Blog > Komentarze do wpisu

Gofry na maślance

Gofry goszczą u mnie w domu bardzo często, gdyż mój synek je uwielbia. Najczęściej korzystam ze sprawdzonego przepisu na gofry rodzinne (jest to przepis bardzo podobny do Bajaderkowego, a różni się tylko ilością składników). Jakiś czas temu skusiłam się na gofry wypatrzone u Cudawianki. Testowałam je w dwóch wariantach z dodatkiem mąki ziemniaczanej i maizeny. Okazało się, że dużo bardziej smakują mi te z maizeną. Wydają mi się bardziej chrupiące i dłużej po wystygnięciu tę chrupkość utrzymują. Należy jednak pamiętać, że podstawą dobrych gofrów jest mocna gofrownica i dobre ich upieczenie. Gofry powinny być mocno rumiane, wtedy są bardziej chrupiące, niż te bledziuchy. Przepis Malgosimi z forum Cincin.

Gofry na maślance

Składniki na około 7 sztuk:

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki maizeny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/4 szklanki mleka
  • 6 łyżek oleju

Białko oddzielić od żółtka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier i ekstrakt.

W misce wymieszać składniki: mąkę, maizenę, sól, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce roztrzepać widelcem żółtko z maślanka i mlekiem. Wlać olej i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej mikstury. Połączyć składniki obu misek, bardzo szybko i krótko mikserem. Dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać delikatnie łyżką.

Rozgrzać dobrze gofrownicę. Ciasto nakładać chochelką i piec przez około 4 - 5 minut, bez otwierania gofrownicy. Gotowe gofry studzić ustawione pionowo lub na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)

Gofry na maślance

wtorek, 19 października 2010, atina_bc
Komentarze
2010/10/19 22:03:20
Anitko, gofry są fantastyczne! Uwielbiam je i tez lubię kiedy są takie chrupiące, super:)
Piękne zdjęcia im zrobiłaś. Mogę się jednym poczęstować?
Dobrej nocy:)
-
2010/10/19 22:26:35
Tak apetycznie wyglądają! Ja bym je zaraz zjadła...


kuchennymidrzwiami.blogspot.com/
-
2010/10/19 23:21:32
ale wygladaja smakowicie:) pychotka:)
-
2010/10/20 05:33:19
Majanko ślicznie Ci dziękuję:) Oczywiście, częstuj się:)

Aniu bardzo dziękuje:) starczy i dla Ciebie:)

Kulinarne spotkania dzięki:)
-
2010/10/20 07:06:14
Wieki nie jedliśmy, ale już wiem, że je podają w grodzie Kraka, więc...;-))
Pozdrawiam;-)
-
2010/10/20 07:43:34
Anitko myślisz że z kefirem wyjdą? naszła mnie ochota na śniadaniowe gofry ale nie ma chętnych żeby po maślankę lecieć ...
-
2010/10/20 09:01:25
Grumko ano podają, więc ...;)))))) U mnie są kilka razy w miesiącu, tak zwykle raz na tydzień;)

Myniolinko nie mam pojęcia czy wyjdą z kefirem, ale myślę, że można spróbować :) Konsystencję mają podobną, tylko chyba w smaku bardziej się różnią - znaczy kefir i maślanka;)
-
2010/10/20 11:11:11
Mam ten przepis, czeka aż gofrownica powróci z serwisu :) A trafiła tam chyba na skutek naszej zbytniej miłości do gofrów.

Twoje wyglądają wspaniale
-
2010/10/20 12:12:01
bardzo lubię gofry, proste i pyszne :)
-
2010/10/20 13:17:56
synek wie co dobre , alcia tez uwielbia gofry :P
Te też piekłam i bardzo mi smakowały i teraz widzę ,ze i tak miałam gorszą wersję bo z maka ziemniaczana
-
2010/10/20 18:24:32
Też je robię. Są pyszne:)
-
2010/10/20 21:08:20
Cozerko to faktycznie musieliście bardzo ją eksploatować;) mam nadzieje, że szybko do Was wróci, bo tylko jest pytanie, jak długo wytrzymacie bez gofrów ;)

Chantel ja tak samo :)

Margot no to proszę Alcia i mój synek lubią to samo :) Fajnie, będę pamiętała, jakby co ;)) No to spróbuj na maizenie je upiec, ciekawe czy też będziesz czuła różnicę ;)

Wiosenka też tak uważam :D
-
2010/10/21 16:03:46
bardzo lubię rozpoczynać dzień od zjedzenia pysznego gofra :)
-
2010/10/23 06:47:16
Justmydelicious o tak to jest bardzo miły początek dnia:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...