Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni lub słonecznika

atina_bc
WeekendowaPiekarnia

Do ostatniego wydania Weekendowej Piekarni Kass zaproponowała pysznie wyglądający żytni chleb. Wiedziałam, że go upiekę, jak tylko zobaczyłam przepis, mam bowiem w domu wielkiego smakosza takich chlebków. Niestety nie miałam pestek dyni, więc zastąpiłam je pestkami słonecznika. Sam chlebek bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo nam smakował.

Chleb żytni na zakwasie z pestkami dyni lub słonecznika

składniki na 1 bochenek (foremka keksowa 25x11cm)

Składniki na zaczyn zakwasowy:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego
  • 120g mąki żytniej typ 2000 (razowej)
  • 50g mąki żytniej typ 720
  • 3/4 szklanki wody

Wymieszać dokładnie i odstawić w przykrytej folią misce, w temp pokojowej na 12 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • 180g mąki żytniej typ 2000
  • 100g mąki żytniej typ 720
  • 100g mąki pszennej typ 650 lub innej
  • 350g wody
  • 2 łyżki melasy
  • 1/2 łyżki kminku utłuczonego w moździerzu (opcjonalnie)
  • 3/4 płaskiej łyżki soli
  • 1/2 szklanki pestek dyni lub słonecznika uprażonych na suchej patelni

Rano do zaczynu dodać resztę składników i wyrobić krótko, można wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą.

Przykryć miskę i odstawić na 1,5 godziny aż ciasto 'ruszy'. Nie musi podwajać objętości, wystarczy jak lekko zacznie rosnąć. Foremkę natłuścić, wysypać otrębami i przełożyć do niej ciasto chlebowe. Wyrównać mokrą dłonią i posmarować wierzch olejem słonecznikowym. Przykryć foremkę folią spożywczą lub włożyć do worka foliowego. Odstawić do wyrośnięcia, aż wypełni foremkę, na około 2 - 2,5 godziny.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C i wstawić chleb. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec jeszcze około 40-45minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić chleb w piecu jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć na kratkę i wystudzić. Chleb jest najlepszy na drugi dzień.

Smacznego:-)

 

Komentarze (12)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Anitko chlebek wygląda cudownie! Uwielbiam właśnie takie chlebki, wiec moge podać rękę Twojemu domowemu smakoszowi ;) Lubię i z dynią i ze słonecznikiem. Cudownie pachną i są przepyszne. Będę musiała kiedyś go upiec.
    Pieknie u Ciebie wygląda !

    Zabieram kromeczkę do pracy.;)
    Miłego dnia !

  • majazteca

    Slicznie i pysznie wyglada. Ja tez mam w domu smakosza tego rodzaju chlebow. Musze Mu koniecznie upiec ten chlebek :)

  • kabamaiga

    Piękny. Uwielbiam pieczywo z pestkami.

  • wiosenka27

    Ojej, pięknie wygląda. Ja tez lubię takie chlebki:)

  • malta_79

    Podoba mi się ten chlebek. Obudzę zakwas i zrobię go :)

  • mafilka

    Atinko, jakie niestety? Ze słonecznikiem jest równie pyszny. Wiem, bo zrobiłam wczoraj właśnie taką wersję :)
    PS. Piekę ostatnio Twój chleb, ten malutki zakwasowiec, jest pyszniasty, znika w jeden dzień, a jedzą go tylko dzieci...

  • justmydelicious

    bardzo podoba mi się kształt tego chlebka :)

  • margot11

    wyjątkowo urodziwy

  • kass55

    Bardzo rustykalnie wygląda, ciemniejszy jakby ale urodziwy jak przystało na razowca!
    Cieszę się że upiekłaś i że smakował, pozdrawiam.

  • aga-aa

    podoba mi się on bardzo bo nie trzeba go wyrabiać łapkami, a tego bardzo nie lubię

  • szarlotek

    Wspaniały! Nie dałam rady upiec go w ramach piekarni i dobrze, bo teraz dam ziarno słonecznika a nie dyni :) Ciemne chleby uwielbiam :)
    Dziękuję ,za zaproszenie o zabawy :)*

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) I oczywiście namawiam na ten chlebek :) Zresztą nie tylko ja;) Jest pyszny i prosty - koniecznie musisz wpisać na listę chlebów do zrobienia;)

    Majko chlebek jest pyszny, więc polecam wszystkim smakoszom:)

    Kabamaiga bardzo dziękuję:) ja również uwielbiam:)

    Wiosenko bardzo dziękuje i polecam:)

    Maltuś dziękuję:) I wiesz myślę, że czas, oby i twój zakwas wstał;) Chlebek pycha , no i bardzo prosty:)

    Mafilko zgadza się jest pyszny i ze słonecznikiem:) Ale wiesz, jak tak chciałam zgodnie z recepturą zrobić i dlatego napisałam niestety;)))
    Bardzo się cieszę, że tamten chlebek smakuje:) Normalnie mam teraz uśmiech od ucha do ucha :)

    Justmydelicious dziękuje bardzo :) A wiesz, to taka wypadkowa foremki i troszeczkę zbyt długiego rośnięcia;)

    Margot ślicznie dziękuję:)

    Kass to przepyszny chlebek:) bardzo rustykalny i pyszny razowiec :) jeszcze nie raz zagości u nas - tego jestem pewna :) Dziękuję za pyszny przepis :)

    Agatko nie lubisz łapek brudzić ?;)))))

    Szarlotku bardzo się cieszę, ze podoba Ci się wersja ze słonecznikiem :) Chlebek pyszny wiec polecam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci