Menu

Tak sobie pichcę ...

Moja internetowa książka kucharska.

Karaage - kurczak po japońsku

atina_bc

Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka, a także japońska technika przygotowania jedzenia (najczęściej mięsa), smażonego w głębokim oleju. Prezentując ten przepis Karolina napisała u siebie, że na jednym przygotowaniu tego kurczaka się nie skończy i miała racje. Taki sposób przygotowania kurczaka jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż mięso "przegryzie się" z marynatą. Dlatego myślę, że spokojnie można je zamarynować dzień wcześniej, lub z samego rana, kiedy chcemy przygotować tego kurczaka. Do kurczaka podawałam ziemniaki po bengalsku i sałatką z ogórka.

Karaage - kurczak po japońsku

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • korzeń imbiru przeciśnięty przez praskę (tyle samo co czosnku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni)
  • 1 plaster ananasa
  • pieprz i sól do smaku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia

Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Po wyjęciu z oleju można na chwilę ułożyć na papierowym ręczniku, by kawałki obciekły z oleju.

Smacznego:-)

Karaage - kurczak po japońsku

A tak prezentował się cały obiad.

obiad

Z Widelcem po Azji

Komentarze (20)

Dodaj komentarz
  • grumko

    Można powiedzieć, że dziś u nas kurczaki skośnookich górą;-)
    Pozdrawiam czwartkowo;-)

  • atina_bc

    Grumko dokładnie tak! I to pyszne kurczaczki:) Pozdrawiam!

  • majanaboxing

    Fajny japoński obiadek miałaś :) Taki kurczaczek musi być bardzo smaczny, mnie tylko przeraża to smażenie w głębokim tłuszczu, no ale jak nie spróbuję nie będę wiedziała jak smakuje ;) Ze składników i wyglądu widać,ze pyszny!:)
    Buziaki:*

    A teraz biegnę na ogórka :)

  • maga0999

    Piękne to danie,niezwykle apetyczne,ziemniaczki mam już spisane,ogórki też,a więc czas na mięsko!Mam jedno pytanie - czy starty ananas może być z puszki??? czy tylko świeży?
    Dziękuję za wspaniałe inspiracje juz niejednokrotnie goszczące na moim stole.Magda z Gniezna

  • anna.kaminska.pl

    Piękny obiad po japońsku! Mam ochotę na takie danie.

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2011/01/terrina-z-krolika-z-piwem-i.html

  • kass55

    Bardzo to wyglada smakowicie i na pewno tak smakuje!

  • kulinarnespotkania

    to ja sie chetnie pisze na taki obiadek:)

  • justmydelicious

    wspaniała propozycja na pyszny obiad!

  • atina_bc

    Majanko bardzo dziękuję:) taki japońsko - indyjski ;))) Ale pyszny polecam Ci i wierz mi nie ma się czego bać :)

    Maga bardzo dziękuje za miłe słowa:) Cieszę się, że znajdujesz u mnie coś dla siebie:) Ja dawałam ananasa z puszki, więc spokojnie możesz takiego dać :) Świeży pewnie byłby lepszy, ale akurat takiego nie miałam:)

    Aniu bardzo dziękuje i polecam:)

    Kass oj tak to była prawdziwa uczta:)

    Kulinarne spotkania cieszę się:)

    Justmydelicious dziękuje bardzo:)

  • Gość: [hancok] *.ad.umassmed.edu

    Wyglada smakowicie i dopisuje do mojej listy :)

  • maga0999

    Dziękuję ślicznie,już wiem jaki obiadek znajdzie się na talerzu u nas w niedzielę.Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze.

  • andzia-35

    Ale super obiad zaserwowałaś!!!! Aż ślinka cieknie:)

  • zemfiroczka

    Ati! Podoba mi się - jeszcze nie pokazywałam przepisu Panu R. ale jestem pewna, że i jemu się spodoba. No to mamy plany obiadowe :)

  • aga-aa

    aż mi ślinka pociekła

  • ola7

    to moja ulubiona kuchnia

  • atina_bc

    Hancok bardzo dziękuje i cieszę się, że się spodobał:) Mam nadzieję , że posmakuje:)

    Maga cieszę się, że pomogłam:) mam nadzieję, że obiadek smakował:)

    Andziu ślicznie dziękuje:)

    Oczko niezmiernie sie cieszę, że znowu do mnie zaglądasz, no i oczywiście, że moja propozycja Ci się spodobała:) Mam nadzieję, że Panu R również :)

    Aga cieszę się:)

    Olu ja ją lubię coraz bardziej :)

  • maga0999

    No i po obiadku!!! Rewelacja!!! Moi panowie "nakazali" mi częściej do Ciebie zaglądać.To chyba wystarczająca opinia o pysznym,niedzielnym,niezwykle innym obiedzie.Dziękuję i pozdrawiam.Nie pozostaje mi już teraz nic innego jak śledzić Twoje propozycje - oni myślą,że ja tu do Ciebie ot tak przypadkiem trafiłam,hehe

  • malgorzata.dz

    Atinko, cały obiad prezentuje się bardzo smacznie. Myślę sobie, że wypróbuję taki sposób przygotowania kurczaka. Fajna odmiana będzie. :) Dzięki za inspirację. :)

  • atina_bc

    Maga nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakował:) Super!!! No to jak kazali zaglądać, to zapraszam serdecznie:)

    Małgoś ślicznie dziękuje:) Kurczak jest przepyszny, więc polecam:) mam nadzieje, że Wam zasmakuje tak bardzo jak nam :) U mnie wszyscy domownicy za nim przepadają:)

  • Gość: [Mirabelka] *.internetdsl.tpnet.pl

    Zrobiłam i zgadzam się w całej rozciągłości - pyszny ten kurczak :) Sałatkę z ogórków też zrobiłam, również bardzo smaczna :)

Dodaj komentarz

© Tak sobie pichcę ...
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci