Blog > Komentarze do wpisu

Naleśniki - przepis podstawowy

Wszyscy u mnie w domu uwielbiają naleśniki. Zwykle smażę je właśnie z tego jednego, sprawdzonego przepisu, który przejęłam od mamy. Z tego przepisu można usmażyć na prawdę cieniutkie naleśniki - a takie lubię najbardziej. Zwykle też, wszystkiego dodaje na oko, tym razem jednak postanowiłam sprawdzić ile to "oko" wynosi i oto rezultaty.

Naleśniki - przepis podstawowy

Składniki na około 15 sztuk:

  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 50 ml wody
  • 1/2 łyżeczki oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (na patelni teflonowej można smażyć bez tłuszczu)

Wszystkie składniki (łącznie z 1/2 łyżeczki oleju) dokładnie wymieszać lub zmiksować. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać i lekko naoliwić. Smażyć cienkie naleśniki - na patelnię wylewać około 3/4 chochelki ciasta.  Smażyć z obu stron, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego:-)

Naleśniki - przepis podstawowy

Propozycje podania:

Naleśniki z pieczarkami

Naleśniki ze szpinakiem

Zapiekanka naleśnikowo-pieczarkowa

Naleśniki z orzechami

 

poniedziałek, 14 czerwca 2010, atina_bc
Komentarze
2010/06/14 20:44:10
Ależ Cię wyczułam! Wpadam do Ciebie, a tu takie pyszności ! Atinko, no Ty wiesz kochana, jak ja lubię nalesniczki, poproszę jednego albo trzy !:)) Slicznie wyglądają i obłędnie smakują. Skorzystam przy najbliższej chwili z Twojego przepisu:) Ja mam też taki na "oko" i w sumie nigdy nie wiem czego ile dodaję hihihi ;)))

Buźka :**
-
2010/06/14 21:11:37
A ja to zawsze zaczynam od szklanki mleka i szklanka mąki. jajko ..ale i tak potem dosypuje maki i dolewam wiecej mleka haha..to chyba przez to że co chwile zmieniam rodziaj maki..inne firmy i jakos nigdy nie wychodzi takie same :) Ale muszę sprobować kiedys twojego przepisu i dokładnie odmierzyc :)
-
2010/06/15 21:33:08
Anitko zrobiłam! Wspaniałe :)) Dziękuję za przepis ! :***
-
2010/06/16 21:34:25
Majanko ślicznie Ci dziękuję i wiesz niezmiernie się cieszę, że tak szybko przetestowałaś mój przepis :) Skoro ty mówisz, że dobre, to bardzo się cieszę, wiem , że jesteś specjalistką od naleśników:) Buziaczki :)

Gosiu no ja też zwykle na oko robię, chociaż jednak nie eksperymentuje zbytnio;)))
-
2010/11/29 08:46:59
Buuu a mi nie wyszło. Szukałam przepisu, według którego z odmierzonych ilości naleśniki po prostu wyjdą, bez dodawania tego czy owego, w zależności od konsystencji. Mierzyłam wszystko, ważyłam :] i ciasto było strasznie gęste o.O. Dolałam znacznie więcej wody, ale naleśniki wychodziły nadal grube (nie dało się rozlać bardziej ciasta), po kilku pierwszych dolałam jeszcze więcej mleka i dopiero coś z tego wyszło.
Jak innym wychodzi? Nie jest za dużo mąki w przepisie? Najczęściej zaczynałam od szklanki mąki na szklankę mleka.. ale to nie jest 250 gram mąki... help
-
2010/11/30 05:57:04
Car_o przykro mi, że Ci się nie udały. Mnie zawsze wychodzą. W przepisie jest 250g mąki, ale jest w sumie 300 ml płynów ... no nie wiem. Wiesz dużo też zależy od mąki jakiej dałaś. Czasami różne mąki różnie chłoną wodę. Jedyne co mogę Ci doradzić, to jak będziesz dodawała więcej płynów to zawsze dodawaj więcej mleka niż wody (ale koniecznie jednego i drugiego). No i ważna rzecz - patelnia musi być bardzo dobrze rozgrzana. W tej chwili nic innego nie przychodzi mi do głowy. Majanka robiła z tego przepisu i nie miała żadnych problemów. na prawdę nie wiem dlaczego Tobie się nie udały.
-
2010/11/30 12:46:58
Dziękuję za cenną uwagę odnośnie dodawania mleka. Następnym razem spróbuję z inną mąką. Zaprę się, w końcu mi wyjdą ;)
-
2010/11/30 19:32:19
Naleśniki wyszły pierwsza klasa. Do tej pory robiłem żonie z troszkę innego przepisu i powiem szczerze że te są lepsze. Dzięki za podzielenie się przepisem.

pozdrawiam
bumbastic001
E-Papierosy Forum
-
2010/12/02 05:34:44
Car_o jestem pewna, że Ci się udadzą:) Czasami trzeba popróbować i tyle :)

Bumbastic bardzo się cieszę, że się udały:) Pozdrawiam.
-
2010/12/11 00:36:01
Mi tez nie wyszly ... dodalem co do grama tej maki tak jak w przepisie i wyszly mi takie grube i geste te nalesniki... a potem smakowaly tak jakbym jadl sama make =(
-
2010/12/14 05:59:27
Kakaos bardzo mi przykro, że Ci nie wyszły. Ale trzeba pamiętać, że różna mąka, różnie chłonie wodę i jak ciasto wychodzi bardzo gęste czasami trzeba dodać odrobinkę więcej wody, a gdy zbyt rzadkie, to dodać mąki. Nie zawsze da się odwzorować przepis co do grama i wszystko wyjdzie tak jak autorowi. Co do grubości naleśników, to dużo zależy ile ciasta i na jak dużą patelnie wylewasz ... Ale z tym smakiem mąki, to chyba przesadziłeś;)
Pozdrawiam!
-
2010/12/15 13:05:42
idę gotować , zaraz zobaczymy ???
-
Gość: Agusia, apn-95-40-251-189.dynamic.gprs.plus.pl
2010/12/17 15:17:35
właśnie wypróbowałam przepis..;)
jestem młodą kucharką i naprawdę bardzo mi pomogłaś...
naleśniczki są pyszne...a pomyśleć że kiedyś ich nie cierpiałam..:)
pozdrawiam serdecznie
-
2010/12/18 06:44:28
Agusiu nawet nie wiesz jak bardzo ucieszył mnie Twój wpis :) Niezmiernie się cieszę, że Ci sie udały:) ja naleśniki robię średnio raz w tygodniu, bo mam obecnie w domku małego ich wielbiciela:) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: ania1105, 83.1.46.*
2011/01/01 11:51:33
a jaka była średnica patelni ?;-) ja mam dość sporą i zastanawiam się, ile sztuk mi wyjdzie ;-)
-
2011/01/02 06:15:50
Aniu średnica dna miała 21 cm:)
-
Gość: ania1105, 83.1.46.*
2011/01/02 11:22:11
dziękuję za odpowiedź ;-)! moja jest niestety znacznie większa
-
2011/01/03 06:14:10
Aniu no ale wiesz, naleśniki zawsze można wylać nieco mniejsze;) Albo będziesz miała mniej a większych;) Pozdrawiam!
-
Gość: Adam, apn-95-40-190-188.dynamic.gprs.plus.pl
2011/01/06 14:51:25
Choć jestem facetem i raczej nie lubię siedzieć w kuchni, naleśniki wyszły idealne. Dałem szklankę mąki (to zapewne nie odpowiada 250g) i tyle płynów ile jest w przepisie. Ciasto ładnie rozlewało się na dużej patelni- wyszło 5szt. cienkich. Do tego szpinak z czosnkiem i podsmażona na drobno pierś z kurczaka jako farsz i obiad gotowy :)
-
2011/01/07 07:39:38
Adamie nawet nie wiesz jak się cieszę, że Ci się udało :) No szklanka, to nie zawsze jest 250g, ale najważniejsze, że naleśniki wyszły:) A widzę, że farsz miałeś do nich rewelacyjny :) Pozdrawiam!
-
Gość: Sachees, 80.54.104.15*
2011/01/07 12:39:32
Mam 10 lat i robiłem naleśniki z 18-letnią siostrą. Wyszły dobre, a co najważniejsze - udało nam się je podrzucać. Polecam ten przepis.
-
2011/01/09 05:32:29
Sachees bardzo mnie cieszy Wasza udana próba:) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Mycha20 , cw186.internetdsl.tpnet.pl
2011/01/10 14:28:24
Pani naleśniki są znakomite!
Wypróbowałam przepis i sama się przekonałam że naleśniki mogą być łatwe i smaczne;D
Dziękuję i pozdrawiam;*
-
2011/01/11 05:41:06
Mycha bardzo się cieszę:) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , bmp209.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/11 15:31:10
dziewczyny i chłopaki ,woda gazowana i wtedy nalesniczki takie piekne z dziurkami
-
2011/01/13 05:30:15
Ja takiego sposobu z wodą gazowaną nie próbowałam. Zawsze daję normalną.
-
Gość: rysia_ma, 088156050179.olsztyn.vectranet.pl
2011/01/14 17:48:42
Dziękuję za przepis :) dla takiego lewusa w kuchni jak ja, potrzebne są takie właśnie przepisy, zrozumiałe i proste do wykonania! :) pomimo tego, że ja potrafię zepsuć w kuchni najprostszą potrawę, to naleśniki wyszły pierwsza klasa! :) jeszcze czuję ten zapach i smak naleśników z dżemem truskawkowym :)
-
2011/01/15 05:47:15
Rysiu bardzo się cieszę, że naleśniki Ci się udały:) U mnie w domku nie ma tygodnia bez naleśników za to są takie, kiedy pojawiają się codziennie;) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: beatriz12, ejj171.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/01/19 18:17:13
Naleśniki cudowne, tylko troszkę za mało wychodzi z tego przepisu - 6 ( ten ostatni bardzo malutki)
-
2011/01/19 22:18:49
Beatriz cieszę się, ze smakowały:) No oczywiście ilość zależy od użytej patelni. Widocznie Twoja była dużo większa niż moja:) Pozdrawiam:)
-
Gość: Karola, 46.112.223.14*
2011/01/25 16:42:02
Drugi raz w życiu robiłam dziś naleśniki. Pierwszych nie dało się zjeść, więc na dłuuugo dałam sobie spokój. Aż do dziś :) Postanowiłam spróbować ponownie i znalazłam Twój przepis. Przekonało mnie to, że to "mamusiowa" receptura :) Naleśniki wyszły cieniutkie i pyszne! Na tyle, że zjadałam je prawie prosto z patelni i na "obiad właściwy" już niewiele zostało :)
Dziękuję za "odczarowanie" naleśników tym przepisem!

pozdrawiam!
-
Gość: , 87-206-232-115.dynamic.chello.pl
2011/01/26 17:49:05
przepyszne nalesniki robilam pierwszy raz bo mam dopiero 12 lat
-
Gość: siema, public-gprs63906.centertel.pl
2011/01/28 21:11:37
cienki ten przepis nic dobrego z tego nie wyszło...
-
2011/01/30 07:32:12
Karola bardzo się cieszę, że się udały:) To dla mnie wielka radość, tym bardziej, że "odczarowały" Twoje naleśniki:) Wiesz ja też uwielbiam je zjadać tak prosto z patelni;))) Wtedy są najlepsze :)

Gościu bardzo się cieszę:)

Siema jak widać gusta są różne - jednym smakuje innym nie.
-
2011/02/01 14:08:37
Chcąc zrobić naleśniki na słodko, zamiast wody dodaj coca coli ;) Poważnie, świetny efekt. Zawarty karmel dodatkowo je osładza ;) Pycha.
-
Gość: , 194-187-239-12.home-net.com.pl
2011/02/03 12:28:47
Zrobcie sobie z szynka i serem jes super !
-
Gość: , 194-187-239-12.home-net.com.pl
2011/02/03 12:31:17
Gdy wyciagamy nalescikosy z patelni dodajemy szynki i sera i wkładamy na jakies 4 minutki do piekarniczka i wyciagamy! Polecam z sosem czosnkowym ! 3457562-mogę dac przepis na super sos czosnkowy!
-
Gość: Katarzyna, lit75-2-82-229-188-23.fbx.proxad.net
2011/02/06 22:29:39
Witaj,

Jutro chcialabym sprawdzic Pani przepis, ale nie jadam bialej maki. Czy moge zastapic maka ciemna ? Dziekuje za odpis !
-
2011/02/07 06:10:25
Katarzyno czy masz na myśli mąkę pszenną razową? ja osobiście nie piekłam nigdy z takiej mąki, ale koleżanka piekła z mąki pełnoziarnistej, więc myślę, że możesz zastąpić, tylko wtedy ilość płynów może być inna. każda mąką inaczej chłonie płyny, więc tutaj będziesz musiała uważać . Pozdrawiam!
-
Gość: Katarzyna, lit75-2-82-229-188-23.fbx.proxad.net
2011/02/07 15:03:00
Atino,

Tak myslalam. A czy masz pojecie co do plynow ? Chyba trzeba dodac wiecej ale na oko nie mam pojecia. Smazylam juz kilkakrotnie i dwa razy przepis wyszedl a raz nie. Nie pamietam jakie byly proporcje. Jak masz pomysl, to poprosze. Chcialabym je smazyc wieczorem...
Cieplo pozdrawiam !
-
Gość: , 119.211.rev.vline.pl
2011/02/07 16:58:38
Witam serdecznie!
Jestem totalnym antytaleńciem z dziedziny kuchni, ale uwielbiam naleśniki. Dzięki dzisiejszemu przepisowi udało mi się zrobić je samemu. Co prawda przydałaby się porada jaką konsystencję powinno mieć ciasto, gdyż mnie udało się zrobić tylko 8 naleśników ale dały się zjeść -:)). Pozdrawiam Jacek
-
2011/02/08 05:41:26
Katarzyno nie mam pojęcia, szczerze powiedziawszy , ale tak jak pisałam już wyżej, jak będziesz dodawała więcej płynów, to zawsze staraj się zachować z przepisu proporcje wody i mleka i raczej dać więcej mleka niż wody. Przepraszam, że późno odpowiadam, ale wieczorkiem już nie zdążyłam na wszystko odpowiedzieć, a Twoje pytanie mi umknęło:)

Jacku bardzo się cieszę, że dały się zjeść:) Konsystencje trudno jest opisać słowami ... jak nie chcesz grubych naleśników, to nie dawaj na patelnię dużo ciasta, a jak je wylejesz, to tak ruszaj patelnią, aby się równomiernie rozlało. Dodatkowo, ilość naleśników zależy też od wielkości użytej patelni mam nadzieję, że coś pomogłam:) Pozdrawiam:)
-
Gość: Katarzyna, lit75-2-82-229-188-23.fbx.proxad.net
2011/02/08 21:56:06
Dziekuje !
Zrobie je w tygodniu lub w week-end i dam znac.

Milego wieczoru.
-
2011/02/09 06:10:05
Katarzyno mam nadzieję, że się udadzą:) Pozdrawiam!
-
Gość: Jagna, addj22.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/09 09:03:55
Dzień dobry
Przy mące pelnoziarnistej trzeba by odstawić ciasto na pół godziny, żeby napęczniała mąka i wtedy sprawdzić, czy nie trzeba dodać płynu. Zresztą ciasto naleśnikowe zawsze dobrze odstawić na trochę, bo ładniej się smażą - i nie wiem dlaczego:). Robię tak od 25 lat.
-
Gość: gosciowa, 87-206-5-67.dynamic.chello.pl
2011/02/09 13:36:37
ja beztalencie kuchenne przyznaje ze przepis prosty i latwy. nawet mi wyszlo, a to znaczy, ze nie da sie go zepsuc;-))
-
2011/02/10 05:42:55
Jagno bardzo dziękuje za rady :) Pozdrawiam!

Gosciowa bardzo się cieszę, że naleśniki Ci sie udały! Pozdrawiam!
-
Gość: , 217.153.65.1*
2011/02/12 13:04:58
A cukier też dodać?
-
2011/02/12 14:06:25
W przepisie nie ma cukru. ja nigdy nie dodaję.
-
Gość: olcia112, afhd42.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/16 11:38:04
Naleśniki mi się nie udały ponieważ ciasto było bardzo grube i na patelni nie rozpływało się.
Nie polecam!!!!
-
2011/02/16 16:58:15
Olciu przykro mi, ze Ci nie wyszły. Jak sie wyleje ciasto na patelnie to trzeba poruszać patelnią, żeby się na niej rozpłynęło. Jak Ci grube wychodziło, to znaczy, że zbyt dużo go dawałaś na patelnie. Mogłaś tez sypnąć więcej mąki niż w przepisie i ciasto zrobiłaś zbyt gęste. Ponieważ innym jednak wychodzi,z tego przepisu, to myślę, że wina nie jest w nim.
-
Gość: Karol, 188.147.241.243.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/02/17 17:37:37
Komentował przepisu nie będę, bo sam robię wedle podobnego, z tą różnicą iż nie używam wody. Jako facet muszę przyznać, iż te naleśniki są jedyną rzeczą, którą robię na "oko".
A jak komuś za grube wychodzą, to tylko dolać mleka.
Co do gęstości ciasta, to ja dodaję mąki do momentu kiedy podczas mieszania zaczynają się na powierzchni tworzyć swoiste zmarszczki - przynajmniej mnie się to ze zmarszczkami kojarzy.
Praktycznie zawsze wychodzą świetne.
-
Gość: kaziu, dfe44.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/02/23 16:43:43
mam 14 lat i jak wróce ze szkoły to lubie sobie cios sam zrobic . Jednak faceci nie zawsze sie nadaja do kuchni. Ale te naleśniki są po prostu boskie! nie ma nic lepszego uwierzcie! dodajcie troche wody gazowanej i aromatów owocowych to wyjda jeszcze lepsze. Dziekuje za tak wspanialy przepis (lepszy niz mamy)
-
Gość: agunia77, gw.jutra.pl
2011/02/24 19:07:08
Naleśniki u Mnie tez znikają jak kamfora... szczególnie z twarogiem lub dżemem truskawkowym, ale najlepsze są z masa twarogowo smietankową z pokrojonymi gruszkami i z rodzynkami- wspaniałe połączenie...
A jak Nam się uda dostać likier na spirytusiku, to można Je flambirować....
Są w tedy boskie... Polecam!
-
Gość: klaudia : , host-89-229-165-77.augustow.mm.pl
2011/03/15 18:43:41
Bardzo dobre naleśniki :).!!! Dziekuję za przepis . :***
-
2011/03/16 05:41:18
Klaudio ciesze się niezmiernie, że Ci smakowały:) Pozdrawiam serdecznie!

Aguniu Twoje naleśniki brzmią przepysznie!

Kaziu Twoje słowa to miód na me serca:) Ciesze się, że smakują, i oczywiście, że się udały:) Pozdrawiam!
-
Gość: Jaella, host81-131-242-253.range81-131.btcentralplus.com
2011/03/17 19:31:28
mi też ciasto wyszło strasznie gęste, więc zgodnie z radami dodałam więcej wody i mleka. (mniej więcej 50ml każdego). poza tym przepis świetny, nawet miksera nie potrzebowałam. też kiedyś nie lubiłam naleśników, bo grube i tłuste (tradycja polska). dopiero we Francji się przekonałam, że można z naleśników (cieńszych) robić cuda. najczęściej robię na słono - z szynką, porem, pieczarkami i serem (zapiekane) lub po meksykańsku. pozdrawiam :)
-
Gość: Jacenty, 178.73.49.20*
2011/03/19 15:09:47
Ja dodalem wiecej wody tylko wyszlo 6 nalesnikow
A dla tych co licza kalorie 1 nalesnik ma:
192 kcal w tym Białko 7,3g; Węglowodany 32,3g, Tłuszcz 3,78g
Pozdrawiam :)
Pycha:D
-
2011/03/20 20:09:54
Jaella gęstość ciasta w dużej mierze zależy od maki, więc ciesze się, że dodałaś więcej płynów i wszystko się udało:) A wiesz, ja też chyba właśnie najbardziej lubię naleśniki wytrawne:) Pozdrawiam!

Jacenty ja tam kalorii nie liczę, ale dzięki;) Ilość naleśników zależy oczywiście od wielkości patelni i tego jak grube pieczemy;) Pozdrawiam:)
-
Gość: Aśka, 84-10-220-163.dynamic.chello.pl
2011/03/24 13:21:56
Bardzo dziękuję za przepis, wczoraj zrobiłam z całego litra mleka... i rozeszły się błyskawicznie.
Są po prostu przepyszne.
-
Gość: Nadka, 093105001137.gubin.vectranet.pl
2011/03/24 15:30:18
Właśnie znalazłam Twój przepis :) Dzisiaj zrobie naleśniki !!!! Parę lat temu próbowałam i niestety nic z tego nie wyszło :( Ale dzisiaj czuję ze bedzie dobrze :) Pozdrawiam
-
Gość: Nadka, 093105001137.gubin.vectranet.pl
2011/03/25 17:22:34
No i zrobiłam :) Wyszły rewelacyjne!!!! Dziękuję za przepis :)
-
Gość: Kasia, eki143.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/26 13:15:47
bardzo dobre naleśniki :) pozdrowienia
-
2011/03/26 20:28:52
Aśka bardzo się cieszę, że smakowały:) Wow z litra .. .to słuszną porcję zrobiłaś:) Dzięki:)

Nadka oj nawet nie wiesz jak bardzo sie cieszę, że się udały i oczywiście, że smakowały:) To wielka radość czytać takie słowa:) dzięki :)

Kasia dziękuje:) Bardzo się cieszę:)
-
Gość: Patryk, asi197.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/04/03 11:34:30
jakiś kijowy ten przepis bo już próbowałem robić 2 razy i ani razu mi nie wyszły.
-
Gość: galeonka, public12099.cdma.centertel.pl
2011/04/04 18:19:20
robiłam ale że pierwszy był bardzo gęsty dodałam mleka i wody 1/2 szklanki wody i prawie szklankę mleka i wyszły bardzo fajnie
-
2011/04/05 19:32:10
Patryku cóż mogę powiedzieć .. jednym wychodzi , innym nie. Nie wiem dlaczego Tobie nie wyszły, więc trudno mi cokolwiek powiedzieć .

Galeonko w takich sytuacjach dużo zależy od mąki, Twoja widać bardziej chłonęła płyny i potrzebowała ich więcej. Cieszę się niezmiernie, że Ci się udały:)
-
Gość: pjs, 212.109.135.19*
2011/04/09 15:33:57
Dzisiaj po raz pierwszy zrobię naleśniki. Kocham to ciasto, ale jakoś nie było chęci ani czasu by je samemu usmażyć. Trzymajcie kciuki.
-
2011/04/09 17:04:33
Pjs mam nadzieję, że się udadzą:) Trzymam kciuki:)
-
Gość: hrthrhr, rsc.ists.pl
2011/04/09 18:55:01
Zajebiste naleśniki (8 sztuk na średniej patelni):
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- 1/4 szklanka wody
- łyżka oleju
- śzczypta soli
- łyżeczka cukru
- 1 duże jajko lub 2 małe
-
Gość: Pati98, dynamic-78-8-152-139.ssp.dialog.net.pl
2011/05/09 15:58:37
Mam nadzieje że posmakuja rodzicom i młodszemu bratu....
Pierwszy raz robie naleśniki więc mam na dzieje że sie udadzą :)
-
2011/05/10 05:51:04
Pati mam nadzieje, że się udały:)
-
Gość: martuska, aass107.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/20 09:08:32
Naleśniki wyszły super:) dodałam trochę więcej mleka i wody, bo wydało mi się ciasto za gęste:) ale to już chyba każdy indywidualnie umie sobie dopasować:) pozdrawiam:)
-
Gość: tekdo, deo208.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/05/21 08:47:16
Ale ja nie cem supercieniutkich ;P cem grubsze troche xD
-
Gość: obeliks, 93-96-117-34.zone4.bethere.co.uk
2011/05/21 14:36:21
Wszystko pięknie,ładnie. Ale od czego zacząć?? Mąkę do mleka,czy mleko do mąki? Z tego co wiem to bardzo,ale to bardzo ważne..pozdrawiam
-
2011/05/22 05:38:38
Martusko bardzo się cieszę, że się udały:) Pozdrawiam:)

Tekdo zawsze możesz skorzystać z innego przepisu;)))

Obeliks ja zawsze najpierw wsypuje mąkę, a potem daję mleko. Pozdrawiam.
-
Gość: Magda, c-093105142002.vectranet.pl
2011/05/25 12:26:35
Cześć:) Ja jeszcze nigdy nie gotowałam, ale chciałabym bardzo jutro zrobić mamie niespodziankę z okazjii Dnia Matki. Strasznie się stresuje, ale mimo wszystko ufam, że się uda. Chciałabym jeszcze zapytać jakiego mleka użyć ( ile procent?) i z jakiej mąki Pani korzystała. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się jeszcze, czy nie zamienić zwykłej wody, gazowaną. Próbowała już Pani tego sposobu???
-
Gość: Magda, c-093105142002.vectranet.pl
2011/05/25 12:32:50
Z ta wodą gazowaną chyba nie będę ryzykować. Tak jeszcze odnośnie tej mąki to bardzo proszę o podanie konkretnej firmy. Strasznie mi zależy na tych naleśniczkach. Dziękuję!
-
2011/05/25 20:36:54
Magdo co do mleka , to ja zawsze daje 3,2%, mąkę z reguły tortową (taką w zielonym opakowaniu). Z wodą gazowaną chyba raz próbowałam, ale najczęściej daję zwykłą wodę. Pamiętaj tylko, ze jak ciasto wyjdzie zbyt gęste - to dolej odrobinkę mleka, a jak za rzadkie, to dodaj mąki. Naleśniki wylewaj na patelnie jak będzie bardzo dobrze rozgrzana, razem z niewielką ilością oleju. Nie wiem w czym jeszcze mogłabym Ci pomóc, by naleśniki się udały ...
-
Gość: Magda, c-093105142002.vectranet.pl
2011/05/26 13:13:09
Są pyszne:) DZIĘKUJĘ
-
2011/05/29 11:47:37
Magdo bardzo się cieszę:)
-
Gość: ewelina, 178.180.38.70.nat.umts.dynamic.eranet.pl
2011/06/02 12:26:06
musze koniecznie sprobowac twoj przepis.pozdrawiam
-
2011/06/04 06:17:31
Ewelino bardzo się cieszę, mam nadzieję, że posmakują:)
-
Gość: Engoo, 213-92-164-62.serv-net.pl
2011/06/07 15:27:43
Ja jeszcze dodaję trochę wody gazowanej. Wtedy są bardziej chrupiące :D
-
Gość: aniaa, nattr.pikonet.pl
2011/06/07 16:34:29
dodałam troche mniej mąki i wyszły całkiem smaczne :)
(początkująca w kuchni)
-
2011/06/08 05:20:39
Engoo z woda mineralną jeszcze nie próbowałam.

Aniu bardzo się cieszę, ze się udały:) Do każdego przepisu trzeba podejść osobiście:) Pozdrawiam :)
-
Gość: iwonka, s181pc134.mmj.pl
2011/06/09 16:39:20
niewiem jak komus moga nie wyjsc nalesniki... robienie tego jest banalne niczym jajecznica dla faceta:) jak jest za geste to dodajemy mleka i wody wiecej... zadnej filozofii w tym nie ma naprawde
-
Gość: Norman, 178-73-17-98.home.aster.pl
2011/06/17 11:47:25
Ja zrobiłem dokładnie tak jak w przepisie i też mi nie wyszły, kruszyły się i łamały :(
Nie wiem czemu, dolewałem też więcej mleka i wody i tak samo się działo, chyba kuchnia mnie nie lubi :( bo zawsze naleśniki mi nie wychodzą.
-
2011/06/18 15:48:41
Boże dzięki mniam są !!!
-
2011/06/19 06:06:35
Normanie jęli naleśniki Ci się kruszyły i łamały, to pewnie ciasto było zbyt przypieczone na patelni bez tłuszczu ... choć nie mam pojęcia jak mogło Ci się tak dziać ...
-
2011/06/19 06:07:31
Misiux bardzo się cieszę:)
-
Gość: fan, 196-210-211-211.dynamic.isadsl.co.za
2011/06/20 16:49:03
fantastyczny przepis! robilem z niego nalesniki w australii teraz afryce poludniowej. tubylcy sa zachwyceni!
-
Gość: cheza, abwx161.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/21 15:10:24
mi wyszły. co prawda zrobilam jedno jajko i dwa razy mniej calej reszty. i jeszcze dodalam lyzke cukru. i git majonez ;p pozniej zrobie normalnie ze szklanki maki i zobacze jak sie zmienia.
-
Gość: cheza, abwx161.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/06/21 15:12:43
a tak w ogole to trzeba byc zdolnym zeby nalesniki nie wyszly jeszcze jak sie ma sprawdzony przepis po nosem xD
-
Gość: magdusia, ust182.p7.interarena.pl
2011/06/27 17:46:01
a 250g mąki to raczej więcej czy mniej szklanki? pierwszy raz będę robić naleśniki jestem totalną amatorką...
-
2011/06/27 21:35:00
Magdusiu ja to bym Ci radziła jednak z wagą , szczególnie jeśli pierwszy raz robisz . Ale jeśli upierasz się, żeby mąkę szklankami odliczać to skorzystaj z tego: piekarzynek.pl/ - tam jest przelicznik i możesz spróbować przeliczyć sobie z gramów na szklanki. Pozdrawiam!
-
Gość: , host187-235-dynamic.40-79-r.retail.telecomitalia.it
2011/06/28 17:48:59
Dzięki za przepis! Wyszły idealne! Moja babcia robiła zawsze tłuste i grube naleśniory, natomiast uwielbiałam jeśc naleśniki mojej sąsiadki, starsza pani, taka babcia wszystkich, one są dokładnie takie jak jadłam w dzieciństwie u naszej starszej pani :)
Aha dodam,że sama miałam kilka prób naleśnikowych, no ale żadna nie przypomniała mi tego smaku z lat dziecięcych. To jest bardzo dobry przepis,polecam wam wszystkim. Dzięki serdeczne, ściskam! Miłego dnia
P.S po spróbowaniu pierwszego naleśnika zabrakło mi troszeńkę słodkości, więc dodałam łyżeczkę cukru pudru. Mniam pycha.
-
Gość: , host187-235-dynamic.40-79-r.retail.telecomitalia.it
2011/06/28 17:53:42
Aaa! I jeszcze jedno, co do mąki pszennej. Do pierwszej partii (bo były dwie - no nie mogłam się powstrzymac :) ) dodałam jakiejś tam mąki pszennej włoskiej, bo mieszkam we Włoszech. A drugą partię zrobiłam, żeby było przewrotniej na mące ze Słowenii :) Powiem wam, że ja nie czuję w smaku żadnej różnicy. Więc co poniektórzy muszą dodawac czegoś albo za mało albo za dużo albo ... ;) Pozdrowienia
-
Gość: , host187-235-dynamic.40-79-r.retail.telecomitalia.it
2011/06/28 18:14:07
Właśnie przejrzałam pobieżnie twojego bloga, jestem pod wrażeniem! Będę tu zaglądac nie tylko po przepis na naleśniki. Podziwiam i gratuluję!
-
2011/06/30 21:29:58
Gościu bardzo Ci dziękuję za przemiłe komentarze, W gotowaniu tak to jest , że trzeba troszkę intuicji do przepisu, nie zawsze wierne odwzorowanie jest gwarancja sukcesu ;) Dużo zależy od składników:) bardzo się cieszę, ze Tobie się udały i że Ci tak smakowały:) ja osobiście również bardzo nie lubię tłustych naleśników:)
Ciesze się również, iż spodobało Ci się na moim blogu, i że będziesz częstym gościem, zapraszam serdecznie:)
Pozdrawiam!
-
Gość: BACA-1263, cpe-124-180-241-125.lns11.lon.bigpond.net.au
2011/07/01 03:10:17
Czesc, mam smaka na nalesniki, zaczynam robic wg przepisu, trzymajcie kciuki ;-)
-
Gość: BACA-1263, cpe-124-180-241-125.lns11.lon.bigpond.net.au
2011/07/01 08:14:21
Zrobilem nalesniki.
Nie bylo to takie latwe jakby sie wydawalo.
nalesnik #1 - kanal, zjadlem szybko zeby nikt nie widzial, nie poddam sie. za geste
ciasto, dodalem ok. 50 ml mleka,
nalesnik #2 - dalem do sprobowania, odzysklem wiare w siebie, mysle, ciasto wciaz
za geste, dodalem ok 50 ml wody,
nalesnik #3 - zmienilem patelnie na francuska teflonowa, ciasto wciaz za
geste nierozplywa sie po patelni, dodalem 50 ml mleka,
nalesnik #4 - zaczynam sie usmiechac, chyba nikt nie bedzie jadl, zjem wszystkie sam,
nalesnik #5 - musialem zaryglowac drzwi do kuchni, zapach sciagac coraz
wiecej zainteresowanych,

nastepne nalesniki przepyszne, ciasto rozplywalo sie po patelni jak powinno, nie jestem sknera, podzielilem sie ;-),
reasumujac - ciasto bylo za geste, to chyba wina maki, jak na pierwszy raz jestem z siebie dumny, dziekuje za przepis ;-) xo.
-
Gość: aspet, cis.amg.net.pl
2011/07/01 12:51:34
A mi wyszły idealnie, proporcje co prawda dawałem na oko i nie mierzyłem idealnie ale jednak są świetne. I nawet wyszły mi ładne kółeczka, co w sumie rzadko mi się zdarza ;p . Są cieniutkie słodkie ( dodałem trochę cukru do ciasta ) i ogólnie jest osom, dzięki za przepis, próbowałem też według innego znalezionego na google, jednak te zdecydowanie lepsze i nie smakują mąką ;D
-
Gość: , 02dba234.bb.sky.com
2011/07/01 21:03:41
jakiej maki urzyc
-
2011/07/02 07:24:50
Baco widzę, że miałeś troszkę przebojów ale świetnie sobie poradziłeś:)Bardzo się cieszę, pozdrawiam!

Aspet cieszę się, ze się udały:) Jak sa cieniutkie, to dla mnie są idealne:) Pozdrawiam!

Gościu ja prawie zawsze daję tortową.
-
Gość: , 87-207-60-67.dynamic.chello.pl
2011/07/02 13:17:03
Fajny przepis, aczkolwiek nie wiem czemu naleśniki wyszły mi troszkę za sztywne i ciężko je się trochę kroi :). Moja mama jak robi to wychodzą jej takie, które ładne się zwijają i są giętkie :).Pierwszy raz robiłem naleśniki w smaku są bardzo dobre. A i jeszcze mi się trochę przypalały z jednej strony i też nie wiem czemu...
-
Gość: inpike97, jasien-020-000-032.nat0.sta.nsm.pl
2011/07/07 15:55:01
Dobre wyszły te naleśniki . Mi bardzo smakują , są bardzo dobre , dzięki za przepis ;)
-
Gość: , clz16.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/09 12:18:11
świetne
-
Gość: Lewand, 213-241-61-209.ip.netia.com.pl
2011/07/10 15:53:14
udało się! ;) dzięki za przepis.
-
Gość: magda, host-8-50.internetunion.pl
2011/07/10 17:12:25
naleśniki wyszły mięciutkie i w końcu mi się udało :)! dzięki!
-
2011/07/11 21:13:11
Bardzo się Cieszę, ze Wam wychodzą i smakują:) Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: Ronia, host-81-190-38-249.szczecin.mm.pl
2011/07/13 19:47:56
bardzo ci dziękuje za ten przepis :) . Pozdrawiam
-
Gość: anusia, public-gprs284087.centertel.pl
2011/07/18 13:02:24
Hej, właśnie wypróbowałam Twój przepis, po raz pierwszy mi wyszły!!!, nie są za grube, nie rozrywają się więc sama przyjemność ze smażenia. Na moje teraźniejsze zachcianki (ciąża 7 mc) w sam raz. Dzięki :)
-
Gość: Magdzia , ^^, host-79.173.23.51.tesatnet.pl
2011/07/19 09:10:56
jeszcze ich nie zrobiłam , ale dzis zrobie . Naprawdę wygladają smakowicie , a gdy naczutałam sie tutaj opini jestem przekonana w 100 % ! pozdro papa dzieki !
-
2011/07/22 11:23:26
Przed chwilą zrobiłam naleśniki z Twego przepisu i wyszły bardzo smaczne :-)) Pozdrawiam.
-
Gość: cichyzabojca, user-46-112-138-136.play-internet.pl
2011/07/23 20:05:56
Wlasnie zrobilam te nalesniki i mi nie samakuja . nie mam samaku, wiec przepisu nie bede polecac .
-
Gość: Exe, 088156151211.stargardszczecinski.vectranet.pl
2011/07/25 14:23:55
hueh hueh naleśniczki! uwielbiam normalnie :D co do przepisu to bdb+ smakuje jak, jak naleśniki po prostu ^^ ale mam jedną uwagę:
wg ciebie te proporcje starczają na 15 naleśników, ja zrobił 2x twoje proporcje z nadzieją ze wyjdzie ich 30, a wyszło z podwójnych składników tylko 11 o.O ale ogólnie przepisik spoko :D dzięki za wstawienie ;)
-
2011/07/25 20:34:10
CichyZabojca, w tym przepisie nie ma cukru, bo to przepis podstawowy, jesli chciałeś/łaś mieć słodkie naleśniki należało dodać po prostu cukru,albo posmarować je dżemem. Nalesniki mozna wykorzystac do wytrawnych potraw jak i na słodko.
-
Gość: Kinga, public125607.xdsl.centertel.pl
2011/07/29 14:19:33
Mam 13 lat i są to moje początki przygody z kuchnią... muszę więc pani serdecznie podziękować za ten przepis:)
naleśniki robiłam wiele razy ale zawsze z innego internetowego przepisu...dzisiaj wypróbowałam pani przepis i muszę przyznać że jest świetny ...wprawdzie składniki trochę urozmaiciłam oprócz tego zmieniłam odrobinę proporcje ciasta...
rodzinka była wniebowzięta moimi naleśnikami...także jeszcze raz serdecznie pani dziękuje ...jestem pewna że do tego przepisu będę jeszcze wracać:)
a może spróbuję czegoś zupełnie nowego...sama jeszcze nie wiem...jedno co wiem że będzie to któryś z pani przepisów bo są sprawdzone i polecane...mi właśnie poleciła tą stronę koleżanka:)
pozdrawiam Kinga
-
2011/08/02 15:08:24
Pyszne te naleśniki z Twojego przepisu! Dziękuję za przepis.
-
Gość: Kari, 87-205-196-208.adsl.inetia.pl
2011/08/05 14:22:48
zapomniałam dodoac mleka ale wyszły swietna i bez tylko wiencej wody dodalam
-
Gość: Grzegorz, 095160192128.lebork.vectranet.pl
2011/08/11 20:13:14
Dziękuję. Pyszne. Właśnie - zrobiłem, zjadłem, a przepis zapisałem.
-
2011/08/21 07:34:26
Ronia, Anusia, Asiumarchewo bardzo się cieszę, że naleśniki się udały i smakują:) Pozdrawiam!

Magdziu cieszę się, że masz zamiar je wypróbować :)

Cichyzabójco naleśniki same w sobie nie mają konkretnego smaku (poza naleśnikowym) Czasami zbyt mała ilość soli może powodować, że w smaku nie są za dobre, a poza tym smaku nadają im dodatki - słodkie lub wytrawne.

Exe bardzo się cieszę, ze się udały :) Co do ilości - no powinnam napisać na jakiej patelni wychodzi mi taka ilość;) Choć w komentarzach gdzieś już o tym pisałam;) No i wiele zależy od tego jak grube naleśniki się smaży;) Pozdrawiam!

Majanko :*

Kingo cieszę się niezmiernie, że przepis Ci smaował i naleśniki wyszły:) To wielka radość dla mnie czytać takie komentarze jak Twój:) Bardzo Ci za niego dziękuję:* Buziaki i pozdrawiam:)

Magdaleno bardzo się cieszę, ze się udały! Pozdrawiam!

Kari bez mleka też wychodzą, choć smak mogą mieć odrobinkę inny:) Cieszę się, że jesteś zadowolona z końcowego efektu:) Pozdrawiam!

Grzegorz bardzo się cieszę , dziękuję i pozdrawiam!
-
Gość: kasia k, 84-10-151-240.dynamic.chello.pl
2011/08/22 19:01:14
Pyszne wyszły :-)bardzo dziękuję za przepis, teraz będe je robić częsciej .Jeszcze raz dziękuje. Buzka
-
2011/08/23 21:06:34
Kasiu bardzo sie cieszę, że smakowały:) Buziaki:*
-
Gość: madziunia, 77-253-36-45.adsl.inetia.pl
2011/08/24 20:38:36
Dziękuję za wspaniały przepis:) tyle razy próbowałam robić naleśniczki i nigdy mi nie wychodziły... wydawało mi się że już jestem beztalenciem totalnym... i obiecałam sobie że nigdy nie będę już smażyć naleśników.. ale od miesiąca jestem mężatką, a mąż co nie dawno się dowiedziałam wręcz uwielbia naleśniki:):) dziś wieczorem jak wróci z pracy to mile go zaskoczę bo wyszły rewelacyjne:) naprawdę rewelacyjne:):)
-
Gość: Gosia, ip-87-204-77-171.stg.pl
2011/09/21 18:51:30
A cukier? ;
-
2011/09/21 19:29:47
Madziuniu bardzo się cieszę: ) mam nadzieję, ze mąż również się ucieszył:)

Gosiu ja do ciasta na naleśniki nigdy nie dodaję cukru;) I to nie ważne czy będą ze słodkim czy z wytrawnym nadzieniem.
-
Gość: Nika, public30526.cdma.centertel.pl
2011/10/08 20:31:05
Przepis jest rzeczywiście dobry. Ja dodaję troszkę więcej mąki i 1/2 lub całe opakowanie cukru waniliowego, i trochę więcej oleju do ciasta, ale już nie dodaję oleju do smażenia.
-
2011/10/11 05:06:35
Nika a to faktycznie niewielkie modyfikacje. Cukier waniliowy oczywiście można dodać, jak się robi naleśniki na słodko, a ilość mąki ... to już często zależy od mąki :) Pozdrawiam!
-
Gość: Łukasz, host-89.25.159.19.algrim.pl
2011/10/17 14:52:16
Naleśniki wyszły przepyszne :) Dzięki wielkie za przepis. zaspokoiłem swoje potrzebny bez proszenie Mamy o przyrządzenie mi naleśników :P
-
2011/10/17 19:50:12
Łukaszu bardzo się cieszę:) Pozdrawiam!
-
Gość: Radziu, apn-77-114-166-29.dynamic.gprs.plus.pl
2011/10/19 10:22:26
prosta zasada jedynek czyli 1 szklanka mąki 1szklanka mleka 1 jajko 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju w takiej kolejności nalezy dodawac a napewno wyjda
-
Gość: Maciej, oyy45.internetdsl.tpnet.pl
2011/11/02 18:51:59
Dzięki za przepis. Wiem,wiem,wiem to wstyd nie umieć zrobić naleśników, ale wśród naszej płci jest to wybaczalne. ;-0
-
2011/11/03 21:06:33
Macieju nie ma za co :) A przy okazji, to wcale nie jest wstyd jak się nie umie, wstyd to jest jak się nie chce ;)
-
Gość: Andy, cpc22-aztw25-2-0-cust358.aztw.cable.virginmedia.com
2011/11/21 11:15:33
Pierwszy raz w zyciu SAM robie nalesniki :) przepis genialny, poszlo jak z platka :) wielkie dzieki :)
-
2011/11/21 20:16:56
Andy bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)
-
Gość: , 178-36-59-146.adsl.inetia.pl
2011/12/06 07:57:11
witam
zrobiłam naleśniki z przepisu, tylko dodałam ciut więcej wody gazowanej.... wyszły bajecznie pyszne:-) wszyscy się zajadaliśmy...dziekuję i pozdrawiam.
-
Gość: w 44, 87-93-22-9.bb.dnainternet.fi
2012/01/22 22:38:19
cześć dziewczyny ! jak czytam wasze wpisy że "mi nie wychodzi"to się dziwie jak to możliwe ? ja facet 44lat i zawsze są pyszne (opinia całej rodziny) a robię tak :mąki i mleka na oko , trochę wody , jajko ,szczypta proszku do pieczenia , troszkę soli , wszystko zmiksować , ciasto ma być :lejące: smażyć i zajadać .pozdro .w.
-
Gość: Ktosiek, 89-69-210-174.dynamic.chello.pl
2012/01/31 23:26:33
Rewelacja! naprawdę pyszne! i do tego nie sycące :) Dzięki :)
-
Gość: Emilia, 88-199-240-203.tktelekom.pl
2012/02/10 16:45:52
Pyszniuteńkie, bardzo proste :D Pierwszy raz robiłam naleśniki i wyszły pyszne! Robiłam oczywiście z dwóch porcji dla mojej zgłodniałej rodzinki, po połowie smażenia nie dolewałam oleju na patelnię (mam teflonową) i wychodziły jescze smaczniejsze! Cieniutkie, smakowały jak tortilki, a smażyły się bardzo szybko ;) Jestem bardzo zadowolona- może jednak na studiach nie umarałabym z głodu... Polecam bardzo ten przepis :))
-
Gość: Emilia, 88-199-240-203.tktelekom.pl
2012/02/10 16:48:36
aaa! tylko jeszcze chciałam dodać, że ciasto zanim poszło na patelnię przeleciało przez siteczko... pozdrawiam! ;)
-
2012/02/13 20:17:58
Emilio bardzo się cieszę,ze naleśniki Ci sie udały,i że smakowały : ) Wielka radość dla mnie czytać takie komentarze :) Pozdrawiam!
-
Gość: kinga, afkk77.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/02/17 18:09:49
hej. a ja robilam nalesniki i mi wysszzly w srodku surowe nie wiem czego;/ ale z jednej strony strasznie sie przypalaly a z drugiej zarumienialy no ale w srodku byly surowe );
-
2012/02/18 08:44:01
Kingo prawdę powiedziawszy nie wiem co Ci napisać ... naleśniki robi się tak cieniuteńki, że ciężko mówić o surowym środku ... Skoro się przypalały, i wydawały się surowe , to jedyne co przychodzi mi do głowy, że smażyłaś je na zbyt dużym ogniu .. Na patelnie wylewaj naprawdę niewiele ciasta, tak oby ono pokryło powierzchnię patelni cienką warstwą. Mam nadzieję,że następnym razem się udadzą.
-
Gość: Notspecjal, ti0056a380-0660.bb.online.no
2012/02/29 12:39:21
Witam! Dzis wyroboje Pani przepis.Nigdy nie robilam nalesnikow.Zobaczymy co z tego wyjdzie:))
-
Gość: Armani7, arc49.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/03/13 13:41:51
witam,
wyprobowalem Pani przepis i jest rewelacyjny!!!
wychodza za kazdym razem tak cienkie i udane REWELO!!!
A dzis zrobilem je zielone ze szpinakiem polecam rowniez.
Wygladaja fantastycznie tak wiosennie.
Pozdrawiam
-
2012/03/14 05:16:03
Armani cieszę się niezmiernie, bo jak widziałeś powyżej przepis budzi duże kontrowersje;)) Mnie też wychodzą za każdym razem;) A takie zielone, to muszą być przepyszne :) Nie ma co przywołujesz wiosnę :) Pozdrawiam!
-
Gość: Marta, 89-72-111-141.dynamic.chello.pl
2012/05/07 15:58:15
Pierwszy wyszedł zbyt gruby, nie byłam w stanie rozlać ciasta na patelni, ale jak tylko dodałam wody od razu zaczęły ze mną współpracować. Pachną, jak gofry, i jak gofry też smakują. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
-
Gość: lol, public8014.cdma.centertel.pl
2012/05/15 17:25:49
aaaaaaaaaaaaaaaaa
-
Gość: olga22, 82.160.33.*
2012/07/20 12:17:01
Przepis prawidłowy, jednak ja polecam zwiększenie ilości jajek, a jeszcze lepiej samych żółtek- na podaną proporcję daję 1 całe jajo i 2 żółtka- wtedy wychodzą naprawdę cieniutkie i kruche. A żeby ładnie się przyrumieniły, trzeba dać łyżeczkę cukru. Smacznego!
-
Gość: fj, host-31-6-156-58.dynamic.mm.pl
2012/08/16 15:19:13
obrzydliwe mi wyszly a robilam wg przepisu ,fuj
-
Gość: , 77-253-16-136.adsl.inetia.pl
2012/08/22 13:54:26
Pyszne naleśniki !
Jeśli komuś wychodzą niedobre to znaczy,ze chyba w ogóle nie umie piec ani gotować.
Trzeba być wybitnie uzdolnionym by te naleśniki nie wyszły. Super przepis, polecam! :)
-
Gość: natalia, user-188-33-129-123.play-internet.pl
2012/09/07 13:53:34
Witam. Od kilku miesięcy robię naleśniki z tego właśnie przepisu. Niestety,zmieniłam komputer i straciłam przepis wraz z zakładkami. Postanowiłam wypróbować inny i jak za dawnych czasów połowa ciasta wylądowała w koszu. Udały mi się 4szt z tamtego przepisu. Gumowe i nie dobre,że straciłam apetyt. Na szczęście nie poddałam się i znalazłam na nowo Pani przepis.Nigdy go nie zmienie. Dziękuje bardzo, naleśniki z tego przepisu są najlepsze i każdemu smakują.
-
2012/09/08 10:05:31
Natalio nawet nie wiesz jaką radość sprawiły mi Twoje słowa, dziękuję:)
-
2012/10/14 15:20:22
Witam proszę o wypełnienie ankiety która znajduje się na stronie:
www.przepisyankieta.ugu.pl
Osoby które podadzą prawidłowe dane biorą udział w losowaniu nagród.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
-
2012/11/10 10:17:54
bardzo dobry przepis na pewno skorzystam
-
Gość: , 159-255-180-13.customer.tom-net.pl
2012/11/14 11:17:11
tak przepis jak najbardziej dobry lecz jak ja robilem nalesniki wedlug tych skladnikow oczywiscie dalem wszystkiego jak trzeba lecz jak juz wszystko wymieszalem ciasto bylo za rzadkie mysialem dodac jeszcze pol szklanki maki czyli 300g zeby ciasto bylo takie jak ma byc czyli ani za geste ani za rzadkie :)
-
Gość: motyl, 46.205.89.81.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/15 17:05:33
bez przesady czy naleśniki to takie nadzwyczajnie trudna sprawa
-
Gość: alsabi, 87-207-51-241.dynamic.chello.pl
2012/12/18 11:39:50
Dla mnie tak jestem facetem.
Naleśniczki wychodzą choć mały problemik z grubością ale daję radę. ;)
-
Gość: zryty, 87-207-211-173.dynamic.chello.pl
2012/12/18 16:06:01
zajebiste nalesniki
-
2012/12/18 16:49:01
POLECAM!!
-
Gość: TheTanadu, atg15.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/31 14:36:24
Witaj. Bardzo dobry przepis chociaz ja robie na gdzies 30 nalesnikow tak:
8 jaj
paczka maki
z 1 1/2 L mleka
i wszystko ladne ;]]
-
Gość: jujusia, public39086.xdsl.centertel.pl
2013/01/24 09:45:31
wyszło na 5 sztuk:(
-
2013/01/27 18:58:33
Ilość zawsze zależy od wielkości patelni i wylewanego na nie ciasta.
-
2013/02/17 23:18:37
To moje dwa ulubione przepisy
na slono: travel4taste.com/2013/02/04/salty-crep es/
i na slodko z alkoholem: travel4taste.com/2013/02/04/french-cre pes-with-orange-flavored-brandy-liqueur-grand-marnier/
Pozdrawiam serdecznie!
-
Gość: , adtc157.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/02/18 00:24:52
wszystko sie udalo :) dzieki najadlem sie :D
-
Gość: matus, user-46-112-230-38.play-internet.pl
2013/02/27 18:10:45
Niby naleśniki ale jak zrobiłem mojej kobiecie to jest zachwycona :)
-
Gość: , 89-77-61-116.dynamic.chello.pl
2013/03/14 19:45:03
Z
-
Gość: , 89-77-61-116.dynamic.chello.pl
2013/03/14 19:45:23
Zjarałem Patelnie :(
-
Gość: mazz, 50.40.31.194.mediatelekom.pl
2013/03/16 14:27:23
ja polecam batony w naleśniku
-
2013/03/22 15:38:58
Fajnie, że jest opis ale nie wiem jak niektórzy mogą mieć problemy jak zrobić naleśniki.
-
Gość: , 188.147.159.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2013/06/02 16:34:59
rowniez dziekuje serdecznie za przepis :)
-
Gość: , 178235162244.tychy.vectranet.pl
2013/06/03 15:56:15
nu i naleśniki gotowe
-
Gość: to ja., 159-205-204-36.adsl.inetia.pl
2013/06/03 17:49:12
Naleśniki wyszły pysznie, ale przy patelni o średnicy 28 cm (kilka cm większej od Twojej) wyszło ich zaledwie 5 ;)
-
Gość: Martek, 86-45-229-192-dynamic.b-ras1.mgr.mullingar.eircom.net
2013/07/23 15:00:05
Właśnie je piekę i są rewelacyjne!!! Tylko rzeczywiście musiałam dodać więcej mleka i wody do tej ilości mąki. I dodałam też cukru waniliowego żeby bardziej słodkie były :) Dziękuję za przepis. Od dziś to mój ulubiony na naleśniki :)))
-
Gość: , 89-70-166-185.dynamic.chello.pl
2013/07/30 15:18:22
właśnie je robię!!! ciasto jak marzenie!!! cieniutkie... ale mam problem z obracaniem, jedna ręka chyba mało sprawna!!!
-
Gość: wera, 193.188.198.*
2013/08/12 18:58:35
dopiero robie
-
Gość: emi, user-5-173-111-70.play-internet.pl
2013/08/17 07:57:49
super!
-
Gość: , v32-06.opera-mini.net
2013/08/23 12:58:38
czy tu tylko dziewczyny smażą naleśniki
-
2013/08/25 20:39:20
absolutnie nie tylko dziewczyny.
-
Gość: , c46-225.icpnet.pl
2013/08/26 18:49:59
Chcialam sprubowac przepisu ale niemam wciarz czasu
-
Gość: , 88.220.117.8*
2013/09/25 15:30:00
te naleśniki były ochydne
-
Gość: Sniadanie, accx90.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/06 12:20:10
Dzięki! Naleśniki były pyszne!
-
2013/12/31 11:08:20
Dzięki!Były bardzo dobre!.
-
Gość: , user-31-175-113-7.play-internet.pl
2014/01/20 17:14:49
Kurwa naleśniki były do bani za każdym razem robiła się miazga.
-
Gość: Bartek, 83-143-98-217.internetia.net.pl
2014/02/02 16:52:35
Pyszne ajerkuchy mi wylazły z tego twojego przepisu. Pozdrawiom Cie ciepło.
-
Gość: frania, mail.chrobry.pl
2014/02/08 14:22:51
Witam, dziś wygrzebałam Twój przepis i muszę powiedzieć, że rzeczywiście mocno czuć mąkę. Musiałam dodać więcej mleka i tak jak pisałaś z dodatkiem wody i było ok!
-
Gość: Redone, 178-36-218-205.adsl.inetia.pl
2014/02/13 16:07:00
Pierwszy raz w życiu robiłam naleśniki :D Żeby nie było, nie jestem amatorką, lubię siedzieć w kuchni, ale jakoś naleśniki zawsze robił mój mąż. Te z Twojego przepisu wyszły bardzo smaczne, świetnie pasowały do mięsnego nadzienia. Niestety jeśli chodzi o sprężystość, to bardziej przypominały papier :D Ale to też pewnie kwestia mąki. W każdym razie po dodaniu farszu namiękły i wyszły super. Dzięki za przepis.
-
Gość: hanna, 90-156-64-163.internetia.net.pl
2014/02/25 17:59:03
Dzięki o taki przepis mi chodziło, wyszły idealne i bez tłuszczu a to ważne. Nie przywierały do patelni po prostu super. Wykorzystam do przygotowania krokietów bo świetnie się nadają są sprężyste. Ciasto łatwo się rozprowadza nawet łyżką bez użycia miksera.
-
Gość: , host-89-229-113-16.dynamic.mm.pl
2014/02/27 16:39:59
Nalesniki są pyszne i puszyste jeśli wleje ciasta więcej niż tszeba a jesli wleje tyle co go powinno być terz są dobre polecam (:
-
Gość: gosiak, n08-07-07.opera-mini.net
2014/03/18 20:27:43
naleśniki pierwsza klasa :)
-
Gość: bananowe, 88.220.37.17*
2014/05/23 21:19:10
A ja dla urozmaicenia proponuję dodać do ciasta przed upieczeniem banana (lub dwa) i zmiksować. Są rewelacyjne!!
-
Gość: bananowe, 88.220.37.17*
2014/05/23 21:20:03
A ja dla urozmaicenia proponuję dodać do ciasta przed upieczeniem banana (lub dwa) i zmiksować. Są rewelacyjne!!
-
Gość: , 89-71-28-51.dynamic.chello.pl
2014/05/25 16:13:32
Nie wychodzą mi te naleśniki . Przepis wprost do dupy !!!!
-
2014/05/25 16:23:41
________________________________________________________
PRZEPIS PODSTAWOWY, ALE B. DOKŁADNIE OPRACOWANY! *****

WYKORZYSTAM I JUŻ WIDZĘ, ŻE JEST NAPRAWDĘ EKSTRA / DZIĘKI.

________________________________________________________
-
Gość: , abhv93.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/07/23 11:48:55
Naleśniki są pyszne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...