Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Pizza na cienkim cieście

atina_bc

Uwielbiam pizze więc nie mogło jej u mnie zabraknąć właśnie dzisiaj, kiedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Moją ulubioną pizze przygotowuję na cieście z przepisu znalezionego u Dorotus. Bardzo lubię to cieniutkie i chrupiące ciasto. Dzisiejsza pizza jest z salami i pieczarkami.

Pizza

Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy 30 cm):

  • 1 łyżka suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 3,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • sos pomidorowy
  • 200 g pieczarek
  • 100 g salami
  • ser żółty i mozzarella

Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5 - 10 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać drożdże, oliwę, dodać 1,5 łyżeczki soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (1,5 godziny).

Kiedy ciasto rośnie przygotować sos pomidorowy i pozostałe składniki do obłożenia pizzy.

Składniki na sos:

  • 230 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku, drobno pokrojony
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczka suszonej bazylii
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu

Wszystkie składniki sosu umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować 10 minut.

Pieczarki pokroić i podsmażyć na masełku. Ser żółty zetrzeć na tarce, a mozzarelle poszarpać na kawałki.

Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Uformować spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.

Spód posmarować sosem pomidorowym, a następnie wyłożyć ulubione dodatki. Piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC). Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.

Smacznego:-)

Pizza



Komentarze (17)

Dodaj komentarz
  • grazyna1961.only

    Pysznie wygląda! I fajne dodatki :)

  • gospodarnanarzeczona

    Ah pycha. choć ja wolę tak po włosku i mniej dodatków. ale to przeiceż nic trudnego. pozdrawiam

  • gosiab_3

    wspaniale wyglada!! normalnie monitor bym ugryzla......
    Pozdrawiam cieplutko :)

  • viridianka

    a ja pizzę zrobię jutro z Siostrą, ale pewnie ze sprawdzonego przepisu który mam już na blogu :)
    pyszniaście wygląda, chociaż ja wolę bez-mięsną wersję ;)

  • atina_bc

    Grażyno bardzo dziękuję:)

    Gospodarna narzeczono a ja lubię wrzucać to, co mam w lodówce;) często jadam też sam sos i ser :) Pycha:)

    Gosiu jak sie cieszę, że Cię widzę:) Ślicznie dziękuje za miłe słowa:)

    Viridianko bardzo dziękuję:) Ja jak mam sprawdzony przepis, to też niechętnie sięgam po nowy;)) A ten akurat uwielbiam :D

  • iis111

    poprosze kawaleczek. ja uwielbiam pizze, szczegolnie z pieczarkami i salami. Moj maz sie dopytuje o pizze wiec pewnie niedlugo ja zrobie

  • majanaboxing

    Anitko, świetna pizza! Pieczarki, salami, mozzarella - pyszne dodatki ! Pizza okrągła i śliczna - taka włoska, bo i na cienkim cieście, jaką jedzą Włosi:)) Chętnie sięgnę kiedyś po Twój sprawdzony przepis :) Jestem ciekawa tej pizzy :))
    Ach i chyba widzę tam kawałek Twojej dłoni? Czy się myle? :)))
    Buźka :***

  • kasiaaaa24

    Widzę po bokach, że świetny przepis na ciasto. Ojej, nawet na noc pozwoliłabym sobie na co najmniej jeden kawałeczek :)

  • gosiaa99

    Wspaniała.. a ten ser na górze..poezja:)

  • abbra

    Chrupiąca pizza prosto z pieca - pychotka ! I do tego z salami i pieczarkami :) Mniam !

  • atina_bc

    Iwonko oczywiście częstuj się:) A mężowi zrób koniecznie :D

    Majanko ślicznie Ci dziękuje:) Ja też lubię takie dodatki :) Oczywiście nic Ci nie umknie;) To faktycznie kawałek mojej dłoni, chociaż starałam się, by było jej jak najmniej;))

    Kasiuuuu ja jestem bardzo zadowolona z tego przepisu, tym bardziej, że używam go już od dawna:)

    Gosiuu bardzo dziękuje:) U mnie na pizzy musi być dużo sera;))

    Abbro ślicznie dziękuję:) No taką chrupiącą prosto z pieca, to ja uwielbiam:)

  • edysia79

    Ja też robiłam pizzę z tego przepisu i bardzo nam smakowała, a mi szczególnie, bo lubię cienkie ciasto. Twoja na pewno była pyszna, bo ma wspaniałe dodatki, czyli takie jak lubię, łącznie z salami do którego przekonałam się dopiero niedawno :)

  • majazteca

    O nie, kolejna pizza :)) Nie wiem jak ja to wytrzymuje bo co jedna, to piekniejsza i smaczniejsza :) Taka pizze jak Twoja bardzo lubie. Duzo dodatkow i chrupiacy spod. Mniam!

  • olciaky

    Mniam, moja też była na cienkim cieście. Takie lubię najbardziej:)
    Pozdrówka, Atinko!

  • pandora81

    Mój synek dojrzał ten przepis (zaglądając mi przez ramię) i już wiem co będzie jutro na obiad :D

  • atina_bc

    Edysiu to prawda z tego przepisu wychodzi pyszne i cieniutkie ciasto:) ja w zasadzie od pewnego czasu innego ciasta nie robię do pizzy:) A co do dodatków, to ja salami uwielbiam, a na pizzy to obowiązkowo muszę mieć górę sera;)))

    Majazteca bardzo dziękuję:) Ja też bardzo lubię chrupiące pizze:)

    Olciaky to widzę , że lubimy to samo :)

    Pandoro bardzo sie cieszę, że się spodobała:) No ja raczej blogi dla bezpieczeństwa przeglądam samotnie;))

  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    nie wiem co zrobiłam żle, ale moje ciasto wyszło fatalne, twarde i okropne, więc zjadłam same dodatki

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci