Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Piernik na Guinessie

atina_bc

Czy ja już pisałam, że uwielbiam wspólne pieczenie?;-) Po raz kolejny spotkałam się w wirtualnej kuchni z Cudawianką i Majanką, by tym razem przetestować przepis na piernik. Wybór padł na znaleziony u Dorotus - piernik na Guinessie. Ten wypiek mnie zachwycił. Mięciutki, wilgotny i aromatyczny. To jeden z najsmaczniejszych pierników, jaki upiekłam.  Dodatkowo Cudawianka podsunęła mi pomysł przygotowania polewy zawsze błyszczącej z przepisu Cinki. I to był bardzo dobry pomysł - polewa jest pyszna, a przy tym ma wiele zalet: ładnie zastyga nie pozostawiając smug, nie traci połysku i nie brudzi rąk przy jedzeniu. Idealna. Dziewczyny bardzo dziękuję za kolejne udane i bardzo smaczne wirtualne spotkanie!

Piernik na Guinessie

Składniki na formę kwadratową 20 do 23 cm

Składniki:

  • 160 ml ciemnego piwa Guinness
  • 260 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru
  • 160 ml melasy
  • 180 ml oleju

Piwo Guinness zagotować, zdjąć z palnika.

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, imbir, pieprz i cynamon. W większej misce ubić jajka, cukier, melasę, olej do gładkości. Do większej miski wsypywać suche składniki ze średniej miski, na zmianę z piwem, miksując (tylko do połączenia się składników). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto (będzie dość rzadkie).

Piec w temperaturze 175°C przez 50 - 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Podawać z bitą śmietaną lub z polewą czekoladową.

Polewa kakaowa z żelatyną (zawsze błyszcząca):

Składniki:

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny

Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać, do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.

Smacznego:-)

Piernik na Guinessie

Komentarze (29)

Dodaj komentarz
  • cuda.wianki

    alez on czarniutki u Ciebie Atinko!! idealny na Swieta, prawda?? swietnie pieklo sie razem, jak zwykle. buziaki, lece odpisac na @! pa!

  • kabamaiga

    Pięknie błyszczy ta polewa, oj pięknie.

  • wiosenka27

    To musi byc naprawdę pyszny piernik:)

  • mikimama

    Oglądałam go dziś u Doroty i zastanawiam się, czy nie upiec.
    Śliczny szablon. Pamiętam Twój ubiegłoroczny zimowy :) Muszę i ja pomyślć o zmianach...

  • majanaboxing

    Anitko kochana, dziękuje Ci za wspaniałe wspólne pieczenie tak pysznego, niesamowicie miękkiego i wilgotnego piernika :))
    Pięknie u Ciebie wygląda, taki ciemny i cudownie błyszczy polewa :))
    Buziaki:**

  • jolantaszyndlarewicz

    piękny Atinko:) ...u mnie w domu też piernik leży...jutro będę go przekładać:) pozdrawiam

  • atina_bc

    Cudawianko a wiesz zastanawiałam się właśnie, co to mój taki czarny, a to pewnie zasługa melasy - bo ja mam właśnie taką czarną, a jej w przepisie jest troszkę:) U mnie będzie na Święta, to jest pewne bo mi jeszcze Guiness został;)))

    Kabamaiga bardzo dziękuje:) Polewa jest świetna:)

    Wiosenko właśnie taki jest :)

    Mikimamo piecz koniecznie - jest pyszny :) Nie ma się co zastanawiać :) A za szablon dziękuję:) I polecam szablony Irytka : szablonyirytka.blox.pl/html - tam też jest ten zeszłoroczny świąteczny;))

    Majanko ja też Ci bardzo dziękuje za to kolejne wspólne pieczenie:) A polewa rzeczywiście świetna:) Całość koniecznie do powtórzenia na Święta:) Buziaki:*

    Jolanto bardzo dziękuje:) A to pewnie staropolski piekłaś , co?:)

  • margot11

    ja będę miała pierniczki ,a tu Pani ma już piernik na Guinessie
    Bardzo apetyczne te zdjęcia z ta ściekającą czekoladą , mniam

  • jolantaszyndlarewicz

    Nie Atinko u mnie stoi piernik dla cierpliwych, tak sie przynajmniej nazywa...a w lodówce staropolski też...noto w sumie mam dwa:)

  • anna.kaminska.pl

    Wygląda pysznie! A na guinessie znam piernik z nowej książki Nigelli ,Kuchnia'. Piekłam i będzie u mnie na święta.

  • kulinarnespotkania

    cudowny piernik:) musze sie poczestowac, bo az mnie skreca:)

  • gosiaa99

    No wlasnie, tez chcialam upiec ten piernik, wiec poprosilam meza o jedna butelke piwa i niestety u nas sprzedaja tylko 6-paki...a nikt tego piwa nie pije ;-(
    A szkoda bo cos czuje, ze by mi bardzo posmakowal

  • atina_bc

    Margot to może się troszkę powymieniamy ?;) a ta czekoladowa polewa ... dobrze, że mi troszkę w garnuszku zostało;)

    Jolanto a to jesteś bardzo dobrze przygotowana :)

    Aniu bardzo dziękuje:) A to ja koniecznie muszę szybciutko zaglądnąć do tej książki i zobaczyć to cudo :)

    Kulinarne spotkania bardzo dziękuje:) Oczywiście się częstuj:)

    Gosiu u nas sprzedawali tylko 4 - paki, ale i tak kupiłam, będzie na 4 pieniki;)))

  • gosiab_3

    fantastyczny ten pierniczek :) poprosze kawalatek do kawy,ktora pije wlasnie :)

    UsciskI :)

  • justmydelicious

    wygląda bosko!

  • tilianara

    Mmmmm, wgryzłabym się w taki kawałek ... a nawet w dwa :)

  • atina_bc

    Gosiu dziękuje:) Oczywiście już posyłam :)

    Justmydelicious dzięki :)

    Tilianara wcale się nie dziwię;) ja mam takie same odczucia;)))

  • negresca

    Piękny! myślisz, że można by do niego dodać bakalie?
    I jaka piękna nowa "skórka" bloga!

  • atina_bc

    Negresco bardzo dziękuje:) Tak, myślę, ze spokojnie można dodać bakalie, choc i bez nich jest pyszny :)

  • abbra

    Wygląda przepysznie ! Taki puszysty i pięknie wyrośnięty !
    A przepis na Cinkową polewę często wykorzystuję, bo jest świetny :)

  • atina_bc

    Abbro ślicznie dziękuje:) Piernik jest pyszny :) A polewa genialna:) Nie wiem jak mogłam ja przegapić na Cinie ;)

  • ptasia

    Ten lukier na 1szym zdjęciu wygląda fantastycznie! No i przekrój... Dziękuję za korzenne gotowanie ;)

  • atina_bc

    Ptasia ja również bardzo Ci dziękuję za tę zabawę:) Było cudownie - ja co rok :)

  • eatafterreading

    Prezentuje sie nieslychanie eleganko, nie mialbym nic przeciwko wyprobowaniu jak smakuje. :)

  • atina_bc

    Eatafterreading bardzo dziękuje:) Jest pyszny i wart spróbowania:) Pozdrawiam!

  • Gość: [Ania] *.bielskpodlaski.mm.pl

    szanowne panie, a może podpowiecie mi czy mozna zastąpic czymś melasę? Bo nie mam pojęcia gdzie to kupić

  • atina_bc

    Aniu ja melasę kupuję w sklepie Ekologicznym. Widziałam też kiedyś w delikatesach Bomi. Możesz ją zastąpić miodem, tyle, że jego ja osobiście dałabym mniej. No tylko, że ten kolorek, to jest głównie dzięki melasie. Są różne rodzaje melasy, moja jest czarna jak smoła;))

  • Gość: [ania29247] *.dynamic.gprs.plus.pl

    Apetyczny, pod wpływem Twoich zdjęć zrobiłam go i ja :)
    Jak znajdziesz chwilkę zapraszam w odwiedziny, Ania :)
    kuchennehity.blogspot.com/2013/12/piernik-na-guinnessie.html

  • atina_bc

    Aniu niesamowicie mi miło, że moje zdjęcia zachęciły Cię do wypróbowania przepisu :) Bardzo serdecznie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci