Blog > Komentarze do wpisu

Szałot śląski

Niedawno prezentowałam hekele - pyszny dodatek do chleba przygotowany na bazie śledzia. Dzisiaj kolej na bardzo smaczną sałatkę śledziową, gdyż szałot śląski to właśnie sałatka śledziowa i tak została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis znalazłam u Ireny i Andrzeja, a pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej". Sałatkę tą przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

Szałot śląski

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • 2 słone śledzie
  • 2 kiszone ogórki
  • duża cebula
  • 100 g słoniny lub boczku
  • ocet lub woda z ogórków
  • sól, pieprz - do smaku

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokroić w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą.

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni i polać nim sałatkę. Całość ostrożnie wymieszać.

Szałot śląski podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.

Smacznego:-)

Gotujemy po polsku!

piątek, 05 listopada 2010, atina_bc
Komentarze
2010/11/05 05:46:24
Mniam, ale by się zjadło;-)
Nawet o tej porze;-)
Pozdrawiam piątkowo;-)
-
2010/11/05 05:58:57
Grumko bardzo się cieszę:) I również pozdrawiam piątkowo:)
-
2010/11/05 07:21:41
Pychota!
-
2010/11/05 08:18:33
Hm, a nazwa coś znaczy? Bardzo fajna sałatka.
-
2010/11/05 09:09:43
mmmm,swietnie brzmi i wyglada :) te nazwy mi sie najbardziej podobaja tych tradycyjnych potraw :)

Pozdrawiam cieplutko :)

P.S wczoraj sie skusilam na robienie tego paprykarza......pycha....
-
2010/11/05 09:18:16
O mniam! Jak pysznie wygląda! Lubię śledzie, myslę,ze sałatka by mi posmakowała:)) Czy ja sie mogę wprosić ze swoim talerzykiem?;-))
Miłego dnia Anitko:*
-
2010/11/05 11:20:30
Swietna ziemniaczana salatka, najlepiej podoba mi sie ten dodatek sledzi:)
-
2010/11/05 16:12:18
Jejku te nazwy, które nic mi nie mówią. Aż wstyd, wstyd. No dobra, ze śląska nie jestem to może zostanie mi to wybaczone.
-
2010/11/06 05:17:03
Mikimamo dzięki:)

Noblevo jeśli chodzi o nazwę to szałot, oznacza sałatkę:)

Gosiub o tak niektóre nazwy są super :) naprawdę skusiłaś się na paprykarz .. nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakował:) pozdrawiam!

Majanko ślicznie Ci dziękuję :) oczywiście z talerzykiem jak najbardziej zapraszam :) Miłego dnia :)

Gosiu o tak ziemniaczana i ze śledziem:) Też takie uwielbiam :)

Kabamaiga oczywiście, że zostanie Ci wybaczone :) ja też nazwy niektóre poznaję,;) Dlatego ta zabawa jest taka fajna:)
-
2010/11/07 00:28:01
To coś dla mnie! Uwielbiam śledziowe sałatki!...:)
-
2010/11/07 06:31:19
Eweno to widzę , że lubimy to samo :) ja też uwielbiam śledziowe sałatki :)
-
Gość: , user-31-174-43-119.play-internet.pl
2012/01/03 16:12:04
Proszę gospodarza blogu o odpowiedź na poniższe pytanie:

Jakiego smaku nabierają ziemniaki w łupinach gotowane w wodzie z kminkiem ?

Dziękuję.

Stanisław
-
2012/01/03 16:28:39
Bardzo znacząco nie zmieniają smaku;)
-
Gość: Rivers, 178.218.239.21*
2012/05/31 13:14:20
Przepraszam bardzo, ale do śląskiej szałoty nigdy, ale to przenigdy, nie daje się śledzia, ryby czy tym podobnych stworzeń pływających ;) Jeśli ze śledziem, to już na pewno nie jest to "śląski szałot" ...
-
2012/06/12 21:29:02
Rivers nie znam się aż tak dobrze na kuchni śląskiej, ale na liście produktów tradycyjnych można przeczytać skład jaki powinien posiadać szałot śląski i jak najbardziej jest tam śledź : www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Szalot-slaski-salatka-sledziowa.
-
2013/01/07 18:44:33
Ale ciekawe połączenie smaków, no ale kuchnie regionalne mają swoje uroki
-
Gość: lysy, cgh30.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/03/08 12:56:29
Jak pamiyntom do szłotu nigdy niy dowało sie sledzia,a zyja juz na sląsku 55lot.Moja oma rocznik1909 zawsz dowała...kartofle marchew cebula i kiszony łogorerk,polywane to było gorkim tustym ze skwarkami i wymiyszane.Był to tak zwany dziki szałot.
-
2013/08/03 19:51:29
ni mosz recht. Szałoty som roztoamite. Dziki je taki jak piszesz, a wturo wersjo je ze heringiem (inaczej pedzieć: śledziym). Bez tuż ten szałot je genau ślunski.
-
Gość: , p4ff5413e.dip0.t-ipconnect.de
2014/02/24 12:25:31
Gosc Rivers: nie jestes ze slaska, bo jakbys byl, to bys napisal "TYN szalot", a nie "TA szalot".
skoro nie jestes ze slaska, to skad wiesz, jak slaski szalot sie robi?
juz moja babcia robila slaski szalot ze sledziem. i ja tez go robie ze sledziem. i to juz od 50 lat. i zawsze jest ze sledziem, i zawsze jest przepyszny!
kartofle niekoniecznie z kminkiem, moga byc bez. ale reszta pasuje!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...