciebie :)
-
2010/02/24 20:59:38
Przepiękne zdjecia :) Ja co prawda jeszcze nigdy ich nie uprawiałam, ale chyba zacznę, bo mają mnóstwo witamin.
-
2010/02/24 22:01:39
nie przepadam za kielkami, ale wiem ze sa zdrowe:)
-
2010/02/25 09:02:45
Kiełki królują u mnie już od paru lat i Atinko powiem Ci, że najbardziej psuje mi rzodkiewka, tzn. kiełki rzodkiewki:)
-
2010/02/25 10:27:32
Grażyno bardzo się cieszę:)

Wiosenko bardzo się cieszę, mnie też się ten pomysł spodobał:)

N_zak bardzo dziekuję:) Tutaj znajdziesz teraz w dobrej cenie : sklep.sekretyzdrowia.pl/product_info.php?products_id=174

Edysiu polecam Ci kiełki, bo uważam że są świetnym dodatkiem :) A teraz na wiosnę, to już w ogóle świetnie smakują:)

Majanko przykro mi , że miałaś takie problemy ze swoją uprawą. Myślę, że zakup takiego naczynia to świtny pomysł:) Nie zwlekaj Kochana:)

Luisafoodie witam i pozdrawiam:)

Taka sobie o nie tylko tę stronę;) Ale faktycznie jest tam dużo fajnych informacji:)

Misbasiu bardzo dziękuję:) taki powiew się przyda, chociaż i za oknem już co raz więcej wiosny;)

Aniup bardzo dziękuję:)

Kass ślicznie Ci dziekuję:) I sięgaj , proszę bardzo:)

Dagmaro bardzo dziękuję:) Mam nadzieję, że będzie kilka osób, które zdecydują się na wprowadzenie do swoich posiłków kiełków, bo na prawdę warto :)

Aklat no to widzę, że nie tylko mnie wzieło na kiełki;)))

Krokodylku no to widzę, że już wszystko masz co trzeba;)

Kasik no ja niestety nie mam pojęcia :( Może Ktoś inny pomoże?

Tili oj nie wiedziałam, że Ty masz takie zdolności do uśmiercania;)))) A może jednak warto spróbować i takim nasionkom nic nie zaszkodzi;)

Kasiaaaa bardzo dziękuję:) Polecam:)

Iwonko czasami tak bywa ;)

Alinko o widzisz znowu coś nas łączy;))) A rzodkiewkę powiadasz, mam takie nasionka, to sobie niedługo wrzucę do hodowania:)
-
2010/02/25 19:45:59
Ale wiosennie sie u Ciebie zrobilo. Kielki wygladaja slicznie i fajnie mozna je wykorzystac. Chetnie sama wyhoduje takie :)
-
2010/02/25 19:49:00
ja nie mam kiełkownicy, ale radzę sobie ze słoikiem, ostatnio uprawa kiełków idzie u mnie pełną parą
fajne są no nie?
-
2010/02/26 20:54:33
Przymierzam się do zakupu kiełkownicy. Pozazdrościłam Bei, teraz zazdroszczę Tobie :)
-
2010/02/27 09:56:06
Karolko bardzo dziękuję:) Postanowiłam troszkę wiosnę przywołać;)))

Agatko nawet bardzo fajne :)

Maltuś no ja też pozazdrościłam Bei i tak to się skończyło, ze zakupiłam kiełkownicę:)
-
2010/03/01 21:13:59
O proszę,
i pomyśleć, że u mojej babci leży nieużywane urządzenie do hodowania kiełków..
-
2010/03/03 11:24:06
Olciaky to może pomyśleć, o jego odkurzeniu?;)
-
2010/03/04 19:07:27
Ciesze sie bardzo Atinko, ze Cie tak pozytywnie 'zarazilam' kielkami :) Piekne je wyhodowalas!

I ciesze sie, ze 'mieszanka' smakuje ;)

Pozdrawiam!
-
Gość: taptap, d-85-91-17-63.ftth.ie.magnet.ie
2010/07/22 23:57:17
A ja zamierzam hodować kiełki w naczyniu do gotowania na parze...
-
Gość: Aga, apn-77-114-44-219.dynamic.gprs.plus.pl
2010/10/28 20:27:51
Witam, wlasnie robie kielki z fasoli Mungo (mała, zgrabna, zielona :) ) i po 2 dniach podczas plukania zaczely sie oddzielac łupinki. Czy przeplukac i pozbyc sie wszystkich pustych lupinek-łusek czy maja zostać w komplecie?
-
2010/10/28 20:56:01
Aga ja zawsze pozbywam się tych łupinek. najczęściej zaraz po namoczeniu, delikatnie obieram ziarenka, a jak się nie da, to później. jak je zostawisz, to mogą się zacząć psuć i zepsują całą uprawę.
-
Gość: Aga, apn-77-114-66-63.dynamic.gprs.plus.pl
2010/10/29 14:56:50
Atino bardzo dziekuje za radę, jak widać raczkuje w temacie kiełkowania ale staram sie ;) i liczę na cd pomocy czyli w razie moich laickich pytań bede prosić o podpowiedzi.
Pozdrawiam
-
2010/12/10 18:18:28
Witam!

Ja tak troszkę komercyjnie się pochwalę kiełkami.

Pod adresem www.kielki.net prowadzimy sklep tematyczny, dla osób zainteresowanych kiełkowaniem w domu. Posiadamy już ponad 20 gatunków nasion, w dużych i małych opakowaniach. Polecam ze względu na bardzo konkurencyjne ceny i nasiona wysokiej jakości (na co dzień wykorzystywane w profesjonalnej produkcji).

Dodatkowo dla osób zainteresowanych tematem, pod adresem wiedza.kielki.net prowadzimy bloga o kiełkach i kiełkowaniu. Poza opisanymi metodami uprawy, opisami właściwości kiełków różnych gatunków, mamy sporą liczbę przepisów. Zapraszam!
Marcin Szydelski
-
2011/04/14 13:24:06
Mam problem z hodowlą kiełków słonecznika - na drugi/trzeci dzień pleśnieje.. Co robić????...
-
2011/04/19 22:04:19
Volatilis przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale miałam kłopoty z netem ... Co do słonecznika, to faktycznie nie jest prosto go hodować. jego nasiona maja takie jakby błonki, i żeby później nie było problemów, to dobre jest po namoczeniu je ściągnąć, a dopiero później dać do kiełkownicy. Mam nadzieję, że to właśnie one powodują, że hodowla pleśnieje. Nie dawaj też zbyt dużo nasionek, lepiej dać mniej niż za dużo, to wtedy też się łatwiej hodują:) mam nadzieje, że się uda:) Pozdrawiam!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...