Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Surówka Coleslaw

atina_bc

Dzisiaj proponuję pyszną surówkę, ze sprawdzonego przepisu Cudawianki. Przed przygotowaniem jej nie doczytałam, że najlepiej jest ją przygotować dzień wcześniej i przygotowałam ją w tym samym dniu, w którym podawałam. Kapusta była nieco twardawa, i cała surówka jednak dużo lepsza jest po nocnym leżakowaniu w lodówce.

Surówka Colesław

Składniki (na bardzo dużą miskę):

  • 1 mała główka kapusty
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru-pudru
  • 1/6 szklanki śmietany 30% + 2 łyżeczki
  • 2 łyżeczki mleka
  • 1/2 szklanki majonezu + 1 łyżeczka
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Małą główkę kapusty (oprócz głąba ze środka) poszatkować drobno nożem lub w malakserze. Posolić obficie i odstawić na jakieś dwie godzinki.

Marchew zetrzeć na tarce na dużych (lub średnich) oczkach, cebule obrać i drobno poszatkować w kosteczkę. Dołożyć do miski z kapusta. wymieszać.

W kubku połączyć 1/2 szklanki majonezu z mlekiem, sokiem z cytryny, cukrem pudrem oraz 1/6 szklanki śmietany. Polać gotowym sosem warzywa w misce. Całość dokładnie wymieszać łyżką. Przyprawić solą i pieprzem.

Wstawić do lodówki do przegryzienia się i w celu zmięknięcia kapusty. Najlepiej na całą noc plus pół dnia do chwili obiadu.

Przed podaniem na stół wymieszać surówkę z dodatkową łyżeczką majonezu i dwiema łyżeczkami śmietany. Można również dodać soli i pieprzu, jeśli jest za mało.

Tak przygotowana surówkę coleslaw można trzymać nawet trzy dni w lodowce.

Smacznego:-)

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • negresca

    O, tak, dobrze że przypomniałaś tę surówkę:) właśnie myślałam, jaką by tu zrobić

  • majanaboxing

    Dzień doberek:))
    Do tej surówki nie trzeba mnie namawiać , jest pyszna! :)) Tak też własnie u Ciebie wygląda - smaczniutko :)) I znowu widzę śliczną miseczke:)

    Miłego dnia Anitko:**

  • ugotujmy

    ta z kapusty, to jedna z ulubionych surówek
    i lubię taką chrupiącą, bez nocnego leżakowania :-)

  • tilianara

    Pychotka i jaka bomba witaminowa :)

  • cuda.wianki

    nam wlasnie taka smakuje najlepiej wlaczajac lezakowanie ;-) pozdrawiam Cie Atinko!

  • atina_bc

    Negresco bardzo się cieszę:) Wiesz to świetna pora na tę surówkę :)

    Majanko dzieńdoberek :) Bardzo Ci dziękuje Kochana:) Wiem , że Ciebie akurat do surówek i sałatek nie trzeba namawiać :) To może w przyszłym tygodniu ?;)

    Ugotujmy wiadomo, każdy ma swoje smaki :)

    Tili o tak zgadza się w 100%:)

    Cudawianki nam tak samo:) Pozdrawiam serdecznie:*

  • majanaboxing

    Anitko, a no nie trzeba ;) Chętnie, ale z pominięciem śmietany i majoneziku ;)
    Buźka:**

  • alinkawyka

    Anitko, czaję się na te surówkę już od dłuższego czasu:) Pozdrawiam.

  • grazyna1961.only

    To jedna z moich ulubionych surówek . Najbardziej lubię latem, z młodej kapusty :)

  • anytsujx

    Bardzo lubię tą surówkę, robię bardzo podobnie, ślicznie u Ciebie wygląda.... pozdrawiam i miłego weekendu ;)

  • atina_bc

    Majanko to może lepiej poczekać ;)

    Alinko nie zwlekaj jest pyszna :)

    Grażyno ta surówka ostatnio jest u mnie codziennie :)

    Anytsujx bardzo dziękuje:) I wzajemnie miłego weekendu :)

  • alinkawyka

    Zrobiłam i potwierdzam: jest pyszna!

  • atina_bc

    Alinko bardzo się cieszę :)

  • 6benek

    Faktycznie świetnie smakuje na drugi dzień

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci