Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Szałot śląski

atina_bc

Niedawno prezentowałam hekele - pyszny dodatek do chleba przygotowany na bazie śledzia. Dzisiaj kolej na bardzo smaczną sałatkę śledziową, gdyż szałot śląski to właśnie sałatka śledziowa i tak została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych. Przepis znalazłam u Ireny i Andrzeja, a pochodzi z książki Wery Sztabowej "Krupnioki i moczka czyli gawędy o kuchni śląskiej". Sałatkę tą przygotowałam w ramach akcji Gotujemy po polsku prowadzonej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl.

Szałot śląski

Składniki:

  • 750 g ziemniaków
  • łyżeczka kminku
  • 2 słone śledzie
  • 2 kiszone ogórki
  • duża cebula
  • 100 g słoniny lub boczku
  • ocet lub woda z ogórków
  • sól, pieprz - do smaku

Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokroić w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokroić w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, to samo uczynić z cebulą.

Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni i polać nim sałatkę. Całość ostrożnie wymieszać.

Szałot śląski podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.

Smacznego:-)

Gotujemy po polsku!

Komentarze (19)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Mniam, ale by się zjadło;-)
    Nawet o tej porze;-)
    Pozdrawiam piątkowo;-)

  • atina_bc

    Grumko bardzo się cieszę:) I również pozdrawiam piątkowo:)

  • mikimama

    Pychota!

  • nobleva

    Hm, a nazwa coś znaczy? Bardzo fajna sałatka.

  • gosiab_3

    mmmm,swietnie brzmi i wyglada :) te nazwy mi sie najbardziej podobaja tych tradycyjnych potraw :)

    Pozdrawiam cieplutko :)

    P.S wczoraj sie skusilam na robienie tego paprykarza......pycha....

  • majanaboxing

    O mniam! Jak pysznie wygląda! Lubię śledzie, myslę,ze sałatka by mi posmakowała:)) Czy ja sie mogę wprosić ze swoim talerzykiem?;-))
    Miłego dnia Anitko:*

  • gosiaa99

    Swietna ziemniaczana salatka, najlepiej podoba mi sie ten dodatek sledzi:)

  • kabamaiga

    Jejku te nazwy, które nic mi nie mówią. Aż wstyd, wstyd. No dobra, ze śląska nie jestem to może zostanie mi to wybaczone.

  • atina_bc

    Mikimamo dzięki:)

    Noblevo jeśli chodzi o nazwę to szałot, oznacza sałatkę:)

    Gosiub o tak niektóre nazwy są super :) naprawdę skusiłaś się na paprykarz .. nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakował:) pozdrawiam!

    Majanko ślicznie Ci dziękuję :) oczywiście z talerzykiem jak najbardziej zapraszam :) Miłego dnia :)

    Gosiu o tak ziemniaczana i ze śledziem:) Też takie uwielbiam :)

    Kabamaiga oczywiście, że zostanie Ci wybaczone :) ja też nazwy niektóre poznaję,;) Dlatego ta zabawa jest taka fajna:)

  • ewena

    To coś dla mnie! Uwielbiam śledziowe sałatki!...:)

  • atina_bc

    Eweno to widzę , że lubimy to samo :) ja też uwielbiam śledziowe sałatki :)

  • Gość *.play-internet.pl

    Proszę gospodarza blogu o odpowiedź na poniższe pytanie:

    Jakiego smaku nabierają ziemniaki w łupinach gotowane w wodzie z kminkiem ?

    Dziękuję.

    Stanisław

  • atina_bc

    Bardzo znacząco nie zmieniają smaku;)

  • Gość: [Rivers] 178.218.239.*

    Przepraszam bardzo, ale do śląskiej szałoty nigdy, ale to przenigdy, nie daje się śledzia, ryby czy tym podobnych stworzeń pływających ;) Jeśli ze śledziem, to już na pewno nie jest to "śląski szałot" ...

  • atina_bc

    Rivers nie znam się aż tak dobrze na kuchni śląskiej, ale na liście produktów tradycyjnych można przeczytać skład jaki powinien posiadać szałot śląski i jak najbardziej jest tam śledź : www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zywnosci/Produkty-regionalne-i-tradycyjne/Lista-produktow-tradycyjnych/woj.-slaskie/Szalot-slaski-salatka-sledziowa.

  • 6benek

    Ale ciekawe połączenie smaków, no ale kuchnie regionalne mają swoje uroki

  • Gość: [lysy] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jak pamiyntom do szłotu nigdy niy dowało sie sledzia,a zyja juz na sląsku 55lot.Moja oma rocznik1909 zawsz dowała...kartofle marchew cebula i kiszony łogorerk,polywane to było gorkim tustym ze skwarkami i wymiyszane.Był to tak zwany dziki szałot.

  • cajtung11

    ni mosz recht. Szałoty som roztoamite. Dziki je taki jak piszesz, a wturo wersjo je ze heringiem (inaczej pedzieć: śledziym). Bez tuż ten szałot je genau ślunski.

  • Gość *.dip0.t-ipconnect.de

    Gosc Rivers: nie jestes ze slaska, bo jakbys byl, to bys napisal "TYN szalot", a nie "TA szalot".
    skoro nie jestes ze slaska, to skad wiesz, jak slaski szalot sie robi?
    juz moja babcia robila slaski szalot ze sledziem. i ja tez go robie ze sledziem. i to juz od 50 lat. i zawsze jest ze sledziem, i zawsze jest przepyszny!
    kartofle niekoniecznie z kminkiem, moga byc bez. ale reszta pasuje!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci