Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

atina_bc

Chleb ten w zeszłym roku proponowała do upieczenia Polka. I już wtedy nabrałam na niego wielkiej ochoty. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie kasztany i powolutku zbliżał się termin orzechowej zabawy Eli wiedziałam, że będę się chciała z nim zmierzyć. Upiekłam więc kasztany i po krótkich konsultacjach z Polką upiekłam pyszny chlebek. Smak kasztanów w nim nie dominuje jest tylko lekkim dodatkiem. Chlebek jest pyszny i wart upieczenia.

 Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

Składniki na zaczyn:

  • 136 g mąki żytniej razowej
  • 109 g wody
  • 1 łyżka dojrzałego zakwasu żytniego

Składniki zaczynu wymieszać w misce, przykryć folią i odstawić na 14-16 godzin.

Składniki na ciasto właściwe:

  • cały zaczyn minus dwie łyżki
  • 295 g mąki pszennej chlebowej
  • 22 g mąki żytniej razowej
  • 198 g wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży lub drożdży instant
  • 56 g jadalnych pieczonych kasztanów, pokrojonych na kawałki

Wszystkie składniki ciasta (oprócz kasztanów) wymieszać w misce, następnie wyłożyć na blat i wyrabiać ręcznie około 10 minut. Uwaga: jeśli używamy drożdży suszonych należy je aktywować w małej ilości ciepłej wody. Dodać kawałki kasztanów i jeszcze raz krótko wyrabiać. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do naoliwionej miski, przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto odgazować, uformować w bochenek i umieścić w koszyku złączeniem do góry. Przykryć folią i zostawić na kolejną godzinę. Wyrośnięty chleb naciąć i włożyć do nagrzanego pieca.

Piec w temperaturze 240 ºC z parą przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 ºC i piec kolejne 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

 Chleb na zakwasie żytnim z jadalnymi kasztanami

Komentarze (21)

Dodaj komentarz
  • wiosenka27

    Wygląda po prostu...profesjonalnie. Ja nigdy nie jadłam kasztanów ale chetnie bym spróbowała zwłaszcza w takim chlebku:) Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli:)

  • eve.eire

    Chetnie wypróbuję. Musi być smaczny. Wprawdzie nigdy nie próbowałam jadalnych kasztanów ale zdjęcie apetyczne.

  • gosiab_3

    wow!!!!!!!!!! wyglada pieknie,ten odcisniety ksztalt i wzor koszyczka!!! cudnie :) kaszatnow nie lubie wprawdzie,ale chetnie bym taki chlebek sprobowala :)
    Pozdrawiam :)

  • olciaky

    hmm.. smak na pewno ciekawy:)
    Pozdrowienia, Atinko!

  • anna.kaminska.pl

    Śliczny chleb! Kasztany bardzo lubię, więc na pewno wzbogacają smak. I wypróbuję.
    Pozdrawiam!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • mafilka

    Ja się ostatnio "przejechałam" na kasztanach... A tak je lubię :(

    Chlebuś wygląda bardzo apetycznie :))

  • justmydelicious

    ma piękny kolor, taki ciepły

  • majanaboxing

    Anitko, wspaniały chleb upiekłaś! Nigdy nie jadłam chleba z kasztanammi, ciekawa jestem jak smakuje. W tym celu chyba wpadnę do Ciebie po południu;-))
    Och, zebym tak mogła ! :)))
    Pysznie wygląda i bardzo profesjonalnie, jak to napisała Wiosenka.

    Uściski niedzielne:**

  • zjedz_mnie

    Chlebek wyglada imponująco. Ciekawa jestem jego smaku z tymi kasztanami ;]

  • krokodyll8

    Naprawdę ciekawy przepis i też kiedyś bedę go chciała upiec.

  • zawszepolka

    Kochani pieczcie bo to naprawdę smaczny chleb :)
    Anitko cała przyjemność po mojej stronie! Masz mega wypasiony koszyk mój nie zostawia takich ładnych wzorków ;o)

  • karmel-itka

    chleb z kasztanami?
    a to ci dopiero!
    rewelacja.

  • nobleva

    Mam parę kasztanów, ale nie 56 niestety, choc może je dorzucę do dzisiejszego chlebka.

  • kabamaiga

    Atinko przepiękny.

  • margot11

    Anita chleby z kasztanami i kasztanowa mąka to moja wielka miłość ( do nich:P)
    Masz ucztę prawdziwa , ucztę

  • reve82

    atinko piękny chlebek ci się upiekł...ciekawią mnie te kasztany bo jeszcze nie miałam okazji skosztować

  • atina_bc

    Wiosenko ślicznie dziękuje) chlebek wart upieczenia, choć kasztany w nim nie dominują:)

    Eve bardzo dziękuje:) A wiesz warto czasami spróbować coś nowego :)

    Gosiu dziękuję bardzo :) Ja właśnie uwielbiam te odciśnięte kształty na chlebie;) jakoś tak mam :)

    Olciaky dziękuje:) No wiesz w zasadzie normalny;))

    Aniu bardzo dziękuje i chlebek polecam :) wart upieczenia:)

    Mafilko bardzo dziękuję: )A to jak bardzo lubisz, to chlebek by Ci też bardzo smakował:) Ten jeden raz Cie chyba nie zniechęcił, co?;)

    Justmydelicious bardzo dziękuję:)

    Majanko ślicznie dziękuję:) No i pytam, gdzie Ty byłaś, całe popołudnie czekałam na Ciebie ... ?;)))) Buziaki :)

    Zjedz mnie dziękuję: ) Chlebek pyszny, ale kasztany nie są w nim dominujące. jak sie na takiego trafi, to wtedy czuje się smak ;)

    Krokodylku bardzo się cieszę :) dziękuję:)

    Poleczko ślicznie dziękuję:) No wiesz, ja uwielbiam te wzorki, gdyby mój nie zostawiał, to bym go wyrzuciła pewnie i poszukała czegoś nowego;)

    Karmel-itko bardzo dziękuję:)

    Nobleva ale to chodzi o 56 g - to w sumie niewiele kasztanów;))

    Kabamaiga dziękuje:)

    Margot o tak to jest uczta:) A mam jeszcze mąkę kasztanowa do wypróbowania, tylko jeszcze nie wiem co z niej upiec;)))

    Reve bardzo dziękuję:) I polecam do spróbowania, warto :)

  • abbra

    Piękny ! I do tego apetyczny :)

  • izaa_a

    super wygląda...ja Wam zazdroszczę tych pięknych chlebów...;)

  • izunia.4

    Podziwiam zdolności kulinarne. A jadłaś kiedyś piadę, którą uważa się za pierwotny chleb? To taki pszenny placuszek. Można go dowolnie uzupełniać dodatkami. Polecam spróbować. Można ją zakupić np. w restauracji Green Patio.

  • atina_bc

    Abbro bardzo dziękuję:)

    Izo ślicznie dziękuje:) Wiesz to nic trudnego :) Musisz spróbować kiedyś :)

    Izuniu bardzo dziękuje:) nie jeszcze nigdy nie jadłam, ale za chwilkę poczytam sobie o niej;)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci