Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Gofry na maślance

atina_bc

Gofry goszczą u mnie w domu bardzo często, gdyż mój synek je uwielbia. Najczęściej korzystam ze sprawdzonego przepisu na gofry rodzinne (jest to przepis bardzo podobny do Bajaderkowego, a różni się tylko ilością składników). Jakiś czas temu skusiłam się na gofry wypatrzone u Cudawianki. Testowałam je w dwóch wariantach z dodatkiem mąki ziemniaczanej i maizeny. Okazało się, że dużo bardziej smakują mi te z maizeną. Wydają mi się bardziej chrupiące i dłużej po wystygnięciu tę chrupkość utrzymują. Należy jednak pamiętać, że podstawą dobrych gofrów jest mocna gofrownica i dobre ich upieczenie. Gofry powinny być mocno rumiane, wtedy są bardziej chrupiące, niż te bledziuchy. Przepis Malgosimi z forum Cincin.

Gofry na maślance

Składniki na około 7 sztuk:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki maizeny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.

W misce wymieszać składniki: mąkę, maizenę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce roztrzepać widelcem żółtko z maślanka i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krótko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżką.

Rozgrzać dobrze gofrownicę. Ciasto nakładać chochelką i piec przez około 4 - 5 minut, bez otwierania gofrownicy. Gotowe gofry studzić ustawione pionowo lub na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)

Gofry na maślance

Komentarze (14)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Anitko, gofry są fantastyczne! Uwielbiam je i tez lubię kiedy są takie chrupiące, super:)
    Piękne zdjęcia im zrobiłaś. Mogę się jednym poczęstować?
    Dobrej nocy:)

  • anna.kaminska.pl

    Tak apetycznie wyglądają! Ja bym je zaraz zjadła...


    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • kulinarnespotkania

    ale wygladaja smakowicie:) pychotka:)

  • atina_bc

    Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Oczywiście, częstuj się:)

    Aniu bardzo dziękuje:) starczy i dla Ciebie:)

    Kulinarne spotkania dzięki:)

  • grumko

    Wieki nie jedliśmy, ale już wiem, że je podają w grodzie Kraka, więc...;-))
    Pozdrawiam;-)

  • myniolinka

    Anitko myślisz że z kefirem wyjdą? naszła mnie ochota na śniadaniowe gofry ale nie ma chętnych żeby po maślankę lecieć ...

  • atina_bc

    Grumko ano podają, więc ...;)))))) U mnie są kilka razy w miesiącu, tak zwykle raz na tydzień;)

    Myniolinko nie mam pojęcia czy wyjdą z kefirem, ale myślę, że można spróbować :) Konsystencję mają podobną, tylko chyba w smaku bardziej się różnią - znaczy kefir i maślanka;)

  • cozerka

    Mam ten przepis, czeka aż gofrownica powróci z serwisu :) A trafiła tam chyba na skutek naszej zbytniej miłości do gofrów.

    Twoje wyglądają wspaniale

  • chantel111

    bardzo lubię gofry, proste i pyszne :)

  • margot11

    synek wie co dobre , alcia tez uwielbia gofry :P
    Te też piekłam i bardzo mi smakowały i teraz widzę ,ze i tak miałam gorszą wersję bo z maka ziemniaczana

  • wiosenka27

    Też je robię. Są pyszne:)

  • atina_bc

    Cozerko to faktycznie musieliście bardzo ją eksploatować;) mam nadzieje, że szybko do Was wróci, bo tylko jest pytanie, jak długo wytrzymacie bez gofrów ;)

    Chantel ja tak samo :)

    Margot no to proszę Alcia i mój synek lubią to samo :) Fajnie, będę pamiętała, jakby co ;)) No to spróbuj na maizenie je upiec, ciekawe czy też będziesz czuła różnicę ;)

    Wiosenka też tak uważam :D

  • justmydelicious

    bardzo lubię rozpoczynać dzień od zjedzenia pysznego gofra :)

  • atina_bc

    Justmydelicious o tak to jest bardzo miły początek dnia:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci