Blog > Komentarze do wpisu

Karaage - kurczak po japońsku

Karaage to nazwa bardzo popularnej w Japonii potrawy z kurczaka, a także japońska technika przygotowania jedzenia (najczęściej mięsa), smażonego w głębokim oleju. Prezentując ten przepis Karolina napisała u siebie, że na jednym przygotowaniu tego kurczaka się nie skończy i miała racje. Taki sposób przygotowania kurczaka jest bardzo prosty i bardzo smaczny. Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż mięso "przegryzie się" z marynatą. Dlatego myślę, że spokojnie można je zamarynować dzień wcześniej, lub z samego rana, kiedy chcemy przygotować tego kurczaka. Do kurczaka podawałam ziemniaki po bengalsku i sałatką z ogórka.

Karaage - kurczak po japońsku

Składniki:

  • 500 g mięsa z udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • korzeń imbiru przeciśnięty przez praskę (tyle samo co czosnku)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/5 łyżki stołowego białego wina (w oryginalnym przepisie używa się ryorishu, czyli "alkoholu do gotowania". Jest to rodzaj sake stosowany powszechnie w japońskiej kuchni)
  • 1 plaster ananasa
  • pieprz i sól do smaku
  • mąka ziemniaczana do obtoczenia

Mięso pokroić w dużą kostkę i włożyć do woreczka foliowego. Następnie dodać dwie łyżki sosu sojowego, wino, czosnek, imbir i starty plaster ananasa. Wszystkie składniki w woreczku wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Przed planowanym podaniem schłodzone kawałki mięsa jeden po drugim obtoczyć sowicie w mące ziemniaczanej. Smażyć na głębokim oleju na złocisty kolor. Po wyjęciu z oleju można na chwilę ułożyć na papierowym ręczniku, by kawałki obciekły z oleju.

Smacznego:-)

Karaage - kurczak po japońsku

A tak prezentował się cały obiad.

obiad

Z Widelcem po Azji
czwartek, 20 stycznia 2011, atina_bc
Tagi: kurczak
Komentarze
2011/01/20 06:05:04
Można powiedzieć, że dziś u nas kurczaki skośnookich górą;-)
Pozdrawiam czwartkowo;-)
-
2011/01/20 06:18:03
Grumko dokładnie tak! I to pyszne kurczaczki:) Pozdrawiam!
-
2011/01/20 06:21:46
Fajny japoński obiadek miałaś :) Taki kurczaczek musi być bardzo smaczny, mnie tylko przeraża to smażenie w głębokim tłuszczu, no ale jak nie spróbuję nie będę wiedziała jak smakuje ;) Ze składników i wyglądu widać,ze pyszny!:)
Buziaki:*

A teraz biegnę na ogórka :)
-
2011/01/20 07:54:13
Piękne to danie,niezwykle apetyczne,ziemniaczki mam już spisane,ogórki też,a więc czas na mięsko!Mam jedno pytanie - czy starty ananas może być z puszki??? czy tylko świeży?
Dziękuję za wspaniałe inspiracje juz niejednokrotnie goszczące na moim stole.Magda z Gniezna
-
2011/01/20 10:00:50
Piękny obiad po japońsku! Mam ochotę na takie danie.

kuchennymidrzwiami.blogspot.com/2011/01/terrina-z-krolika-z-piwem-i.html
-
2011/01/20 10:58:04
Bardzo to wyglada smakowicie i na pewno tak smakuje!
-
2011/01/20 16:11:23
to ja sie chetnie pisze na taki obiadek:)
-
2011/01/20 16:21:53
wspaniała propozycja na pyszny obiad!
-
2011/01/20 21:32:05
Majanko bardzo dziękuję:) taki japońsko - indyjski ;))) Ale pyszny polecam Ci i wierz mi nie ma się czego bać :)

Maga bardzo dziękuje za miłe słowa:) Cieszę się, że znajdujesz u mnie coś dla siebie:) Ja dawałam ananasa z puszki, więc spokojnie możesz takiego dać :) Świeży pewnie byłby lepszy, ale akurat takiego nie miałam:)

Aniu bardzo dziękuje i polecam:)

Kass oj tak to była prawdziwa uczta:)

Kulinarne spotkania cieszę się:)

Justmydelicious dziękuje bardzo:)
-
2011/01/20 22:29:08
Wyglada smakowicie i dopisuje do mojej listy :)
-
2011/01/21 08:56:04
Dziękuję ślicznie,już wiem jaki obiadek znajdzie się na talerzu u nas w niedzielę.Pozdrawiam i dziękuję raz jeszcze.
-
2011/01/21 16:56:28
Ale super obiad zaserwowałaś!!!! Aż ślinka cieknie:)
-
2011/01/22 10:11:45
Ati! Podoba mi się - jeszcze nie pokazywałam przepisu Panu R. ale jestem pewna, że i jemu się spodoba. No to mamy plany obiadowe :)
-
2011/01/23 11:03:54
aż mi ślinka pociekła
-
2011/01/23 12:58:37
to moja ulubiona kuchnia
-
2011/01/24 04:58:20
Hancok bardzo dziękuje i cieszę się, że się spodobał:) Mam nadzieję , że posmakuje:)

Maga cieszę się, że pomogłam:) mam nadzieję, że obiadek smakował:)

Andziu ślicznie dziękuje:)

Oczko niezmiernie sie cieszę, że znowu do mnie zaglądasz, no i oczywiście, że moja propozycja Ci się spodobała:) Mam nadzieję, że Panu R również :)

Aga cieszę się:)

Olu ja ją lubię coraz bardziej :)
-
2011/01/24 14:20:20
No i po obiadku!!! Rewelacja!!! Moi panowie "nakazali" mi częściej do Ciebie zaglądać.To chyba wystarczająca opinia o pysznym,niedzielnym,niezwykle innym obiedzie.Dziękuję i pozdrawiam.Nie pozostaje mi już teraz nic innego jak śledzić Twoje propozycje - oni myślą,że ja tu do Ciebie ot tak przypadkiem trafiłam,hehe
-
2011/01/25 20:00:00
Atinko, cały obiad prezentuje się bardzo smacznie. Myślę sobie, że wypróbuję taki sposób przygotowania kurczaka. Fajna odmiana będzie. :) Dzięki za inspirację. :)
-
2011/01/30 07:39:50
Maga nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakował:) Super!!! No to jak kazali zaglądać, to zapraszam serdecznie:)

Małgoś ślicznie dziękuje:) Kurczak jest przepyszny, więc polecam:) mam nadzieje, że Wam zasmakuje tak bardzo jak nam :) U mnie wszyscy domownicy za nim przepadają:)
-
2012/03/20 00:10:44
Zrobiłam i zgadzam się w całej rozciągłości - pyszny ten kurczak :) Sałatkę z ogórków też zrobiłam, również bardzo smaczna :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...