Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Kompot z rabarbaru

atina_bc

Letnią porą bardzo chętnie przygotowuje kompoty z różnych owoców. Ostatnio był to kompot z rabarbaru - bądź to w klasycznej formie, bądź z dodatkiem kurkumy.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • około 450 - 500 g rabarbaru
  • 2 l wody
  • 1/2 szklanki cukru (najlepiej dodawać do smaku)
  • 3 - 4 goździki
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 łyżka soku z limonki

Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (ja mojego nie obierałam). W garnku zagotować wodę z goździkami i cynamonem. Do wrzątku wrzucić pokrojony rabarbar i gotować około 20 minut na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, dodać sok z limonki i posłodzić do smaku. Gotowy kompot przecedzić przez gęste sito, przelać do dzbanka i odstawić do ostygnięcia.

Bardzo smaczny kompot wychodzi również ze szczyptą kurkumy. Nie zmienia ona zbytnio smaku, ale za to kolor jest zupełnie inny. Taki właśnie sposób wypatrzyłam u Trufli a sam kompot przygotowałam zgodnie z podanym wyżej przepisem - jedynie w miejsce soku z limonki dałam szczyptę kurkumy.

Smacznego:-)

Kompot z rabarbaru

 

Komentarze (15)

Dodaj komentarz
  • aklat

    Podobny gotuję przy kazdym zakupie rabarbaru, pyszny prawda ;-)

  • majanaboxing

    Jejku, jest wspaniały! Orzeźwiający, pyszny! Nigdy nie robiłam z kurkumą. Ona mu nadaje inny posmak, czy tylko kolor Anitko?
    Piękne zdjęcia, takie wiosenne i kolorowe, normalnie aż mi się ciepło zrobiło i sięgam łapką po szklaneczkę pysznego kompotu:))

    Buźka:**

  • bea.w.kuchni

    A ja musze przyznac, ze o ile w dziecinstwie wypijalam litry wszelakich kompotow, o tyle w zyciu 'doroslym' nie gotuje ich zupelnie :/ Sama wlasciwie nie wiem dlaczego... Bardzo podoba mi sie kolor tego Twojego kompotu Atinko :)

    Pozdrawiam!

  • grumko

    My często w sezonie gotujemy taki kompot, ale jeszcze nikt z nas nie wpadł na pomysł, żeby zrobić mu zdjęcie i opublikować z przepisem;-) Może kiedyś;-)

  • justmydelicious

    jego smak jest dla mnie wciąż nieodkryty.. a kolor taki cudny :)

  • rain1drop

    Wygląda tak wiosennie i radośnie!

  • margot11

    jaki kolor , cudo
    u mnie latem tzn już wiosna od rabarbaru się zaczyna, też królują kompoty
    gotuje je z wszystkich owoców , daję różne przyprawy(co się na winie:D), zioła i słodzę czym popadnie-suszonymi owocami , miodem , syropami klonowymi czy agawy , czasami cukrem najczęściej ciemnym , czasami palmowym , słodami, czasami fruktoza

  • wiosenka27

    Cudowne zdjecie kompotu:)

  • myniolinka

    a wiesz, że ja nigdy nie gotowałam kompotu... nie wiem czemu...
    kojarzy mi się z wakacjami u Babci - Ona zawsze miała świeżutki kompocik:)

  • grumko

    Witam ponownie;-) Zostawiłem Ci u nas na blogu zaproszenie do zabawy w "10te zdjęcie";-) Pozdrawiam;-)

  • zawszepolka

    śliczny kolor ;)
    Że smaczny wierzę, bo robiłam swój - ale może jestem mało obiektywna hihi bo kompot rabarbarowy to mój ulubiony :) No i swoje smakuje najlepiej :)

  • atina_bc

    Aklat ja tez tak gotuję:) i jest bardzo pyszny :)

    Majanko bardzo Ci dziękuje :) wiesz nie, ona specjalnie nie zmienia smaku jednak kolor bardzo :) A kompocik orzeźwiający i pyszny :)

    Beo bardzo dziękuje:) A wiesz to chyba tak jest, ze w życiu dorosłym człowiek czasami troszkę odchodzi od smaków dzieciństwa;) No ale też z drugiej strony często do nich wraca;) Ja kompoty w większej ilości zaczęłam gotować dopiero jak mi sie synek w rodzinie pojawił;)))

    Grumko bo Wy macie bardziej zaawansowane gotowanie;)

    Justmydelicious to może warto go odkryć ?;)

    Rain1drop bardzo dziękuję:)

    Margot o tak, tak :) Ja też od pewnego czasu w okresie letnim gotuję prawie codziennie kompoty ;) Najczęściej dosładzam cukrem lub miodem, ale ostatnio odkryłam syrop z agawy i teraz nim słodzę :)

    Wiosenko bardzo dziękuje:)

    Myniolinko skoro masz takie fajne skojarzenia, to może warto ugotować, żeby wiesz tak bardziej się przypomniało;)

    Grumko dzięki:)

    Poleczko swoje zawsze smakuje najlepiej ;) U mnie to też jeden z ulubionych kompotów:)

  • andzia-35

    Ja również skorzystałam z tego przepisu:)taki z goździkami i cynamonem jest o wiele lepszy:)

  • atina_bc

    Andziu w pełni się z Tobą zgadzam :)

  • Gość: [Mati] 178.73.48.*

    Dziekuję! świetny przepis, kompot wyszedl cudowny i jego kolor też

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci