Blog > Komentarze do wpisu

Surówka Coleslaw

Dzisiaj proponuję pyszną surówkę, ze sprawdzonego przepisu Cudawianki. Przed przygotowaniem jej nie doczytałam, że najlepiej jest ją przygotować dzień wcześniej i przygotowałam ją w tym samym dniu, w którym podawałam. Kapusta była nieco twardawa, i cała surówka jednak dużo lepsza jest po nocnym leżakowaniu w lodówce.

Surówka Colesław

Składniki (na bardzo dużą miskę):

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru-pudru
  • 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Małą główkę kapusty (oprócz głąba ze środka) poszatkować drobno nożem lub w malakserze. Posolić obficie i odstawić na jakieś dwie godzinki.

Marchew zetrzeć na tarce na dużych (lub średnich) oczkach, cebule obrać i drobno poszatkować w kosteczkę. Dołożyć do miski z kapusta. wymieszać.

W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem.

Wstawić do lodówki do przegryzienia się i w celu zmięknięcia kapusty. Najlepiej na całą noc plus pół dnia do chwili obiadu.

Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany. Można również dodać soli i pieprzu, jeśli jest za mało.

Tak przygotowana surówkę coleslaw można trzymać nawet trzy dni w lodowce.

Smacznego:-)

piątek, 23 kwietnia 2010, atina_bc
Komentarze
2010/04/23 06:13:12
O, tak, dobrze że przypomniałaś tę surówkę:) właśnie myślałam, jaką by tu zrobić
-
2010/04/23 06:36:01
Dzień doberek:))
Do tej surówki nie trzeba mnie namawiać , jest pyszna! :)) Tak też własnie u Ciebie wygląda - smaczniutko :)) I znowu widzę śliczną miseczke:)

Miłego dnia Anitko:**
-
2010/04/23 08:03:50
ta z kapusty, to jedna z ulubionych surówek
i lubię taką chrupiącą, bez nocnego leżakowania :-)
-
2010/04/23 08:37:50
Pychotka i jaka bomba witaminowa :)
-
2010/04/23 09:48:26
nam wlasnie taka smakuje najlepiej wlaczajac lezakowanie ;-) pozdrawiam Cie Atinko!
-
2010/04/23 17:32:26
Negresco bardzo się cieszę:) Wiesz to świetna pora na tę surówkę :)

Majanko dzieńdoberek :) Bardzo Ci dziękuje Kochana:) Wiem , że Ciebie akurat do surówek i sałatek nie trzeba namawiać :) To może w przyszłym tygodniu ?;)

Ugotujmy wiadomo, każdy ma swoje smaki :)

Tili o tak zgadza się w 100%:)

Cudawianki nam tak samo:) Pozdrawiam serdecznie:*
-
2010/04/23 17:35:04
Anitko, a no nie trzeba ;) Chętnie, ale z pominięciem śmietany i majoneziku ;)
Buźka:**
-
2010/04/23 21:42:25
Anitko, czaję się na te surówkę już od dłuższego czasu:) Pozdrawiam.
-
2010/04/24 08:31:09
To jedna z moich ulubionych surówek . Najbardziej lubię latem, z młodej kapusty :)
-
2010/04/24 21:22:16
Bardzo lubię tą surówkę, robię bardzo podobnie, ślicznie u Ciebie wygląda.... pozdrawiam i miłego weekendu ;)
-
2010/04/25 07:56:04
Majanko to może lepiej poczekać ;)

Alinko nie zwlekaj jest pyszna :)

Grażyno ta surówka ostatnio jest u mnie codziennie :)

Anytsujx bardzo dziękuje:) I wzajemnie miłego weekendu :)
-
2013/04/22 20:36:03
Zrobiłam i potwierdzam: jest pyszna!
-
2013/04/29 17:59:17
Alinko bardzo się cieszę :)
-
2013/05/16 21:28:45
Faktycznie świetnie smakuje na drugi dzień
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...