Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Tango łosoś

atina_bc

Bardzo smaczny sposób na przygotowanie łososia znalazłam na stronie Beaty Pawlikowskiej. Zamarynowanego łososia można upiec na grillu lub w piekarniku - ja wybrałam piekarnik. Dzisiaj rozpoczyna się akcja organizowana przez Szarlotkę - Różowy Tydzień, mającą zwrócić naszą uwagę na profilaktykę w walce z rakiem. Ja pragnę się do niej przyłączyć tym argentyńskim sposobem na łososia.

Tango łosoś

Składniki:

  • 500 g filetów z łososia
  • 1/4 kostki roztopionego masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina

W szklanej misce wymieszać roztopione masło, cukier, sos sojowy, sok z cytryny i wino. Dokładnie wymieszać tak długo, aż rozpuści się cukier. Do miski włożyć filety łososia, wymieszać z sosem, szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej jedną godzinę, pamiętając o tym, żeby po jakimś czasie wymieszać go i przewrócić na druga stronę, tak żeby wszystkie kawałki ryby równomiernie się marynowały. Zamarynowanego łososia przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać marynatą i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec w temperaturze 180°C, przez około 30 - 40 minut.

Tak przygotowanego łososia można również upiec na grillu, polewając od czasu do czasu pozostałą marynatą.

Smacznego:-)

Tango łosoś

RóżowyTydzieńZ     widelcem przez kuchnię obu Ameryk

Komentarze (16)

Dodaj komentarz
  • majanaboxing

    Ależ piękny ten łosoś! Super pomysł na pyszną rybkę :) Koniecznie do wypróbowania przez smakosza łososia jakim jestem ja :)))
    Buźka:**

  • szarlotek

    Takiego łososia to ja zawsze i wszędzie :) Pyszności ! Ozywiście do wypróbowania :)

  • anna.kaminska.pl

    No,no! Łososia to ja tak lubię,że zaraz sięgnę przez ekran.
    Pysznie!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • justmydelicious

    łososia to ja bardzo chętnie :)

  • nobleva

    Oh, jaki cudny:)

  • atina_bc

    Majanko bardzo dziękuje:) A rybkę polecam - pyszna jest:) Mam nadzieję, ze Tobie również posmakuje:)

    Szarlotku dziękuje:) mam nadzieje, że Tobie również posmakuje:)

    Aniu bardzo sie cieszę:) no właśnie, tak mi sie wydawało, że coś mi ubyło;)

    Justmydelicious cieszę się bardzo :)

    Nobleva dzięki :)

  • abbra

    Mimo,że za rybami jakoś szczególnie nie przepadam, to po TAKIEGO łososia z chęcią bym sięgnęła ! Wygląda pysznie ! :)

  • kulinarnespotkania

    bardzo smakowiciwe wyglada, chetnie skubne odrobine:)

  • malgorzata.dz

    O! Fajna ta marynata!
    Atinko, a ja mam pytanie, czy dodatek cukru w tym przypadku powoduje, że łosoś po upieczeniu ma wyczuwalną taką karmelową nutkę?

  • atina_bc

    Abbro bardzo dziękuję:) A wiesz, że ryba jest dobra na wszystko?;)

    Kulinarne spotkania bardzo dziękuje:)

    Małgoś cieszę się, że Ci się spodobała:) Szczerze Ci powiem, że ja z tej marynaty to najbardziej czułam winny posmak;) czy był odrobinkę karmelowy ... hmmm ... może odrobinkę, ale dla mnie dominujące było wino:)

  • zawszepolka

    Wspaniały! A czemu on jest tango? :D

  • grumko

    Ale fajna nazwa;-)
    Pewnie wzięła się od tego, że podczas pieczenia jest wystarczająco dużo czasu aby wziąć kolejną lekcję tanga;-)
    Pozdrawiam;-)

  • atina_bc

    Poleczko bo po nim można iść w tango ...;))))

    Grumko bardzo dziękuje:) No i świetne wyjaśnienie:)

  • rafal-szwaylik

    dodalbym jeszcze sos argeńtyński, tzn. polałbym tego łososia nim, choc bez też wygląda ładnie...

  • misza1040

    chyba zaraz pójdę do sklepu i kupie łososia, bo ten na zdjęciu wygląda extra

  • atina_bc

    Rafale wszelkie modyfikacje mile widziane :) Cieszę się, że i moja wersja Ci się podoba:)

    Misza ciesze się bardzo :) A wiesz rybka jest dobra na wszystko :) Polecam:)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci