Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Domowa pasta migdałowa i marcepan

atina_bc

Pastę migdałową jak i marcepan można zrobić samemu w domu, szczególnie jak się ma pod ręką świetny przepis Bajaderki. Od kiedy poznałam taki sposób przygotowywania pasty migdałowej, często ją robię i zamrażam. Pasta ta świetnie przechowuje się w zamrażalniku i zawsze ma się ją pod ręką, a może ona mieć szerokie zastosowanie do przygotowania ciast i deserów. Ja często poprzestaje na przygotowaniu samej pasty migdałowej i ją właśnie dodaję do marcepanowych wypieków. Użyłam jej do przygotowania między innymi: Stollen - świątecznej strucli z marcepanem, drożdżowych ślimaczków z marcepanem i rodzynkami, muffinek z marcepanem, migdałowego ciasta z jabłkami.

Pasta migdałowa

Składniki na pastę migdałową:

  • 1 1/2 szklanki migdałów bez skorki
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
  • szczypta soli

Zmielić migdały partiami w malakserze, wymieszać z cukrem pudrem i resztą składników. Całość wyrobić na gładką, twardawa masę. Schłodzić dobrze w lodowce, masa musi być zimna przed kolejna obróbką. Niewykorzystane resztki świetnie przechowują się w zamrażalniku.

Składniki na marcepan:

  • 225g pasty migdałowej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki maki
  • 1 łyżka mleka
  • po 1 łyżce soku pomarańczowego i cytrynowego
  • 1 łyżeczka olejku migdałowego

Pastę migdałowa rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

Smacznego:-)

Marcepan

Komentarze (25)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Wygląda jak batonik:)

  • majanaboxing

    Świetne są te przepisy Anitko! Ja nigdy sama nie robiłam pasty ani marcepanu. Będę musiała skorzystać i faktycznie zrobic taką pastę:)) Wygląda smakowicie i juz sobie wyobrażam jak też ona pięknie pachnie! :)))

    Buźka, dobrej nocki :**

  • szarlotek

    Nie ma jak domowa masa migdałowa...pyszności ! Wiem, bo sama dzisiaj podkradałam z miseczki :)*

  • cuda.wianki

    Atinko, mnie sie ta pasta szczerze bardziej podoba niz marcepan, choc wlasnie marcepan kupny mi przypomina ;-))

  • zawszepolka

    hehe a ja zawsze myślałam że pasta migdałowa to już marcepan :)

  • atina_bc

    Wiosenko to fakt :)

    Majanko może uda mi sie Ciebie wreszcie namówić na tę pastę, bo jest naprawdę pyszna i prosta:) No i pysznie pachnie :)

    Szarlotku to prawda i świetnie Cię rozumiem, też zawsze podjadam;)

    Cudawianko mnie również :D Dlatego tak jak pisałam, prawie zawsze poprzestaje na niej i w takiej formie dodaje do wypieków:) To właśnie ją traktuję jako marcepan :)

    Poleczko a wiesz ja właśnie tak traktuje tę pastę - jako marcepan :D

  • mafilka

    Tez robię z tego przepisu marcepan :) A ostatnio już miewam takiego lenia, że robię z kupnych mielonych migdałów... Smakuje tak samo, choć jest ciut ciemniejsza ;)

  • justmydelicious

    rewelacja!

  • ugotujmy

    mam w domu marcepanowo migdałowych wielbicieli.. sama też do nich należę. chyba skuszę się na takie pyszności.

  • margot11

    super teraz mam je w jednym miejscu :DDD
    tak ja też bardzo lubię ta pastę i marcepan , zresztą przepisy Bajaderki takie są doskonałe

  • kass55

    Nie ma jak dodmowy marcepan, też robię z tego przepisu, jest świetny.
    Pozdrawiam.

  • milk_chocolate84

    pytanko mam, bo może ja coś źle rozumiem. W przepisie na marcepan jest mąka? I nic sie z nią nie robi? Zostaje surowa w marcepanie? Może głupie pytanie ale mnie nurtuje ;)

  • gosiaa99

    Pyszna, uwielbiam marcepan... ach tez sobie musze zrobic:)

  • myniolinka

    świetny pomysł! a ten marcepan ze zdjęcia to u mnie za długo by nie poleżał...:)

  • atina_bc

    Mafilko a tam , że lenia masz od razu;) pracę sobie usprawniasz ;)

    Justmydelicious dzięki:)

    Ugotujmy ja też jestem takim wielbicielem marcepanowym;)

    Margot wreszcie musiałam sobie gdzieś zapisać, bo mi się kartki gubiły;) A przepisy Bajaderki, to ja uwielbiam :)

    Kass taki domowy jest pyszny :)

    Milk chocolate wszystko dobrze zrozumiałaś:) Właśnie tak jest :)

    Gosiuuja też go uwielbiam:)

    Myniolinko u mnie też mu było ciężko, ale wsadziłam go do zamrażalnika, tam jest bezpieczniejszy;)

  • malgorzata.dz

    Korzystam z tego samego przepisu Bajaderki. Jest prosty i świetny w efektach. :)

  • atina_bc

    Zgadzam się z Tobą i dlatego nawet nie szukam innych przepisów;))

  • bea.w.kuchni

    Podpisuje sie pod wszystkimi superlatywami, ktore tutaj padly :) A domowy marcepan jest pyszny! I przynajmniej wiemy, co jemy ;)

    Pozdrawiam!

  • Gość: [gosia] *.dynamic.chello.pl

    mam (może głupie) pytanie. ale białko w paście powinno być zwykłe surowe, czy ubite?

  • atina_bc

    Gosiu zwykłe, nieubite białko się dodaje i wyrabia jak ciasto.

  • kasandraa6

    pasta i marcepan super , oj moja tusza teraz zagrożona
    magiawkuchni.blox.pl/2012/01/Domowa-pasta-migdalowa-i-marcepan.html

  • atina_bc

    Kasandro cieszę się, że przepis Ci przypasował:) Widziałam u Ciebie te pyszności:) Super, że się udały :) Pozdrawiam!

  • Gość: [keep_fresh] *.torun.mm.pl

    Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz pastę migdałową - jest fantastyczna, nie wiem, czy zdążę wykorzystać ją do marcepanowych rożków ;-)

  • Gość: [Kacpi] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Ile migdałów (gramów) potrzeba na 1 i 1/2 szklanki? Po przyrządzeniu pasty z podanej porcji ile gramów wychodzi? Pytam się, bo mam przepis, gdzie potrzebuję 320g pasty migdałowej, a nie mam wyobrażenia, ile waży po przyrządzeniu.
    Z góry dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawia :-).

  • atina_bc

    szczerze powiem, że ciężko mi odpowiedzieć na Twoje pytania. Nigdy nie ważyłam pasty po przyrządzeniu. nigdy też nie ważyłam migdałów ale wydaje mi się, ze potrzeba około 300 g.

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci