Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Flatbreads z "Bourke Street Bakery"

atina_bc

W tym tygodniu Konsti zaproponowałam nam do upieczenia w ramach Weekendowej Piekarni proste, niskie chlebki - flatbreads - z różnymi dodatkami. Przepis z blogu A.Grey pochodzi z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness. Miałam ochotę przygotować ze wszystkimi trzema propozycjami nadzienia, niestety od dłuższego czasu nie mogę kupić świeżego rozmarynu. Tak więc moje chlebki były tylko w dwóch wersjach - z pieczoną papryką i pomidorkami. Obie wersje pyszne. Ciasto również bardzo dobre i proste w przygotowaniu. Myślę, że spokojnie można tutaj eksperymentować z dodatkami i dodawać swoje ulubione. Konsti, świetny wybór, dziękuję:)

Flatbreads z

Składniki na zaczyn:

  • 100g mąki chlebowej
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 70 ml wody
  • 2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Składniki na ciasto chlebowe:

  • 600g mąki chlebowej
  • 13g świeżych drożdży
  • 400ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 20ml mleka
  • 15g (1 1/2 łyżeczki) soli morskiej
  • 180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą. Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać. Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min. Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.

Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 minuty, a następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut. Potem zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 1/2 godziny. Co 30 minut ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy). Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm. Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo, obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć. Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni). Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min. Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180°C przez 25-30 minut (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180°).

Przykładowe dodatki na powierzchnię chlebków:

Pieczona papryka:

  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
  • 55 ml oliwy z oliwek extravergine

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min. Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Flatbreads z

Pomidorki cherry, parmezan i bazylia:

  • 20 pomidorków
  • 50g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 55ml oliwy z oliwek extravergine

Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto. Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

Flatbreads z

Rozmaryn i czarne oliwki:

  • 20ml oliwy z oliwek extravergine
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek

Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego:-)

Flatbreads z

WeekendowaPiekarnia

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • margot11

    Atino , niezwykle smacznie wygląda ta twoje Flatbreads,
    Kolorowe i na pewno bardzo pachnące , bo to że smaczne to widać

  • vespertinee

    Wyglądają świetnie! I chyba nadają się na prodiż...:)

  • myniolinka

    świetne! idealne jako przekąska o każdej porze :) - i mam ten sam problem z rozmarynem...

  • justmydelicious

    piękne! mam ochotę na kawałek :)

  • majanaboxing

    Anitko, są przecudne! Ślicznie ,kolorowo i pysznie wyglądają ! Mnie się kojarzą z Włochami o!:))
    Cudne zdjęcia, sięgam po kawałek tego pysznego chlebka, i jednego i drugiego ,mniam:)
    Buźka i miłej niedzieli:**

  • konsti.apparecchiamo

    Bardzo, bardzo sie ciesze, ze flatbreadsy sie sprawdzily! Pieknie wygladaja na tych zdjeciach, az ma sie ochote natychmiast wyciagnac reke po kawaleczek...
    Dziekuje za wspolne pieczenie:)
    Pozdrawiam.

  • mafilka

    Fantastyczne są Atinko!!! U mnie pogoda się zrobiła fatalna juz wczoraj i flatbreadsy przełozyłam na później, podobnie jak cały piknik... :((

  • zaytoona

    Bardzo fajnie się te chlebki prezentują.
    Myślę, że to świetna alternatywa dla pizzy, która często gości na naszym stole.

    Pozdrawiam!

  • bea.w.kuchni

    A u mnie jakos marnie z pieczeniem ostatnio, sama wlasciwie nie wiem dlaczego... Co tydzie patrzac na wasze wspanialosci obiecuje sobie, ze w nastepny weekend i ja sie przylacze, a potem znow jakos mi sie nie udaje :(

    Piekne wypieki Atinko!

    Pozdrawiam serdecznie :*

  • malta_79

    Atinko, fajne te chlebki. Zrobię je dla gości, którzy zjawią się w tym tygodniu :)

  • atina_bc

    Margot ślicznie Ci dziękuję:) Oj pyszne są :) Mnie szczególnie smakowała wersja z pieczoną papryką - bardzo mi smakowała:)

    Vespertinee bardzo dziękuję:) Moim zdaniem, jak najbardziej się nadają:)

    Myniolinko o tak, tak - do przekąszenia o każdej porze idealne - sprawdzaliśmy;)))) No cieszę się, że nie tylko ja mam takie kłopoty z rozmarynem. Chyba trzeba będzie kupić nasiona i samemu zasiać;)

    Justmydelicious bardzo dziękuję i zapraszam na kromeczkę:)

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) no mnie też się kojarzą z Włochami;) I oczywiście częstuj się Kochana - chlebki pyszne:) polecam:)

    Konsti ślicznie dziękuje:) Świetny przepis wynalazłaś:) Teraz to juz tylko można kombinować z dodatkami:) Cieszę się, że razem piekłyśmy :)

    Mafilko oj współczuję :( U nas na szczęście weekend wytrzymała jeszcze pogoda, za to teraz w poniedziałek - już pada i grzmi :( No a flatbreadsy będą musiały poczekać na następny piknik;)

    Zzaytoona bardzo dziękuję:) Wiesz ja sobie tak pomyślałam po upieczeniu tych, że gdyby na cieście dać sos pomidorowy, pieczarki i ser - to byłaby taka drożdżowa pizza :)

    Beo wiesz cazsami tak bywa .. ja sama wiem po sobie, że jak sobie zrobię zbyt długa przerwę to mi ciężko wrócić do pieczenia pieczywka, ale jak rodzinka się o nie dopomina, to mam taki bodziec;) Buziaczki:)

    Maltuś dla gości idealne:) Można podzielić na więcej części i zrobić różne smaki :)

  • gosiaa99

    Swietne, ja tez mialam wczoraj robic...ale zapomnialam ze te chlebki wymagaja dwoch dni ;/ wlasnie zabieram sie do pracy, jutro bede robic..jesli wszystko pojdzie pomyslnie:)

    A twoje jak zwykle wspaniale sie prezntuja...ach nie moge sie doczekac ! :P)

  • kass55

    Atinko bardzo apetyczne chlebki, ze smaczne wiem bo u mnie pochłonięte w mig...
    Pozdrawiam.

  • atina_bc

    Gosiu ślicznie Ci dziękuję:) I oczywiście mam nadzieję, że byłaś nimi zachwycona równie mocno co ja:)

    Kass bardzo dziękuje:) no u mnie też poszły szybko, dobrze, że zdjęcie zdążyłam im zrobić;)))

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci