Blog > Komentarze do wpisu

Kompot z rabarbaru

Letnią porą bardzo chętnie przygotowuje kompoty z różnych owoców. Ostatnio był to kompot z rabarbaru - bądź to w klasycznej formie, bądź z dodatkiem kurkumy.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • około 450 - 500 g rabarbaru
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej dodawać do smaku)
  • 3 - 4 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 łyżka soku z limonki

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (ja mojego nie obierałam). W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i posłodzić do smaku. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito, przelać do dzbanka i odstawić do ostygnięcia.

Bardzo smaczny kompot wychodzi również ze szczyptą kurkumy. Nie zmienia ona zbytnio smaku, ale za to kolor jest zupełnie inny. Taki właśnie sposób wypatrzyłam u Trufli a sam kompot przygotowałam zgodnie z podanym wyżej przepisem - jedynie w miejsce soku z limonki dałam szczyptę kurkumy.

Smacznego:-)

Kompot z rabarbaru

 

czwartek, 03 czerwca 2010, atina_bc
Tagi: rabarbar
Komentarze
2010/06/03 11:34:32
Podobny gotuję przy kazdym zakupie rabarbaru, pyszny prawda ;-)
-
2010/06/03 11:38:50
Jejku, jest wspaniały! Orzeźwiający, pyszny! Nigdy nie robiłam z kurkumą. Ona mu nadaje inny posmak, czy tylko kolor Anitko?
Piękne zdjęcia, takie wiosenne i kolorowe, normalnie aż mi się ciepło zrobiło i sięgam łapką po szklaneczkę pysznego kompotu:))

Buźka:**
-
2010/06/03 11:39:20
A ja musze przyznac, ze o ile w dziecinstwie wypijalam litry wszelakich kompotow, o tyle w zyciu 'doroslym' nie gotuje ich zupelnie :/ Sama wlasciwie nie wiem dlaczego... Bardzo podoba mi sie kolor tego Twojego kompotu Atinko :)

Pozdrawiam!

-
2010/06/03 11:43:53
My często w sezonie gotujemy taki kompot, ale jeszcze nikt z nas nie wpadł na pomysł, żeby zrobić mu zdjęcie i opublikować z przepisem;-) Może kiedyś;-)
-
2010/06/03 12:16:42
jego smak jest dla mnie wciąż nieodkryty.. a kolor taki cudny :)
-
2010/06/03 12:53:40
Wygląda tak wiosennie i radośnie!
-
2010/06/03 12:57:17
jaki kolor , cudo
u mnie latem tzn już wiosna od rabarbaru się zaczyna, też królują kompoty
gotuje je z wszystkich owoców , daję różne przyprawy(co się na winie:D), zioła i słodzę czym popadnie-suszonymi owocami , miodem , syropami klonowymi czy agawy , czasami cukrem najczęściej ciemnym , czasami palmowym , słodami, czasami fruktoza
-
2010/06/03 16:25:32
Cudowne zdjecie kompotu:)
-
2010/06/03 18:26:43
a wiesz, że ja nigdy nie gotowałam kompotu... nie wiem czemu...
kojarzy mi się z wakacjami u Babci - Ona zawsze miała świeżutki kompocik:)
-
2010/06/03 18:35:21
Witam ponownie;-) Zostawiłem Ci u nas na blogu zaproszenie do zabawy w "10te zdjęcie";-) Pozdrawiam;-)
-
2010/06/03 19:10:39
śliczny kolor ;)
Że smaczny wierzę, bo robiłam swój - ale może jestem mało obiektywna hihi bo kompot rabarbarowy to mój ulubiony :) No i swoje smakuje najlepiej :)
-
2010/06/04 07:28:05
Aklat ja tez tak gotuję:) i jest bardzo pyszny :)

Majanko bardzo Ci dziękuje :) wiesz nie, ona specjalnie nie zmienia smaku jednak kolor bardzo :) A kompocik orzeźwiający i pyszny :)

Beo bardzo dziękuje:) A wiesz to chyba tak jest, ze w życiu dorosłym człowiek czasami troszkę odchodzi od smaków dzieciństwa;) No ale też z drugiej strony często do nich wraca;) Ja kompoty w większej ilości zaczęłam gotować dopiero jak mi sie synek w rodzinie pojawił;)))

Grumko bo Wy macie bardziej zaawansowane gotowanie;)

Justmydelicious to może warto go odkryć ?;)

Rain1drop bardzo dziękuję:)

Margot o tak, tak :) Ja też od pewnego czasu w okresie letnim gotuję prawie codziennie kompoty ;) Najczęściej dosładzam cukrem lub miodem, ale ostatnio odkryłam syrop z agawy i teraz nim słodzę :)

Wiosenko bardzo dziękuje:)

Myniolinko skoro masz takie fajne skojarzenia, to może warto ugotować, żeby wiesz tak bardziej się przypomniało;)

Grumko dzięki:)

Poleczko swoje zawsze smakuje najlepiej ;) U mnie to też jeden z ulubionych kompotów:)
-
2010/06/04 09:21:02
Ja również skorzystałam z tego przepisu:)taki z goździkami i cynamonem jest o wiele lepszy:)
-
2010/06/05 12:16:43
Andziu w pełni się z Tobą zgadzam :)
-
Gość: Mati, 178.73.48.7*
2012/06/08 20:31:12
Dziekuję! świetny przepis, kompot wyszedl cudowny i jego kolor też
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...